Автор Тема: Брадвата - този древен инструмент  (Прочетена 75467 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Брадвата - този древен инструмент
« Отговор #60 -: 20 Юли 2012, 11:23:01 am »

Дописвам си:

Cat, с това на снимката, обаче, не можеш да дялкаш колци за домати и да забиваш пирони, както с тъпото на брадвето!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #61 -: 20 Юли 2012, 18:57:00 pm »
Някои от моите брадви, които почти не са влизали в употреба.

"Тунингът" на трите е мой, както и сапчето на циганчето.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #62 -: 20 Юли 2012, 21:26:02 pm »
Голямата Bahco изглежда доста внушително. Сигурно се представя също така добре и в работата?  

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #63 -: 21 Юли 2012, 19:43:24 pm »
ko54 за съжаление червеното Bahco (другото е китайче за 3,50лв) почти не е влизало в употреба. Закупена е преди повече от 8 месеца, но до момента с нея е отсечен само един бъз към ф100 на силно наклонен терен.
Когато имам възможност ще я пробвам и сравня със селските ми брадви - едната около 800гр., другата около 1100гр.

Давам малко информация за брадвата:
Моделът е FFSS-1.5-900FG.
Тегло на желязото: 1500гр.
Дръжка: Фибростъкло
Общо тегло: 2400гр.
Обща дължина: 900mm
Причина за закупуването: Неприятно съвпадение между момент на консуматорско слабоумие и временно наличие на излишък на финикийски знаци.
Все пак доста преди покупката ми беше попаднал каталог на производителя. "Зарибих се" и започнах да сравнявам тегла, дължини и предназначение, както и БГ цени. Не, че толкова ми трябваше, ама по принцип си търсех универсална брадва, която да става основно за поваляне на дървета сухи и мокри до към ф200, както и по-рядко за цепене. Освен това да не е много тежка и да става за носене понякога на по-дълги разходки.
Спрях се на този модел може би най-вече заради формата. Според някои обяснения това и френски тип брадва. На теглото и дължината се спрях след като гледах две от сериите на предаването "Следопыт" с Глеб Данильцев : Приспособления для заготовки дров и Приспособления для заготовки дров 2
Оказа се, че дистрибуторът, към който се обърнах, внасяше ограничен брой модели и бройки, поради високата цена и слабото търсене. Освен това само за мен не можеше да внесе една бройка от модел е FFSS-1.5-900FG, защото в една опаковка имало 4 бр.
Казах му - "А бе я ме запиши с една бройка, в краен случай дори две бройки и ако се съберат още желаещи ми се обади да капарирам." И така - зарибиха се и други и след около месец/два я получих. Обаче като цена тогава ми излезе поне колкото 4-5 цигански брадви.
Имам дори съмнения, че заради моя интерес към точно този модел, тази брадва започна да се внася от някои търговци на едро. ;)

ko54

• Hero Member
« Отговор #64 -: 22 Юли 2012, 17:59:27 pm »
Благодаря за инфото, Mavrud!

Бако добре прави дръжките от фибростъкло макар, че си ги оценява твърде високо.

Забелязах това при лозарските(овощарските) ножици на Бако.

Явно случаят тук е идентичен, демек дръжката от фибростъкло е едва ли не по-скъпа от самата глава.

При чуковете е същата хава.

Но всъщност Бако не е виновен - той прави професионални инструменти, обаче съобразно френско-шведския стандарт на живот(заплата, доходи).

А ние, кво ние? Ние просто сме си обикновени балкански субекти, въпреки, че мечтите нямат граници и националност.

Хубава брадва, завиждам ти!    

Demonizer

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
« Отговор #65 -: 22 Юли 2012, 22:39:21 pm »
Здравейте на всички. Решил съм да си купя брадва, но нямам много средства. Някой ще може ли да сподели мнението си за тази- http://www.bahcoshop-bg.com/bg/catalog/products/1196-%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B5-HUS0.6380/ или да ми препоръча нещо друго. Благодаря. :)

ko54

• Hero Member
« Отговор #66 -: 23 Юли 2012, 08:15:28 am »
Demonizer, ако бюджетът е ограничен до 35-40 лева силно ти препоръчвам да си купиш градинската брадвичка на Хускварна. Тя е по-тежка с около 150 грама(общо тегло 1 кг), формата на главата е идентична с тази на Бако. Стоманата е шведска и на двете брадвета.

Обаче дръжката от ясен и заклинването на Хускварна са по-качествено и надеждно направени.

Ще се обоснова: Бако лакира и боядисва дръжката, а Хускварна - не.

Бако изглежда по-красива, обаче лакираната дръжка "запечатва" дървесината и дървото не може да диша. И ако дръжката е изсушена прекалено(влага под 10-12%) и лакът запечати тази влажност, то дървото под тази влажност се счита за прекалено сухо, демек става трошливо. А това вече е кофти, има доста отрицателни мнения по форумите поради тази причина.

А при Хускварната, ако и се импрегнира дръжката с някакво растително масло(ленено, олио, зехтин) - "диша" по естествен начин и поддържа влага 10-12% и ясенът си остава гъвкав, а не трошлив(ако не се съхранява на радиатора на парното или на пряко слънце, естествено).

А иначе и двете дръжки са ясен, а стоманата - шведска, цените - еднакви, почти.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #67 -: 23 Юли 2012, 10:22:15 am »
Здравейте на всички. Решил съм да си купя брадва, но нямам много средства. Някой ще може ли да сподели мнението си за тази- http://www.bahcoshop-bg.com/bg/catalog/products/1196-%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B5-HUS0.6380/ или да ми препоръча нещо друго. Благодаря. :)
Според мен 1 кг, даже 800 гр., брадва е прекалено тежка ако ще се ползва за походи. Вярно, че е страхотна хала, но използането и е оправдано при многодневен поход от по-голяма група. За сам човек или малка група от двама, трима човека не си струва да се носи толкова тежко сечиво. Особено при кратки летни еднодневни или съботно-неделни излизания. Спецификата на нашите гори е такава, че почти навсякъде ако има дървета има и достатъчно сухи дърва, които могат да се използват дори без брадва. Даже бих казал, че един качествен трион е по-полезен. Ако все пак човек иска по някаква причина да носи и брадва една малка 300-400 грамова брадвичка е предостатъчна.

Навремето дядо ми имаше всичко на всичко две брадви. Една голяма и една малка. С тах е поддържал домакинството в продължение на над 50 години. От сечене на дърветата в гората до привеждането им във вид удобен за горене в печката. Това всяка година. Класически български брадви. Щом толкова години са могли да обслужат многодетна къща не виждам причина да не стават и за бушкрафт. Да не говорим колко по-евтини са от шведските.

Ако ти харесва шведска брадва и можеш да си я позволиш, купи си. Както се казва кеф цена няма. Ако ти трябва работна брадва в която да си сигурен, че няма да те подведе спокойно можеш да се довериш на изпитаните български брадви ковани от местни майстори ковачи.  В наши дни могат да се намерят почти без пари в пунктовете за вторични суровини. Хората даже не подозират какви съкровища носят там за няколкото стотинки.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Demonizer

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
« Отговор #68 -: 23 Юли 2012, 13:33:18 pm »
Благодаря за подробните отговори. Ще пообиколя да разгледам различни варианти днес и утре и в крайна сметка ще реша. Замислих се , че като съм на преход, почти вианги съм сам и си мъкна раничка с всичко нужно вътре, пък и никога не съм правил нещо грандиозно , свързано с цепенето на дърва и така нататък.А и основно си карам колелото по разни пътечки и не обичам да ми тежко на гърба по баирите.  :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #69 -: 23 Юли 2012, 19:46:44 pm »
Всички сме прави(без тези, които вече са седнали)!

За съжаление, българските ковачи "коват" на цени по-високи от шведските(ковачи).

Арматурно желязо на готини шведски цени.

Аман!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #70 -: 23 Юли 2012, 21:01:28 pm »
Demonizer купувай смело или Бахо или Хускварна, може и нещо китайско от 3,50-5,00лв от големите магазини.
Обаче си мисля на колелото едно мачете дали няма да му пасне по-добре. ;)
И да кажеш после какво си си избрал и да го снимаш.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #71 -: 06 Август 2012, 14:24:17 pm »
Господа, ама се държите предизвикателно напоследък ! Я да ви покажа и мойте наджаци ;D

В ляво е щатното топорче от носимия шанцов инструмент на БНА, излъскано и подготвено за бръснене в буша :D. Жалко че от млатене му строшихме оригиналната дръжка, та му присадих счупена такава от някакъв топор. Нагласил съм си го за мен, много го пазя и почти не го ползвам. Абе май ще го турям у витрината ;D Има си и оригиналния калъф за носене на колана. В дясно брадвата я намерих в едно старо сечище преди 4 години докато берях клонак за зайците. Според мен беше престояла 4-5 год. в храсталака. Затегнах я, изтърках я, две ръце горено масло и я назначих за първа резерва. Другото е наследство от дядо и все още се ползва, вкл. и за клане на пернати.
Чел съм по форумите че брадвите в България били руски или цигански. Е не знам, ама сме имали БДС

Цифрите отдолу не знам какво значат, имаме я от поне 30 год., тежко и здраво желязо.
По-нагоре стана дума за жагата, на село му викаме шаран. С такива инструменти са разбичвали трупите на талпи и дъски преди появата на банцига. На село това се е практикувало чак до края на 20те год. на 20 век, по спомени на дядо.

Тази е "Сделано в СССР", от возимия шанц на БТР, имаме я от 25 г. Двамата с дядо с нея сме сваляли тополи до 50 см диам. и салкъми до 30 см. Общо взето няма какво да и се опре, само ръце да имаш и време. Като се заимах преди десетина години с това

изхвърленото от Япония, намазах жагата и я окачих на стената до двете бичкии. Така си стоя кротко до миналата зима. Тогава нали си имам синковец дванадесетгодишен реших да го науча да работи с още един ръчен инструмент и свалих жагата. Оказа се чудно занимание за студените зимни дни, докато нарежим две-три метровки на три, и доста време след това и двамата не мислим за глупости ;D. Това упражнение го препоръчвам на всички бащи на момчета с енергия в излишък, както и обръщането с права лопата. Тази зима пак ще пестим от бензина май.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #72 -: 06 Август 2012, 19:51:57 pm »
Тва на последната снимка най върши работа, обаче не само за бичене ами и за поваляне на по големи дървета с жага става по лесно отколкото с брадва с брадвата само се прави засека на къде да падне дървото . А между друото бившия селски гатер е произведен 187 и някоя си година и в началото се е задвижвал с воденично колело чак при национализацията са го преместили в двора на ТКЗСто и са го задвижвали с дизелов двигател .

ko54

• Hero Member
« Отговор #73 -: 06 Август 2012, 21:31:42 pm »
Много сериозна брадварска колекция, колега jordanov!

Аферим!
Моментално си зачислен в щатния състав на екипа на брадвоманите!      

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #74 -: 07 Август 2012, 12:57:15 pm »
Един въпрос. Какво ги правите толкова много брадви ?