Автор Тема: Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия  (Прочетена 34805 пъти)

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #60 -: 06 Октомври 2012, 15:31:27 pm »
А какви са конете, от които споменаваш, че се притесняваш? Вече от няколко места чувам, че високо в планината има стада от диви коне и ми звучи много невероятно. Вярно ли е това, или са стада на примерно дървосекачи, пуснати да пасат на свобода?
...Диви коне в БГ няма, заявявам го, ако някой каже обратното, готов съм да докажа, че не е прав.
Да, това са коне на секачи, собственици от долината, на хижари и т.н. Нищо лошо в това. Нека да си пасат, планината е на всички. Не се плаша от кон, но в случая аз не знаех дали е кон или мечка. Виждах само сянка на глава. Израснах до 15 додини между всякакви животни, коне, крави, биволи(колко от вас познават това животно?). Пасах ги в горите от 5 до 15 годишна възраст. Израснах между тях, точно вътре в стадото. После 42 години граждански живот. Не съм ги забравил, нито те мене. Не са страшни, но и малко внимание: Не дразнете жребеца, който си пази стадото. Не дразнете, особено бика, и най -вече когато в стадото има разгонена крава. Тогава казваме, има кьорав бик, не наближавай стадото. Планината е тяхна, 7-8 месеца живеят там, ти си гостенин, не се приближавай много до жената на стопанина на къщата, ще си навлечеш белята.
...Дано не прозвучи глупаво, но аз нямам опит в дългодневни походи в планината...
Неее, не се притеснявай, колко такива, които са казвали, че познават планината и са опитни, за съжаление сега не са между нас. Аз свеждам глава, за да им кажа, че бяха велики, но не благоразумни.

meco puh

• Hero Member
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #61 -: 06 Октомври 2012, 20:57:39 pm »
Аз свеждам глава, за да им кажа, че бяха велики, но не благоразумни.
Включвам се повторно. Не благоразумни!!! Голяма приказка без голяма мисъл. Щеше ли да има първия българин изкачил Еверест, ако не беше Хр. Проданов? Беше неблагоразумен. А щеше ли да има Хр. Проданов, ако не бяха ония ЮНАЦИ, М. Савов, Л. Янков, Досков, Аврамов, и т. н. да не ги изброявам всичките, ще ви отегча. А всички бяха неблагоразумни. Писах някъде, ако не беше оня неблагоразумния Веспучи, щяхте ли днеска да знаете, че съществува Америка?
Те са неблагоразумни, но поне за мен са ВЕЛИКИ за веки веков!!! Записаха си имената в българската история  като велики Българи. Поклон от мен.

meco puh

• Hero Member
Re: Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #62 -: 15 Февруари 2013, 17:27:39 pm »
Наближава първа пролет. Има разбира се още около месец дотогава, но и те ще минат, после ще дойде лятото. Ех, това лято.
Винаги започвам да мечтая, като малко се постопли времето. Да позеленее Балкана, да тръгнеш по криволичещата пътека и с месеци да не се връщаш. С месеци не мога, но пак си казвам, че ще отделя 20-ина дни за поход. Мислих доста през зимата, къде да бъде? Разбира се по билото на Балкана. По билото от единия край на България, от сръбската граница, та чак до Черно море. Значи, от вр.Ком до нос Емине. А вие, какво мислите, нямате ли това желание? Ако имате, заповядайте на поход отКом до Емине. Да вървим заедно, да се веселим, да се любуваме на красотите на Балкана.
Нека да бъда краткословен: Ще тръгна на Ком Емине от 20 Юли. Търся съмишленици. Засега сме трима, но знае ли се колко са сериозни? Затова търся и други, та накрая да останем двама или трима.
Желаете или не, няма значение. Питайте, ще  ви отговарям на всякакви въпроси.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #63 -: 15 Февруари 2013, 17:48:50 pm »
С жената говорихме от Емине до Котел. Ако е по това време може да се мернем по пътя. Емине-Котел ми е най-атрактивна част. ЦБ ми е писнал /освен два три нюанса/ а до запад далеко. Поздрави.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #64 -: 15 Февруари 2013, 17:59:08 pm »
С жената говорихме от Емине до Котел. Ако е по това време може да се мернем по пътя. Емине-Котел ми е най-атрактивна част. ЦБ ми е писнал /освен два три нюанса/ а до запад далеко. Поздрави.
Ako се случи както през 2011 година да остана сам, и аз ще тръгна по трудния начин - от Емине до Ком. Ако сме двама или трима, тогава ще реши болшинството - групата.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #65 -: 15 Февруари 2013, 18:23:03 pm »
Мто зимата много ентусиасти има.  ;D И теоретици.
Защо да е трудния, едни мои го правиха 90-те години доста успешно май два пъти. Като излезеш от хендеците след Котел и си ти. Принципно не тача ходенето в най-атрактивните сезони на атрактивни места. Отпуски, навалици...не е за мене аз съм социопат.
На Рилски езера по девети септември миналата есен нямаше никой. Май съм пускал снимки... Колкото до Емине-Котел там джунглата ми е харна и че няма кервани от туристи почти никога, но юли ми е жега . Юли при нас е за море, лежерно по последните скътани плажове на Републиката.  Ако се засечеме обаче винаги съм готов да съдействам с логистика - манджи, котокажете. Поздрави.

Tito

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #66 -: 15 Февруари 2013, 22:30:49 pm »
Напълно те разбирам, Мечо. И мен как само ме стяга чепика... Едно време като малък много се радвах на зимата, но после се захванах с неща, които за които тя нялага куп ограничения да не кажа, че ги прави невъзможни и сега откровено с нетърпение я чакам да свърши.

От тона ти усещам, че ще успееш, със или без компания. Толкова богатства има по тази Пътека, че човек когато и да стъпи на нея винаги ще намери нещо ценно за себе си. Но много хоря намат "очи" да ги видят.

Както писах в другия форум тази година съм планирал един 4-дневен преход от Връшка чука до Петрохан за да "затворя" и последната, може би най-непозната част на Балкана. Приключи ли благополучно всичко обаче усещам, че ще имам трудности да не продължа след Петрохан по митичната червена маркировка...

Желая ти успех и спорна крачка!

meco puh

• Hero Member
« Отговор #67 -: 16 Февруари 2013, 17:51:09 pm »
Мто зимата много ентусиасти има.  ;D И теоретици.
Защо да е трудния, едни мои го правиха 90-те години доста успешно май два пъти. Като излезеш от хендеците след Котел и си ти.
Да, сега желаещи много, но като дойде време за тръгване...Мнението на повечето е, че от Емине към Ком е по-трудно. Лентовата маркировка е направена така, че ако се движиш на запад трудно се вижда, "скрива" се зад дърветата. Не казвам за КЗМ. И друго, започваш от морското равнище и се издигаш на 2000 метра. Не е без значение, нали?
...От тона ти усещам, че ще успееш, със или без компания. Толкова богатства има по тази Пътека, че човек когато и да стъпи на нея винаги ще намери нещо ценно за себе си. Но много хоря намат "очи" да ги видят.
Както писах в другия форум тази година съм планирал един 4-дневен преход от Връшка чука до Петрохан за да "затворя" и последната, може би най-непозната част на Балкана. Приключи ли благополучно всичко обаче усещам, че ще имам трудности да не продължа след Петрохан по митичната червена маркировка...
Желая ти успех и спорна крачка!
Винаги предпочитам високите, голи части на планините. От там видимоста и красотата е страхотна. Не съм ходил от Ком на североизток към вр.Връшка чука. Ако, направя Емине Ком, не е изключено да продължа натам. Но, това ще го реша, ако стигна до паметната плоча на дядо Вазов (връх Ком).
Благодаря ти за пожеланията. 

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
« Отговор #68 -: 25 Юли 2013, 16:02:07 pm »
Усетих една меланхолия в този пътепис. Прочетох и първия, за 87-ма, но, тогава, когато си го писал, воден от записките, най-вероятно, се усещаше младежки дух. Тук, повече усещах носталгията по отминалите години, промените в хората и планината, но нямаше как да не забележа добрия пример. Поклон, Мечо!

Имам идея за К-Е с колело. Пак ще е тежко изпитание, но след като прочетох твоите два пътеписа и този на Тито, сериозно се замислям и за преминаване пеша. Не знам как ще се справя с ГПС-а, бос съм с техниката, но, щом 67 годишен младеж, като теб, се е научил, има шанс и за мен, който съм на 35.

П.С. Едно време, когато за пръв път го мина, нямаше джи-пи ес-и. Как се оправяхте тогава, с компас ли или повече беше маркировката? Питам, в случай, че реша да тръгна по старата "технология", без тази съвременна навигация.
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #69 -: 25 Юли 2013, 17:43:33 pm »
Най-вероятно Мечо Пух ще се забави с отговора. В момента би трябвало да е отново по маршрута. Стискам му палци дано да успее и този път.

//edit 22:55h
Току що научих, че групата на Мечо напредва по Пътеката - тази вечер лагеруват близо до вр. Паскал
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #70 -: 31 Юли 2013, 16:19:44 pm »
Имам SMS в 15:19 часа от Мечо Пух, че утре са ще минат през гара Кръстец.
Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #71 -: 05 Август 2013, 00:55:10 am »
Групата на Мечо Пух вече e в Котел!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
« Отговор #72 -: 05 Август 2013, 19:49:43 pm »
Кога се очаква да завършат прехода?
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #73 -: 06 Август 2013, 19:13:19 pm »
Чухме се с Мечо Пух днес в 18:30 часа. На Ришки проход са.
Бяхме говорили с Мечо от там да повървя с групата за един преход, но ... остава за друг път.  :(
Мечо очаква след 3 дни групата да е в Емона.
Не се взимай толкова на сериозно.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #74 -: 07 Август 2013, 11:07:51 am »
Айде, Мечо, Стефко и компания, не остана ! Очаквам с нетърпение, да завършите това огромно начинание и по-късно да разкажете своите
премеждия!