Автор Тема: Моят бушкрафтърски нож  (Прочетена 54256 пъти)

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #120 -: 04 Март 2012, 08:45:16 am »

Ножът е изработен от Наско Николов. Дръжка - корен от орех, рог и бронз.  Тънка, елегантна и ляга удобно в ръката. Майстор е Наско!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #121 -: 04 Март 2012, 11:19:47 am »
Красив и функционален! Честито LIC!
AUS-8 си е много добра стомана за буша, а освен това и не ръждясва. А за дръжката - нямам думи - орех, рог и бронз - умее ги тези неща г-н Николов.
Да си го ползваш с кеф!                                                                                          

P.S. С точно такова острие taledo от Guns.ru през 2008 г. на тестове за рязане на въже беше направил за смях половината от известните ножеви руски майстори. Голям цирк беше.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #122 -: 05 Март 2012, 20:01:55 pm »

Цитат
nicko ....ако ми позволиш едно предложение: Парче платняна лента с велкро в краищата ми се струва, че би заменила с доста голям успех парчето гума и връвта със самозатягащия възел.
nicko става - добра идея. Лично аз си предпочитам моя вариант, само може би ще сменя гумата с по-голям О-пръстен. По-здрав е и може да се разчита на него.
--
Цитат
ko54 ......Обаче оставам с впечатлението, че при среща с мечка(примерно), ваденето на така застопорения нож ще послужи единствено за последната процедура - стъргане на гащи!
ko54 Що да вадя Мората за една мечка............ като имам швейцарско червено?   ;D ;D ;D
--
LIC Ножът изглежда добре. Честито. Дано ти върши работа дълго време.
Да попитам, като го поръчваше - за предпазител на пръстите не помисли ли? И  за една дупка за връв в края?
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #123 -: 05 Март 2012, 21:04:14 pm »

Цитат
ko54 ......Обаче оставам с впечатлението, че при среща с мечка(примерно), ваденето на така застопорения нож ще послужи единствено за последната процедура - стъргане на гащи!
Цитат
ko54 Що да вадя Мората за една мечка............ като имам швейцарско червено?   ;D ;D ;D

Вярно! И аз в такива случаи разчитам на швейцареца, ама моя е черен!  :D

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #124 -: 06 Март 2012, 11:11:46 am »
Хултрата в процес на дялкане на бутерници на Сирни заговезни...  :P

Екипировката не прави туриста, само помага!

ko54

• Hero Member
« Отговор #125 -: 06 Март 2012, 18:49:23 pm »
Какво е това "бутерници"?

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
« Отговор #126 -: 06 Март 2012, 19:08:40 pm »
Като гледам, колегата така нарича стрелите които се изстрелват с помощта на 2 пръчки(пръчката на която е набодена стрелата се удря в друга такава) на Заговезни. Стрелите по традиция се палят и до колкото си спомням са се изстрелвали в купата сено на комшията от ергени по незапомнени от мен причини(беше нещо с момата свързано :D). Сега се прави заради традицията и за берекет до колкото знам. За опашка на ракетите се ползва парче от външния слой стебло от царевица по принцип.

Надявам се съм нацелил "нещото" :)

Ето и уйкипедия какво казва по въпроса:
"Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели (още известни като бутарници или ботурници). Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък (подострена пръчка, на върха на която е стрелата, на която има специална дупка, за да се закрепи успоредно на пръчката, и по-голямо дърво или сопа, с която се удря пръчката) запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана. "

П.С. Извинявам се за отклоненията с ножовете и за да не е съвсем извън темата: Много добре се е справила Хултата като гледам :P

ko54

• Hero Member
« Отговор #127 -: 06 Март 2012, 19:37:12 pm »
Ясно, благодаря!  :D

bate_pavka

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #128 -: 28 Април 2012, 23:05:00 pm »
Здравейте колеги!
Виждам че Мората е на почит  :D и не само заради цената , ето го и моето ноже

usera

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #129 -: 04 Май 2012, 14:15:57 pm »

Това може и да се ползва като бръснач. Сериозно заводски е убийствено заточен, бръсне най-спокойно.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #130 -: 02 Юни 2012, 18:39:21 pm »

Това може и да се ползва като бръснач. Сериозно заводски е убийствено заточен, бръсне най-спокойно.

Всеки нож може да бъде добре заточен,а този за гората не става.По-скоро е тактикъл или там както се води,все пак е фолдър  не е хубаво да го напъваш много.Има ли пружини за помощно отваряне?
don't waist your time for searching all those waisted years

bate_pavka

• Newbie
  • *
« Отговор #131 -: 12 Юни 2012, 21:49:20 pm »
Новото ми попълнение - направи си сам отвсякъде :D
Острие: 6 мм ресор зонова закалка конвексно заточване
Дръжка: еленов рог

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #132 -: 13 Юни 2012, 08:43:38 am »
Още един майстор ножар.
Гарда като капачка ли е или е плътен,и от какво си го направил?
don't waist your time for searching all those waisted years

bate_pavka

• Newbie
  • *
« Отговор #133 -: 13 Юни 2012, 18:57:35 pm »
Гарда е от месинг - плътно парче.

ko54

• Hero Member
« Отговор #134 -: 13 Юни 2012, 21:18:51 pm »
Много ме радва факта, че българските майстори и кандидат-майстори се увеличават в геометрична прогресия.

Някои от тях ги оценяват подобаващо даже в Русия, щом им възлагат такива поръчки, и то от адекватния руски форум...  http://www.bushcraftru.com/viewtopic.php?f=19&t=264