Автор Тема: Лазерни фенерчета за SOS сигнализация  (Прочетена 404 пъти)

Nitro

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 23
Здравейте,
Ще се радвам се споделите своя опит от подобни устройства. Видях е един сайт лазерна писалка с видимост до 4км на цена от около 15 лева и се чудя дали ще ми е полезна при разходка в пустошта.

siem

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 9
Re: Лазерни фенерчета за SOS сигнализация
« Отговор #1 -: 07 Март 2016, 17:26:55 pm »
Каква би могла да и е употребата в природата?

zcezbpm

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #2 -: 07 Март 2016, 19:34:47 pm »
Каква би могла да и е употребата в природата?
Ако се загубиш заслепяваш с лазера пилотът на хеликоптера който те търси , той се разбива и така те откриват по вече добре видимото огнено кълбо. :)  :)

По-добрия вариант са тези пластмасови пръчици дето като ги пречупиш и разтърсиш и светят половин денонощия на километър и половина  благодарение на химична  реакция и се виждат от всички посоки.
Тежат само 25 грама едната.
http://www.stayaliveshop.com/BCB-%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0-SAFETY-LIGHT-STICK

Като прибавим и челника, който така или  иначе си носим и  който може да издържи няколко денонощия на мигащ режим и друго не ви трябва, за да ви забележат. Е, може и някоя и друга ракета да изстреляте или малко димни сигнали, ама чак толкова няма нужда. :) :)

Nitro

• Jr. Member
  • **
« Отговор #3 -: 08 Март 2016, 12:26:44 pm »
Евала. Това с хеликоптера е много яко.
Питах за лазерните фенерчета защото видях инфо тук:
http://www.spasitelbg.com/lectures/signali-i-signalizaciq-v-ekstremni-situacii-274
Даже и снимка има, но без хеликоптера  ;D.

zcezbpm

• Jr. Member
  • **
« Отговор #4 -: 08 Март 2016, 17:40:09 pm »
Евала. Това с хеликоптера е много яко.
Питах за лазерните фенерчета защото видях инфо тук:
http://www.spasitelbg.com/lectures/signali-i-signalizaciq-v-ekstremni-situacii-274

Верно си направих майтап, но има и малко истина. :)
Хубава статия, но с малко изключение.
Първо за изключението. :) В повечето страни e престъпление, предполагам и в България също, да заслепяваш пилотите с лазер, защото хем може  заради временна слепота пилотът да загуби управление, а и да увредиш зрението му. По света годишно има стотици  случаи на заслепени пилоти и успеят да  ги хванат ги съдят, глоби и затвор. Да не говорим, че този тънък лъч освен ако не е насочен право в очите, през деня едва ли ще се види отстрани.

Хубавата част от статията:
Досега не се бях замислил въобще, че реално челникът ми в режим на мигане и пластмасовите пръчки(25гр) дето като се пречупят светят ще ми свършат работа само нощем. А в България нощно време никого не търсят със самолети и хеликоптери.  Както и да го мисля макар че през деня огледалото особено тези специализираните с дупка в средата дето да се прицелиш биха свършили добра работа все пак ще има и дни без слънце.
Ако пък си си някъде по билата недай си боже със счупен крак  няма и как да слезеш километри до гората да запалиш някакъв огън с повечко пушек.

Остава според мен най-универсалното средство, което може да се ползва и денем и нощем и което е най-забележимо от всички други, а именно сигналната ракета, само дето това чудо след кратко търсене в интернет го открих на цена 60лв с доставката и 350грама тегло.Тежи пущината.Парашутна ръчна ракета дето хвърчи на 300м височина  и се спуска бавно.  Да не говорим че  ако носиш само една бройка трябва да си абсолютно сигурен, че ще я видят като я изстреляш, а да носиш две-три вече си е сериозно тегло пък и пари. Хайде парите ще ги прежалиш, ама да трупнеш още един килограм за три бройки ракети отгоре върху 17кг зимна раница за седмично ходене си е мазохизъм.

Nitro

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 09 Март 2016, 10:21:03 am »
Благодаря. Това което казваш е полезно и не бях се замислял. Може би е хубаво да се заложи и на друг тип сигнализация, по-скоро комуникация. Каква е възможността на радиопредавателите: радиостанции (особено късовълнови), сателитни приемници, GSM и други?

zcezbpm

• Jr. Member
  • **
« Отговор #6 -: 10 Март 2016, 14:34:25 pm »
Благодаря. Това което казваш е полезно и не бях се замислял. Може би е хубаво да се заложи и на друг тип сигнализация, по-скоро комуникация. Каква е възможността на радиопредавателите: радиостанции (особено късовълнови), сателитни приемници, GSM и други?
Първо да подчертая че нищо не разбирам  от тези неща и затова малко наизуст говоря, но от дискусии в друг форум от хора дето уж разбират излиза, че с тези радиостанции нямате шанс. Първо стават само за къси разстояния, а и трябва някой да ви чуе......въобще небъдна работа. В планините заради релефа работата не е толкова проста. За пример ще дам х. Вазов. Нали сега направиха след оня случай на загубили се зимата за не знам си колко хиляди радиостанция, за да се свързват. Обаче не могат да се свързват примерно с хижа Рилски езера, а се връзват с някакъв връх, ама забравих кой беше(Черни връх, Мусала) и то в определен час, а оттам в случай на нужда ще предадат на спасителите дето са в Рилски езера ако има нужда де.  Не съм сигурен точно за фактите, но смисълът от прочетеното е такъв: не става с радиостанции.

Телефоните на повечето места нямат обхват и затова ги държа изключени, за да пестя батериите. Пуснаха едни приложения на сайта на ПСС които определят координатите ти и с смс ги пращаш на ПСС, но реално с един куп приложения, а не само с дадените в сайта им може да определиш координатите си и да пратиш смс. Проблемът е че с СМС помощ не се вика и може да си пращаш милион смс-и и да чакаш арменския поп да ти помогне. Има уточнение, че освен смс-а трябва и да се обадите на спасителите, а как ще стане като няма обхват никой не знае. Вариант е да го пратите на приятел с който да се разберете предварително да се обади и тогава вероятно ще реагират. СМС-а по-лесно се праща дори и от места с много лоша връзка от които не можете да се обадите.
Остава и най-добрия вариант. :)
Ако имате една баля с пари си взимате сателитен телефон. :)

Nitro

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 10 Март 2016, 16:03:12 pm »
Интересно как стои въпроса с късовълновите приемници. Дали се ползват още?
Те не се влияят от релефа. Едно време слушаме радио Свободна Европа на тези честоти.