Автор Тема: Екипировка за бивакуване и оцеляване  (Прочетена 12375 пъти)

gogo124

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
Здравейте, тук смятам да дискутираме цялата екипировка.Нека аз започна това е моята екипировка:

Манерка
Камуфлаж(зимен,летен)
Кубинки
Телефон
Нож
Голям Нож
компас
карта
шапка
РАНИЦА
рез.камуфлаж
Чорапи 2чифта
дъждобран
храна много храна
един котлон с бензин
................
ПРИБОРИ ЗА ГОТВЕНЕ:
Канчета 2броя
Лъжица
Вилица
шивешки комплект
найлон(ако намеря брезентово платнище ше е супер)
Чук
брадва
бинокъл
...................
Въжета:
Паракорд
Синиото
Бялото
Карабинери
....................
банд
канап
точила за нож
...............
АПТЕЧКА:
Бинт
Еластичен бинт
Лепенки
Дезифектант
Аспирин
кърпа памучена
................
ОГЪН:
Кибрит
Запалка
Лупа
прахан
..............
СВЕТЛИНА:
фенер
челник
рибарски принадлежности(не ловя риба но ако се наложи

Та искам да попитам дали е нужно да премахна нещо или да прибавя,Това е за оцеляване, или за 1-2-3 дневен поход.За да остана в гората да си направя бивак и такива.Та очаквам вашите мнения.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Re:Екипировка за бивакуване и оцеляване
« Отговор #1 -: 21 Юли 2011, 19:31:47 pm »
Или голям нож или брадва,няма смисъл и от двете.
И рибарските принадлежности не ти трябват,то в България няма риба.Опитни рибари нищо нехващат с добра екипировка така,а за човек който не е рибар.....
don't waist your time for searching all those waisted years

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
« Отговор #2 -: 21 Юли 2011, 23:51:00 pm »
Чукът ти е излишен имаш брадва а тя има и тъпа страна освен чорапи вземи и малко резервно бельо  .Не видях в списъка шалте  и спален чувал на земята ли ще спиш ?  Найлона не удачен при една силна буря трудно ще го укрепиш а под теб ще е мокро затова една лека еднослойна палатка за около 20лв. в комбинация с найлона е по добър вариант. В аптечката липсват обезболяващи като Аулин или Аналгин  Парацетамол или разтворим Колдрекс за настинка и един дигитален термометър не се знае в планината човек може да настине и няколко хапчета Имодиум за разстройство.Малко радио за да слушаш прогнозата за времето.Към бензиновите примуси съм с малко предубеждение  ако по някакава причина изпусне ще ти съсипе багажа с лоша миризма същото важи и за бутилката с бензина.Ако имаш възможност замени го с газов примус или спиртник или готви на дърва. Към ножовете можеш да прибавиш един малък мултитул с клещи много полезно нещо особено ако се наложи да си шиеш раницата или да притегнеш нещо от оборудването също и 1 сгъваем трион .Към средствата за палене на огън прибави и няколко чаени свещи можеш да ги ползваш за осветление или за палене на огън. И най важното репелент против комари.Ами ще очакваме фото разказ за приключението  пожелавам ти успех.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #3 -: 22 Юли 2011, 07:30:53 am »
Като те гледам колко нещо си написал + храна и дрехи май ще ти трябва още един да го носите всичко това . Брадва ако ходиш пеш за два три дена няма смисъл само ще ти тежи, в гората обикновенно има достатъчно паднали клони дето можеш и с едно сгъваемо трионче да си ги нарежеш ако изобщо ги режеш .Манерките ги вдигни на 2броя ,ножове един малък мултитул Викс или някое Ледерман или какъвто ти хареса и един среден нож 12/15 см острие е достатъчен . Бинкъла се заменя с монокъл и то по малък  но може и без него , котлон стига ти един спиртник готвенето на дърва, спирта за претопляне или чай кафе каквото там предпочиташ . Въжета неразбирам закакво са ти толкова много едно въженце 4мм ти стига освен ако не си алпинист . Точила , едно с грид 600или 800 ти е достатъчно . Но най добре ще разбереш какво ти е необходимо като си ходиш из планината с ходенето сам ще стигнеш до заключението какво е важно и какво не и кое трябва и нетрябва чак толкова .

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #4 -: 22 Юли 2011, 08:09:05 am »
tirex аз чука не го ползвам по предзначение  т=тои отпред е остър и го ползвам като пикел затова го нося.И имам един мултифукционален нож (клещи) http://junakastore.com/product/702/multifunktsionalni-kleshti.html .А за шалте ползвам от дядоми едно военно одеало много топли.Вместо наилон смятам да си взема брезент но немога да намеря.А за палатка ползвам една много много стара и не я броя защото трябва да си купя нова.Та някои да има идея каква ?

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #5 -: 22 Юли 2011, 11:11:17 am »
Моето мнение е, че оцеляване имаме при бедствие, авария или нещастен случай. Обикновено това става внезапно и едва ли ще имаме всичката тази екипировка с нас. Най-вероятно дрехите на гърба ще е всичко. Ако има един нож и кибрит е идеалния вариянт. Така, че да се говори за екипировка за оцеляване е ...как да ти кажа...  ::) меко казано нереално ;D Това го има само във филмите по Дискавъри. Не се лови на тази въдица. Уменията е всичкото, което би имал оцеляващият със себе си. Част от тези умения се придобиват с занимания по бушкрафт, каквото е например дивото бивакуване.  Ще ти коментирам списъка с тази уговорка в предвид.

Чука ти е излишен. Дори за пикел няма къде да го ползваш. Пикел си трябва зимата в алпийската част на планините. В горския пояс, където обикновено бивакуват бушкрафтърите не виждам за какво можеш да го ползваш този пикел, а чук има и брадвата. Ако ще се бивакува няколко дена на едно и също място и прехода до това място не е много дълъг и тежък една лопатка би вършила чудесна работа, но не бих я взел при няколкодневен поход където ще се нощува на различни места всяка вечер. При наличие на брадва един нож е достатъчен. Малък, удобен и функционален, но знам каква съблазън е човек да си вземе поне още един със себе си. ;D Коментара го правя само в случай, че искаш да олекотиш багажа.

Дрехите. Като резерв един кат за преобличане е достатъчен. Преобличане от, до. В този смисъл не виждам един кат резервно бельо. Храната. Много храна, добре, но аз бих сложил отделно в списъка набор подправки. Нося с мен като минимум сол, захар, черен пипер, дафинов лист, чубрика. Хубаво е да има и червен пипер. Подправките не тежат, но с тяхна помощ стават вкусни вариации на иначе банални храни. Например можеш да свариш макарони по няколко начина и вкуса им да не се повтори. За мен е задължително в раницата да има чесън и лук. Освен за вкус с тях се предпазвам от вируси и зарази. Мнението, че в планината всичко е стерилно въобще не е вярно. Иска си човек да вземе елементарни предпазни мерки, ако не за друго, поне да не се посере насред гората и да оцапа пътеките. Не виждам сапун и тоалетни принадлежности. Ръцете се мият и в планината, а освен това сапуна се ползва за пране. Аз нося с мен сапун за пране. Става за миене, за къпане, за пране, даже за крем за бръснене. Освен ако не си хардкор олдскул бушкрафтър, включи и тоалетна хартия в списъка.

Вилицата е излишна. Нося само лъжица и ми е предостатъчна за всички ястия.  Тази лупа и прахан с нея малко беъргрилски ми звучи, но ако можеш да запалиш огън с тях не пречат. При огнивото задължително и разпалки. Парчета гума, плексиглас, стари филмови ленти или кора от бреза. Ако се ползва гума, трябва да се пробва предварително дали гори, защото модерните найлонови гуми не горят. Старите вътрешни велосипедни гуми са идеалния вариант. Брезовата кора не е за подценяване. Също така пропит с парафин или восък картон велпапе е добра разпалка. Въобще разпалката трябва да гори бавно.

За въжетата ти казаха вече. Едно или две десет метрови капронени въженца от магазина за домашни потреби са ти предостатъчни. Остави го този паракорд. Ако се замислиш, няма къде да му ползваш здравината и единствено ще се изхарчиш. Даже се съмнявам дали въобще ще посмееш да го нарежеш този канап, струващ по долар метъра. Карабинер само ако знаеш как да го ползваш и имаш съответното въже. Аз не нося карабинери точно по тази причина, освен един мъничък с който си закачам канчето за презрамката на мешката.  ;D

За аптечката нищо няма да кажа, защото мисля, че е крайно време да отворим отделна тема и колективно оптимално да оборудваме една. Моят абсолютно максималистичен списък съм го описал ТУК. Можеш да го погледнеш. Отдавна не съм носил всичките тези неща заедно. Според това за колко време и къде ще ходя си избирам от него каквото би ми трябвало за конкретното ходене.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

• Full Member
« Отговор #6 -: 22 Юли 2011, 14:43:35 pm »
Брадва ако ходиш пеш за два три дена няма смисъл само ще ти тежи, в гората обикновенно има достатъчно паднали клони
Брадва и голям нож не са само за рязане на дърва,а и за собствената ти сигурност,все пак животни много и различни,а едно от нещата което отличава човека от животните и му дава предимство е използването на инструменти и оръжия.

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 22 Юли 2011, 18:19:15 pm »
Благодаря.И да scrooge е прав взимам големия нож повече ако ми се наложи да убивам.Смисал ако нещо ме нападне да имам защита тъй като нямам пушка.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #8 -: 23 Юли 2011, 07:26:28 am »
Скрудж до някъде си прав за сигурноста , но 15 см острие е достатъчно да те пази . А като стана дума за брадвата като оръжие не е ли по добре да си вземеш една пластина от тия за хвърляне и с триончето на виска да разцепиш една тояга и да прикрепиш пластината на върха и ще си имаш копие в пъти по ефективно за защита от брадвата също така и в пъти по леко . Това по не е моето мнение .

EXeCuTiOnER

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 84
« Отговор #9 -: 26 Юли 2011, 00:02:00 am »
Преди ходех с 4-5 ножа, но бързо разбрах, че е безсмислено. Сега нося един нож (14 см острие), с който върша всичко и един сгъваем нож, само за храна. Освен тях нося сгъваем трион, сгъваема лопата, която може да се ползва и за кирка и една военна брадвичка, става за чук и мотика. Не нося никакви прибори, ям само с нож. С него забождам мръвките и мажа лютеницата  ;D. Чорби в планината не ям. Това автоматично изключва носенето на канчета, паници и всякаква друга посуда. Не, че е лошо да ги има човек, ако ще за един чай да е. Не нося нито котлони, нито спиртници, готвя само на огън. Някак там е най-вкусно. При липса на течаща вода, мокрите кърпички са удачен вариант за "миене" на ръце. Иначе от сапунът по-хубаво няма. Не мисля да изреждам всички видове запалителни и осветителни тела, които са задължителен елемент в екипировката. Спалният чувал е задължителен. И да няма шалте, има трева, шума, листа, пък и на земята съм спал, не е чак толкова зле при наличието на хубав спален чувал. Палатката трябва да е съобразена с природните условия и броят на хората в групата. При наличие на палатка, и спалния чувал е достатъчен. За глезотия има и надуваеми дюшеци, не тия плажните, но шалтетата са по-лекия вариант, за жалост по-неудобен. Дъждобранът е доста важна част от екипировката, но лично аз все още не съм се оборудвал с такъв. В аптечката е добре да има и широкоспектърен антибиотик (Оспамокс 1000 мг, Оспексин 1000 мг, Доксициклин 10 мг), адреналин (0,1%, 1 мл) или урбазон при мощни алергични реакции (пчелно ужилване по езика например), но те се бият мускулно, и противоалергичните Алергозан, Лоратадин, Фанистил или Сандостен Калциум. Последните са добри след прекомерно нахапване от комари или обикновени алергични обриви. Не е зле към спиртът да прибавите и 3% кислородна вода. Тя има добро кръвоспиращо действие (не при артериално и венозно кървене, разбира се) и е добър антисептик. Храната е добре не да е много, а да е съобразена с продължителността на прехода. Подкрепям Хобо за подправките и чесъна, бих добавил и самардала. Вероятно пропускам още много неща, но вече съм с единия крак в Матрицата и ми е време да си лягам.
Всеки може да живее в цивилизацията, номерът е да оцелееш извън нея.

scrooge

• Full Member
« Отговор #10 -: 26 Юли 2011, 13:12:31 pm »
В аптечката е добре да има и широкоспектърен антибиотик (Оспамокс 1000 мг, Оспексин 1000 мг, Доксициклин 10 мг)
Антибиотиците мисля,че не трябва да се взимат свободно ,а само по лекарско предписание,ама ако греша доктора да се обади

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #11 -: 26 Юли 2011, 15:37:40 pm »
Че той(EXeCuTiOnER) си е лекар, вече са двама(+ Kent). Форумът се разраства откъм лекари, така, че scrooge и gogo124 - слагайте в раницата каквото Ви казват, и не забравяйте да сложите съд с ракия 55-60 градуса-двойна преварка, тя също е многофункционална - и за мазане/дезинфекция - вътрешна и външна, против комари, кърлежи и други гадинки, а и за пиене става.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #12 -: 26 Юли 2011, 17:01:43 pm »
по добре спирт 95 волуме :P ,антибиотик става според мен аугментин 1000 при два-три грама дневнов за възрастен индивид или цек някъф 500 в дозировка 1500 дневно но ...първо ако нема алергии и второ малка държава сме и площ, по-харно е е при нужда от такъф да се слезе или стигне до лекар - да бръкне да види и да каже какво и как освен ако целта не е спортно постижение или военно такова

scrooge

• Full Member
« Отговор #13 -: 27 Юли 2011, 12:37:36 pm »
Нека лекарите си пият антибиотиците,аз ще карам на ракия и чесън.
Освен тях нося сгъваем трион, сгъваема лопата, която може да се ползва и за кирка и една военна брадвичка
Екзекутор дай да я видим тая лопата,от китайските ли е или е друга?

gogo124

• Jr. Member
  • **
« Отговор #14 -: 27 Юли 2011, 13:03:18 pm »
НА МЕН:
Яке(с подплати за зимата и без за лятото и др сезони)Камуфлаж   
Панталон(с подплати за зимата и без за лятото и др сезони)Камуфлаж
Нож за дране (малак)
Нож за сичко 12-15см острие