Автор Тема: Охлюви  (Прочетена 7909 пъти)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
Охлюви
« -: 08 Април 2013, 18:30:36 pm »
 ОХЛЮВИ

Наближава сезонът на охлювите. По този повод си позволих да споделя моя начин за почистване и приготвяне на градински охлюви за тези, които нямат опит с тези гадинки, но пък имат желание да опитат сами.

Първо малко информация за тези интересни животинки. Градинският охлюв спада към сравнително малкия брой животни с много силно изразен хермафродитизъм. Мъжките и женските полови органи на всяко животно са еднакво добре развити и са в състояние да произвеждат почти завършени форми на сперматозоиди и напълно оформени яйца. При нашите климатични условия половата активност на градинските охлюви настъпва през първата половина на април и завършва в края на май. Размножаването става чрез яйца, като всеки охлюв в полова зрелост ( тя настъпва от 3-тата година до 5 – 6-тата) снася по 45 до 90 предварително оплодени яйца.

Някои градински охлюви заравят яйцата си в специално приготвени дупки в почвата на дълбочина до 12 см., а други настаняват яйцата си по повърхността на земята под шумата, между камъните, разни клонки и др., след което ги изоставят и не се грижат за тях.

Инкубацията продължава около 20-25 дни, но при неблагоприятни условия (влага и топлина) продължава с още няколко дни. Оптималната температура за люпимост е от 16-18 градуса, като средната е 70-75%. Излюпените охлювчета изпълзяват през нощта или сутрин при разсъмване, когато околната растителност е още росна. Те се грижат сами за себе си, като достигат полова зрелост през третата или четвъртата година.

Приема се, че градинските охлюви имат средна възраст от 6 до 7 години, след което навлизат в старческа възраст с прогресивно повишаваща смъртност. За максимална възраст на охлювите в Европа се приема 19-20 години. У нас са намирани екземпляри по на 15-16 години. Единствения белег за определяне възрастта на охлювите са броя на секторите на черупката (навивките на черупката). Охлювчето се излюпва с 1 извивка, което ще рече, че на една година има 2 извивки, на 2 години е с три спирални извивки, на 3 години е с 4, на 5 години с 6 спирални извивки и т.н.

За консумация и изкупуване се събират охлюви от 3-тата година. Което ще рече с 4 спирални извивки и размер на черупката по голям от 28 милиметра
.(Източник biofriendsbg.com)

На територията на България се събират градински охлюв (Helix pomatia) и лозов охлюв (Helix lucorum).  Има и ферми за охлюви, които отглеждат и вносни видове. Охлюви могат да се купят полуготови в някои големи търговски вериги. Могат да се купят и живи от пазара, отглеждани във ферми или събрани от мургави предприемачи. Можете да си съберете и сами.

След като сме осигурили налични живи охлюви, първо трябва добре да се измият от полепнали по тях  клечки, тревички и пръст. Аз предпочитам да ги пръскам с течаща вода, вместо да ги  накисвам в съд, за да не се удави някой.

След това, ако не бързаме да ядем охлювите, е добре да ги оставим да престоят в някакъв съд за 24 часа, може и повече. Например в надупчена туба 10л от минерална вода. 

Аз използвам живарник, когато оставям охлювите да престояват и се поочистят:
Добре е да не са много нагъсто, за да не се задушат. Нека да имат възможност да се движат. За да имат влага поставям мокра кърпа вътре в живарника, която сменям всеки ден, ако ще ги съхранявам за по-дълго.

Ако охлювите са престояли добре, ако не - пак продължавам към следващата процедура. В тенджера слагам вода (правя си сметката като сложа охлювите, те да бъдат покрити и поне още един пръст отгоре да има) и 2 лъжици сол. В момента на завирането слагам охлювите и разбърквам.
Оставям за около 10 мин. Пробвам с виличка дали охлювите се отделят от черупката и ако да – спирам котлона.

Следва най-очарователната част от операцията – чистенето. ВНИМАНИЕ тук става въпрос за слуз  и  черва, така че, ако не ви понася – не се захващайте въобще.

И така от тенджерата вадя охлюв (държа го с щипки за лед или кърпа щото пари) и набучвам месото с виличка. Издърпвам леко и цялото съдържание излиза навън от черупката. Отстранявам частта очертана с червено.
Аз използвам тривърха виличка за торта, като съм  отстранил средния зъб.
Празните черупки може да запазите, защото има рецепти, в които и те се използват, но тогава се се чистят допълнително.
След като извадя охлювите от черупките, отново ги промивам хубаво с топла вода, като леко ги мачкам да излязат и последните остатъци.

Почистените и измити охлюви отново поставям в завираща вода за около 10 минути.
Целта ми е да се посварят малко и да се отделят последните замърсявания.

Това са вече полуготови охлюви, подготвени за следваща кулинарна обработка:
Ние ги правим по два начина. Най-често в тиган с малко мазнина - масло, маргарин, зехтин или олио ги завъртаме за около десетина минути. Понякога добавяме зеленчуци – моркови и лук да се задушават заедно с охлювите.
Има доста рецепти за охлюви в нета – с ориз, супа, охлюви по бургундски и т.н.

Този път решихме да ги панираме. Нашата панировка беше от чаша бира, чаша брашно и едно яйце.
Ако имате някаква ваша успешна рецепта за панировка – използвайте нея.

Това се получи като краен резултат:

При търсенето на охлювите е добре да имаме някаква пръчка за претърсване на тревите. Аз използвам понякога ей този остатък от мъжки чадър:

Ако човек живее в къща с двор, може да задели един кът, обрасъл с трева и коприва за гадинките. Трябва обаче да им осигури защита от враговете им, които не са никак малко, сянка и влага. Едно време във всеки римски дом е било така. Май и при траките е имало такава традиция.

Законопослушните граждани трябва да знаят, че разрешения период за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или отглеждане във ферми е от 10 май до 30 юни и подлежи на контрол от РИОСВ. При установени нарушения глоби за физически лица са от 100 до 1000 лева, а за юридическите - от 200 до 5 000 лева.. Минималния размер на диаметъра на черупката трябва да е не по малко от 28 mm. Маломерните охлюви (както при спортния риболов) трябва да се връщат в природата.
Подробни данни за хранителните стойности на месото на охлювите, съдържанието на витамини, макро и микро елементи и калоричността му, могат да се намерят тук на английски и на руски. Източник: USDA министерство на земеделието на САЩ

Не се взимай толкова на сериозно.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re: Охлюви
« Отговор #1 -: 08 Април 2013, 21:20:20 pm »
Ех, че си тертеплия. Да ти завиди човек ;D. По времето на хиперинфлацията две седмици оцеляхме само защото се случи да валят хубави дъждове и да има много охлюви точно когато ги изкупуват. Тогава Хобка измисли едно просто приспособление, което аз направих по нейната идея. Едно кръгче с дръжка изработено от 1мм медна тел. С диаметър 28мм. При самото събиране, който охлюв се промуши през пръстена веднага го пускахме. Който не мине, значи е достатъчно голям и става за продан. Така няма нужда да се разнасят маломерните насам, натам и обратно.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #2 -: 08 Април 2013, 21:58:29 pm »
Това е суперполезна тема, благодаря. :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #3 -: 08 Април 2013, 22:08:22 pm »
ОХЛЮВИ

Законопослушните граждани трябва да знаят, че разрешения период за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или отглеждане във ферми е от 10 май до 30 юни и подлежи на контрол от РИОСВ. При установени нарушения глоби за физически лица са от 100 до 1000 лева, а за юридическите - от 200 до 5 000 лева.. Минималния размер на диаметъра на черупката трябва да е не по малко от 28 mm. Маломерните охлюви (както при спортния риболов) трябва да се връщат в природата.

Моля да бъда зачислен към НЕзаконопослушните граждани.

P.S. Мавруд, това е шега, разбира се. Така се радвам, че има такива като теб във форума. Между другото, охлюви с ориз(плов) също не са за пренебрегване.

Охлювът е вкусен, но и архи вреден. Пусти мързел... 

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #4 -: 09 Април 2013, 14:08:55 pm »
"Охлювът е вкусен, но и архи вреден." - :o
Ко54, обясни моля те. :o

ko54

• Hero Member
« Отговор #5 -: 09 Април 2013, 18:02:53 pm »
Вреден е от гледна точка на градинарството - плюска всичко, което среща по пътя си в градината.

А иначе и аз ги обичам, особено сготвени с ориз.  Има бая протеини - до 70% 

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #6 -: 09 Април 2013, 18:36:01 pm »
Ko54 моля, дай рецепти за охлюви с ориз или плов.
За вредите от охлювите в градината - вероятно имаш проблеми повече с голите охлюви, направи капани.... с бира ;D. Има инфо в нета.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #7 -: 09 Април 2013, 18:53:33 pm »
Една полезна тема. Аз вече почнам да се озъртам за този деликатес, но все още не са излязли много.

ko54

• Hero Member
« Отговор #8 -: 09 Април 2013, 19:08:54 pm »
Жена ми ги готви с ориз, аз само плюскам.
Забелязал съм, че слага и нарязани гъби, печурки или манатарки. Сега я питах, каза, че се приготвя както свинско с ориз на фурна + гъби.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #9 -: 09 Април 2013, 20:18:48 pm »
Охлюви по бушкрафтърски . Намирате охлюви, палите огън ( не е задължително да е с триене може и с кибрит) изчаквате да стане жар слагате охлювите в жарта както са си цели като се опекът бон апети мноо убаво мезе са .

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #10 -: 24 Април 2013, 18:26:24 pm »
Мисля ,че и аз мога да бъда полезен в тази охльовна тема.Най добре е охльовите да не се пускат във врялата вода а да се оставят в студена на котлона която постепенно завира.Трябва само тенджерата да се захлупи и да се затисне с някакви тежести за да не съборят капака.Така те умират максимално излезли от черупките си и дори с прави рогца защото това става постепенно а не шоково.Така се вадят съвсем леко само с ръка освен това не са сгърчени а изпънати.И нещо извън темата -метода за постепенно ,,варене "ни го прилагат вече от доста години политиците и за това планово но постепенно ни увеличават ,цени ,години за пенсия и тн.защото шоково може и да се разбунтуваме както стана със сметките за ток.Приятни разходки и хапване на охльови!

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #11 -: 29 Май 2013, 12:18:53 pm »
Все още не е много горещо и от време навреме вали дъжд. Така че сутрин след дъжд може да имате слука.

При последния лов се наложи охлювите да се съхраняват няколко дни преди деня “D” за тях. Наложи се да спретна една миниферма. Пробвах 2 варианта:
Вариант 1: Отдолу - кутия пластмасова, отгоре – стара кошница от супермаркет плюс мрежа от картофи.

Вариант 2: Отдолу - кутия пластмасова, отгоре – решетка от стар хладилник.

Вътре за фитнес на животинките – няколко пръчки и дърва. За храна слагах брашно по 1 супена лъжица на килограм охлюви на ден. Понякога добавях и свеж копър. За поддържане на влагата - мокър парцал над решетката/кошницата. Всеки ден сутрин и вечер навлажнявам парцала. Държах ги на сянка или в мазето. Иска и миене поне през ден.

Ето и един интересен и полезен за мен сайт за любителите на охлювите http://ylitki.ru/. Там можете да видите и прочетете начини за почистване и приготвяне на охлюви, както и малко история.

От там пробвах вече тази рецепта за МАРИНОВАНИ ОХЛЮВИ
Продукти:
• 300 г охлюви,
• 1/2 чаша соев сос
• 5 скилидки чесън,
• 1 червен лют червен пипер,
• 1 чаена лъжичка оцет,
• 1 чаена лъжичка захар
• 3 супени лъжици вино

Изплакнете много добре охлювите. Сварете ги във вода на слаб
 огън за около половин час. Извадете ги, измийте ги и отцедете. Смесете със
соев сос, оцет, вино и добавете нарязания на ситно чесън, червен
лют пипер и захар (аз не сложих захар, но пък добавих черен
пипер, кориандър, ким, кимион, бахар, джоджен, дафинов лист
).
Оставете да престоят 24 часа в хладилник и сервирайте. Сместа
трябва да покрива охлювите, ако не, охлювите се разбъркат на
всеки час за да се мариноват всичките.

Не беше зле:

За бъдещи френски и габровски кулинарни експерименти подготвих и малко черупки по технология от горния сайт:

При този лов открих по стените на един мост охлюви алпинисти:

Имаше и такива, които "растяха" по дърветата:

А това е сигурно най-големия охлюв, който съм успял да догоня досега:

;)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #12 -: 29 Май 2013, 13:34:17 pm »
майстор, майстор :o
 :D

Mavrud

• Hero Member
« Отговор #13 -: 04 Юни 2013, 19:24:23 pm »
Хубавия дъжд в последния следобед на май отново разгоря у мен ловни страсти. На другата сутрин в ранни зори бях на любимите ми ловни полета. Дивечът беше навред, но тревата беше висока и тварите се скриваха бързо от погледа ми.  Преследването беше трудно и изморително, но си заслужаваше. Имаше слука. Това е:

Нарочно съм окачил охлювите пред терасата на апартамента, както праисторическия ловец е окачвал улова пред пещерата си. (Аз го направих за да дразня съседите, предполагам същото е правел и пра-колегата). Получих и похвала от възлюблената (тя обожава този дивеч) под формата на усмивка тип Мона Лиза ;).

Охлювите се планираха за вечеря на следващия ден и бяха оставени да се поочистят...  Обаче надвечер благоверната за моя награда (и докато чакаме охлювите) подхвана да прави една от нейните култови гозби - пиле на сол. Като видях във фурната почти готовото пиле ми хрумна мисълта какво ще стане ако сложа малко охлюви в солта...
И се получи е пиле на сол с охлюви:

Резултатът беше обнадеждаващ. Вкусът на охлюви се доближаваше донякъде до любимите ми  охлюви по бушкрафтърски,  но в апартаментски условия. Така че,  за следващия ден се реши останалите охлюви да се приготвят на сол.

За да не се мъчат много гадинките, фурната се загря на max предварително. Измитите охлюви поставих в едрата сол малко преди да пъхна тавата в печката. Солта ги уморява бързо, но следващия път, преди солта, ще ги залея и с бира или бяло вино.

Това са готовите охлюви на сол:

След като поизстинаха се извадиха от черупките и поочистиха. Чистенето изглеждаше, че е по-малко.

А това са Охлюви по милански ;D:

Макароните бяха останали от закуска и ги смесих с охлювите.

----
Днес пак валя ....  8)

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #14 -: 10 Юни 2013, 22:16:26 pm »
Любимата ми рецепта за охлюви е следната:
 Рецептата е за около 40  едри охлюва.
 ПОДГОТОВКА НА ОХЛЮВИТЕ:
 Охлювите след като са престояли няколко дена да се поочистят, както се казва в нашия край, се сваряват.
 Изваждат се от черупките, като от тях се отделя само частта с месото. Черупките също се запазват, изхвърлят се само вътрешностите, защото понякога горчат, а и не са толкова вкусни.
 ПЛЪНКА:
 Нарязва се на ситно една връзка магданоз.
 Изчиства се и се смачква(счуква, нарязва на ситно) една голяма глава чесън и се добавя към нарязания магданоз.
 Оставя се да поомекне на стайна температура бучка масло - 200-250 грама.
 Когато маслото е готово, към него се добавят сол на вкус, нарязания магданоз и чесъна. Всичко това се забърква докато стане еднаква смес.
 ФИНАЛНА ПОДГОТОВКА:
 Взима се празна черупка от охлюв, в нея се слага с малка кафяна лъжичка една лъжичка от плънката, след което се натъпква месото на един охлюв, след което се дозапечатва с плънка. Така процедирам  и с останалите  охлюви.
 Нареждам охлювите в тава,  много плътно един до друг, като задължително трябва да са обърнати с дупката нагоре. Идеята е като се пекът маслото да не изтече, а да остане вътре и да овкуси месото.
 Понякога ако не мога да наредя охлювите много плътно, си помагам с едни дребни речни камъни, които слагам в тавата, за да оплътнят разстоянието  между черупките. Задължително е черупките да са с дупката нагоре защото резултата иначе е слаб.
 Загрявам фурната на 200 градуса и ги пека 25-30 мин.
 След това ги вадя, оставям ги да се поохладят до температура годна за консумация, отварям си бутилка студено бяло вино и .... еми то останалото е ясно, ако има и добра компания, блаженство  ;D
 ПРИЯТЕН АПЕТИТ !