Автор Тема: Примус  (Прочетена 9825 пъти)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
Re: Примус
« Отговор #30 -: 28 Март 2014, 19:19:17 pm »
Здравейте, малко съживяване на темата посредством питане.
Вече и аз съм горд собственик на едно таквоз произведение на руската инженерна мисъл - Шмель-2. Впечатли ме това, че е произведен през 1991г, досега не е използван, а като го взех само смених гумичката на помпата, заредих го с бензин и го запалих. Тръгна от раз - подгрях го със спирт за горене, въпреки очакванията ми не се взриви и работеше със син пламък (както братушката е описал в упътването). Обаче, ако нямаше едно-две "НО", щеше да е прекалено хубаво за да е истина. Какво имам впредвид?!
1. Като въртя ръчката за усилване на пламъка, същия се усилва до едно положение, след което намаля и угасва (независимо, че продължавам да въртя в посоката за усилване).
2. Като помпя стъблото на помпата се движи прекалено свободно - имам чувството, че няма уплътнение на буталото и дори след 30-тина напомпвания не усетих някакво съпротивление от създаваното налягане в резервоара.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

gavra74

• Full Member
« Отговор #31 -: 29 Март 2014, 12:47:22 pm »
Като гледам съм пропуснал въпросителната част на поста - как да реша проблемите?
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #32 -: 11 Август 2015, 16:25:47 pm »
Здравейте, пиша тук за да не отварям тема.Та чудя се какво да си взема за походите (2-3-4дни) на палатка.

Въпросът ми е следния какво газово котлонче бхте ми препоръчали за сам или двама човека.Другото което е имам лампата на аладин Пт-01 стара, работи но има проблем и не е на пълни обороти върши работа,но тежи и се чудя дали си струва да давам пари за газово котлонче или да си мъкня нея?

Предимствата според мен на бензиновото котлонче  именно цената на бензина 1л е 2,5* а 440г газ е около 10-14лв.

Та какво бихте ме посъветвали?

Поздрави,Георги!

ridedok

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 37
« Отговор #33 -: 12 Август 2015, 16:30:45 pm »
Колега карай си с Туриста. Безотказна и сигурна машина !

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #34 -: 13 Август 2015, 10:27:06 am »
Добре колега,но ме тревожат 2 неща.Първо това че  празен е 750грама и като добавим 1л бензин стават близо 2 кг а за сам човек това е доста.Второто е че както казах не работи на пълни обороти и хаби доста бензин и не знам с пълен резервоар колко време ще издържи да гори.
Чакам и другите мнения.

Поздрави,Георги!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #35 -: 13 Август 2015, 14:22:40 pm »
Има доста споделен практичен опит, виж с търсачката. Май точно "Газово котлонче" се казваше темата. А в темата "От нищо нещо" имаше споделено как да презаредиш надежно, безопасно и евтино туристическа мини газова бутилка с флакон за зареждане на запалки.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #36 -: 16 Август 2015, 15:17:35 pm »
Като цяло главното което ме спира да взема малко газово котлонче е цената на бутилките.Другия варянт е това газовото Нургаз което ползва бутилки от 2.5 но не знам колко часа може да гори нито дали си струва хобо беше писал за него.Но да каже става ли за сам човек да се мъкне или по добре да си взема такова с резба за бутилки.

Ето тези гледах:
1. http://olx.bg/ad/nov-metalen-turisticheski-gazov-kotlon-podarak-flakon-gaz-15-lv-ID2APuh.html#8a6d0b5420 Нургаз
2. http://olx.bg/ad/miniatyurno-gazovo-kotlonche-turisticheski-kotlon-posledni-3-broya-ID4LMMV.html#6c0db2957b Малко газово

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #37 -: 17 Август 2015, 19:53:34 pm »
Gogo124, вече имаш бензинов примус, така че пълни раницата и тествай в полеви условия. Ако ти върши работа - ползвай него, ако не - решаваш за следващ вариант.
Въпроси като кое колко тежи, колко струва газта с резба или без или бензина, кое е по-добре са подробности. Сам ще си решиш от твоя си опит и начина ти на ходене сред природата (и финанси). Рецептите си е добре да тестваш първо в домашни условия и да се увериш какво можеш наистина да сготвиш сред природата.
Сигурно ще се озориш, ако смяташ да правиш на примус / котлонче друго освен масовото - да кипнеш вода за чай, кафе, спагетини или суха супа,  да претоплиш консерва или опържиш яйца. Ориз / гречка варени или кускус най-много. За леща не знам, ама за боб забрави.
За еднодневни излети си направи един спиртник - има информация и във форума и в нета. Върши работа.

Така че хващай раницата, примуса и фотоапарата и на полеви тестове. И в понеделник да пуснеш фотоотчет и разбор на занятието.
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
« Отговор #38 -: 17 Август 2015, 20:21:26 pm »
Подкрепям Мавруда. Тия газовите.... К,во да ти кажа. От типа на Нургаз вече два изхвърлих - започват да изпускат от мястото където се пробива бутилката. бензина тежал 2 кила?! Е то не е казано да го пълниш до горе. И от друга страна - колко тежи газовия котлон с резервен патрон?! Мисля, че разликата надали ще стигне килограм. Поне за мен (120 кила НЕТО) едно кило багаж отгоре не е проблем. Дори пет кила отгоре съм склонен да помъкна щом ми осигуряват комфорт, сигурност или квото и да е.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #39 -: 21 Август 2015, 12:21:11 pm »
Бензиновият примус е здрав, компактен, с достъпно и евтино гориво, но тежи. Екстра вещ за разходка с МПС или лагерен живот. За пеши туризъм става, ако групата е 3-4 човека, това е моето мнение. Щото аз например, мога да карам много дни наред с по малко сухоежбина, а за кафе, чай или затопляне на нещо в консервена кутия спиртникът е достатъчен. Ако спиртът пък е качествен, има и други приложения. Ако трябва повече топло, ще се прави огънче, няма как.

П.п. Дописвам си щото сега отново прочетох темата и виждам, че преди повече от две години така сме я и започнали и тогава такива са били мненията относно бензиновия котлон и приложението му.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #40 -: 21 Август 2015, 19:29:22 pm »
От типа на Нургаз вече два изхвърлих - започват да изпускат от мястото където се пробива бутилката.

Напразно си ги изхвърлил. Ползвам такъв и вярно периодично натиска към бутилката намалява и може да се стигне до изпускане на газ. Причината е, че клеясва оста по която се движи пружината с продупчващия механизъм. Затова когато сменям бутилката профилактично го свивам и разпускам няколко пъти с ръка с цел да се раздвижи и почисти. Откакто правя това упражнение нямам този проблем, а досега съм изхарчил над 100 бутилки газ с моя Нургаз.

Използвам случая да отговоря на gogo124. При средна сила на пламъка Нургаз гори около три и половина часа с една бутилка газ.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gavra74

• Full Member
« Отговор #41 -: 21 Август 2015, 20:36:30 pm »
От типа на Нургаз вече два изхвърлих - започват да изпускат от мястото където се пробива бутилката.
Напразно си ги изхвърлил. Ползвам такъв и вярно периодично натиска към бутилката намалява и може да се стигне до изпускане на газ. Причината е, че клеясва оста по която се движи пружината с продупчващия механизъм. Затова когато сменям бутилката профилактично го свивам и разпускам няколко пъти с ръка с цел да се раздвижи и почисти. Откакто правя това упражнение нямам този проблем, а досега съм изхарчил над 100 бутилки газ с моя Нургаз.
То човек се учи докато е жив. Ама по спомен не помня да има пружина - дъното е голяма винтова капачка която притиска бутилката нагоре. в някой магазин ще вляза да разгледам.

STAIKOSSS

• Newbie
  • *
  • Публикации: 3
« Отговор #42 -: 01 Септември 2015, 16:40:30 pm »
Hobo,не пише за дъното,а за горния край,където е пробивната игла и е прав за раздвижването.Аз също изхвърлих котлонче и лампа,които бяха с пробивни контейнерчета.От топлината се деформира пластмасовия корпус и няма оправяне.Предполагам,че котлончето на Hobo е с метален корпус.Ползвал съм Шмел-2 и все още е читав,но съм имал проблеми с него и не е съвсем безопасен.В руските форуми оценките му са от"най-големия боклук,до това е най-доброто".Имам и един пак от СССР,с месингов резервоар и помпа,но без регулиране на мощност-тежък и обемист.Всички,за които писах имат един общ проблем-не са стабилни и си е трудно ползването им на неравно място или с по големи съдове за повече хора.Сега ползвам BRS-8 и съм доволен.Работи на газ(контейнерчета на винт,които са си неоправдано скъпи и не се намират по всички магазини)на бензин и според производителя,керосин и дизелово гориво.На бензин си работи перфектно,горивото е лесно достъпно и не,е скъпо.Керосин и дизел не съм ползвал.Слагал съм 5л. тенджера(варих раци).Можеш да приготвиш на него всичко,което и в къщи на котлона.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #43 -: 16 Септември 2015, 14:05:24 pm »
За феновете на ПТ-1 :

https://www.youtube.com/watch?v=eQp98ZQT3Co