Автор Тема: Кой с какви режещи иструменти ходи из гората  (Прочетена 7550 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Четох из темите и окончателен отговор не намерих всичко е хипотетично , обаче знам че истината е в практиката . Така че нека всеки сподели с какви инструменти ходи из гората и защо . Да започна аз , в колата един бая голям нож и една от тия двете брадви

Защо брадва а не кукри или мачете , защото те са ножове с възможна употреба като брадва но неможе да се ползват като мотика или чук, има и още нещо просто брадвата си е брадва .Обаче като си с превозно средство не носиш на гръб така че теглото е почти без значение НО когато всичко се носи в раницата на гръб тогава е друга бира . Не съм от тия дето смятат всеки грам обаче кило и половина брадва или кило мачете ми се вижда малко множко . Затова когато съм с раницата пеш нося един сгъваем трион един от тия ножове

и задълитеелно в мен си нося и един

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Кой с кави режещи иструменти ходи из гората
« Отговор #1 -: 13 Февруари 2012, 08:33:14 am »
При мене зависи от въпросите къде, за какво и за колко време:
- кратка разходка в гората за гъби(или просто разходка) - с някакво ножче за гъби + викс Номад, като последният е винаги в джоба, при всички положения;
- целодневна разходка в гората с палене на огън и скара - брадва, трионче, нож + викс(но колата е в радиус 2-5 км);
- с преспиване на палатка, огън, скара и прочие - като горното(колата пак е в радиус до 5 км).

А където не може да се пали огън - вече изобщо не ходя.   
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

stnenkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
На всяка манджа мерудия , ама и аз да се запиша. Еи с тия двамата съм неразделен в гората

А за по сериозни ситуации

Ха наздраве

И камарката е нацепена от същата брадвичка.
Бързай,защото Живота е прекалено кратък.

ko54

• Hero Member
С двете чекийки отляво... 

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
С мен неразделно са един викс модел кемпер и жичния трион, за "голям" нож една антилопа, в последно време заменена от зелен хултрафорс (големите много рядко се ползват на практика).

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
аз кукрито си го мъкна винаги...къде за спокоен сън на жена ми (да не дойдат да на земат извън земните докат спим на палатка )  ;D  къде  за тояшка на сина..къде аз да си дялкам с него за кеф , но най ве4е за ку4етата.
не ме разбирате погрешно оби4ам ку4ета много ама пове4е си оби4ам семейството

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
Re:Кой с какви режещи иструменти ходи из гората
« Отговор #6 -: 27 Октомври 2012, 22:03:57 pm »
А аз разполагам с тези сечива.Всичките са добри.Брадвите са стари от едно време мое дело са дръжките с изключение на ветерлингса дърводелския.Той е моето брадве за гората.
vasil_top@abv.bg

ko54

• Hero Member
« Отговор #7 -: 27 Октомври 2012, 22:37:19 pm »
Дай някоя снимка, освен имейл, де!
Много се радвам, че и някой друг е оценил дърводелския Ветерлингс по достойнство.

А това е новия модел буш-брадва на Wetterlings, обещаха да се продава лято-есен 2012 година, но нещо се умълчаха?!

Прилича много на Wetterlings-карпентера(пълно копие), обаче дръжката е 600 мм(а не 500 мм) и ми се струва, че главата ще е по-лека от 1 кг(но не съм сигурен).

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #8 -: 28 Октомври 2012, 10:17:16 am »
  определено смятам че дърводелската брадва е най подходяща за планината.Много не одобрявам съвсем малките брадвета имам едно такова вижда се на снимката старо българско но си е определено малко.
А иначе се заиграх малко и е полирах бая търкане доста е твърда но стана супер горещо го препоръчвам по лесно се поддържа дръжките на всичките ми мажа с ленено масло а от както имам и този калъф вече става за дълги походи.http://vasiltop.snimka.bg/hobby/hobi.709852.28859905

ko54

• Hero Member
« Отговор #9 -: 28 Октомври 2012, 12:22:48 pm »
vasil_top, калъфчето на карпентера е супер! Ти сам ли го прави или е поръчка?

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #10 -: 28 Октомври 2012, 17:28:12 pm »
Купих го за 10 лв от военните пасва идеално.Радвам се че го оценяваш,интересно ми е колко хора ползват дърводелски брадви.Трябва да пусна една статия за тях.Заслужава си освен за поход можеш и да си вършиш работа с нея.Препоръчвам всеки който живее в къща да има по едно такова сечиво в тях.Разглеждал съм страшно много брадви и стигнах до извода че това е най доброто и функционално сечиво.Купил съм го за 80 лв и ми се видя доста но като гледам други колеги от форума с какви скъпи брадви а толкова малки!!!!Чудя се дали да не и сложа една кожена връв на ухото.А относно бахото е супер ножле но крайно меко не знам за 20 лв дали мога да се сдобия с нещо по здраво.Видях в хускварна едно трионче за 16 лв и се чудя има ли смисъл от него. ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #11 -: 29 Октомври 2012, 07:30:49 am »
Трионче Хускварна за 16 лева си е добра цена за високо качество.

А относно Бакото, ако ти трябва нещо по-твърдо, то вземи Хултафорс(син, от АУС-8, неръждаем) или оранжев Хултафорс от японска СК-5 или зелен Гровкнив, пак от СК-5.

Но пък СК-5 е ръждаема стомана(проблемът се решава с патиниране), но са здрави и твърдостта гони 59 по Рокуел.

Относно Карпентера - чуден е, обаче тежи към 1,3 кила.

За пеши туризъм май идва множко, поне за мен де.

Но, ако практикуваш авто-пеши туризъм(както аз) и бивакуваш недалече от автото(0-5 km), то проблемът с теглото отпада.

В края на краищата брадвето тежи  по-малко от 2-литрова бутилка бира или колкото литрово стъклено шише с вино.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #12 -: 29 Октомври 2012, 09:22:40 am »
с викторинокс кампер, отдеве цял ден ходих с един флотски немски нож който съм представял тук на колана и който освен ако падна по пътеката, да ми изкара джигерите за друго не го виждах .... /а после в село арда жена ми ряза луканка с него/. така, че както и преди - виксчето в калъфче на кръста а по-големия нож задължително в раницата отзад на раменете.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #13 -: 29 Октомври 2012, 22:54:30 pm »
Днес ходих до магазин на хускварна и и си взех по големия 220мм беше 24лв но го спазарих за 20 а и видях тази най малката брадва на хускварна 83лв а в младост е 32 лв сигурно е от старото производство страшно скъпа ми се видя за толкова малко брадве.Сега имам трион 220мм нож бахо един сгъваем солинген от казармата го имам и смятам да си нося ветеррлингса.Като го закача на колана не пречи въобще.Смятам че това малкото е за домашна употреба за пържоли кокали и тн.Трябва да дам няколко снимки на моята екипировка.Всичко слагам в една доста стара немска раница била на въоръжение в швейцария  някъде видях подобна като моята из форума ама чисто нова и на вид по съвременна.За мен с това свършват покупките на сечива.Само не знам как да кача снимкита директно да излизат а не с линк. ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #14 -: 30 Октомври 2012, 07:51:50 am »
Качваш ги в Snimka.bg, вдясно натискаш "Линкове за споделяне", маркираш и копираш примерно "Средна снимка". След това влизаш тук във форума "Публикувай отговор", натискаш втората иконка отляво надясно "Вмъкни изображение" и слагаш копирания линк от Snimka.bg по средата.  И така с всяка снимка.