Автор Тема: Въжето и възелът - постоянните спътници  (Прочетена 19151 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:Въжето и възелът - постоянните спътници
« Отговор #15 -: 26 Декември 2011, 21:06:31 pm »
Така е. Не  исках да казвам, че обикновено нося с мен 10м 4мм дебело въженце или от юта, или от капрон. По-дебело не ми е трябвало до сега за целите и задачите, които вече уточнихме. Ако е трябвало по-здраво просто го прекатвам на две.

п.п. Що пък да се харчим за тоя скъп паракорд? Има в пъти по-евтини въженца пак от найлон. При това не отстъпват по здравина на паракорда.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #16 -: 21 Януари 2012, 22:59:48 pm »
Тази парашутна връв може да послужи само да си вържете раницата на някое дърво и да си опънете някакъв сенник примерно. От тези 300 кг. в тази натоварена връв опряна в ръб на скала колко ще останат? Според мен най разумно е 6 мм. въже от железарията ( поне има броня и при рапел двойно естествено ).

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #17 -: 21 Януари 2012, 23:36:40 pm »
На сергиите с военни стоки се продават от зелените въжета, с които се разпъваха палатки и камуфлажни мрежи в армията. Една връзка е около 45 метра и се продава за 3-4 лева.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #18 -: 22 Януари 2012, 12:09:05 pm »
Ето нещо любопитно за алпийските въжета от тест лабораторията на фирма BEAL Такам че избирайте мъдро.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #19 -: 24 Януари 2012, 13:32:21 pm »
Това е видео за едно доста практично възелче
Приятно гледане

Racho

• Full Member
  • Публикации: 122
« Отговор #20 -: 25 Януари 2012, 13:43:30 pm »
Това е видео за едно доста практично възелче
Приятно гледане

Това така наречения - двоен моряшки или беседъчен възел.
Преди години често използван в морската практика.

iradew

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #21 -: 01 Февруари 2012, 14:21:58 pm »
Има в железариите едно въже за простор. Синтетична оплетка доста здрава. Явно и това стига като чета коментарите

vanjo

• Hero Member
« Отговор #22 -: 01 Февруари 2012, 14:55:29 pm »
Има в железариите едно въже за простор. Синтетична оплетка доста здрава. Явно и това стига като чета коментарите

Дали стига не знам, но върши работа.

UBIGI

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #23 -: 16 Септември 2013, 02:45:44 am »
Ето едно възелче, което смятам че заслужава вашето внимание. Известен е под името "ескимоски възел"

Възелът много прилича на популярния "Булин". Отличава се с добра здравина. Възела е лесен за изработване с края на въжето.

Възела се нарича шкотов и се използва и в алпинизма двоен, брамшкотов.
По-старите алпинисти го знаят, морски е както всички останали.
Така показан е неправилен, изискването е късите краища да са от една страна и с контролни...
 8)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #24 -: 16 Септември 2013, 09:01:26 am »
Така показан е неправилен, изискването е късите краища да са от една страна и с контролни...
Възела е подобен на шкотов, но с друго предназначение и ако го сравняваш с него е "неправилен" ... та си остава ескимоски  8)

UBIGI

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #25 -: 16 Септември 2013, 17:51:26 pm »
Възела е подобен на шкотов, но с друго предназначение и ако го сравняваш с него е "неправилен" ... та си остава ескимоски  8)
Не си прав, просто не знаеш - един и същи възел е патентован само като един вид.
В света са познати над 2600 възела, като последния регистриран е Хънтов.
Ако си вържеш обувките със странен възел и го наречеш 'бабин, това не значи не съществува като вече патентован...!
 8)
Вчера използвах възел измислен на момента и така попаднах на форума, търсейки сравнение...
Моя съм го снимал, ако кажете как да кача ще ви кача и други снимки на възли или скъсани въжета при тестове и практика.
Правя около осемдесет възела и съм печелил облог срещу професор по навигационно дело, въоръжен с учебник и подкрепен от свои колеги, не у нас.  ;)   
Човек знаещ повече от пет възела може да аранжира тези които знае по всякакъв начин,
било като сплитка (тъкачеството), било за съединяване на две въжета.
Всички катерачи, спелеолози, планински и водни спасители, матроси и притежаващи патенти за навигация учат задължителен минимум от възли, друг е въпроса колко запомнят, но полагат 'задължителен' изпит и тези които практикуват им се налага да знаят.
Та, възела е шкотов във всички случаи - просто по този начин се развързва - ти ако искаш го ползвай!
 - за четящите, не може да разчита на това!
 - едно е да си вържеш колчето на палатката и манерката, съвсем друго да вържеш нещо с отговорност, какво остава за човек...!
Обувките също си връзваме с неправилен възел, но всички професионалисти го правят с рифов...   

Поздрави!

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: Въжето и възелът - постоянните спътници
« Отговор #26 -: 16 Септември 2013, 21:10:44 pm »
От няколко месеца изучавам за удоволствие вързване на възли. Чета от различни източници, но най-вече от учебника на Л. Скрягин "Морски възли". Целта ми е да се запозная със 150 възела и да се науча да връзвам около 80. До момента съм стигнал до към 15-20. Стремя се да научавам и различни начини за връзване на един и същ възел. Опитвам се да връзвам и на тъмно. Веднъж  ми се наложи да вържа читав възел и когато съм във морската вода и за моя радост успях. С две думи смятам се за бос по темата, но не чак толкова. Та ....
Показания от Ваньо възел според мен съгласно класификацията на Л. Скрягин за морски възли е незатягаща се примка. Както е писал Ваньо възела изглежда близък и по вид и по функция на моряшкия възел известен и като булин (bowline от английски) и като беседочный на руски.

Доколкото на мен ми е известно шкотовия и брамшкотовия възел се използват в морското дело за съединяване на две въжета. На снимката на показания от Ваньо възел се вижда само едно въже.

Ето и схеми на шкотовия и брамшкотовия възли от сайта http://survival-ru.org :

Шкотов възел

Брамшкотов възел

Дали в алпинизма и катеренето понятията за шкотов и брамшкотов възли се различават от тези в морското дело, нека някой друг да каже.

Между другото "ескимоското" възелче показано от Ваньо е лесно и приятно за връзване и понякога го ползвам пред предпочитания от мен моряшки възел.

UBIGI ако за под Хънтов за последен регистриран възел имаш предвид възелът на Dr. Edward Hunter преставен през 1978 г, то правилното име е Хънтърс или възела на Хънтър. По името на автора. В руско говорящия свят възелът неправилно е добил популярност под името "Охотничий узел" (ловджийски възел) по асоциация с превода на фамилията на автора Hunter(ЕN)=Охотник(RU)=Ловец(BG).

До момента съм се убедил, че  да можеш да връзваш различни възли е едно, а кога кой възел да знаеш да използваш и особено кога не,  е съвсем различно нещо.
Не се взимай толкова на сериозно.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #27 -: 16 Септември 2013, 22:26:54 pm »
Относно възлите си мисля, че не е нужно да знаем много, а няколко от най-необходимите. Последния път като си говорихме с един колега, стигнахме до извода, че за да си свърши човек работа са му необходими:
1. възел за съединяване на две въжета с еднаква дебелина;
2. възел за съединяване на две въжета с различна дебелина;
3. една - две самозатяжки;
4. един за примки - булин, осмици и т.н;
5. един за фиксиране на края на въжето - (сибирския или евенкския възел) е един много добър за тази работа;
6. един неприплъзващ като стреме;
7. не се сещам за какво го натъкмихме...
Според мен много по-важно е да се наблегне върху принципи за работа с въже и да се тренираме да работим бързо с въжето без да се колебаем в конкретната ситуация. Многото назубрени възли, без да сме ги тренирали (!) само ще ни затруднят в определена ситуация.
Всеки сам трябва да си определи кои възли са му по сърце за определените случаи, да ги научи и да ги тренира.

Книгата на Джефри Бъдуърт "Пълна илюстрована енциклопедия на възлите" е доста полезна, жалко за лошото качество. Книгата се разпада много бързо. "Морските възли" на Скрягин е за предпочитане.
Ювиги, Ескимоският възел показан от Ваньо, няма нищо общо с двата шкотови. Нито като предназначение, нито като техника на връзване. Той се прави с работния край на едно въже. Шкотовите се правят с две въжета , като едното е задължително с по- малък диаметър.

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #28 -: 17 Септември 2013, 14:47:00 pm »
Ето един твърде полезен масив от възли, сепариран по раздели:
http://budetinteresno.info/morskie.htm

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #29 -: 17 Септември 2013, 20:16:16 pm »
Относно възлите си мисля, че не е нужно да знаем много, а няколко от най-необходимите...

Бай Кольо, напълно съм съгласен с теб.
Сигурно No. 7 във вашия списък е бил възел за връзване на рибарска кукичка.
Не се взимай толкова на сериозно.