Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс КОХАНСКИ, а не Кочански!
.../малък офтопик - мечо къде ги набра тези 20кг гъби?!?, защо не водиш и мен на разходка да раздела половината тегло )
... Ако се отвори време другата събота и неделя може да направим една разходка с елементи на предколедно бране на гъби
meco puh моля да споделиш твоите любими рецепти за приготвяне на пресни гъби. Как ги приготвяте на място в гората, а и после в къщи. Също ще е интересно ако ни просветлиш и за твоите предпочитани начини за запазване на гъбите - консервиране, сушене, бланширане или други.
Виж за консервирането ще ти обясня, но друг път. Ще ми отнеме много време. Аз мисля, че миналата година бях писал затова, но не зная точно къде.
Суша ги точно така , както обяснил Hobo, но това само за планинска употреба. Иначе ги запазвам в саламура. Ще ви обясня, въпреки че темата не е за това:1)Бланширам гъбите 10 минути в 2% разтвор от готварска сол.2)Изстудявам ги веднага3)Пълня ги в съд, подбран така, че да може гъбите да го напълнят догоре и да може да се затвори (да не попадат мръсотии вътре)4)Правя 10% саламура и след изстиване на същата заливам гъбите в съда. Стоят 3 дни в тая саламура и я изсипвам.5)Правя втора 15% саламура, в която стоят 3 дни.6)Трета саламура 20%, 4 дни.7)Четвърта саламура 26%, стоят колкото искате, до момента на употреба. Имам пачи крак от миналата година в 10 литрова туба. Преди употреба ги потапям в кипяща вода за 5-6 минути и ги промивам в студена течаща вода за да се обезсолят.Ползвам туби от минерална вода, с по-голям отвор за пълнене. За изваждане режа тубата отгоре, колкото да могат да се вземат лесно, а останалите затварям с горница, рязана от друга туба, в по-широката част.
Цитат на: meco puh в 14 Декември 2012, 22:01:44 pmВиж за консервирането ще ти обясня, но друг път. Ще ми отнеме много време. Аз мисля, че миналата година бях писал затова, но не зная точно къде. Цитат на: meco puh в 21 Юни 2011, 18:12:43 pmСуша ги точно така , както обяснил Hobo, но това само за планинска употреба. Иначе ги запазвам в саламура. Ще ви обясня, въпреки че темата не е за това:1)Бланширам гъбите 10 минути в 2% разтвор от готварска сол.2)Изстудявам ги веднага3)Пълня ги в съд, подбран така, че да може гъбите да го напълнят догоре и да може да се затвори (да не попадат мръсотии вътре)4)Правя 10% саламура и след изстиване на същата заливам гъбите в съда. Стоят 3 дни в тая саламура и я изсипвам.5)Правя втора 15% саламура, в която стоят 3 дни.6)Трета саламура 20%, 4 дни.7)Четвърта саламура 26%, стоят колкото искате, до момента на употреба. Имам пачи крак от миналата година в 10 литрова туба. 8)Преди употреба ги потапям в кипяща вода за 5-6 минути и ги промивам в студена течаща вода за да се обезсолят.Ползвам туби от минерална вода, с по-голям отвор за пълнене. За изваждане режа тубата отгоре, колкото да могат да се вземат лесно, а останалите затварям с горница, рязана от друга туба, в по-широката част. Помни кучето, помни! ... да му се ненадяваш...
Суша ги точно така , както обяснил Hobo, но това само за планинска употреба. Иначе ги запазвам в саламура. Ще ви обясня, въпреки че темата не е за това:1)Бланширам гъбите 10 минути в 2% разтвор от готварска сол.2)Изстудявам ги веднага3)Пълня ги в съд, подбран така, че да може гъбите да го напълнят догоре и да може да се затвори (да не попадат мръсотии вътре)4)Правя 10% саламура и след изстиване на същата заливам гъбите в съда. Стоят 3 дни в тая саламура и я изсипвам.5)Правя втора 15% саламура, в която стоят 3 дни.6)Трета саламура 20%, 4 дни.7)Четвърта саламура 26%, стоят колкото искате, до момента на употреба. Имам пачи крак от миналата година в 10 литрова туба. 8)Преди употреба ги потапям в кипяща вода за 5-6 минути и ги промивам в студена течаща вода за да се обезсолят.Ползвам туби от минерална вода, с по-голям отвор за пълнене. За изваждане режа тубата отгоре, колкото да могат да се вземат лесно, а останалите затварям с горница, рязана от друга туба, в по-широката част.
Пропуснал съм я рецептата. Meco puh само не ми е ясно за 2% разтвор от готварска сол в 1л. вода колко грама сол слагаш? По моите инджинерни сметки излиза за водата 1л=1кг=1000гр трябва да сложа 20.41г сол за 2%разтвор. На прав път ли съм?
Ще пробвам догодина твойта рецепта с пачи крак, само гъби да изникнат...А по-опростена(съкратена) работеща рецепта знаеш ли?
А по-опростена(съкратена) работеща рецепта знаеш ли?