Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75419 пъти)

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re:Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #105 -: 18 Януари 2013, 11:55:54 am »
Книгата е 400 страници, тънка евтина хартия, подвързани много стегнато, като първите 100ина са разкъсани през средата и при всяко отваряне падат парчета от страниците. В нея е събрано всичко което е необходимо за "обща предварителна подготовка за нисшия горски служителъ у насъ", така е записано в предговора. В първата част са дадени основите на науките математика /вкл. измерване площи, обеми, височини с подр.средства на терена, по бабешки, както казваше дядо ;D/, ботаника /вкл. основни горски видове у нас, качества, свойства и приложение/, минералогия, петрография, геология и почвознание. Втората част са специалните науки - лесовъдство, лесоохрана и лесоустройство, и горска администрация. Тук е включено всичко което става в горското стопанство, вкл. основите на лова и риболова /има рецепта за димен барут :D/, добив на катран и дървени въглища и т.н, и т.н. Сега, за днешния бушкрафтър си мисля че не е кой знае какво, тъй като тия неща могат да се намерят навсякъде. Тогава обаче за грамотен се е считал човек който може да чете и да се подписва, а пък това да си запалиш с чакмака огън в снега или да си намериш нещо за хапване из къра не е било сензация. Та с тоя учебник дядката си е изкарал службата до пенсия- всеки ден в гората, с една кожена чанта с туй-онуй на едното рамо, на другото с една италианска скъсена карабина. Пък кога се наложи и през нощта. И само да добавя - преди това седем години кавалерист през Балканските войни . Ранен при Одрин, Кръст за храброст, командир на полуескадрон накрая. Като ученик съм виждал документа за Кръста, с подпис на Фердинанд, за съжаление някъде го затрихме. Затова сега пазя като семейна ценност това което е останало от него - този учебник, Уволнителен билет от Войската и ето тази снимка :

Моя прадядо е втори отляво, до полицая. Извинявам се че пак се отклоних много от темата, ама както казах и преди, заговорим ли за брадви и покрай тях изникват още много неща.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re:Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #106 -: 18 Януари 2013, 14:41:28 pm »
Отстрани погледнато изглежда доста романтична служба! В природата по цял ден. Или пък да си хижар някъде в планината. Книгата е безценна, бих ти предложил да я сканираме и да я публикуваме в chitanka.info, че да се запази и да я четат повече хора. Обаче няма да се справя с редакцията на стария правопис, а е  добре да си остане, както е в оригиналното издание.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

kiunisimo

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Re: Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #107 -: 17 Април 2013, 22:57:46 pm »
Здравейте и от мен!Респект за форума и за полезната информация тук.
Подобно на  ко54 съм решил да си намеря добър ковач който да  ми направи брадвичка,която ще използвам за дървообработване/копаничарство (с около 12см дъга за режещ ръб) като имам изисквания и относно формата,разбира се.
Как мислите,коя от двете стомани ще бъде по-добър вариант-  65L или  L6 (без да имам познания по темата).
Приемам препоръки и за добър ковач..
А лично към ко54 имам въпрос колко острува направата на брадвата в началото на темата и трудно ли е да се докара някакво точно тегло?

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #108 -: 18 Април 2013, 08:05:28 am »
Ковачите са кът в днешно време, за добрите ковачи става въпрос. Моята брадвичка, към 1 кило без дръжката ми излезе към 15 лева, а дръжката си я правих сам.

Ако брадвичката ще я ползваш предимно за копаничарство, ще трябва да помислиш и да обърнеш внимание на формата на главата. По принцип май ще ти трябва нещо подобно на шведските, немските и руски дърводелски брадви, т.е. с почти прав ръб, между 90 и 100 мм.

Ако пък ще я ползваш и като скулптурна, ще ти трябва извит режещ ръб, за по-голямо удобство.

Относно стоманата - инструменталните У7 и У8 при правилна термообработка е напълно достатъчна, ресорната 60-65 - също. L6 си нямам понятие откъде може да се намери.

Относно теглото - чисто субективно е, 600-900 грама е напълно приемливо според мен, с по-голямо тегло на главата по-бързо ще се уморява ръката. Дръжката също е важна - и форма и дължина и тегло и баланс.

Примерно посочените със стрелки 2 немски дърводелски брадвички са класика в това отношение, в смисъл за твоите цели. Обаче за копанки ще ти трябва и крива(извита) тесла, иначе е много трудоемко само с нож и брадвичка.

P.S. Не забравяй после да сложиш тук снимки, и на брадвата и на дръжката и на копанките(бъдещите). 

Практически пълен функционален комплект от сечива е показан на тази снимка. Ама де тва щастие!

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #109 -: 18 Април 2013, 21:13:24 pm »
И да покажа 2 от моите брадви.
Едната е класиката в бг жанра- градинарска брадвичка, оставена ми е като завещание.
Смених и сапа миналото лято, че стария беше на доста служба и буквално се ронеше.

Другата е бойна-мини брадва, сканди тип, съвместно решение със Стефан Чаков и негово изпълнение.
Още не съм я държал в ръце, но формата ме кефи.
Предполагам няма да ме разочарова. :)

Повече снимки тук:
http://artreactor.snimka.bg/mountain/minimalistic-day-pack-kit.729287.30205686

Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

• Hero Member
« Отговор #110 -: 19 Април 2013, 08:03:40 am »
Бойната брадвичка е с много елегантна форма.

extremophile - молба - когато пристигне при теб брадвичката, да споделиш тук параметрите - тегло, дължина на режещия ръб, дължина на дръжката и т.н.

Предварително благодаря!

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #111 -: 19 Април 2013, 10:46:17 am »
А горната защо да е градинарска, няма ли я емблемата на БТС ?

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #112 -: 19 Април 2013, 13:39:54 pm »
А горната защо да е градинарска, няма ли я емблемата на БТС ?
Не, няма емблема... ::) или поне аз не съм забелязал. И така си я водят по нашия край, градинарска/бабешка.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #113 -: 14 Август 2013, 11:54:05 am »
Господа, забравил съм да ви се похваля! Втори месец играя в нов български филм, плах опит за римейк на Бг соц турботрилъра "Топло". И понеже защото съм вече известен като експерт по всичко, направо без кастинг ми дадоха една от главните роли. Филмчето е с работно заглавие "Ремонт на покрива на девететажен блок", ще видим накрая как ще завърши. ;D
Тая снимка я има напред в темата :

Лопатата вдясно, жесток инструмент се оказа. С нея отлюспих и нацепих около 200 квадрата стара хидроизолация. И нали съм си тарикатче и искам да си я имам задълго, на други не давах да я пипат 8)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #114 -: 14 Август 2013, 12:24:19 pm »
Jordanov, еех спомени!. С тая лопата се запознах сефте като новобранец в Плевен. Супер е. Става за права и за крива, та и за сечене на коренища.
През втората година от казармата от ранната пролет до уволнение бях в работна група. Лопатите бяха основното на въоръжение като лично оръжие. Този модел от снимката беше от най-търсените. Криех ме ги под леглата, а някой спяха и с тях (нали е от женски род). ;D

П.С. Пусни поне един трейлър  на римейка. Как ще се казва филмът  "Топло - През(н)ареждане" ли?
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #115 -: 14 Август 2013, 13:39:27 pm »
Не знам бее, докато свърши ремонта може и да стане "Бой на негри в тъмна нощ"  :o опсс исках да кажа афроамериканци 8)

ko54

• Hero Member
« Отговор #116 -: 14 Август 2013, 18:43:43 pm »
Май ми се струва, че заглавието на темата трябва да се коригира на - "Брадви и лопати - тези древни инструменти"... и няма лабаво, брадви и лопати - всеки има...  :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #117 -: 05 Септември 2013, 09:02:45 am »
Хускварна са пуснали съвсем нови модели брадви с полимерни фиброподсилени дръжки с различни размери и тегло.

Цените са по-ниски от тези на Фискарс за съответните модели по тегло на главата и дължина на дръжките. Виж тук - http://www.abbeypro.co.uk/axes/husqvarna-axes/showitem-EL-580761001.aspx

Прави впечатление стоманената пластинка с нитове при по-големите модели, предназначена да предпазва дръжката от неточни удари. Все едно са правили задълбочено проучване на балканските(български) брадви по селата, където е масова практика да се слагат тенекийки, забити за дръжката с пирончета.  :D  Само на най-лекия модел(туристически) няма такава ламаринка.

Лошото е, че въпреки несъмнената здравина на фибродръжките, при евентуално счупване на дръжката в гората - оставаме без брадва, защото няма как да издялкаме и монтираме нова дръжка. Както и при Фискарсите.

ko54

• Hero Member
« Отговор #118 -: 07 Септември 2013, 14:06:09 pm »
Има нова модификация на Wetterlings Карпентера - наречена Wetterlings Foresters Fine Axe http://www.bronzemoonoutdoors.co.uk/wetterlings-foresters-fine-axe
Острието е 3 инча дълго(намалено с 1 инч), а дръжката е удължена с 4 инча до 60 сантиметра. Цената е еднаква с тази на Карпентера - гони 87 фунта(86.99)(поне в този магазин, де). А колко ще струва по нашите магазини - още не е ясно.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #119 -: 07 Септември 2013, 20:31:43 pm »
На 20 и 21  ви каня да си тествате брадвите  :P
Теста е нацепване на 25м3 дърва ас шии ги рареем на рупчитъ бате на а преди това на 20ти теста е сечене на корени в речен нанос пълен с камъни който желае да заповяда .