Автор Тема: Може ли, бушкрафтър да се изхранва само от гората?  (Прочетена 10473 пъти)

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Като обикалях в гората видях много гъби и се замислих:
Може ли бушкрафтър да се изхранва дълго време само от гората, без да си носи в "торбичката"? И си отговорих с да.
Малко ли плодове, гъби, дори месце от наранени, но живи животни има!!! Някой може да каже, да ама само през лятото. А защо да не се сушат или консервират по някакъв начин? Почти всички плодове и гъби могат да се сушат. А гъби има и през зимата. Ето какво намерихме трима в началото на Декември, при разходка в нашите гори:
Кладница:

И вече в къщи:

Зимна припънка:

Охрено жълта сърнела:

Какво срещате във вашите гори?

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Може ли, бушкрафтър да се изхранва само от гората?
« Отговор #1 -: 13 Декември 2012, 10:45:19 am »
Добре, че домочадието на циганите спира да ходи по горите(освен да крадат дърва)  още края на октомври, иначе кьорава гъба не би останала за началото на декември.

Кладницата много радва окото, а сърнелите как стават панирани - кеф! То и кладницата май може да се панира, ама ние я употребяваме като пържена с лук или като каша.

Много добър улов! Що ракия ще отиде като гледам количествата мезе, дано си се запасил съответно.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #2 -: 13 Декември 2012, 10:51:43 am »
Ае господа гъбари, я се похвалете, трюфели намирали ли сте ?

ko54

• Hero Member
« Отговор #3 -: 13 Декември 2012, 12:41:05 pm »
Чувал съм, че има по нашите земи.
Обаче нямам това , нито това .

Имам само лопата(и мотика), ама обонянието ми е за никъде, щото съм пушач. Мъка. 

meco puh

• Hero Member
« Отговор #4 -: 14 Декември 2012, 13:49:01 pm »
.../малък офтопик - мечо къде ги набра тези 20кг гъби?!?, защо не водиш и мен на разходка да раздела половината тегло  ;D)
LIC, този въпрос си го задал отдавна,през Юни 2011 г, не съм ти отговорил. Сегашния отговор задоволява ли те? Тези гъби са около 80 кг. Сварих ги и ги напълних в 4 туби по 10 литра от минерална вода и една от 3 литра. Скоро ще видите снимките на тубите.
Сега ти обещавам, заповядай, ще те водя за гъби. Ако не ти се върви, на драго сърце ти подарявам една туба от 10 литра.  Това на прясно означава 20 кг гъби - кладница. Това е сериозен разговор.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #5 -: 14 Декември 2012, 17:11:40 pm »
meco puh моля да споделиш твоите любими рецепти за приготвяне на пресни гъби. Как ги приготвяте на място в гората, а и после в къщи.
Също ще е интересно ако ни просветлиш и за твоите предпочитани начини за запазване на гъбите - консервиране, сушене, бланширане или други.
Не се взимай толкова на сериозно.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #6 -: 14 Декември 2012, 19:58:50 pm »
Мечо мерси, ходи ми се повече отколкото ми се ядат гъби. Не знам обаче кога ще имам време. Във вашия регион дали няма вече сняг и гъбата да е свършила. Иначе с удоволствие бих направил и една екскурзия с опреснителен гъбарски курс, че познавам вече само манатарката. Даже сърнелата не си спомням с какво се различаваше от двойниците. Ако се отвори време другата събота и неделя може да направим една разходка с елементи на предколедно бране на гъби ;)

Марио Сергиев

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 9
« Отговор #7 -: 14 Декември 2012, 20:50:08 pm »
Кви гъби бе - тук е минус 20 ! Аз отивам утре на ски !
Ако не ти пука къде си , значи не си се загубил !

meco puh

• Hero Member
« Отговор #8 -: 14 Декември 2012, 22:01:44 pm »
... Ако се отвори време другата събота и неделя може да направим една разходка с елементи на предколедно бране на гъби ;)
Заповядай, но не другата седмица. На 22 Декември се уговаряме за х.Тъжа. Виж края на моя разказ "Воля и мъжество". При нас снега е около 10 сантиметра, но температурите са около 15 под нулата. Тя кладницата трудно замръзва, но да издържи на 15 градуса не ми се вярва. Ти ми ела, туба от 10 л. имаш.
http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=230.75

meco puh моля да споделиш твоите любими рецепти за приготвяне на пресни гъби. Как ги приготвяте на място в гората, а и после в къщи.
Също ще е интересно ако ни просветлиш и за твоите предпочитани начини за запазване на гъбите - консервиране, сушене, бланширане или други.
Тая професия готварство, ми е много чужда. Мога да топя кашкавал във фурна и да сваря яйца във вода. Три минути след като водата закипи, така ми е казала жената. В къщи тя е цар на кухнята. А в гората си имам комшия, който е бил бакар в казармата. Аз имам други задължения.
Виж за консервирането ще ти обясня, но друг път. Ще ми отнеме много време. Аз мисля, че миналата година бях писал затова, но не зная точно къде.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Може l
« Отговор #9 -: 14 Декември 2012, 22:16:24 pm »
Виж за консервирането ще ти обясня, но друг път. Ще ми отнеме много време. Аз мисля, че миналата година бях писал затова, но не зная точно къде.

Суша ги точно така , както обяснил Hobo, но това само за планинска употреба. Иначе ги запазвам в саламура. Ще ви обясня, въпреки че темата не е за това:
1)Бланширам гъбите 10 минути в 2% разтвор от готварска сол.
2)Изстудявам ги веднага
3)Пълня ги в съд, подбран така, че да може гъбите да го напълнят догоре и да може да се затвори (да не попадат мръсотии вътре)
4)Правя 10% саламура и след изстиване на същата заливам гъбите в съда. Стоят 3 дни в тая саламура и я изсипвам.
5)Правя втора 15% саламура, в която стоят 3 дни.
6)Трета саламура 20%, 4 дни.
7)Четвърта саламура 26%, стоят колкото искате, до момента на употреба. Имам пачи крак от миналата година в 10 литрова туба.  :-*
 8)Преди употреба ги потапям в кипяща вода за 5-6 минути и ги промивам в студена течаща вода за да се обезсолят.
Ползвам туби от минерална вода, с по-голям отвор за пълнене. За изваждане режа тубата отгоре, колкото да могат да се вземат лесно, а останалите затварям с горница, рязана от друга туба, в по-широката част. :P

Помни кучето, помни! ... да му се ненадяваш... 8)
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
« Отговор #10 -: 14 Декември 2012, 22:26:06 pm »

Суша ги точно така , както обяснил Hobo, но това само за планинска употреба. Иначе ги запазвам в саламура. Ще ви обясня, въпреки че темата не е за това:
1)Бланширам гъбите 10 минути в 2% разтвор от готварска сол.
2)Изстудявам ги веднага
3)Пълня ги в съд, подбран така, че да може гъбите да го напълнят догоре и да може да се затвори (да не попадат мръсотии вътре)
4)Правя 10% саламура и след изстиване на същата заливам гъбите в съда. Стоят 3 дни в тая саламура и я изсипвам.
5)Правя втора 15% саламура, в която стоят 3 дни.
6)Трета саламура 20%, 4 дни.
7)Четвърта саламура 26%, стоят колкото искате, до момента на употреба. Имам пачи крак от миналата година в 10 литрова туба.  :-*
 8)Преди употреба ги потапям в кипяща вода за 5-6 минути и ги промивам в студена течаща вода за да се обезсолят.
Ползвам туби от минерална вода, с по-голям отвор за пълнене. За изваждане режа тубата отгоре, колкото да могат да се вземат лесно, а останалите затварям с горница, рязана от друга туба, в по-широката част. :P

Помни кучето, помни! ... да му се ненадяваш... 8)
Hobo, да ти кажа честно, чутурката ми е спукана, ама изпуска дребното. Едрото остава вътре. Ползвам, това което е останало. Дърто е кучето, дъртооооо!!! ;D ;D ;D

ko54

• Hero Member
« Отговор #11 -: 15 Декември 2012, 08:23:33 am »
meco puh, бая сложна процедура с 4 вида саламури ми се види, обаче щом гъбите траят цяла година - явно си заслужава!

Ще пробвам догодина твойта рецепта с пачи крак, само гъби да изникнат...

А по-опростена(съкратена) работеща рецепта знаеш ли?

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #12 -: 15 Декември 2012, 10:40:30 am »
Пропуснал съм я рецептата.
Meco puh само не ми е ясно за 2% разтвор от готварска сол в 1л. вода колко грама сол слагаш?
По моите инджинерни сметки излиза за водата 1л=1кг=1000гр трябва да сложа 20.41г сол за 2%разтвор. На прав път ли съм?
Не се взимай толкова на сериозно.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #13 -: 15 Декември 2012, 15:10:17 pm »
Пропуснал съм я рецептата.
Meco puh само не ми е ясно за 2% разтвор от готварска сол в 1л. вода колко грама сол слагаш?
По моите инджинерни сметки излиза за водата 1л=1кг=1000гр трябва да сложа 20.41г сол за 2%разтвор. На прав път ли съм?
Да, точно. Само не се придържайте като педанти. Дали ще е 20 грама или 18 не е проблем. И саламурата - 10% при 1 литър вода е 200 грама сол. Че си сложил 190 или 210 грама, не е проблем.
Преди употреба ги сварявате във вода и изхвърляте водата. Ако пак са солени, повторете още веднаж.
Рецептата ми е от книга "Домашно консервиране"- 1981 г. петима автори - Земиздат София. Ползвал съм я много пъти.
Ще пробвам догодина твойта рецепта с пачи крак, само гъби да изникнат...
Правил съм пачи крак, и досега имах, но вече са отпреди 3 години, нищо им нямаше, но при толкова гъби, преди няколко дни ги изхвърлих.
Да, имам и други три рецепти, но тях не съм ги ползвал, мога да ви ги предложа направо от книгата.  

meco puh

• Hero Member
« Отговор #14 -: 15 Декември 2012, 22:28:07 pm »
Извинете ме, нямам много време да пиша, ето снимки направо от книгата:

Стерилизирани гъби в доматен сос

Много бих искал да останете доволни.