ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВОДА В ПОХОДНИ УСЛОВИЯ С КАФЕВАРКА. ДАЛИ Е ВЪЗМОЖНО?!?От няколко дни ме гложде въпросът дали може да се пречисти вода в походни условия с тази обикновена кафеварка :
Ако използваме само нея може би ще се получи някакъв вид на преваряване на водата. Какво би станало обаче ако вместо кафе

в кафеварката сложим
активен въглен на прах или на гранули. Най-малкото трябва да стане гореща вода преминала през филтър от активен въглен. Идеята за добавяне на активен въглен към водата при преваряване в походни условия ми бе препоръчана от член на форума.
Предлагам да разсъждаваме малко теоретично дали с кафеварката можем да пречистим вода например от река, за която знаем, че в нея не се вливат отпадни води от канализация, от промишленост или селско стопанство. Край реката има обаче стопанска дейност (живеят хора , пасе добитък, има обработваеми ниви).
Не знам как точно работи тази кафеварка. Като инженер по образование (
но вече далеч от теория и практика) предполагам, че първоначално под въздействието на топлината, водата в резервоара ( да го наречем “изпарител”) започва да се разширява и тръгва да навлиза в тръбичката на фунийката с кафето. От там през тръбичка навлиза в резервоара за готово кафе (да го наречем “кондензатор”). Вероятно в последствие, когато количеството на водата в изпарителя намалее, част от нея ще се е превърнала и в пара и също ще тръгне през тръбичката. Т.е. според мен в по-голям период от процеса имаме преминаване на гореща вода през кафето (
филтъра с активния въглен) и в по-малка част ще имаме преминаване на пара през него. (Малко по-различен е процеса от варенето на ракия в обикновен казан.)
За целите на темата измерих температурата на готовото кафе в края на процеса. Показа 91
оС с този термометър:

При тази кафеварка на газов котлон на слаба мощност(бавен огън) кафето става за около 6-8 минути от начална температура на водата 20
оС.
Естествено дали кафеварката може да работи като уред за пречистване на някои води, трябва да се докаже след серия от тестове в лицензирани лаборатории (
поне съпоставка на необработена и обработена вода). Дотогава всеки който реши да експериментира тази идея с непознати води, трябва да знае, че поема риск за здравето си.
Какво е вашето мнение?
Изключително ценни биха били и изразени мнения на учени от БАН, научни работници, преподаватели и студенти от катедра "Технология на водата" към Бургаски технологичен университет и от други учебни заведения, както и на хора работещи в лаборатории по оценка качеството на водата.
Инфо:
Активен въглен се продава в аптеките под формата на таблетки и прах.
Не мога да кажа дали за целта на пречистването може да се използва активения въглен предлаган в агроаптеки, където се продава за обработка на алкохол (за отстраняване на неприятен мирис от ракии,и обезцветяване на вина).
Любопитно:
Колко вода ни е необходима на ден? Можем да го изчислим. В сайта на фондация Български национален воден съвет можем да намерим калкулатор на хидратацията.
На пазара могат да се намерят бутилки за вода с филтър от активен въглен, предназначен за многократно филтриране на питейна вода, като качествено подобрява нейния вкус и съдържание.