Автор Тема: Печка "Дымок"  (Прочетена 3393 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Печка "Дымок"
« -: 17 Септември 2013, 17:35:38 pm »
Ако Модератора счете поста за реклама, моля да го изтрие!
Пускам го в "Миш-маш" раздела, защото не притежавам подобна печка, че да правя ревю. И реклама не мисля че е, защото цената франко гр. Москва е такава, че е непродаваема при цената на нашите пощенски услуги-ще излезе златна. Обаче ми текат лигите! За носене като ръчен багаж не става, но за колата, за неколкодневен къмпинг ми се струва много функционална и удобна. А дърва винаги ще се намерят. Който си има тайга и Сибир, явно си мисли конструктивно и за полевите удобства!
Печка "Дымок"
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
Re: Печка "Дымок"
« Отговор #1 -: 17 Септември 2013, 19:43:49 pm »
Определено полезна вещ! Ще се опитам да си заприходя една такава.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #2 -: 17 Септември 2013, 19:59:29 pm »
Признавам си,че и на мен ми потекоха лигите :).Всъщност принципа на действие не е нов- така бяха устроени и походните кухни в армията.Всичко се вари по -бързо защото целия съд се загрява силно а не само дъното и по-слабо останалата част.Може да се използва не само в природни условия но дори и на терасата ако си се подготвил с дръвца като спре тока или просто съседите нямат думата ако им позадими.При тези кражби пък по вилите е чудесно ако си я носиш когато отиваш вместо да оставяш там  неща които могат да ти ги откраднат.Проблема не е самата печка да се направи дори и да не е толкова изискано а да се намерят подходящите съдове в които да се готви.Нашите производители са скръстили ръце и реват ,че фалират а могат да призвеждат такива неща но нали са научени само да слушат и изпълняват вместо да си служат с главите си не само за да носят шапки. :)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #3 -: 17 Септември 2013, 20:10:47 pm »
Добре изглежда печицата, а и цената (и без транспорт до БГ, че и мито може да има). Има и други подобни руски печки. Аз съм си харесал тази. Може да се разгледа и тази.

Малко встрани от темата е, ама да попитам, дали се произвеждат и продават  все още печките "Циганска любов"?
Не се взимай толкова на сериозно.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #4 -: 18 Септември 2013, 11:10:01 am »
"Циганска любов"си беше занаятчийско изделие и в различни модификации (с фурна и без).Вероятно и сега могат да се срещнат по различни пазари в страната и мисля ,че колкото е по-малко населеното място и пазара да е основно местен толкова по-голяма вероятност има да се намерят.Основния проблем при изработката е горната повърхност да е чугунена защото само чугуна издържа добре на огън .Вероятно могат да се поръчат в някоя леярна да го отлеят.Добре е и горивната камера да се изида с огнеопорни тухли за да е по-издържлива.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #5 -: 18 Септември 2013, 12:15:23 pm »
С чугун и тухли нищо не остава от циганската любов. ;D Чара на кюмбето е точно в простотата на изпълнението му и това, че много бързо стопля и гори всичко, което му подадеш. Достатъчно евтино е та като прегори да се изхвърли без съжаление. А такава печка като в клипчето всеки тенекеджия може да изработи, но няма да е толкова лачена. Ако това не е проблем в нета има достатъчно много чертежи както на печки за авто ползване, така и на разглобяеми специално конструирани за туристи пешеходци. Разбира се, който може да си позволи да си купи готова Печка "Дымок" няма защо да се колебае. Със сигурност тя ще му свърши прекрасна работа при автопоходи и излизания сред природата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 18 Септември 2013, 13:34:21 pm »
Колегата Gargo2 е прав: за едно планинско бунгало също е доста удачно решение.
Добре изглежда печицата, а и цената (и без транспорт до БГ, че и мито може да има). Има и други подобни руски печки. Аз съм си харесал тази. Може да се разгледа и тази.....

Те тези много професионално изглеждат, от неръждавейка, сигурно са и доста скъпи.
........
Малко встрани от темата е, ама да попитам, дали се произвеждат и продават  все още печките "Циганска любов"?
Има едни, "Чудо": дали за същото питаш? В новата брошура на хипермаркет "Вилаз" вчера загледах, че предлагат. Турска, кафява на цвят, с чугунена плоча, лира и допълнителна кофа. Ще погледна каква е цената у дома, довечера. Edit: Цената е 96.80 лв. Включва две кофи, лира и две скари.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #7 -: 18 Септември 2013, 16:47:27 pm »
Мистерията около липсата на печки "циганска любов" в магазините е разгадана. Изкупили са ги швейцарците:

Швейцарец монтира „циганска любов” в колата си

(По информация на ФРУ подадена от агент Mavrud. 8))
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #8 -: 18 Септември 2013, 18:47:51 pm »
Тия шведи винаги са били назад в иновациите, значи. Още от дете си спомням в Търговище, в енергото май или пътното, имаха камиони, които си имат печки вътре. В единия даже съм се качвал, тъкмо си готвеха пача пичовете, едвам се сдържах да не прихна, но бяха приятели на дядо ми и се сдържах, някак. Даже и легло на два етажа имаше в единия камион, мисля беше някакъв ЗИЛ.

emil

• Sr. Member
« Отговор #9 -: 18 Септември 2013, 22:35:06 pm »
Този е швейцарец, не швед. Поклон пред остроумието и практичността му! А кола с печка си е стара и функционална идея. ЗАЗ-овете имат такава, тъй като двигателя е с въздушно охлаждане и колата няма парно. Доста от руските камиони също. И знам, че всички тези печки са голяма драгоценност, особенно за страстни въдичари.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #10 -: 19 Септември 2013, 13:07:04 pm »
Мда, на швейцареца с Волвото му е лесно. Обърнете внимание на втората и третата минута...
http://www.youtube.com/watch?v=ztrgPO0wcgI

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #11 -: 20 Септември 2013, 13:11:59 pm »
..... Обаче ми текат лигите! За носене като ръчен багаж не става, но за колата, за неколкодневен къмпинг ми се струва много функционална и удобна. А дърва винаги ще се намерят....

Какво ти пречи да си издялаш нещо подобно от сефер? Няма да е толкоз джиджано и голямо, но за сам човек става. Хвърли един поглед на 38 мнение http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=10.30   http://imageshack.us/g/1/9867272/
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

emil

• Sr. Member
« Отговор #12 -: 20 Септември 2013, 15:18:53 pm »
Какво ти пречи да си издялаш нещо подобно от сефер? Няма да е толкоз джиджано и голямо, но за сам човек става. Хвърли един поглед на 38 мнение http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=10.30   http://imageshack.us/g/1/9867272/

То на мен ми харесва, защото е джиджано! Инак и хобо печка би свършила работа. А оптимизацията от сефер също е хитра. Дано въглени не прогорят алуминия, понеже изглежда, че сеферът е от алуминий.

gavra74

• Full Member
  • Публикации: 200
« Отговор #13 -: 20 Септември 2013, 17:41:10 pm »
още не съм я пробвал с въглища. само с дръвца и то за кафе да си прайм густо с малкия
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква