Автор Тема: Поддръжка на ножчетата Victorinox  (Прочетена 4733 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Поддръжка на ножчетата Victorinox
« -: 11 Февруари 2013, 16:38:15 pm »
Смазване на ножчетата Victorinox

Всички знаем колко "мазно" щракат при отваряне и затваряне остриетата и инструментите на ножчето Victorinox. След известно ползване и особено ако се мие често ножчето остриетата спират да щракат и даже понякога спират и сами да се дозатвярят както е когато ножчето е ново. Лечението е много просто.

Капва се по мъничко възможно по-тънко машинно масълце там където се трият остриетата и пружините за затваряне. Аз капвам в двата края на ножчето по капчица, изчаквам няколко минути и отварям и затвярям по няколко пъти всяко острие. Обикновено след 5-10 отваряния всичко се смазва и остриетата започват да щракат отново като нови. Колко често да се смазва зависи от това как и колко време се ползва ножчето. Аз смазвам когато някое от остриетата видимо спира да щрака и да се дозатваря само.

Ако сме сложили повече масло, отколкото трябва, то потича и омазва остриетата. Това не е проблем. Само трябва да се забършат с памучно парцалче. WD-40 не бива да се използва, защото е отровно. Само тънко (фино) масло, например за шевна машина.

Ето и линк към инструкциите за поддръжка и заточване на ножчета Victorinox:
http://www.e-webtechnologies.com/sak/Victorinox_Service_Instructions.pdf
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Поддръжка на ножчетата Victorinox
« Отговор #1 -: 11 Февруари 2013, 19:41:21 pm »
И аз така правя с моя Номад, ама в последно време ползвам и препарат за миене на чинии, щото ми свърши финото машинно масло, по-точно някъде съм го наврял и скрил от самия себе си.

Бедата обаче е в това, че водата(особено топлата) е мръсна и варовита и това, май, е основната причина да се отлагат в допирните места на остриетата и пружините шибани варовици, които и увеличават триенето при отваряне и затваряне на инструментите и остриетата в ножчетата.

Затова го мия вече само със студена вода и "веро", ама май трябва да си търся ново читаво тънко машинно масло.
Явно в маслото е спасението.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #2 -: 12 Февруари 2013, 14:55:40 pm »
И аз така правя с моя Номад, ама в последно време ползвам и препарат за миене на чинии, щото ми свърши финото машинно масло, по-точно някъде съм го наврял и скрил от самия себе си.

Бедата обаче е в това, че водата(особено топлата) е мръсна и варовита и това, май, е основната причина да се отлагат в допирните места на остриетата и пружините шибани варовици, които и увеличават триенето при отваряне и затваряне на инструментите и остриетата в ножчетата.

Затова го мия вече само със студена вода и "веро", ама май трябва да си търся ново читаво тънко машинно масло.
Явно в маслото е спасението.
Препаратът за миене на чинии може само да раздвижи клеясалите части, но смазването ще е само временно. И аз смятам, че най-добре е финно машинно масло за шевна машина-по железариите 100 мл. са под 2 лв. Аз постоянно мъкна 2 с мен: един Wenger (25 годишен) в чантата и Victorinox Spartan (8 год.) в джоба. Режа предимно плодове, но ок. 1 кг дневно. Доста се замърсява и клеясва от плодовия сок, а ежедневното миене с "веро" пък отмива смазката. При най-малките признаци на стържене на острието при отваряне: топла вода, внимателно измиване с гъбата навсякъде и капчици масло. Освен по осовия шарнир, оставям капките да се разнесат и по ръба на пружините и страничния алуминиев "чирен".
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #3 -: 12 Февруари 2013, 19:55:42 pm »

Моя Victorinox Camper го имам от емтелската промоция. Вече няколко години го ползвам почти ежедневно. Досега ми се е налагало да го смазвам два пъти, но както писах чакам да започнат да запецват остриетата. Това едва ли е хубаво. По-добре е регулярно да се капва по малко масълце.

Относно маслото. В инструкцията дават някакво тяхно си марково. Кой го знае какво е и колко е скъпо. Въобще не си направих труд да го търся. Първият път използвах масло от шевната машина на жената, а втория някакво масло, което беше в кутията на машинката за подстригване, която си купихме от супермаркета. Марка чайна-спешъл. ;D И двете масла си свършиха работата добре. Предполагам, че това, за което пише Emil, фино машинно масло за шевна машина от железариите, ще е повече от добро за ножчетата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jose

• Full Member
  • Публикации: 205
    • OLIGHT BULGARIA
« Отговор #4 -: 12 Февруари 2013, 22:23:15 pm »
Oт известно време използвам и това:

http://www.taerosol.com/prf_products/51/

Смазва идеално, проникава навсякъде.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #5 -: 12 Февруари 2013, 22:42:24 pm »
Рекламата е голямо нещо като са ревнали сички Балистол та Балистол .....Е няма как ще си купя и язе  :D

emil

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 13 Февруари 2013, 11:44:30 am »
Моя Victorinox Camper го имам от емтелската промоция. Вече няколко години го ползвам почти ежедневно. Досега ми се е налагало да го смазвам два пъти, но както писах чакам да започнат да запецват остриетата. Това едва ли е хубаво. По-добре е регулярно да се капва по малко масълце.

Относно маслото. В инструкцията дават някакво тяхно си марково. Кой го знае какво е и колко е скъпо. Въобще не си направих труд да го търся. Първият път използвах масло от шевната машина на жената, а втория някакво масло, което беше в кутията на машинката за подстригване, която си купихме от супермаркета. Марка чайна-спешъл. ;D И двете масла си свършиха работата добре. Предполагам, че това, за което пише Emil, фино машинно масло за шевна машина от железариите, ще е повече от добро за ножчетата.
И моите са от M-Телските, но са от по-малките модели. Колега Hobo, маслото за шевната машина и за машинката за подстригване е един и същ тип: финно минерално машинно масло. Учудвам се, че за няколко години само два пъти ти се е налагало да го смазваш. Основното ножче го смазвам веднъж месечно, но го мия всеки ден. На няколко месеца го почиствам по-основно с подострена мека клечка (кибритена или за зъби). Веднъж се полъгах и махнах червените чирени за по-основно измиване, за което съжалявам. Чирените са на щипка и наистина се махат лесно, но след поставянето им обратно леко хлопат. Клип-леглата се разхлабват. Дискомфорта се отстранява с моментно лепило, но цялото упражнение с разглобяването беше силно излишно. Предполагам, че при мен по-честата нужда за почистване е предизвикана от това, че режа предимно плодове: плодовият сок е киселина. Предлагам да режем по-често суджук и колбаси: Ще се самосмазва! :D
Относно остренето: Аз съм почитател на бюджетния тарикатлък. Ползувах финни водни шкурки: размер от 1000 до 2000. През последната година обаче за по 4 лв. си купих няколко точила от e-bay-я: От едната страна са керамични и са напълно достатъчни за деликатната поддръжка на бръснеща острота, без да се драска острието.

ko54

• Hero Member
« Отговор #7 -: 14 Февруари 2013, 22:04:05 pm »
Издирих си загубеното машинно масло и 30 минути правих профилактика на Номада.

Всъщност беше повече клеясала широката отверка, тя и отварячка за бира. Поради нечеста употреба, май.

Ква бира в тоя студ. Коняк и вино, затова пък тирбушонът лъщи, щото е най-често ползвания струмент, освен острието, разбира се.

Сега всичко щрака като ново. Кеф.   

emil

• Sr. Member
« Отговор #8 -: 15 Февруари 2013, 14:34:26 pm »
А добавяли ли сте аксесоари към ножчето? Не знам дали сте обръщали внимание, но моделът Spartan (M-Телските, 91 мм и без трион) до тирбушона имат в чирена отвор за карфица. Швейцарската карфица е 2 лева, не вярвам да е диамантена, но сигурно е поне от корозионно-устойчива стомана. Аз съм сложил обикновенна, китайска, от възможно най-тънките, с метална главичка. Размерите са и ок. 35 мм и ф0.6 мм. Като открих отворчето, веднага боцнах една карфица вътре. Уж седеше стегнато, пък след няколко дни открих, че е изпаднала. Намерих я и пак я сложих, пак изпадна. Смених я с друга, но и новата изпадна. Ако падне извън дома не е опасно, но ако падне на килима и някой се набоде може да стане страшна беля. Та преди да я сложа на ножчето, капнах на ствола 1/4 капка моментно лепило, оставих да изсъхне и едва тогава сложих карфицата. Пасна идеално стегнато, вади се лесно и почти година не е изпадала.
Друг много функционален и удобен аксесоар, който аз за съжаление нямам, е малката отвертка: навива се на тирбушона.
Аксесоарите (клечка, пинсета, карфица, отвертчица за очила и т.н.) се продават и отделно и били по 2 лв.. Доколкото съм чувал, май само в представителството в ЦУМ се продават: във Люлинския ХИТ със сигурност не се продават, проверявал съм. Пък от 3 години все не събирам сили да се разходя до ЦУМ, инак от отвертките бих си купил поне 5 бр.

ko54

• Hero Member
« Отговор #9 -: 15 Февруари 2013, 17:21:32 pm »
Малката отвертка(за тирбушона) се продава и по Мосю Бриколажите за около 5 лева.   

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #10 -: 15 Февруари 2013, 19:41:44 pm »
Ето как изглежда моята карфица. До сега никога не е изпадала, влиза доста плътно в чирените:

emil

• Sr. Member
« Отговор #11 -: 16 Февруари 2013, 23:52:21 pm »
Не посмях да ползувам топлийка, защото реших, че радиусът на главичката е по-голям от дебелината на алуминиевия чирен, така че ще опре в основата на тирбушона и ще надига червения чирен.
Инак и най-дребните детайли са обмислени от конструкторите. Вътре в чиренчето има канал-легло за карфицата. В него има два срещуположни чеплъка, които осигуряват стегнатост на карфицата. Недоумявам защо моята изпадаше постоянно.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #12 -: 18 Февруари 2013, 15:07:35 pm »
Почистване на вашия Victorinox. Клипът не е фирмен, а е направен от фен на марката от Чехия. Може да се завиди на проявеното старание и търпение. Времетраене около 8min.
...

Покрай темата взех и аз направих по-основно чистене. Накисване в топла вода с веро и после премахване на останалата в каналите мръсотия със стара четка за зъби. Сега престои смазване. Не ми се ще смазката да е производна на нефта и смятам да пробвам на едното ножче с по капка леко загряти зехтин, рициново масло или обикновен вазелин.
Не се взимай толкова на сериозно.

emil

• Sr. Member
« Отговор #13 -: 18 Февруари 2013, 22:04:34 pm »
......Покрай темата взех и аз направих по-основно чистене. Накисване в топла вода с веро и после премахване на останалата в каналите мръсотия със стара четка за зъби. Сега престои смазване. Не ми се ще смазката да е производна на нефта и смятам да пробвам на едното ножче с по капка леко загряти зехтин, рициново масло или обикновен вазелин.
Това, което до момента си сторил не вреди. Четката обаче май не пронква така, както изтънена мека клечка. Обаче пък с клечката е по-трудоемко и досадно.
Относно смазката ми се струва, че грешиш. Практиката отдавна е доказала, че масла на растителна основа, както е олиото например, клеясват скоро. Зехтин не съм пробвал, но предполагам, че не ще да е нещо по-различно: ако пробваш - сподели! Рициновото също е растително масло.
Относно маслата: параметърът, който е нужен, се нарича вискозитет. Висока стойност на вискозитета=гъсто масло. Най-условно: растителните масла имат висок вискозитет (гъсти са), минералните - среден, синтетичните (нефтопроизводните) - нисък. Високият вискозитет е обратно пропорционален на всепроникващата функция на маслата, демек синтетичните масла имат най-добра всепроникваща функция. На нов двигател е най-добре да сипеш синтетично масло, но то е и най-скъпо.
Но каквото и да пробваш, едва ли ще унищожиш ножчето: видиш ли, че е клеясало, веднага ще го почистиш.

emil

• Sr. Member
« Отговор #14 -: 23 Април 2013, 14:30:56 pm »
..............Накисване в топла вода с веро и после премахване на останалата в каналите мръсотия със стара четка за зъби. Сега престои смазване. .....
...........Четката обаче май не пронква така, както изтънена мека клечка. Обаче пък с клечката е по-трудоемко и досадно...........
Златно правило е,че повече глави мислят по-добре от една. При поредното почистване комбинирах метода на Mavrud с моя. Основната мърсотия и клеясването заминаха със старата четка за зъби доста по-бързо, отколкото да си играя да подострям няколко пъти клечка с различна форма на острието. Наложи се да пипна с клечка само на най-труднодостъпните места.