Автор Тема: Моят бушкрафтърски нож  (Прочетена 54236 пъти)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re:Моят бушкрафтърски нож
« Отговор #75 -: 18 Януари 2012, 19:16:05 pm »
Който е ходил войник - едва ли би си купил такъв нож. За 30 евро може да се купят 3 Хултафорса - зелен, син и оранжев и ще останат пари за още 3 Мори - карбонови и неръждавейки. Или 2 ламината на Мора от стомана О-1, закалена на 61 по Рокуел. А с този ще се измъчиш да режеш даже кремвирши, за суджук - изобщо мълча, а да дялкаш сухо дърво - изобщо не ми се мисли. За копаене на дупки - става(при липса на пехотна лопатка).
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #76 -: 18 Януари 2012, 19:33:33 pm »
Ей ти го къде е, не се занимавай с глупости - 30 евро!!!!  ;D

http://shop.oragie.com/index.php?cPath=125

Но имай предвид, че ако му е дебело острието, трудно става за рязана на салами, кашкавали и прочее. Не, че не става, но само на дебели парчета. Така като го гледам е дебело острие!

Аз имам една имитация на щик-нож, китайска е, въпреки че, пише на нея АК-47 СССР. Зех го за 10лв. от един мангал и е с дебело острие.
Екипировката не прави туриста, само помага!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #77 -: 18 Януари 2012, 19:39:54 pm »
Колеги какво ще кажете да си го взема ли около 30 евро е
Твърдо НЕ.За тези пари има много по хубави ножове!!!
don't waist your time for searching all those waisted years

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #78 -: 18 Януари 2012, 19:50:14 pm »
Ако смяташ да го използваш за туризъм, планинарство, бушкрафт изборът не е удачен.Все пак това е тясно специализиран инструмент наречен байонет, който е създаден за намушкване  и  най-много да реже тел като ножица.Острието често се чупи при отвора.Цената на която си го намерила ми се струва малко завишена.Според мен на по-ниска цена има ножове които биха ти свършили работа-Мори, Хултафорси и др.Във форума има много информация за тях.Ако ти е за кеф, купи си го.Кеф цена няма.

Пламен

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #79 -: 18 Януари 2012, 22:40:17 pm »
Колега не бъркай щика с ножа ! Това са различни неща.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #80 -: 18 Януари 2012, 23:01:41 pm »
nasi4ka не искам да ти се натрапвам в избора но ако не мислиш да убиваш някого в гората не си вземай щик това е щик не нож , не е казано че въобще не става за рязане но предназначението му е съвсем друго . Преди да избереш нож си задай въпроса за какво ще го ползваш понеже универсален нож няма , също така се замисли и къде ще го носиш пишеш че си в Русия а доколкото знам там има ограничения за носенето на хладно оръжие из форума има много изписано прочети го, не се влияй от съветите на ножоманите щот те ще те накарат да носиш 50 кила желязо по себеси . Та моят съвет е избери си нож с дължина на острието между 12 и 15 см и голяма и удобна дръжка по възможност от стомана AUS 8 или 10 и фултанг конструкция това е най универсалното , също така си избери и едно сгъваемо ножче за хранене и по фини дейности  :) надявам се че не съм бил досаден . Ако искаш да ти пусна снимки на 3те ми най ползвани ножа и сам да си избереш .

nasi4ka

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #81 -: 19 Януари 2012, 09:30:09 am »
Cat не си досаден точно и за това питам ще се радвам да видя снимките

nasi4ka

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #82 -: 19 Януари 2012, 11:01:45 am »
Колеги кажете си мнението за тази Мора
http://shop.oragie.com/product_info.php?cPath=246_446&products_id=1800и от къде мога да си намеря евтина Мора

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #83 -: 19 Януари 2012, 11:34:08 am »
Това е нож с острие от МОРА 2000. Острието е дълго 106-110 мм, а не 115 мм, както пишат по сайтовете(лично съм ги мерил с шублер в магазина на Каммартон-ПРОФС-Подуене,София). Стоманата е 12с27mod(а не 12с27, както при по-старите Мори до 2008г.) и е закалена на около 55 по Рокуел(старите бяха на 57-58 по Рокуел). Интересна и полезна форма на острието(2 в 1). Става за рязане на храна, лесно се точи, абсолютно не ръждясва. Ако си купиш такава Мора, избягвай да правиш батонинг със сухи чекорести дървета, защото ще наджимбиш режещия ръб на ножа.
Най-добри цени са в магазините на ПРОФС(Каммартон), Hobo беше дал линк към онлайн сайта им някъде из темите.

P.S.
Зелен Хултафорс + Викторинокс Форестър е в пъти по-добра комбинация за Буша. А ако намериш Викторинокс Номад(няма обаче трионче), тъкмо 30 евро ще ти стигнат и за Хултафорс. С Хултафорса дялкаш, сечеш, режеш, копаеш и т.н., а с Викса режеш храна за папкане, отваряш консерви, бутилки и т.н.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

scrooge

• Full Member
« Отговор #84 -: 19 Януари 2012, 13:50:26 pm »
Мора има в много интернет магазини,и в много физически магазини в различни градове,само кажи за кой град те интересува
П.С. сега видях ,че си от Сливен
гр. Сливен   ул. „Йосиф Щросмайер” 27 тва е адреса на магазин от веригата Профс където има мора и хултафорс

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #85 -: 20 Януари 2012, 12:27:02 pm »

Това е Викториинокс Форестър навсякъде е с мен .

Един модел на Junglee за съжаление не е в производство вече, иначе е много добре премислен и направен нож почти винаги е с мен из гората и по касаплъци .

И това Charade ползвам го и като джобен нож от време на време .

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
« Отговор #86 -: 15 Февруари 2012, 20:29:39 pm »
Ей тоя нож го мъча

Миков 386NH4
420 неръждавейка.
10-тина см острие
вторичен скос
пластмасова дръжка
канията е кожена
цената беше символична и така
Предназначение - експериментален нож-сиреч къде квот видя ,че може да се прави с нож се пробва първо от този :D

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Питане относно Herbertz 106011
« Отговор #87 -: 20 Февруари 2012, 14:51:55 pm »
Здравейте колеги, отдавна следя форума с интерес и до сега не ми се е налагало да пиша в него. Информацията която ми трябва намирам тук прекрасно описана, а и понеже съм един начинаещ бушкрафтър(ако мога да се нарека така) нямам и кой знае какво да споделям. Сега обаче за мен изникна един въпрос. Реших да си обновя малко "арсенала" с нещо ново и надявам се практично. Въпроса ми е за този нож:

http://solingen-tools.com/index.php?main_page=product_info&products_id=41

http://www.youtube.com/watch?v=IxC8atL2U2c

Някой виждал ли го е на живо и изобщо има ли впечатления за марката. На мен лично ми хареса формата и дебелината на острието. Дръжката също ми изглежда удобно. Въпроса е, че няма къде да го видя и така или иначе ще се поръчва от нета.

П.С. Отворен съм и за алтернативни варианти в този ценови диапазон(ограничение около 80 лв)

scrooge

• Full Member
Re:Питане относно Herbertz 106011
« Отговор #88 -: 20 Февруари 2012, 18:31:48 pm »
Нож който ще се използва нетрябва да се купува без да си го държал в ръка.Това е лично мое мнение.Незнаеш дали ще ти е удобна дръжката.Преди известно време си харесах една трамонтина и като я хванах в ръка дръжката се оказа толкова малка като диаметър ,че има чувството, че държа молив.Тогава разбрах ,че най добре е "око да види ,но и ръка да пипне".
Иначе този нож изглежда добре и стоманата не е лоша,макар че в ножарските форуми плюят много тази марка.
Като алтернатива за тази цена може да си избереш острие и някой да ти направи дръжка.

nicko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 35
    • Кулинарния ми блог :)
Re:Питане относно Herbertz 106011
« Отговор #89 -: 20 Февруари 2012, 18:59:51 pm »
За варианта с острие само не бях се замислял... Дръжката мога и сам да си изработя(или в краен случай да се опитам няколко пъти докато направя нещо което ми хареса). А иначе единственото което ме притеснява е точно факта, че няма как да го пробвам. Острието точно на този нож определено ми допада, само се надявам ако наистина реша да го поръчвам да се окаже, че и дръжката ще ми допадне. Благодаря за мнението, определено ме вкара в размисъл за острие без дръжка  ::) :D

П.С. Ако предложиш някакъв вариант за добри остриета в тоя ценови диапазон и места от където могат да се купят, ще съм много благодарен.