Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75409 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #90 -: 10 Ноември 2012, 08:20:28 am »

Това са тръбичките. Само в Практикер съм ги виждал. Но, те са за сапове, които са набиват отзад, както писа vasil_top. Иначе няма файда.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
« Отговор #91 -: 11 Ноември 2012, 23:51:32 pm »
Ето още един моделн тази е стара кована брадва.Не знам според Вас коя е по добра.Предишната или тази.И двете са горе долу еднакви.Тази е леко по малка.Днес ходих за дръжки е взех малко габър за подготовка.

тази дръжка е оригиналната сигурное на 30 и повече години,мисля да е заменя но смятам да запазя оригиналния вид.

ko54

• Hero Member
« Отговор #92 -: 12 Ноември 2012, 07:43:36 am »
Последната ми се струва по-универсална, защото острието е по-закръглено, ще запецва по-малко при сечене и ще изхвърля повече трески.

А колко тежи главата?

Може би не съм прав, но ми се вижда, че е заклинена отпред, т.е. сапът не се разширява към главата по естествения за нашенските брадви начин на заклинване. 

Относно габъра - здрав е, но не е гъвкав като ясена. Трептенията от удара ще резонират директно в китките на ръцете. Докато ясенът има по-дълги влакна, които спомагат за по-добро гасене на възникващите трептения при сечене, при цепене - също.

Ненапразно брустовете на гимнастическата успоредка ги правят от бял ясен.

vasil_top

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 28
« Отговор #93 -: 12 Ноември 2012, 22:59:46 pm »
Ако някои има малка заготовка около 30см да помага.Днес е пробвах на дръвника с един бор за подпалки и няколко удара по един чвор.Страхотно съм изненадан никакви нарушения по режещия ръб.Не знам колко е закалена и дали преди 40 г.са разбирали но са се справили страхотно.
   Това е моята ловна брадва.Като имам възможност ще ги премера всичките.Заклинването е класическо за българските брадви.Супер е удобна.Ето за какво ще се използва на ветерлингса калъфа става перфектно не се усеща че носиш нещо.Смятам новата дръжка да същата форма.Определено кованото желязо е по закалено.Ако някой има подобна да сподели.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #94 -: 13 Ноември 2012, 14:55:16 pm »
Друже, какво да споделяме - класика в жанра. Както ти писах и преди, на Вторични са по 1 лев, може да си ги пробваш на железата колкото щеш, слагаш дръжка каквато ти отива на ръката /според мен най-добре права, класическа/ и си вършиш работата. За материала за сап Ко го е казал, аз освен това много уважавам и акацията. Хубаво е да сложиш предпазител-ламаринка на дръжката /виж на мойта снимка на стр. 5/ , пази при цепене. Не се увличай много и при ползване тъпото на главата като чук, там им е слабото място. Като ти гледам снимката, сигурен ли си че брадвичката няма да се измъкне от калъфа при тичане например?

ko54

• Hero Member
« Отговор #95 -: 28 Ноември 2012, 08:02:00 am »
Cat, как мислиш, с твоя Щил ще можем ли да клъцнем такова дръвче? Или ще ни трябват трион и брадви като на снимката по-долу?  

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #96 -: 07 Декември 2012, 00:14:59 am »
Щил имат и приспособление за такива дървета но се произвежда по поръчка и е малко тежичко да го мъкнеш на ръка. При възможност ще кача снимки
.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #97 -: 07 Декември 2012, 12:27:27 pm »
Сигурно и без приспособление може да се гътне, ще се вадят клинове и от двете страни. Обаче като тръгне да пада... Нагоре има поне 500 тона според мен, въъх страхотия ! Не знам Инспекцията по труда на какво разстояние ще ни държи ;D

cat

• Sr. Member
« Отговор #98 -: 12 Декември 2012, 04:09:28 am »
Тя инспекцията по труда по гората не ходи

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #99 -: 19 Декември 2012, 15:43:40 pm »
Учебник по лесовъдство, 193? г., спомен от мой прадядо-дългогодишен горски стражар.

За вас не знам, но според мен в тия две странички може да се прочете всичко което е изписано за брадвите на десетки страници в 5-6 Бг форума. Без да броя разбира се откровено комерсиалните постове.
Сваляне на дърво :

И нещо специално за Cat 8) :

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #100 -: 19 Декември 2012, 18:50:34 pm »
Jordanov ценна литература и то българска!
Ако някога решиш и успееш да го сканираш и публикуваш - доста народ ще зарадваш.
Ако можеш - снимай поне съдържанието и го пусни. Сигурно има ценни идеи и с бушкрафтърско приложение.
Не се взимай толкова на сериозно.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #101 -: 16 Януари 2013, 12:10:06 pm »
Колко е важна брадвичката :o ;D

http://www.youtube.com/watch?v=kC9zsYp7DII

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #102 -: 16 Януари 2013, 20:09:39 pm »
Ако някога решиш и успееш да го сканираш и публикуваш - доста народ ще зарадваш.
Ако можеш - снимай поне съдържанието и го пусни. Сигурно има ценни идеи и с бушкрафтърско приложение.

Абсолютно ценна книга....и аз съм навит за сканирано /PDF или квото и да е копие, ако решиш да го направиш.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

cat

• Sr. Member
« Отговор #103 -: 16 Януари 2013, 22:44:05 pm »
Ами те дървосекачите винаги са си били бушкрафтъри дори и сега има семейства които по 6/8 месеца почти не стъпват на асфалт живеят си на сечището , и да ви кажа много може да се научи от тях нищо че не е популярно по форумите щот те са прости хорица а не експерти .

ko54

• Hero Member
« Отговор #104 -: 17 Януари 2013, 09:25:01 am »
Ценна книга.
И голяма щука в клипа.
Не знам как щяха да я измъкнат без брадвето. То и с нож можеха да разширят дупката, ама щеше да е по-бавно и рисково. Ех, върви им на някои хора в рибарлъка, а ние гледаме клипчета.