Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75482 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #75 -: 09 Август 2012, 08:50:55 am »
При нас, брадвоманиаците, нещата са както с обувките при жените - никога не достигат и вечно няма какво да обуят. 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #76 -: 09 Август 2012, 17:09:49 pm »
Абе и двамата сте прави. Даже сега се сетих че имам още две, обезсапени от работа и едната грозно подбита, ама не мисля да ги давам на ВС. Ще си ги пазя докато мога. За работата - от 8-9 год. не съм сякъл дърво с брадва, само цепене по 3-4 куб./год. На една нива имам череша и две сливи изсъхнали, тая есен в името на спорта поне едното дърво ще го сваля с брадвата пък може и едно със шарана да свалим двамата с наследника, ще видим. Общо взето инструмент със затихващи функции, сега с навлизането масово на цепачките и намалянето на горите след 5-6 год. и цепенето с брадва ще стане бушкрафт ;D. И не, не съм брадвоманиак, ми направо съм си вещоманиак. Ще се възползвам от момента че сега се уча да публикувам снимки и Админа е безкрайно търпелив и да ви покажа и правите ми лопати, пък вий си ме бъзикайте ;D

В ляво червената я прибрах преди около 30 год. от един бракуван комбайн. В началото я возих на колелото докато обикалях по Осъма за риба, от 18 год. между Димитровден и Гергьовден я возя в багажника на колата. В дясно, нитваната, и тя от ЗИПа на БТР, вече с побългарена дръжка. В казармата с такава сме секли ламарина, цепили дърва /по метода батонинг :D/, лост от първи род, от втори род и какво ли не. И понеже все пак дръжката има ограничен ресурс за такава експлоатация в един момент става на компактна бухалка, както е на снимката. Еми, все още се ползват по малко.

П.П. Мотиките не ги обичам много и съм ги занемарил напоследък, затова няма и да ги снимам ;D

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #77 -: 09 Август 2012, 17:52:41 pm »
jordanov,, ако имаш щерка скривай я тая снимка докато е време. С такъв арсенал лопати зет трудно ще се излъже.

п.с. разбрахме защо скатаваш и не показваш мотиките...  ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #78 -: 10 Август 2012, 10:23:52 am »
Хахаха, снощи съм се кискал на глас поне десет минути. Действително щерката упорито се заформя като 100% гражданка, за разлика от батко си който вече е наполовина селянин и се включва пълноценно. Преди два дена без никой да го кара пренесъл и наредил дървата на един възрастен комшия и нали си няма още завършени навици - поодраскал си малко един пръст. Е да ама си направил и нещо като превръзка :D Нищо чудно ако трябваше и да се нацепят да си предложи услугите.
 И за арсенала си тотално прав- както съм ги подготвил някой по-лабилен младеж да ги види, така ще бяга че петите ще го бият по г?за ;D
Извинявам се че може би се поотклонихме от темата, но все пак когато се говори за брадви не бива да се въртим само около Рокуел и бръснене на косми, нали така ? 8)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #79 -: 10 Август 2012, 12:28:19 pm »
Цитат
Извинявам се че може би се поотклонихме от темата, но все пак когато се говори за брадви не бива да се въртим само около Рокуел и бръснене на косми, нали така ? 8)

Много правилно си написал ама пусто като не ги ползват брадвите по предназначение няма за ко друго да говорят , за цепене или сечене на дърва ли .

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #80 -: 10 Август 2012, 14:47:28 pm »
Cat, такава ли е жагата на дядовците?   

Това не е ли инструментариума на някаква дървообработваща фирма (шега, като истина)?

ko54

• Hero Member
« Отговор #81 -: 10 Август 2012, 20:25:07 pm »
Не се сдържах, свих снимката от руския бушкрафт-форум.
Озаглавена е от Глеб - "Скандинавско изобилие".

Тази нощ пак ще сънувам брадви. Кофти! 

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #82 -: 12 Август 2012, 15:31:08 pm »
Ко, бъди хладнокръвен и не се поддавай на емоции ! Хващам бас, че ако двамата с теб се колаборираме ;D и изръшкаме по две-три комшийски къщи, на Глеб ще му объркаме представите за изобилие ! Коментар по снимката : много брадви на различни хора, за различни ръце, за лява и дясна, нищо чудно да има и за хора с две леви 8), една пожарникарска, но почти всички са за дялане. Ко, за да мирясаш, избирай модел и го поръчвай на самоковците, пък после може да си стъкмиш и една дървена "избушка".

ko54

• Hero Member
« Отговор #83 -: 12 Август 2012, 20:10:27 pm »
Май си прав, колега  jordanov.

Липсва ми една едностранно заточена (и леко крива) за дясна ръка.

Обаче само като си помисля какво ще поръчам на Женския пазар и какво ще излезе накрая, а и самият процес на поръчка ме притеснява, сигурно ръцете ще ме болят от ръкомахане поне една седмица.
Мъка!  

ko54

• Hero Member
« Отговор #84 -: 08 Ноември 2012, 08:56:30 am »

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #85 -: 08 Ноември 2012, 11:03:54 am »
Брадвата може всичко. Само ръцете да са на правилното място.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
« Отговор #86 -: 08 Ноември 2012, 22:58:39 pm »
    Ето едно малко брадве.На него пише 3,30лв. Беше без дръжка сложих му от стара букова дъска.Мисля че добре се получи.Дръжката е 34 см.Не знам колко е тежка,но ми се струва не повече от 400гр.Сложих и метална тръбичка за заклинване.Доста лелено мало попи.Днес е пробвах за първи път да нацепя подпалки за печката.добре се справи но е определено много лека.не знам дали ще се справи за сечене.
    Иначе мисля че добре е станала.Секирата е доста стара предполагам е отливка но ми хареса и е завърших.Мислех  за ловната брадвичка на хускварна но като гледам е супер малка и няма смисъл да ги дублирам с моята.нещо е блокрал сървара на снимка ще пробвам утре.
а

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #87 -: 09 Ноември 2012, 19:14:16 pm »
[/img]

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #88 -: 09 Ноември 2012, 22:32:07 pm »
...

Как става това заклинване с метална тръбичка? Колко е дълга, колко е диаметъра - външния и вътрешния? Купих малка брадвичка, но дръжката се "заигра" на третия ден.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
« Отговор #89 -: 09 Ноември 2012, 23:15:36 pm »
Здравей дръжката е мое дело.Срязва се в средата и после и набих клин.Това е нещо като тръбичка с двоен клин форма от практикер са има различни размери.Слага се при такива варианти с обратно набиване.При класическата българска брадва няма смисъл.