Автор Тема: Шведско армейско канче  (Прочетена 14999 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Да допълня , сравнявах спиртника и котлончето в къщи на стълбите ( да няма пререкания с някой членове на семейството ) :D :D :D но ако опита се проведе на открито съмнява ме че резултата ще е в полза на спиртника заради липсата на ветроекран към котлончето .

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
  • България

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Re:Шведско армейско канче
« Отговор #17 -: 24 Март 2012, 17:51:42 pm »
Споделям малко побългаряване на шведското канче.

Моята спиртна печка няма пръстен за къкрене. Отрязах дъното на кутия за бира и се получи това:

Ефектът беше следния:

Снимката в ляво печката гори без пръстен, вдясно с пръстен.

Само за чай или кафе използвам малко канче. Оказа се, че канчето ми не стои стабилно на поставката на ветроупорния екран. Затова пробвах с ето това:

Ето и как сега стои канчето за чай:

Когато не нося шведското канче с ветроупорния екран, а само спиртната печка, тази поставката служи донякъде и за ветроупорен екран на канчето за чай,

За чанта на шведското канче използвам торба от стар армейски противогаз:

Ето и подредбата вътре:

Шведското канче с ветроупорния екран е поставено първо в отрязана туба и после в противогазната торба. Тубата ми служи да не мърда много канчето и понякога я използвам за допълнителен съд за миене и т.н. Стойката консервната кутия се намира вътре в малкото канче, а самото канче е нахлупено върху спиртната печка. Шишето със спирта слагам вътре, само когато е напълнено с медицински спирт.

И шведското канче в действие от днес:

Тук се използваше за кипване на вода за чай за двама и после за варене на яйца. Това се постигна с едно зареждане, макар че, горивото (моя смес от различни видове спирт) се оказа много калпава, че чак и сажди отделяше.

След като се опарих, изводът ми от днес е, че в комплекта ми липсва парче плат или мека кожа за пипане на горещи работи.

Опитите продължават.
Не се взимай толкова на сериозно.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #18 -: 24 Март 2012, 20:31:17 pm »
 ;D Много добре си го измислил! Браво! Като гледам от снимките и добре си бачка комлектчето!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #19 -: 27 Март 2012, 20:18:13 pm »
valenti681 благодаря. На комплектът му липсват още някои неща...
Сега си лъскам една стара сребърна лъжичка за чай и кафе и скоро ще се присъедини към него. :)

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
Re: Шведско армейско канче
« Отговор #20 -: 27 Април 2013, 21:53:46 pm »
знаете ли някой да продава такова?
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

gavra74

• Full Member
« Отговор #21 -: 07 Август 2013, 20:07:03 pm »
Здравейте. Hobo ми бутна фитилите с неговото ревю и дет се вика сън не спя... По БГ тържища не го намерих и се пробах зад граница и го намерих тук http://www.ebay.com/itm/Swedish-Army-Military-SVEA-NC68-NC61-Trangia-Stove-and-Mess-Kit-Camping-used-/161077605126?pt=UK_SportingGoods_Camping_CookingSupplies_ET&hash=item2580f93306 Ако има и други желаещи за такова канче може да се комбинираме за доставката. Ако обичате, някой, който от езиците не разбира като мен само телешки пане, да види какви са условията за поръчка и цените за доставка (на поръчка, на килограм или на бройка).
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
« Отговор #22 -: 07 Август 2013, 21:02:06 pm »
Ще се включа, но съм зле с покупките от чужди сайтова.
Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #23 -: 07 Август 2013, 22:12:02 pm »
Забелязах, че линка, който съм дал в ревюто към немския магазин от където си купих канчето се отваря, но като се влезе в самия магазин канчето го няма. Явно се е изчерпало. Изглежда страницата се отваря защото и знаем точния адрес. На практика линка е скрит от към магазина..

Както вече писах шведите прекратиха ликвидацията на военновременните си запаси и канчета като това все по-рядко се намират. Последно ги имаше у нас в един магазин в Бургас. Може би Mavrud може да каже повече.

Това от ибей е алуминиево. Не, че е лошо, просто  го отбелязвам за информация. Понеже не във всички обяви е указано от какъв материал е направено канчето, а понякога и от снимките не си личи, гледайте там където са ушите за дръжката за окачване над огън. При алпаката ушите са заварени с точкова заварка и погледнато отвътре канчето е гладко. При алуминиевите канчетра ушите са занитени с по два нита и те се виждат на снимките ако канчето е снимано от вътре. Също така ако на снимката изглежда сребристо със сигурност е алуминиево не боядисано от вън. Тези от алпака са боядисани както и част от алуминиевите. Небоядисаните са само алуминиевите. Това в случай, че някой изрично държи на точно определен вид канче - неръждавейка или алуминий. По мои наблюдения да се намери канче от алпака (неръждавейка) е вече много трудно.

Желая ви успех с пазаруването. Дано се снабдите преди да са свършили на цяло. Канчето наистина си заслужава.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #24 -: 08 Август 2013, 12:31:03 pm »
Здравейте. Hobo ми бутна фитилите с неговото ревю и дет се вика сън не спя... По БГ тържища не го намерих и се пробах зад граница и го намерих тук http://www.ebay.com/itm/Swedish-Army-Military-SVEA-NC68-NC61-Trangia-Stove-and-Mess-Kit-Camping-used-/161077605126?pt=UK_SportingGoods_Camping_CookingSupplies_ET&hash=item2580f93306 Ако има и други желаещи за такова канче може да се комбинираме за доставката. Ако обичате, някой, който от езиците не разбира като мен само телешки пане, да види какви са условията за поръчка и цените за доставка (на поръчка, на килограм или на бройка).
Колеги, този линк предлага аукцион. Можете само да наддавате, но не да закупите директно артикула. И цената на доставката е за еднична, употребявана бройка. Не е ясно дали продавачът има повече бройки и при закупуването прави отстъпки, дори и за доставката. Макар и непоискан, бих Ви споделил опит: Доставката на подобен артикул от Великобритания до България не струва 20 паунда с Royal Mail, както е обявено. Видите ли подобни обяви със силно завишена цена на доставката, е по-добре да се въздържате от покупки. Покупката и плащанията в eBay са защитени само като нетната стойност, която не включва стойността на доставката. Отделно има други трикове за доставка.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gavra74

• Full Member
« Отговор #25 -: 08 Август 2013, 18:00:11 pm »
 Благодаря на всички за съдействието 

emil

• Sr. Member
« Отговор #26 -: 08 Август 2013, 21:31:32 pm »
Благодаря на всички за съдействието
Опитах да намеря нещо по-изгодно, за да го препоръчм, но не открих. Търсих в eBay, Dealextreme и Focalprice. Трябва периодично да се правят проверки. Намерих нещо наподобяващо, но далеч не същото. Рекламираха го като руски военен набор. Според мен си беше чисто китайско подобрено копие на руския набор.  Нямаше нито спиртник, нито ветробран.

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #27 -: 09 Август 2013, 08:14:16 am »
Според мен в сайта militaerbestaende.de все още се предлага канчето по името
Swedish Set 5-piece with accessories, used
На снимката изглежда алуминиево. Това е линкът.

За една бройка до България нещата изглеждат така:
Swedish Set 5-piece with accessories, used 12,00 € 
incl. UST 19%:                                                 1,92 €
shipping costs:                                              63,78 €
Sub-total:                                                     75,78 €

Shipping time: 3-4 Days    

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #28 -: 09 Август 2013, 09:36:36 am »
Вярно появило се е пак канчето в оня магазин. Само, че сега е отбелязано, че е втора ръка. Преди беше ново на същата цена. За съжаление транспорта е все така скъп, както и преди, защото изпращат по куриер, а не по пощата. Цената на изпращането е до 30 кг поръчка, ако не бъркам килограмите, че пиша по спомен. Тоест дали е едно или 20 канчета все ще е  63,78 €.

Точно по тази причина преди време във форума се правиха два опита за комбинирана поръчка от този сайт с цел да се разпредели транспорта и той да падне на 3-4 евро за артикул, но така и не се осъществи тази поръчка. Не е казано, че трябва да се поръчат 20 канчета, може раници и други неща. Важното е общото тегло да не превишава 30кг.

Преди няколко години си поръчах от там шведска раница и канче, но имах познат в Германия. Той ги поръча от там и ми ги донесе след това. Транспорта от магазина до адрес в Германия беше 6 евро за двете неща. Така, че и това е нелош вариант стига човек да има познат в Германия.

Между другото гледам и шведската раница вече се предлага втора употреба, а не нова както преди, а цената е същата като за нова. Явно наистина е спряло унищожаването на шведските военновременните запаси и тези артикули ще стават все по-скъпи и ще се намират все по-трудно.

Mavrud, изчерпаха ли се шведските канчета в бургаския магазин?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
« Отговор #29 -: 09 Август 2013, 11:04:36 am »
Преди време ползувах услугите на фирма, която доставя стоки от Великобритания. Всъщност се заплаща цената на пощенската доставка до британския адрес на куриерската фирма (понякога цената е 0 паунда) и цената на доставката до България на килограм (за по дребни неща е 3-4 паунда). Условието е купувачът да прибере покупката си от адреса на фирмата в България. На място не доставят. Дано някой знае фирма в Германия, която предлага подобни услуги!