Автор Тема: Моят бушкрафтърски нож  (Прочетена 54263 пъти)

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Re:Питане относно Herbertz 106011
« Отговор #105 -: 20 Февруари 2012, 22:16:25 pm »
Предполагах, че ще получа такъв отговор... И доста се замислих дали да е този или да е викторинокс... Просто Мартинез-а ме завладя с това как изглежда(звучи глупаво при положение, че това ще е сигурно ножчето което най-често влиза в употреба, но не издържах). В краен случай ще остане един красив сувенир и ще бъде заменен или от старото българско неумиращо ножче или от някой викторинокс  :) Утре ще пиша подробности за него след като го получа.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #106 -: 21 Февруари 2012, 07:21:46 am »
Хубаво ножче. Честито! С тая котва ти пожелавам яхта да си купиш и да си бъдеш и боцман и капитан на своя територия... 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #107 -: 21 Февруари 2012, 09:16:46 am »
Имам нож от стомана 420HC, да ви кажа не е толкова зле, но незнам тази стомана ASISI 420 същата ли е и с какво ТО е .

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #108 -: 21 Февруари 2012, 10:27:21 am »
Айде и от мен "пет стинки"
Аз ползвам "малката"  Antelope Hunter II на Kershaw и изглежда така:

Мoже да се закупи от ТУК стария модел изработен от стомана AUS8A.
По-голямото братче от новата 8CR13MoV от ТУК в момента е намален.

Kershaw Bear Hunter II Specifications:

Model Number: 1029
    Country Of Origin: China
    Steel......8CR13MoV stainless-steel
    Handle...Co-polymer
    Blade.....4 1/2 in. (11.4 cm)
    Overall...9 1/2 in. (24.4 cm)
    Weight...5.3 oz.
    Includes harness-leather sheath

Лично аз съм много доволен от антилопката. И да не се плашиш че пише произведено в Китай. Острието е изработено и с ТО в Япония и сглобено там. Мисля, че за тези пари това е един не лош избор.

Поздрави  

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #109 -: 21 Февруари 2012, 10:35:29 am »
Благодаря ko54 :)

Ето го и самото ножче, донесоха го сутринта(снимките не са с най-доброто си качество, но не можах да намеря кабела на апарата и са с телефона и освен това ги смалих малко за да се събрат):

Като цяло е доста прилично качество, чак съм учуден. Дървото на дръжката се усеща стабилно и масивно за такъв малък нож(нямам представа какво е). Чирените(ако правилно ги наричам - още ми е нова терминологията) са захванати с истински месингови нитове. Металните украси по самата дръжка също са доста солидни. Дори халката за закачане е напавена не както очаквах от някаква мека ламарина, а от някакъв торсионен материал. Механизма също е изключително стегнат и работи прекрасно добре. Острието изглежда и се усеща твърдо но жилаво и определено е достатъчно дебело (3мм мисля че е, довечера с шублера ще си проличи). Дойде прилично остро - реже хартия без никакви усилия. Не бръсне, но не съм и очаквал.

Като цяло съм доволен от покупката на сляпо, ще видим с времето как ще се покажи ножлето. За сега изгледите са добри.

П.С. Дано не съм ви отегчил. И да кажа, че продължавам да примем мнения за нож който да замени Bahco-то което ми служи доста време вече като основен нож.

П.П.С. Явно колегата Vanjo е писал едновременно с мен. Ножа определено ми харесва. Можеш ли да ми кажеш ширината и дебелината на острието, благодаря предварително :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #110 -: 21 Февруари 2012, 11:18:31 am »
Колега в поста ми има данни за "мечока"  :)

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #111 -: 21 Февруари 2012, 11:57:44 am »
Благодаря, пропуснал съм да ги видя :)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #112 -: 21 Февруари 2012, 15:09:03 pm »
Все пак ножа ще извършва "бушкрафт" дейности и ме интересуват мненията главно на хора които практикуват подобни неща  :)
Това понятие "бушкрафт дейност" най-много го ползва комерса, за да ни надръсти всякакви и ако може по-скъпи боклуци. Като се абстрахираме от натрапваните ни идеали за бушкрафт нож моето мнение е следното. Бушкрафт ножа трябва да отговаря на изискването за универсалност. Тоест да може да се върши колкото може повече неща с него. Такива ножове, колкото и да е странно, не изглеждат извънземно, а напротив те са семпли ножчета с доказана форма и дизайн. Има ги навсякъде. В кухнята, по джобовете и навсякъде където се работи с ножове. Обикновено са скромни на вид ножлета. И точно там е тяхната сила. За разлика от извънземните космически форми на комерсиалните бушкрафт ножове, тези не са мислени от кабинетни дизайнери на ножове. На мен ми харесват финските ножове, точно защото са еволюирали във времето до днешните си форми и дизайн. Мора и особено Хултафорс според мен са идеалните бушкрафт ножове, нищо, че са тънички. Те са изтънели през вековете еволюция и сигурно има защо.

Поздравления за испанското ножче. Дано да ти служи вярно и дълго! На мен също много ми харесва и отдавна го заглеждам, но засега не мога да си го позволя. Ще се радвам ако напишеш едно обстойно ревю за него след като натрупаш и фактически материал. ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

nicko

• Jr. Member
  • **
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #113 -: 21 Февруари 2012, 16:01:49 pm »
Hobo, при положение, че до сега ползвах едно оранжево Bahco точно заради това в един момент се ориентирах към Проблема е, че ми се ще да е с малко по-дебело острие самия нож. Това е и причината първоначално да се ориентирам към Herbertz-а, който за жалост получава навсякъде прекалено много отрицателни мнения.
Предполагам си прав за това, че най-вероятно има причина за по-тънките остриета на ножовете от гореспоменатите марки. В краен случай ще си разнасям Bahco-то да си режа салатата и един Класик за други дейности и ще реша проблема окончателно, а и ще спестя някой друг лев ако не друго.

П.С. Като види малко полева дейност испанчето ще пусна и някое представяне за него. Още не мога да му се нарадвам, страшно удобно е :D

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #114 -: 21 Февруари 2012, 18:47:54 pm »
Имам нож от стомана 420HC, да ви кажа не е толкова зле, но незнам тази стомана ASISI 420 същата ли е и с какво ТО е .
Подобни са  обаче 420НС е без някои съставки като Силиций,сяра и фосфор,а 420 няма ванадий и молбиден. 420 при закалка се закалява на 50-54 Рокуела , 420НС на 57-59 Рокуела.
ASISI е грешно написано ,правилното е AISI - American Iron and Steel Institute`s или на БГ тва е стандарт в часност амрикански.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #115 -: 02 Март 2012, 20:44:50 pm »
Моята Мора 2000 леко побългарена

1 - въженце 5m стегнато намотано.
2 – връв на оплетка. Оплетката е за намаляване дължината на тази връв. Като се разплете се ползва за връзване на канията към крака, за да не се мятка.
3 – връв, прекаран през пробита дупка в дръжката. Служи за нахлузване на китката.
4 - пръстен от вътрешна велосипедна гума. Служи за застопоряване на ножа в походно положение.
5 – о-пръстени за уплътнение на затварянето.
6 – допълнителна връзка за застопоряване на ножа в походно положение (щото имам един загубен нож и още ме боли).

Сложеното на ножа и канията се маха за 1-2минути. Слагането е по бавно, ама не е задължително.
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
« Отговор #116 -: 02 Март 2012, 21:52:59 pm »
Канап си требе в Буша, спор няма. Колкото повече, толкова по-добре.
Само не разбрах горното(дясно) единично О-пръстенче какво уплътнява?
Моята МОРА-2000 влиза доста плътно до средата на дръжката и не изпада от канията, даже като я тръскам наобратно.
А връвчица № 2 сигурно си я прекарал през 2-те дупки на дъното на канията за оттичане на вода при дъжд?
Чудесни и практични решения!    

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #117 -: 03 Март 2012, 21:57:56 pm »
ko54 ами... дясното О-пръстенче нищо не уплътнява,  както и двете леви :-[. (Ама да приемем, че е резерва ::)).
Най върши работа парчето от велосипедна гума - ето как:

Днес усъвършенствах и втората "защита" - възелът е като за бесило (жълтото кръгче).

Връвчица № 2 е както казваш. Ето и едната част разплетена:
Не се взимай толкова на сериозно.

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #118 -: 04 Март 2012, 00:49:59 am »
Добро решение на доста проблеми, особено много ми допада варианта със самозатягащия възел за дръжката. Ако връвта е достатъчно дебела се разхлабва достатъчно лесно с пръсти без да си трошиш ноктите, но сам почти не може да се отхлаби.
Специално за гумата - не съм фен за такива дейности(ако го оставиш на слънце може да има поражения от чисто естетически характер).
А намотаната връв на канията е нещо толкова елементарно и практично, а на мен никога не ми е идвало на ум  :D

П.С. Mavrud, ако ми позволиш едно предложение: Парче платняна лента с велкро в краищата ми се струва, че би заменила с доста голям успех парчето гума и връвта със самозатягащия възел. Гледам, че и дръжката в края е по-стеснена, та ще пасне май идеално там.

ko54

• Hero Member
« Отговор #119 -: 04 Март 2012, 07:07:38 am »
ko54 ами... дясното О-пръстенче нищо не уплътнява,  както и двете леви :-[. (Ама да приемем, че е резерва ::)).
Най върши работа парчето от велосипедна гума - ето как:

Днес усъвършенствах и втората "защита" - възелът е като за бесило (жълтото кръгче).  

Ясно! Двойно подсигуряване. Явно този изгубения нож ти е бил много скъп.
Обаче оставам с впечатлението, че при среща с мечка(примерно), ваденето на така застопорения нож ще послужи единствено за последната процедура - стъргане на гащи!   :D