Анкета

Подкрепяте ли проектозакона на ГЕРБ за забрана носенето на нож?

Да! Подкрепям забраната за носене на нож.
2 (7.1%)
Против! Не подкрепям готвената забрана за носене на нож.
26 (92.9%)

Общ брой гласове: 28

Автор Тема: За или Против забраната за носене на ножове?  (Прочетена 2410 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Пускам тази анкета след като прочетох това:
http://paper.standartnews.com/bg/art...article=351060
Благодаря на колегите от форум Офроуд България, от където всъщност научих за законопроекта, забраняващ носенето на ножове в България, както и на Cat, който ми даде препратка към темата там.
http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=109059&page=1

Депутати искат промяна в закона
Свободно да се продават само спортните пособия, искат ГЕРБери

Дупка в законодателството позволява на любителите на хладното оръжие да се разхождат безнаказано по улиците. "Това продължава вече 12 години, след като през 1998 г. бе отменен санкциониращ текст в Закона за контрол на взривните вещества, оръжията и боеприпасите", коментираха депутати от ГЕРБ. Според тях свободната продажба на хладно оръжие е позволена само в част от страните в ЕС. "И дори там на хората, които купуват бухалки, ножове и боксове се записват личните данни", коментираха народните представители от мнозинството. Затова членове от вътрешната комисия съобщиха, че след Нова година ще инициират промени в закона, така и у нас хладното оръжие да не се продава толкова свободно.
Преди да бъдат променени текстове през 1998 г., свободното производство, търговия и притежаване на хладни оръжия като боксове, ятагани и ками бе забранено. Разрешени за производство са били само сабите, копията, шпагите и щиковете, предназначени за спортни цели. На 11 септември същата година обаче тези текстове са отменени и оттогава насам търговията и носенето на хладно оръжие е разрешено.
Въпреки нарастващия брой на инцидентите с ножове и боксове, при последните промени в Закона за контрол на взривните вещества, оръжията и боеприпасите не бе вкаран текст, с който да се санкционира носенето на ками и боксове на обществени места.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Re:За или Против забраната за носене на ножове?
« Отговор #1 -: 24 Декември 2010, 17:59:46 pm »
А сега да видя как ще си купите кухненски нож и ще го занесете до вкъщи . Ако се приеме аз ще ставам стругар ще си нося шабър в джоба то е инструмент не оръжие  е нищо че по лошо от нож дупчи . А сега сериозно бива бива полицейщина и простотии ама това е върха на сладоледа знам че в повечето държави да носиш острие над определена дължина е наказуемо някъде глоби някъде и по сериозни неща но в същите тия държави докато извикаш и при тебе има патрулка а ако има данни за престъпление са 20патрулки и 2 хеликоптера отгоре и забраната в повечето от тях важи само за населени места

морков

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #2 -: 24 Декември 2010, 19:15:04 pm »
Ми аз рядко нося нож щот Сат носи вместо мене,но за сметка на това съм като св.Петър с връзката ключове  ;D Те също са доста добро оръжие за самоотбрана ;)

WolfHeart

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
  • Soturin tie
« Отговор #3 -: 03 Февруари 2011, 23:56:01 pm »
Ако някой реши да убива може да хване първото желязо и да го превърне в оръжие. Това е ясно на всеки. Какво целят нашите скъпи управници с това изменение нямам идея. Освен да смъкват допълнително глоби за щяло и нещяло. Това ще бъде поредната голяма простотия...
Soturin tie

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #4 -: 23 Февруари 2011, 11:52:58 am »
Ако някой реши да убива може да хване първото желязо и да го превърне в оръжие.
То и с камък става.
Ама аз никъде не прочетох за забрана за носене на нож в въпросната статия
 "И дори там на хората, които купуват бухалки, ножове и боксове се записват личните данни"
а само за записване на лични данни.
don't waist your time for searching all those waisted years

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #5 -: 23 Февруари 2011, 11:59:41 am »
Цитат
Затова членове от вътрешната комисия съобщиха, че след Нова година ще инициират промени в закона, така и у нас хладното оръжие да не се продава толкова свободно.
Ето цитата, който буди тревога в част от хората. Защото практиката в родното законодателство е изключително калпава и за да не се умува много от господа народните, най-простият текст е просто забрана за носене на хладно оръжие.

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
« Отговор #6 -: 24 Февруари 2011, 10:12:56 am »
Мда, доста забавно. Ше ми конфискуват Мората отивайки на разходка по някой баир. Или макетния нож докато отивам за работа  ;D Представяте ли си, опасен терорист с макетен нож в джоба, готов всеки момент да го извади и да изпозаколя половин автобус пътници  ;D

А има едни ножове дето дръжката им е бокс - двойно хладно оръжие  ;D

Както е добрата БГ практика, закона няма да бъде добре измислян и ше почнат куп простотии.

bobber

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 48
« Отговор #7 -: 24 Февруари 2011, 18:34:45 pm »
със сигурност че има условия за носенето
а за бандюгите.....щом са решили да правят глупости значи им все едно дали е забранено

skat

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
« Отговор #8 -: 30 Май 2011, 12:28:08 pm »
аз изработвам ножове,и това което предлагат тия е лоша работа