Автор Тема: Рапаните – морските охлюви  (Прочетена 8920 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Рапаните – морските охлюви
« -: 06 Юли 2013, 22:02:56 pm »
РАПАНИТЕ – МОРСКИТЕ ОХЛЮВИ
На 27 януари 2012 г в 20:36 обещах на Hobo да споделя моя начин как чистя и приготвям рапани. Тогава ми я нямаше музата, нито снимки имах. През август 2012 съм събирал гадинките и правил снимките. През юни 2013 открих сезона на рапаните и се сетих за обещанието .... Сигурно и още щях да се забавя, ама се позасилих, като гледам, че членовете на форума вече са хукнали към морето, даже и на велосипеди....
Надявам се този пост да е полезен на онези, които ще проявят желание на морето или в къщи да се сборят с рапаните за първи път.

Рапаните са пришълци в Черно море. Предполага се, че са пренесени от Японско море от корабите. Рапаната е хищен охлюв. Унищожава значителни количества от черноморските миди - филтърът на морето. Промишленият улов на рапани у нас започнал сравнително късно - през 90те години на миналия век. Тогава някъде са започнали да се предлагат по магазините, а и водолазите - събирачи да споделят рецепти за приготвянето им. Още за рапаните - тук и в тук 

С рапани може да се снабдите или ако си ги съберете сами в морето или най-сигурно - от рибния магазин, като купите замразени ядки от рапани. Лично аз практикувам и двата начина на снабдяване. Както казват старите рибари: Ако морето даде – ще взема, ако не – отивам в магазина.

За моя начин на улов на рапани не ми се ще да пиша нищо, защото съм абсолютен аматьор, учил съм се сам и не искам да обърквам някой ентусиаст.

ЧИСТЕНЕ:
И така, ако сме имали късмет и сме събрали от морето рапани, започваме с чистенето.
Обикновено събирам рапаните в някаква мрежа, най-често от картофи. Още в морето ги изплаквам хубаво за да падне колкото се може повече от полепналия по тях пясък.

След като се прибера, измивам рапани още веднъж с чешмяна вода и ги слагам в тенджера, наливам вода докато ги покрие и на котлона.

Чакам преди завирането на водата да се появят първите балончета.
Вадя един рапан и пробвам с малка виличка да го извадя от черупката. Ако се вади лесно - спирам нагряването. За мен друг критерий, че са готови за чистене, е кафявата люспа, която затваря рапана. Тя се отлепва много лесно, ако е време за чистене.

Следва най-очарователната част от операцията – ваденето на охлюва от черупката. Стъпка по стъпка:

Тук се вижда какво изхвърлям и какво оставам за ядене.
Някои чистят по-старателно и остават за ядене само мускулестия “крак” на охлюва.

ВНИМАНИЕ.Така показано чистенето не е кой знае каква гадна работа. Но това беше само един рапан. Както при градинските охлюви, трябва да знаеше, че и тук става въпрос за черупки, водорасли, пясък, черва..... Няма слуз, но вместо нея при чистене се отделя някаква друга лепкава и миризлива чорба .

Това е което се изхвърля след чистенето и миенето на рапаните:

Така че, ако не ви понася тая гледка  – хич не помисляйте за чистене, а си купете замразени ядки.

След като извадя рапаните от черупките, следва отново миене, като ги стискам да излязат и последните нечистотии.

Когато купувам готови ядки от рибния магазин, нещата са по лесни и предварителната обработка е доста по-кратка.
Ако искате да пробвате за първи път – купете не повече от 1кг. за четири човека.
Взимам рапаните както са замразени и ги слагам в тенджера с вода. Слагам на котлона и загрявам на слаб огън. Наглеждам ги и от време на време им помагам да се разделят един от друг. Не чакам водата да заври. Проверявам ги дали са леко омекнали. Когато омекнат - ги вадя. Следва доочистване на нещо, ако не ми хареса по тях. Така вече са готови за следваща обработка. Обикновено купените от магазина ядки от рапани са очистени сравнително добре.

КУЛИНАРИЯ:
Слагам очистените ядки във вода на котлона и чакам да заврат. От моя скромен опит съм установил, че ядките от рапани се варят малко над 5 мин. от момента на завирането. Ако ще ги ядем варени – натюр, оставям ги да се варят още 5 минути. Установил съм, че тези морските охлюви, колкото повече се варят, толкова по-жилави стават.
Нека да не забравяме, че по всички молюски и ракообразни може да има паразити. Затова трябва да се готвят поне 3 мин. на 100 градуса.

Така изглеждат полуготовите рапани:

Рапаните нас ни радват по три начина: панирани; със зеленчуци или натюр. Панирането е  прескочено  този път, ама не е по различно от панирането на градински охлюви, риба и др.

РАПАНИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ. В тиган слагаме малко лук и моркови. Задушават се в масло или маргарин. Като поомекнат добавяме ядките от рапани. Завъртаме ги за към 2-3 минути само, колкото да се притоплят и поемат част от мазнината.

РАПАНИ НАТЮР. Сварените за около 10 мин. и отцедени ядки от рапани нарязваме на тънки шайби.

Гарнираме с лук и лимон. Добавяме и светъл соев сос.

Обикновено с рапаните наливаме потно бяло вино - сухо или бира,  но и с ракия вървят и с червено вино също.

Лично аз доста късно и с много недоверие проядох рапани, но затова друг път....

БУШКРАФТ:
В полеви условия не съм готвил рапани. Имам мерак да ги пробвам на жар с черупките. Сигурно ще станат, като сварени в собстен сос, само отвора на черупката да е нагоре. Идеята ми е от ТВ предаването "Екстремен риболов" с Робсън Гриин. В епизода в Япония той се гмуркаше с японските жени гмуркачки “Ама”, които се гмуркат по техен си традиционен начин от 2000 г. Наловиха някакви едри охлюви,  приличащи на рапани и после направо в огъня:

Ако пробвате рапаните за първи път или имате опит и знаете други рецепти и чалъми – споделете.

П.С. За градинските охлюви има писано тук.  ;)
Не се взимай толкова на сериозно.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
Re: Рапаните – морските охлюви
« Отговор #1 -: 07 Юли 2013, 18:48:25 pm »
А с гъби става ли?

Не знаех, че колкото ги вариш повече, стават по-жилави!

Ако докопам десетина рапана лятос, ще го имам този пиниз  в предвид...

Тенкс за рецептите!   
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #2 -: 07 Юли 2013, 19:14:38 pm »
Правил съм рапани - чистенето е 1:1, но съм ги правил само панирани. След като изчистените и сварени ядки изстинат - панирам ги в смес от брашно, яйце, сол, малко чер пипер и бира.
Честно да си кажа - не си падам много-много по рапаните. Не намирам вкуса им за нещо особено, а и са тежка и трудно смилаема храна.

stnenkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #3 -: 07 Юли 2013, 22:13:15 pm »
Страхотна тема ,леле в какъв филм ме хвърли, 5-6 години се занимавах с рапаноулов и изхранвах семейството. Достигал съм  до 300 лв чиста пара да се прибирам на ден , а бях  чувал от колеги в самият изгрев на рапаноулова във Варна , как са си купили апартаменти няколко колеги с този занаят. Все още не минава лято където да няма салата  от рапани на масата. В къщи всички сме им фенове, готов съм да споделя опита си и няколко рецепти и съвети лично изпитани от мене. Действително рапаните не търпят продължителна топлинна обработка , за целта какво правя , слагам в по голяма тенджера два пръста вода на дъното , когато заври водата напълвам тенджерата с рпарани до горе и затварям капака , следва 5-8 минути варене , като раните също пускат вода. След това ги вадя, чистя както е показал колегата съфорумец по горе и ползвам основно за салата. Ето една рецепта която пие много бира , бяло вино , ракия . Сварените и изчистени рапани , или ядки както им казваме , ги нарязвам на по едро , а ако са дребни ядките не ги режа въобще, посолявам на вкус , нарязвам лук , пресен копър, пресен магданоз, и едно две листа пресен босилек, изцеждам малко лимонов сок , зехтин за мазнина, може и малко чесън нарязан на по дребно , ха да ви е сладко . А панирани рапани прави жената , нея трябва да питате как ги прави, само зная че стриктно спазва съвета ми за кратката  топлинната обработка , обаче прави страхотна панировка , топва ги в панировката , пуска ги в горещото олио и ги вади бързо, да ви е сладко . А за рапани с ориз мога да ви кажа, че рапаните се слагат накрая когато ориза и добавките са готови и само се запичат за кратко заедно. Надявам се да съм ви бил полезен , да ви е сладко.
Бързай,защото Живота е прекалено кратък.

Fat_Jim

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #4 -: 07 Юли 2013, 23:20:54 pm »
Ох, от тая зора на рапаноулова действително добри пари се направиха, но и немалко момчета си отидоха зян от неопитност в леководолазното дело. С тях - един мой съсед от Варна, казваше се Атанас. Тих, един такъв, риж - нямаше и двадесет пет.... :'(

stnenkov

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 08 Юли 2013, 16:17:38 pm »
Прав си , лека им пръст, аз също имах добър познат, кйто си замина на 27 години от кесона, Володя се казваше , майка му е рускиня . Ама хайде да не я отваряме тая тема. По добре да споделяме рецепти и кулинарни благини. 

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #6 -: 10 Юли 2013, 16:10:41 pm »
Ko54  с гъби не съм пробвал, ама пък що да не стане салата рапани с мариновани гъби? Трябва да се пробва. Аз познавам само магазинските печурки и кладница, но ми звучи интересно, ако в единия край на чинията с рапани има и мариновани манатарки. Все пак имай предвид, че както казва Fat_Jim рапаните може да ти се сторят тежка храна.
Stnenkov, следващата салата от рапани ще е по твоята рецепта, ама я вземи питай Stnenkovа за панировката, че с нашата стават като байганети.
Не се взимай толкова на сериозно.

stnenkov

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 10 Юли 2013, 20:03:46 pm »
Така , публикувам  специално интервю,  ;D  рецептата  за панировка на рапаните от главният готвач, обаче да знаете , че заради вас  сега съм длъжник на жената, че с голяма мъка и кандарми вземах майсторлъка и между другото пия и бира ;). Както е писал по нагоре Fat_Jim,  след като изчистените и сварени ядки изстинат - панира ги в смес от брашно, яйце, сол, малко чер пипер и бира, обаче тарикатлъка бил да се разбие отделно белтъка на сняг с миксера и после да се добави бавно останалата вече разбита смес от другите добавки и целият бъркоч се смесва бавно с лъжица , след това топиш и пускаш в горещото олио и понеже е пухкава панировката бързо се изпича, да ви е сладко.