Автор Тема: Моят бушкрафтърски нож  (Прочетена 54223 пъти)

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
Re:Питане относно Herbertz 106011
« Отговор #90 -: 20 Февруари 2012, 19:06:30 pm »
Ако предложиш някакъв вариант за добри остриета в тоя ценови диапазон и места от където могат да се купят, ще съм много благодарен.
Ето сайт за остриета
http://knivesworld.net/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=20&Itemid=25&lang=bg
В този сайт има и по-евтини, но са изключително качествени като режещи свойства.
Само внимавай дали са карбонови или неръждавейки.
don't waist your time for searching all those waisted years

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
« Отговор #91 -: 20 Февруари 2012, 19:17:52 pm »
Благодаря, ще разгледам  :D

П.С. Отворен съм и за още мнения и идеи както за остриета така и за ножове. Разбира се все още се интересувам и от самия нож в заглавието на темата.

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #92 -: 20 Февруари 2012, 19:52:37 pm »
Не бих ти препоръчал този нож на тази цена . Никога ала не съм го държал в ръка също :)  дани за твърдост на закалката не видях ,отделно дървото е сведено до надписът "тропическо дърво" ала кво ,знае само този ,който знае и HRC-то.Стоманата с марка 420 има 0,4-0,5 въглерод . Сиреч малко. Добра стомана за нож е от 0,8  ,1 % на горе. Аз също имам един нож 420 да ти кажа остри се ,реже ала аз искам повече от такава мекица.За 80 кинта в сайта ,който ти е показъл колегата ще намериш доста по-прилично острие ,а предполагам ако питаш във ножарските форуми ще се намери и някой да ти ковне или шлайфне острие на тази цена ,а ти да си го тунинговаш с чирени както ти е кеф.
Принципно е добре да нзаеш кво търсиш тъй като много хора не разчитат на карбонките ала те са с по-добрите качества при рязане и точене ,естествено ръждясват ,кофти недостатък но ако се грижиш за ножа всичко е ок .Ето Коуди от Дуъл Срвайвъл също джитка с карбоновата мора,която според мене си е най -яката мора сред морите :) http://flagmedia.eu/mora/products/Products.aspx?c=Tools Ала тва са евтинийки ако си решил да сипеш такава сума бих те насочил към тоя форум http://knivesbg.com/forum/index.php има доста майстори ще преговаряш с някой ,друг ще ти направят нож

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #93 -: 20 Февруари 2012, 20:27:08 pm »
Едно от основните неща почва да ми се избистря. Имах и аз някакви съмнения дали стоманата е подходяща, точно поради ниския процент вългерод(прочетох тук там). Една класическа мора така или иначе съм решен да вкарам в колекцията, така че тук няма какво да коментираме, но мората е с тясно и тънко острие. При Herbertz-а ми хареса, че острието е доволно дебело и доволно широко.

Все още търся "готова" алтернатива, въпреки че все повече клоня към варианта с острието.

П.С. Относно ножарския форум, благодаря за линка, посещавам го от време на време, но предпочитах първо да се допитам тук. Все пак ножа ще извършва "бушкрафт" дейности и ме интересуват мненията главно на хора които практикуват подобни неща  :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #94 -: 20 Февруари 2012, 20:45:32 pm »
Ако е правено от немци в Солинген, то да. Но, имай предвид, че в Солинген от няколко години десетки китайски фирми държат офиси само и само да имат основанието(юридическо) да твърдят, че продукцията им е Солингенска. Най ме притеснява 420-обозначението, обикновено се пише 420А, 420С и т.н. 
Пък и показания от тебе нож има авджийска форма(плосък скос), а за работа с дърво най-ефикасно е острие със сканди-профил и заточка, кой каквото и да говори. Прегледай, но внимателно ножарските форуми, и чети между редовете. Всеки си хвали своето, но има и ясни, отдавна установени форми на остриета. Всичко зависи от задачите, които мислиш да изпълняваш. Няма универсални ножове и брадви. До такива изводи стигнах напоследък. ИМХО.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #95 -: 20 Февруари 2012, 21:01:00 pm »
ko54 не обърквай колегата 420 е различна марка от 420А и 420С само за статистиката 420А е с 0,65-0,75% С ,а 420Ц е с  0.95-1.20С.
Иначе и аз съм за сканди скосовете,според мене също са водещи в буша.Но това не значи ,че други скосове не се спрвят.Конвексите са доста добри за сякане  ;)

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #96 -: 20 Февруари 2012, 21:13:21 pm »
След дооооста четене и не много размишляване стигнах до извода, че конкретния Herbertz не си струва. На много места чета, че се прави в братски Китай. Като цяло - само негативни мнения. Това само по себе си не ми е пречело никога, но и въпроса със качеството на стоманата, вида на скоса и най-вече твърдостта и ме отказаха тотално. Колкото и примамлив да ми изглежда заради формата и дебелината на острието си.

Отново започнах да се замислям над първоначалното ми желание да се сдобия с един http://www.moraofsweden.se/adventure/bushcraft-force и един http://www.moraofsweden.se/construction/classic-2 и да реша всичките си проблеми относно избора.

П.С. Все още се колебая дали да не си взема само острие и да правя дръжка...

ko54

• Hero Member
« Отговор #97 -: 20 Февруари 2012, 21:22:55 pm »
Форумът е за разширяване на знанията на съфорумниците в една или друга област. Грешки всички правим, но е глупаво да ги повтаряме. Просто трябва повече да се чете, по възможност чуждоезични форуми(и руските барабар).  

Дописвам си: (за nicko)
Ако си вземеш хубаво острие въглеродка и направиш лично дръжка - е те тва е бушкрафтърска приказка! А ако се ориентираш към ламинат на Фрост от инструментална стомана О1, закалена на 61 по Рокуел - 2 пъти приказка. Който не е дялкал с фино сканди от О1 - той не знае.

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #98 -: 20 Февруари 2012, 21:26:35 pm »
Принципно според мене неръждавейката на Мора ,която са назовали Мора Бушкрафт е също една голяма заблуда 12С27 е същата мекица като 420 ,а шведите не са се посвинили да му искат сума. 50кинта си е сума ,е не е като китайското чудо за 80 хахаха ала пак си е сума. Изобщо тва прекрепеното Бушкрафт  зад марката е някъв трик да завлекат хората с кинти  :D
От Морите няма друга ,която да си струва кинтите освен класик -10 кинта и имаш нож ,който не струва нищо като цена и можеш да го малтретираш с кеф ,трошиш го и го мениш и не ти дреме.
Тоя нож на тази цена ,ми няма нужда да гледам качеството му винаги мога да го сменя.
Вземи си острие ,направи си дръжка квато те кефи. А пак си имай и Мора класик за 10ка :)

ko54

• Hero Member
« Отговор #99 -: 20 Февруари 2012, 21:40:49 pm »
 2 sika - Не бъркай 12с27 с 12с27мод(модифицирана). От повече от 3 години МОРА работи само с 12с27mod. Освен това МОРА вече ги закалява на 55 по Рокуел, а не на 57-58 по Рокуел. ЕКА обаче работи с 12с27. Освен това Фрост-завода на МОРА все още произвежда ламинати с О1 на 61 по Рокуел.
Аз, като разбрах това нещо миналата година, минах спешно на Хултафорси от японска СК-5 и на ламинати от Фрост(МОРА).

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #100 -: 20 Февруари 2012, 21:42:01 pm »
Морите класик и орижинал са едни невероятни остриета за парите са. Мене са ми голяма страст, но малко ръждясват. Иначе за тази цена няма друг нож, който да държи такъв ряз.

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #101 -: 20 Февруари 2012, 21:51:23 pm »
2 sika - Не бъркай 12с27 с 12с27мод(модифицирана). От повече от 3 години МОРА работи само с 12с27mod. Освен това МОРА вече ги закалява на 55 по Рокуел, а не на 57-58 по Рокуел. ЕКА обаче работи с 12с27. Освен това Фрост-завода на МОРА все още произвежда ламинати с О1 на 61 по Рокуел.
Аз, като разбрах това нещо миналата година, минах спешно на Хултафорси от японска СК-5 и на ламинати от Фрост(МОРА).
12С27мод още по зле и от 12С27 :)
SK5 вече е по-друго нещо ,аз тези Хултафорси не съм ги пробвал ,не ги знам ама на последък гледам ,че много се пише за тях .Тръгнали са да изядат хляба на МОРА  :D
А ква е тая Фрост Мора от О1?

LIC

• Full Member
« Отговор #102 -: 20 Февруари 2012, 21:58:15 pm »
Всички ламинирани мори. Тези, които са правени за дърворезба. Обикновено се познават по дървените дръжки в естествен цвят на брезата:

nicko

• Jr. Member
  • **
« Отговор #103 -: 20 Февруари 2012, 22:07:51 pm »
Работите вървят май към острие... Има още време за мислене и събиране на идеи и предложения(до следващата заплата), така че давайте. Единственото на което държа, било то за острие или нож е да е неръждаем(не ми се разнася старото Bahco само за да си режа салама, а не понасям металния вкус който остава след въглеродните...).

П.С. Класика си остава втория нож за работа, който ще влезе в колекцията и няма да ми докосне доматите за салатата  :D

И така и така темата се развива във всестранни посоки, утре очаквам да пристигне това: http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_5_119&products_id=1976
Не издържах на калсическия му вид и реших да прежаля 20 лв пък да видя какво ще стане. Надявам се да замени старото българско ножче което разназям постоянно с мен(горкото вече е изживяло доста, а е доста по-старо от мен май)

LIC

• Full Member
« Отговор #104 -: 20 Февруари 2012, 22:10:29 pm »
За джоба викторинокса е твой нож. Доказал се пред хиляди хора, през дългите години на своето съществуване.