Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс
КОХАНСКИ
, а не Кочански!
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Други форуми
»
Оръжие и остриета
»
Кой с какви режещи иструменти ходи из гората
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници:
1
[
2
]
Автор
Тема: Кой с какви режещи иструменти ходи из гората (Прочетена 7547 пъти)
vasil_top
Jr. Member
Публикации: 28
Re:Кой с какви режещи иструменти ходи из гората
«
Отговор #15 -:
04 Ноември 2012, 21:55:00 pm »
Днес ходих за дърва до вилата ни в село Туден Годечко.Реших да пробвам триончето,как се справя с по големи дръвца.Отрязах за половин час с пренасянето им 10тина дръвчета акация и дъб с диаметър до към 200 мм.Триончето е 220 мм.
И така мога да споделя че съм адски доволен от него.После работих и малко с брадвата.Искам да споделя че от както съм е наострил не е мръднала.Но да кажа след доста професионални мнения и на хора с баяа опит искам да споделя как е заострям.
След като постигнете максималното се минава един два пъти самия връх с пилата так се предпазва от срещи с чепове и тн.Няма никаква разлика в работата.
Препоръчвам на всеки който има възможност да си вземе едно такова.
Аз ползвам тези сечива всекидневно понеже живея в къща и се отоплявам на дърва,а не ги съхранявам за украшения.Както забелязвам че правят някои.
Ето малко снимков материал.
.
http://vasiltop.snimka.bg/hobby/v-gorata-za-d-rva.709852.28925058
Активен
ko54
Hero Member
Публикации: 1415
«
Отговор #16 -:
05 Ноември 2012, 07:40:45 am »
Според мен да минаваш накрая самия режещ
ръб
с пила
на баш тоя модел Ветерлингс си е малко драстично решение, меко казано.
Просто този модел брадва Wetterlings Carpenter's axe е сканди заточено априори, и режещия ръб трябва леко да се конвексира, за да стане по-дуракоустойчив.
Обикновено това се прави на лентов гриндер, ама аз нямам такова животно и ползвам шкурки 300, 600, 1200 max, поставени на
парче дебела гума
. И жуля.
Тъй като гумата отдолу под шкурката поддава при натиск върху шкурката, то се получава конвекс, щеш не щеш.
А между другото, това сухи или мокри дървета са на снимките?
Активен
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.
vasil_top
Jr. Member
«
Отговор #17 -:
05 Ноември 2012, 09:37:10 am »
Точно така ми казаха от специализирания сервиз на хускварна в младост.Но това става съвсем леко с пила номер 3.А аз лично е използвам водна шкурка 1000 или 2000 за замазване няколко пъти защото съм е полирал.Значи ако е острена с пила ако провлачиш ръка през резеца ще те пореже от грапавината,при мен е много гладко защото е полирано и този ефект го няма,но така трудно ръждясва.
С дядо ми коментирахме заточването на брадви доста и той е също на мнение че не трябва да се заостря прекалено много.Той е на 90 години има доста сериозен опит с подобни сечива.Това го споделят и други хора с които съм коментирал този въпрос.Трядва да снимам резеца с макро и да го постна.
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #18 -:
05 Ноември 2012, 10:29:42 am »
Ждем!
Ама тури снимките в темата "Брадвата - този древен инструмент" тук -
http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=420.0
Предварително благодаря!
Активен
BazilVenceslas
Full Member
Публикации: 175
«
Отговор #19 -:
05 Ноември 2012, 16:44:59 pm »
Васко, намажи ги тези кубинки с парафин няколко пъти докато омекнат и после им мини една яка вакса! Ще станат чудни.
Активен
Екипировката не прави туриста, само помага!
cat
Sr. Member
Публикации: 462
«
Отговор #20 -:
05 Ноември 2012, 19:55:26 pm »
Еееййй най накрая да видя един човек да ползва Ватерлингс по предназначение . Васко евала че не я държиш във витрина ми я ползваш .
Активен
ko54
Hero Member
«
Отговор #21 -:
05 Ноември 2012, 21:26:04 pm »
Cat
, дорогой, силата на този модел не е нито в сеченето, нито в цепенето, нито в кастренето.
Самата форма, размер, тегло, баланс, първичен и вторичен скос на острието(на главата) е предназначена за
контролируема работа
с дърво.
Т.е.
да дялкаш, да оформяш, да скулптурираш нещо
. Т.е. от парче дърво да издялкаш Пинокио например, а от много дървесина - да можеш и къща да си построиш.
Което, разбира се
не означава
, че не можеш да сечеш, цепиш и кастриш с нея.
За мен изглежда все едно, че
с микроскоп забиваме пирони
.
Пак става
, спор няма, но не е в това работата.
Те затова и така са го кръстили този модел - Carpenter's axe - демек дърводелска брадва.
А формата на главата на този модел
и
при Wetterlings,
и
при Gransfors Bruks
и
при Hultafors(Hult Bruks) е идентична.
Което обаче никак не ми пречи да сека с моя Ветерлингс корени на дюли и ябълки в почвата, за да ги преместя овошките от едно място от северната част на Петрохан в южната.
Активен
jordanov
Sr. Member
Публикации: 283
«
Отговор #22 -:
08 Ноември 2012, 11:43:31 am »
Много точно становище ! По руските стандарти май на това му викаха плотницкий топор, което се превежда салджийски или дърводелски, не съм сигурен. Моето топорче дето е на снимката в другата тема и дето го имам от години почти не го ползвам, щото за дворната работа чудесно се справям с малките Г брадвета. Още нещо - в БНА мотострелково отделение по щат командира носеше топорче /калъфа на Васко и на мойта снимка/, картечара - киркомотика, нижните чинове
- лопатки. Лопатката освен за окопаване се ползва за всичко- дърва сечене и цепене, разбиване на сандъци, сечене на тел и ламарина, да не казвам и че е страшно оръжие че ще почнем нова тема. Значи умни хора през годините са наблюдавали и преценили кой какво да носи - командира си има задачи и носи най-неизползвания шанцов инструмент, картечаря само наблюдава и охранява, затова и той без лопатка. Действително, втората година като носех топорчето, може да се каже че не съм го изваждал от калъфа или на форумен жаргон
си стоеше във витрината, просто на никой не му е трябвало за нищо. С кеф съм ходил за дръвца из гората, ма си вземах някоя лопатка по навик.
Та и сега същата работа - в 90% от случаите може да се оправим с някоя дядова брадвичка или с нещо за 1-2 лева от Вторични и със сапче по мярка, но това си е мое мнение, разбира се.
Васил, темлячето на дръжката мисля че само ще ти пречи. Единствена ситуация за която се сещам е да сека на високо дърво с една ръка и за да си спестя евентуално едно слизане съм си направил и аз ухо на моето брадве, връв не съм му слагал още.
Активен
vasil_top
Jr. Member
«
Отговор #23 -:
08 Ноември 2012, 16:03:09 pm »
Сложих кожената връв защото съм виждал на много други.Чисто практично мога да е закачам за него.
Инак ми харесва и затова го направих.сложих и на триончето.
Относно функционалността за дърворезбата и тн. е купих защото леко наподобява на нашенския модел брадви и е с относително дълго острие за сметка на другите модели.Ще споделя с Вас че е страхотна за сеч,става и за цепене.
Като е купувах аз мислех за нещо по малко но си имах такова на снимките се вижда,но това е по скоро за домашна употреба да срежа кокали,врат или нещо друго,те е не повече от 400 гр.но е супер лека и поне за мен не е много подходяща за гората затова смятам че дърводелската е много по подходяща за това.Като е на колана с този калъф определно не си личи много тежината и но за работа 1200гр са супер подходящи и най вече може да се ползва с двете ръце.
Купувам си неща определно който смятам да ги ползвам и ще ми вършат работа,а иначе ако имам повечко финанси и аз бих си купил няколко ветерлингса.
Като гледам маи само двама сме с такива сечива.
Активен
Формат за разпечатване
Страници:
1
[
2
]
« назад
напред »
Бушкрафт България
»
Други форуми