Автор Тема: Кой с какви режещи иструменти ходи из гората  (Прочетена 7551 пъти)

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
Re:Кой с какви режещи иструменти ходи из гората
« Отговор #15 -: 04 Ноември 2012, 21:55:00 pm »
   Днес ходих за дърва до вилата ни в село Туден Годечко.Реших да пробвам триончето,как се справя с по големи дръвца.Отрязах за половин час с пренасянето им 10тина дръвчета акация и дъб с диаметър до към 200 мм.Триончето е 220 мм.
   И така мога да споделя че съм адски доволен от него.После работих и малко с брадвата.Искам да споделя че от както съм е наострил не е мръднала.Но да кажа след доста професионални мнения и на хора с баяа опит искам да споделя как е заострям.
    След като постигнете максималното се минава един два пъти самия връх с пилата так се предпазва от срещи с чепове и тн.Няма никаква разлика в работата.
   Препоръчвам на всеки който има възможност да си вземе едно такова.
   Аз ползвам тези сечива всекидневно понеже живея в къща и се отоплявам на дърва,а не ги съхранявам за украшения.Както забелязвам че правят някои.
   Ето малко снимков материал.  .http://vasiltop.snimka.bg/hobby/v-gorata-za-d-rva.709852.28925058            

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #16 -: 05 Ноември 2012, 07:40:45 am »
Според мен да минаваш накрая самия режещ ръб с пила на баш тоя модел Ветерлингс си е малко драстично решение, меко казано.

Просто този модел брадва Wetterlings Carpenter's axe е сканди заточено априори, и режещия ръб трябва леко да се конвексира, за да стане по-дуракоустойчив.

Обикновено това се прави на лентов гриндер, ама аз нямам такова животно и ползвам шкурки 300, 600, 1200 max, поставени на парче дебела гума. И жуля.

Тъй като гумата отдолу под шкурката поддава при натиск върху шкурката, то се получава конвекс, щеш не щеш.

А между другото, това сухи или мокри дървета са на снимките?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #17 -: 05 Ноември 2012, 09:37:10 am »
    Точно така ми казаха от специализирания сервиз на хускварна в младост.Но това става съвсем леко с пила номер 3.А аз лично е използвам водна шкурка 1000 или 2000 за замазване няколко пъти защото съм е полирал.Значи ако е острена с пила ако провлачиш ръка през резеца ще те пореже от грапавината,при мен е много гладко защото е полирано и този ефект го няма,но така трудно ръждясва.
   С дядо ми коментирахме заточването на брадви доста и той е също на мнение че не трябва да се заостря прекалено много.Той е на 90 години има доста сериозен опит с подобни сечива.Това го споделят и други хора с които съм коментирал този въпрос.Трядва да снимам резеца с макро и да го постна.

ko54

• Hero Member
« Отговор #18 -: 05 Ноември 2012, 10:29:42 am »
Ждем!  

Ама тури снимките в темата "Брадвата - този древен инструмент" тук - http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=420.0   

Предварително благодаря! 

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #19 -: 05 Ноември 2012, 16:44:59 pm »
Васко, намажи ги тези кубинки с парафин няколко пъти докато омекнат и после им мини една яка вакса! Ще станат чудни.
 8)
Екипировката не прави туриста, само помага!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #20 -: 05 Ноември 2012, 19:55:26 pm »
Еееййй най накрая да видя един човек да ползва Ватерлингс по предназначение . Васко евала че не я държиш във витрина ми я ползваш .

ko54

• Hero Member
« Отговор #21 -: 05 Ноември 2012, 21:26:04 pm »
Cat, дорогой, силата на този модел не е нито в сеченето, нито в цепенето, нито в кастренето.

Самата форма, размер, тегло, баланс, първичен и вторичен скос на острието(на главата) е предназначена за контролируема работа с дърво.

Т.е. да дялкаш, да оформяш, да скулптурираш нещо. Т.е. от парче дърво да издялкаш Пинокио  например, а от много дървесина - да можеш и къща да си построиш.

Което, разбира се  не означава, че не можеш да сечеш, цепиш и кастриш с нея.

За мен изглежда все едно, че с микроскоп забиваме пирони. Пак става, спор няма, но не е в това работата.

Те затова и така са го кръстили този модел - Carpenter's axe - демек дърводелска брадва.

А формата на главата на този модел  и при Wetterlings,  и при Gransfors Bruks  и при Hultafors(Hult Bruks) е идентична.

Което обаче никак не ми пречи да сека с моя Ветерлингс корени на дюли и ябълки в почвата, за да ги преместя овошките от едно място от северната част на Петрохан в южната.  

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #22 -: 08 Ноември 2012, 11:43:31 am »
Много точно становище ! По руските стандарти май на това му викаха плотницкий топор, което се превежда салджийски или дърводелски, не съм сигурен. Моето топорче дето е на снимката в другата тема и дето го имам от години почти не го ползвам, щото за дворната работа чудесно се справям с малките Г брадвета. Още нещо - в БНА мотострелково отделение по щат командира носеше топорче /калъфа на Васко и на мойта снимка/, картечара - киркомотика, нижните чинове :D - лопатки. Лопатката освен за окопаване се ползва за всичко- дърва сечене и цепене, разбиване на сандъци, сечене на тел и ламарина, да не казвам и че е страшно оръжие че ще почнем нова тема. Значи умни хора през годините са наблюдавали и преценили кой какво да носи - командира си има задачи и носи най-неизползвания шанцов инструмент, картечаря само наблюдава и охранява, затова и той без лопатка. Действително, втората година като носех топорчето, може да се каже че не съм го изваждал от калъфа или на форумен жаргон ;D си стоеше във витрината, просто на никой не му е трябвало за нищо. С кеф съм ходил за дръвца из гората, ма си вземах някоя лопатка по навик.
 Та и сега същата работа - в 90% от случаите може да се оправим с някоя дядова брадвичка или с нещо за 1-2 лева от Вторични и със сапче по мярка, но това си е мое мнение, разбира се.

Васил, темлячето на дръжката мисля че само ще ти пречи. Единствена ситуация за която се сещам е да сека на високо дърво с една ръка и за да си спестя евентуално едно слизане съм си направил и аз ухо на моето брадве, връв не съм му слагал още.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #23 -: 08 Ноември 2012, 16:03:09 pm »
  Сложих кожената връв защото съм виждал на много други.Чисто практично мога да е закачам за него.
Инак ми харесва и затова го направих.сложих и на триончето.
  Относно функционалността за дърворезбата и тн. е купих защото леко наподобява на нашенския модел брадви и е с относително дълго острие за сметка на другите модели.Ще споделя с Вас че е страхотна за сеч,става и за цепене.
Като е купувах аз мислех за нещо по малко но си имах такова на снимките се вижда,но това е по скоро за домашна употреба да срежа кокали,врат или нещо друго,те е не повече от 400 гр.но е супер лека и поне за мен не е много подходяща за гората затова смятам че дърводелската е много по подходяща за това.Като е на колана с този калъф определно не си личи много тежината и но за работа 1200гр са супер подходящи и най вече може да се ползва с двете ръце.
   Купувам си неща определно който смятам да ги ползвам и ще ми вършат работа,а иначе ако имам повечко финанси и аз бих си купил няколко ветерлингса. :P
   Като гледам маи само двама сме с такива сечива.