Автор Тема: Въжето и възелът - постоянните спътници  (Прочетена 19186 пъти)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Re: Въжето и възелът - постоянните спътници
« Отговор #30 -: 17 Септември 2013, 21:41:56 pm »
Това с възлите тънка работа , ето едно възелче дето което предизвика дебати сред познавачите.

За който го мързи да гледа клипчета ето една снимка на въпросното възелче:

За разбирачите малко повече инфо:

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #31 -: 18 Септември 2013, 00:29:30 am »
понеже съм рибар и ги връзвам често, тези не съм ги броил. прав си за тях. значи стават с един повече.  :) честно, не се сещам 7-мия за какво го нарочихме...  идеята е, че не ни трябват сто възела за да се оправим в гората. десетина са съвсем достатъчни, стига да ги владеем добре и да не се замисляме когато трябва да ги правим.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #32 -: 18 Септември 2013, 00:33:42 am »
vanjo, честно! не виждам кой знае колко предимства на този възел пред обикновеното стреме с един законтрящ за свръх застраховка.
А като гледах и клипа със сравнителните тестове, очевидно е, че приплъзва. 9-ката не приплъзва и е нормалнно при нея да се скъса въжето. Интересно, че го считат за алтернатива на осмицата и девятката, а не на стремето.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #33 -: 28 Юли 2014, 10:17:35 am »
Търси се Универсален възел за свързване на 2 въжета.
- да става за свързване на 2 въжета с почти еднакви диаметри;
- да става за свързване на 2 въжета с различни диаметри;
- да става за свързване на синтетични въжета;
- да става за свързване на въжета от естествени материали;
- да работи добре в натегнато състояние и в ненатегнато;
- да може да се развързва, дори и трудно.

Има ли такова животно?

Знам 2-3, но само на книга. Ако някой (алпинист, моряк и др.) има реален опит, нека сподели име на възела.  Може  и на английски , руски за по-богато търсене в нета.
Не се взимай толкова на сериозно.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #34 -: 28 Юли 2014, 10:36:20 am »
Търси се Универсален възел за свързване на 2 въжета.
- да става за свързване на 2 въжета с почти еднакви диаметри;
- да става за свързване на 2 въжета с различни диаметри;
- да става за свързване на синтетични въжета;
- да става за свързване на въжета от естествени материали;
- да работи добре в натегнато състояние и в ненатегнато;
- да може да се развързва, дори и трудно.

Има ли такова животно?

Знам 2-3, но само на книга. Ако някой (алпинист, моряк и др.) има реален опит, нека сподели име на възела.  Може  и на английски , руски за по-богао търсене в нета.
Има няколко възела, които отговарят на твоите изисквания.
Един от тях е Брамшкотовия възел

Лично аз предпочитам насрещната осмица, когато е за нещо отговорно.

Също ползвам от време на време плосък възел

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #35 -: 28 Юли 2014, 14:23:17 pm »
Благодаря Vanjo,
Въпросът ми е на кой от трите възела ЗАДЪЛЖИТЕЛНО слагаш и контролни възли?
Другия въпрос може да е от тъпите, но все пак кой вид възел трябва да се слага за контролен?

vanjo

• Hero Member
« Отговор #36 -: 28 Юли 2014, 15:02:01 pm »
Благодаря Vanjo,
Въпросът ми е на кой от трите възела ЗАДЪЛЖИТЕЛНО слагаш и контролни възли?
Другия въпрос може да е от тъпите, но все пак кой вид възел трябва да се слага за контролен?

На Брамшкотовия с цел успокояване на моята параноя, другите два възела не се нуждаят от допълнително посигуряване.
Възела е най-обикновен "бабин", но обргъща и втората час на въжето виж снимката (снимката е с прав или рифов възел "reef knot" )и оставям краищата по-дълги 3-5 см

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #37 -: 28 Юли 2014, 17:46:29 pm »
Ясно.
За контролен възел освен обикновения възел (Overhand Knot)

аз използвам и този:

някъде описан като Backup Knot, другаде като Stopper Knot или Double Overhand Stopper Knot. Vanjo, ползвате ли и него във вашите занимания?

vanjo

• Hero Member
« Отговор #38 -: 28 Юли 2014, 23:11:15 pm »
Лично аз не ползвам "стопера", труден за развързване като въжето е кално и мокро. Това обаче не прави възела лош за предназначението му. Просто при нас въжета и лентови примки се ползват за екипиране и след това ги разкарваме от мястото. Това е и причината да се търси някакъв "оптимум" тоест лесното развързване щото след 10-12 часово шматкане из дупката е силно изнервящо да се бориш с възли при разекипирането на отвеси.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #39 -: 03 Август 2014, 14:12:40 pm »
В блога An Eccentric Field Guide попаднах на следната рисунка:

Под нея има текст, който горе долу може да се преведе така: "Дори в края на миналия век, колко ли човека сред градското население са знаели как правилно да завържат повода на коня за халка?"

---
П.С. Възелчето не е лошо. Лесно се вързва и бързо се развързва. Освен на халка, може да се върже около тънко клонче или друго въже.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #40 -: 15 Октомври 2014, 20:44:22 pm »
Още един възел, който може да добавим към тези по-горе за "Универсален възел за свързване на 2 въжета":

Всъщност това са два възела за бесене (Ешафоден възел) или (RU- Эшафотный узел, ENG- Gallows Knot ) - по един на всяко въже.
.
Възелът ми е показан от бояджия-алпинист.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #41 -: 29 Октомври 2014, 18:38:36 pm »
Някой полезни според мен източници на информация на тема възли.
1. ANIMATED KNOTS BY GROG
    http://www.animatedknots.com
    Сайт с видео и снимки (стъпка по стъпка) как се връзват различни възли.

2. THE ASHLEY BOOK OF KNOTS
The Ashley Book of Knots е енциклопедия за възли, публикувана за първи път през 1944 г. от Клифърд Ашли. Книгата е кулминацията на над 11 годишен труд, съдържа 7000 илюстрации и над 3854 публикации, обхващащи над 2000 различни възела. Има инструкции за връзване на възлите, тяхната употреба, а за някои възли и тяхната история. Възлите са категоризирани по вид или използване. Изданието остава една от най-важните книги за възли, тъй като тя е една от най-подробните и  описва и видовете възли като "добри" и "лоши" и са отбелязани кой какъв е.

Книгата може да се намери в Интернет за сваляне. Ако някой търси книжно копие, може да намери по чуждите сайтовете за около $44.30. Има и български онлайн книжарници, които доставят книгата по поръчка.

Следва е спомената по-горе в темата книга:
3. МОРСКИЕ УЗЛЫ, автор Лев Николаевич Скрягин, издателство “Транспорт”, Москва 1984 г. стр. 112. В нея са описвани възникването и начина на връзване на около 150 морски възела, които могат да бъдат използвани при извършване на най-различни работи и в ежедневието. Описанието на всеки възел, като правило, включва кратък обяснителен текст, схеми, показващи последователността на връзване и рисунки, които илюстрират къде и как да се прилага възела.

Книгата е издадена и на български език през 1987 със заглавие МОРСКИ ВЪЗЛИ в тираж 5117 бр. от издателство: Техника, София. Превод от руски език Илия Бойчев. Страници: 157-158.
Българското издание го има в каталога на националната библиотека 'Св. св. Кирил и Методий',София. В Бургас може да се намери в читалня "Петя Дубарова"- ул. "Булаир" № 10.

Руското издание може да се намери в Интернет за онлайн четене и за сваляне. И българското и руското издание могат да се намерят и в българските онлайн антикварни книжарници.

При написването на книгата си Лев Скрягин е ползвал и книгата The Ashley Book of Knots. При превода е съпоставял английските имена със съответните познати имена на руски език. Например Bowline knot(EN) -> Беседочной узел(RU) или моряшки възел на български.

Ако има интерес мога да предоставя списък с опит за съпостяване на английските и руските имена на възлите + българските имена от българския превод.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #42 -: 29 Юни 2015, 15:06:47 pm »
За начинаещи и/или мераклии предлагам табло с 84 възела от книгата МОРСКИЕ УЗЛЫ на Л.Н. Скрягин:

Таблото съм го събрал по схеми публикувани в http://sea-kayak.ru/technical/?idnews=106 и http://posle-raboti.msk.ru/index/dekorativnye_uzly/0-240

Таблото може да се изтегли и директно от тук. Размери 1280x800 Pixels, за разпечатване до 45.2x28.2cm. На лист А4 излиза добре, може да се сгъне по линиите и става като брошура.

При интерес таблото мога да го предложа във вариант PDF файл за двустранно разпечатване на един лист А4.

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #43 -: 25 Септември 2015, 14:10:39 pm »
Още един сайт за анимирани възли. Сигурно голяма част се припокриват с вече показаното, но едва ли ще вреди.
http://www.netknots.com/
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Urban

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #44 -: 29 Септември 2015, 14:46:20 pm »
Преди време и мен ме беше обхванала манията да уча възли, връзвам, пробвам.. в едно английско книжле, тъничко, ... един чичо беше написал нещо което много ми хареса. Тезата му е, че не е нужно да се учат "всички" възли, а трябва да изучиш смисъла на извивките в даден възел. Той имаше пред вид, че трябва да се учи, да се изчислява примерно силата, която може да издържи възела, да знаеш коя извивка или оплитане "колко ти носи" в здравината и т.н. По този начин, всеки може сам да си измисля възли, независимо дали са познати някому, само на база нуждата която има. Естествено, има и други параметри на възлите, но и те подлежат на диференциране и описание по начин, който позволява да съставиш възел съобразно конкретната нужда.