РАПАНИТЕ – МОРСКИТЕ ОХЛЮВИНа 27 януари 2012 г в 20:36 обещах на Hobo да споделя моя начин как чистя и приготвям рапани. Тогава ми я нямаше музата, нито снимки имах. През август 2012 съм събирал гадинките и правил снимките. През юни 2013 открих сезона на рапаните и се сетих за обещанието .... Сигурно и още щях да се забавя, ама се позасилих, като гледам, че членовете на форума вече са хукнали към морето, даже и на велосипеди....
Надявам се този пост да е полезен на онези, които ще проявят желание на морето или в къщи да се сборят с рапаните за първи път.
Рапаните са пришълци в Черно море. Предполага се, че са пренесени от Японско море от корабите. Рапаната е хищен охлюв. Унищожава значителни количества от черноморските миди - филтърът на морето. Промишленият улов на рапани у нас започнал сравнително късно - през 90
те години на миналия век. Тогава някъде са започнали да се предлагат по магазините, а и водолазите - събирачи да споделят рецепти за приготвянето им.
Още за рапаните - тук и в тук С рапани може да се снабдите или ако си ги съберете сами в морето или най-сигурно - от рибния магазин, като купите замразени ядки от рапани. Лично аз практикувам и двата начина на снабдяване. Както казват старите рибари: Ако морето даде – ще взема, ако не – отивам в магазина.
За моя начин на улов на рапани не ми се ще да пиша нищо, защото съм абсолютен аматьор, учил съм се сам и не искам да обърквам някой ентусиаст.ЧИСТЕНЕ:
И така, ако сме имали късмет и сме събрали от морето рапани, започваме с чистенето.
Обикновено събирам рапаните в някаква мрежа, най-често от картофи. Още в морето ги изплаквам хубаво за да падне колкото се може повече от полепналия по тях пясък.
След като се прибера, измивам рапани още веднъж с чешмяна вода и ги слагам в тенджера, наливам вода докато ги покрие и на котлона.
Чакам преди завирането на водата да се появят първите балончета.
Вадя един рапан и пробвам с малка виличка да го извадя от черупката. Ако се вади лесно - спирам нагряването. За мен друг критерий, че са готови за чистене, е кафявата люспа, която затваря рапана. Тя се отлепва много лесно, ако е време за чистене.
Следва най-очарователната част от операцията – ваденето на охлюва от черупката. Стъпка по стъпка:
Тук се вижда какво изхвърлям и какво оставам за ядене.
Някои чистят по-старателно и остават за ядене само мускулестия “крак” на охлюва.
ВНИМАНИЕ.Така показано чистенето не е кой знае каква гадна работа. Но това беше само един рапан. Както при градинските охлюви, трябва да знаеше, че и тук става въпрос за черупки, водорасли, пясък, черва..... Няма слуз, но вместо нея при чистене се отделя някаква друга лепкава и миризлива чорба .
Това е което се изхвърля след чистенето и миенето на рапаните:
Така че, ако не ви понася тая гледка – хич не помисляйте за чистене, а си купете замразени ядки.
След като извадя рапаните от черупките, следва отново миене, като ги стискам да излязат и последните нечистотии.
Когато купувам готови ядки от рибния магазин, нещата са по лесни и предварителната обработка е доста по-кратка.
Ако искате да пробвате за първи път – купете не повече от 1кг. за четири човека.
Взимам рапаните както са замразени и ги слагам в тенджера с вода. Слагам на котлона и загрявам на слаб огън. Наглеждам ги и от време на време им помагам да се разделят един от друг. Не чакам водата да заври. Проверявам ги дали са леко омекнали. Когато омекнат - ги вадя. Следва доочистване на нещо, ако не ми хареса по тях. Така вече са готови за следваща обработка. Обикновено купените от магазина ядки от рапани са очистени сравнително добре.
КУЛИНАРИЯ:
Слагам очистените ядки във вода на котлона и чакам да заврат. От моя скромен опит съм установил, че ядките от рапани се варят малко над 5 мин. от момента на завирането. Ако ще ги ядем варени – натюр, оставям ги да се варят още 5 минути. Установил съм, че тези морските охлюви, колкото повече се варят, толкова по-жилави стават.
Нека да не забравяме, че по всички молюски и ракообразни може да има паразити. Затова трябва да се готвят поне 3 мин. на 100 градуса.
Така изглеждат полуготовите рапани:
Рапаните нас ни радват по три начина: панирани; със зеленчуци или натюр. Панирането е прескочено този път, ама не е по различно от панирането на градински охлюви, риба и др.
РАПАНИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ. В тиган слагаме малко лук и моркови. Задушават се в масло или маргарин. Като поомекнат добавяме ядките от рапани. Завъртаме ги за към 2-3 минути само, колкото да се притоплят и поемат част от мазнината.
РАПАНИ НАТЮР. Сварените за около 10 мин. и отцедени ядки от рапани нарязваме на тънки шайби.
Гарнираме с лук и лимон. Добавяме и светъл соев сос.
Обикновено с рапаните наливаме потно бяло вино - сухо или бира, но и с ракия вървят и с червено вино също.
Лично аз доста късно и с много недоверие проядох рапани, но затова друг път....
БУШКРАФТ:
В полеви условия не съм готвил рапани. Имам мерак да ги пробвам на жар с черупките. Сигурно ще станат, като сварени в собстен сос, само отвора на черупката да е нагоре. Идеята ми е от ТВ предаването "Екстремен риболов" с Робсън Гриин. В епизода в Япония той се гмуркаше с японските жени гмуркачки “Ама”, които се гмуркат по техен си традиционен начин от 2000 г. Наловиха някакви едри охлюви, приличащи на рапани и после направо в огъня:
Ако пробвате рапаните за първи път или имате опит и знаете други рецепти и чалъми – споделете.
П.С. За градинските охлюви има писано тук.