Автор Тема: Шведско армейско канче  (Прочетена 15000 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #30 -: 09 Август 2013, 11:19:29 am »
.... Mavrud, изчерпаха ли се шведските канчета в бургаския магазин?
Mагазинът отдавна затвори, може би лято 2012. Канчетата алапака свършиха още 2011, а никой не ги взимаше. Имаше и алуминиеви, които се задържаха повечко време.
Аз ще продавам едно алпака, ама чакам още малко да закъсам.  Но не се надявайте. С него последно ще се разделя. 8)
Не се взимай толкова на сериозно.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #31 -: 09 Август 2013, 18:22:12 pm »
Ей, Мавруд! Усещаш че закъсваш...  :-X
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #32 -: 10 Август 2013, 16:34:15 pm »
http://www.kerosene-shop.com/en/mess-kits/29-original-swedish-aluminum-trangia-mess-kit-green-version.html   

Шведско канче има и в този полски магазин 73 злоти струва и пращат до България .

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
« Отговор #33 -: 11 Август 2013, 15:40:53 pm »

Хипнотизираш ли го?  :D
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

Gergoff

• Full Member
« Отговор #34 -: 11 Август 2013, 15:43:11 pm »
http://www.kerosene-shop.com/en/mess-kits/29-original-swedish-aluminum-trangia-mess-kit-green-version.html   

Шведско канче има и в този полски магазин 73 злоти струва и пращат до България .

Сега остава само да намерим някой да ни поръча!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #35 -: 11 Август 2013, 17:08:23 pm »
gavra74 не ме омайвай, че се хващам лесно ???. "Безценното"(виж "Властелинът на пръстените") не си го давам.

Сега като разгледах пак полския саит виждам, че в там канчето е алуминиево:
Original swedish aluminum Trangia mess kit - green version    
Останали са на склад 3 бр.
Не ми стана ясно точни как се изчислява, но с доставката до България излиза  163.00 PLN = 51.94 USD:
Цена за 1 бр = PLN 73.00
Общо доставка: 90.00 PLN
Общо: 163.00 PLN= 51.94 USD

Същия магазин има аукцион в Ebay. Там продават и от неръждаема стомана: http://www.ebay.com/itm/Original-swedish-stainless-steel-Trangia-mess-kit-USED-/321175494095?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac78d1dcf
Original swedish stainless steel Trangia mess kit - USED
Има 2 налични / продадени 18
Цена за 1 бр = $29.00
Доставка до България = 27,00 $
Общо: $ 56.00

Не виждам смисъл да се дават толкова пари за едно канче, освен ако има колекционерска стойност.
Все пак много мераклиите нека да почакат малко. В момента преговарям с аукционните къщи Sotheby's и Christie’s ;) и може да се организира едно търгче за 1 бр., така че, събирайте пари.  ;D

П.С. Доколкото знам у членове на форума се пазят грижливо поне още 2 от неръждаема стомана и малко повече алуминиеви.

gavra74

• Full Member
« Отговор #36 -: 11 Август 2013, 21:44:57 pm »
"Доколкото знам у членове на форума се пазят грижливо поне още 2 от неръждаема стомана и малко повече алуминиеви"
Е не се стискайте... Който може да се лиши да се обажда. Мавруд, що ти е тоя търг, кажи една цифра и може да се срещнем някъде ПО СРЕДАТА  :P
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

gavra74

• Full Member
« Отговор #37 -: 11 Август 2013, 21:47:01 pm »
Хипнотизираш ли го?  :D
АЛФ не си ли гледал?! "Усещаш че заспиваааш..."

Gergoff

• Full Member
« Отговор #38 -: 12 Август 2013, 07:34:07 am »
На мен и от алуминий ще ми върши работа. Няма да съхранявам храна в него,

П.С. Тези дни се замислих нещо: нали и кутийките за бира, кола и т.н са от алуминий?!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #39 -: 12 Август 2013, 08:21:45 am »
......... нали и кутийките за бира, кола и т.н са от алуминий?!
Gergoff мисля имат някакъв полимер нанесен отвътре.

Gergoff

• Full Member
« Отговор #40 -: 12 Август 2013, 08:23:38 am »
......... нали и кутийките за бира, кола и т.н са от алуминий?!
Gergoff мисля имат някакъв полимер нанесен отвътре.

Това, може би, може да се провери с разрязване и запалка...

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #41 -: 13 Август 2013, 07:41:57 am »
Кутийките от бира, както и всички съвременни алуминиеви манерки и бутилки, които се продават в туристическите магазини са опаковани отвътре с найлон. Казано иначе са от найлон скрит под алуминия. Продават го под всякаква форма гадовете, няма спасение! >:(
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gavra74

• Full Member
« Отговор #42 -: 14 Октомври 2014, 22:30:04 pm »
Най-после и аз да кажа нещо по същество по темата. След едногодишно търсене и с огрооооомно съдействие (поръчване, плащане, изпращане – с една дума подарък) от бати, най-после се сдобих с това бижу. Само че с маааалка забележка. Канчето беше обявено в EBAY, но тъй като аз от езиците разбирам само телешки пане, писах на бати за съдействие. В обявата си пишеше, че канчето не е оригинално, ама аз разбрал-неразбрал го поръчах (за трети път – на бати ;-) ), но сега смятам, че така е по-добре.  Та печката и спиртника са от комплекта на шведското канче, а самото канче е… бъ ли мааму какво е! Според снимки из нета е или руско или немско армейско. На пръв поглед няма разлика между шведския комплект и моя комплект
Разликата се вижда при поглед отгоре. Минуса е (единствения между впрочем), че канчето е бъбрековидно   а не елипсовидно като оригиналното, поради което се губи мааалко пространство/обем. Но в сравнение с плюсовете е нищо. В комплекта има трета съдинка за разлика от две в оригиналния. Двете малки съдинки (според мен са тиганче и чинийка) могат да се съешват и да се носят с една ръка 
Една от „доработките” ми е, че на тиганчето от двете страни с кръгла пила направих два улея/зарезки    в които се застопоряват дръжките на основното канче, когато тиганчето се използва за капак

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #43 -: 15 Октомври 2014, 00:10:26 am »
Еее, най-после!!!  ;D ;D ;D Ха честито! Да му се радваш дълго време и още по-дълго да ти служи вярно. Радвам се, че най-после си сбъдна мечтата. Сега малко за комплекта ти. Ветроекрана и горелката са от шведското, а самото ти канче е австрийско. 100% съм сигурен, че е австрийско. Спомням си, че преди време една фирма продаваше такива комплекти.

Явно беше докопала австрийски канчета и съответното количество ветроекрани от шведските. Това беше отдавна. Още в зората, когато тези неща станаха модерни и все още струваха по 5-10 долара комплекта в Европа, а в щатите ги имаше и даже по 2-3. Предполагам твоето първоначално е купено от тази същата фирма. Съдя по модифицирания ветроекран. Ако забелязваш прореза на екрана, където се муши дръжката на канчето, е разширен. Иначе оригинално австрийското канче не може да легне добре вътре. Това е направено кадърно. Ако много държиш да го комплектоваш с шведско канче то тази модификация въобще не променя нещата, тоест в този си вид става и за двете канчета.

Обаче според мен този вид канчета (австрийски, немски, руски и подобни) са донякъде по-добри от шведските. Имам в предвид, че са двустенни и в тях нещата загарят много по-трудно отколкото в шведското, което е едностенно. Става дума за алуминиевото шведско. Шведското алпака е най-зле в това отношение. Загаря много лесно, макар че иначе съвсем не е лошо. В празното място можеш да пъхнеш едно парцалче, което ще ти е много полезно когато канчето е нагрято. Замества всякакви дръжки, ръкавици и прочее. По-подробно съм писал тук: http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=685.msg7824#msg7824

Самият аз последните години основно ползвам канче от армията на ГДР. Също е двустенно и съм много, много доволен. Не би трявало да си разочарован и ти от австрийското. Те са почти идентични с гедерейското. Така че смело напред. 8) Желая ти много приятни емоции с комплекта и да не забравиш да разкажеш след това.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

gavra74

• Full Member
« Отговор #44 -: 15 Октомври 2014, 06:19:43 am »
Ехеее.. Австрийско?! Аз к'ва я мислех, тя к'ва стана! Благодаря за пожеланията и идеята за празното място. Снощи след поста ми като си лягах се сетих да сложа прибори за хранене, ама много ще лангъркат. Сега ще комбинирам двете идеи и ще увия приборите в парцалче.
В поста си писах за "една от доработките". Забравил съм да пиша за другата - въпросното разширяване на процепа на екрана за да влезе дръжката на тиганчето, което направих с малка пиличка. Изглежда екрана е от нещо като алуминий, защото хем е много лек и лесно се пили с пиличка.