Автор Тема: Калиев перманганат-приложения  (Прочетена 18211 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Калиев перманганат-приложения
« -: 09 Септември 2013, 15:39:34 pm »
От известно време се замислям да нося с мен по малко калиев перманганат. Идеята ми е да си направя 2-3 херметични контейнерчета от пластмасови сламки. Чувал съм най-различни ефикасни приложения: дезинфекциране на рани, обеззаразяване на вода, палене на огън и др. Наред с полезността му съм чувал, че може да бъде и отровен: демек ползува се внимателно, предпазливо, със знание и умение.
Аз например съм виждал приложение при фелдшер: тампон, напоен с разтвор служи за дезинфекция на гноясали рани. Но не знам нито как се разтваря, нито в какво.
Като детища пък си погаждахме номера: добавяхме в количество чаена лъжичка калиев перманганат няколко капки глицерин и чакахме да пропуши.
Та, ако ползувате, споделете моля Ви рецепти, начин на приложение, количества, съхранение, концентрация на разтвора и т.н.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
Re: Калиев перманганат-приложения
« Отговор #1 -: 10 Септември 2013, 13:12:23 pm »
Поздравления за темата!Мисля ,че не е много удобно ако се съхранява в малки но еднократни опаковки .Много по-добре е в малки пластмасови шишенца от лекарства за да може според предназначението да се използва или само няколко кристалчета или в по-голямо количество например за получаване на огън.Концентрацията на разтворите се определя по цвета.От бледо розовия за дезинфекция на вода (която трябва да престои поне час -два и да се внимава случайно да не се погълне някое кристалче)до по-интензивно оцветяване например за промивки на краката когато сме киснали дълго във вода но не на открити рани и разбира се най-интензивно -за да си покиснем поне няколко часа упорито вмирисаните обувки и чорапи.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #2 -: 10 Септември 2013, 14:27:49 pm »
На село от години имам задължително по едно-две пакетчета. Съхранение в оригиналната опаковка и му няма нищо. Разтвора го правя в кофата, за бледорозов не знам - може би грам на литър, ако има неразтворени кристали остават на дъното. Основно го ползвам при гроздобера - за дезинфекция на съдовете, тогава може и по-наситен разтвор, става въпрос за целия обем на съда. Понякога слагам разтвор и във водата на зайците. Пробвал съм и аз, но за рани не съм го ползвал, щото обикновено има други лекарства, иначе знам че става и за това.

gargo2

• Full Member
« Отговор #3 -: 10 Септември 2013, 14:52:38 pm »
Те и в аптеките също го съхраняват и продават в пликчета  :)но тук става въпрос за носене в раница а с нея всичко може да се случи -от проливен дъжд до падане във вода така ,че което може да се разтвори или повреди от намокряне трябва да се съхранява херметично затворено. 

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #4 -: 10 Септември 2013, 16:21:14 pm »
Ее това за раницата едва ли има регистриран потребител у форума, който да не го знае ;) Мисълта ми беше, че дори и като отворя пакетчето, ползвам квото ползвам, после го навивам плътно и връзвам с едно парцалче или с тиксо и така може да откара години. Ако трябва да го разнасям някъде естествено ще го укрепя в найлонов плик или херметично съдче. При всички случаи обаче всякакви препарати, химикали, лекарства съхранявам в оригиналната опаковка, най-малко щото пише какво е и до кога му е трайността, пък и всичко вече е фолирано. Ако е нещо дето го разфасовам задължително трябва да му сложа етикет, даже и бензин в шише като налея, пак го надписвам.

emil

• Sr. Member
« Отговор #5 -: 10 Септември 2013, 20:28:05 pm »
........Мисля, че не е много удобно ако се съхранява в малки но еднократни опаковки. Много по-добре е в малки пластмасови шишенца от лекарства за да може според предназначението да се използва или само няколко кристалчета или в по-голямо количество например за получаване на огън........
Идеята с пластмасовото шишенце не е никак лоша. Контейнера от сламка го предложих, за да е по-малък обемът и по-лека опаковката, пък и е херметично затворен. Не е нужно да мъкна цялото количество от плика (перманганатът) с мен. Може да се направят 5-6 дози в сламки. Всъщност на плика пише, че разфасовката е 20 гр., но не съм я отварял и си нямам представа тези 20 гр. колко са като обем. Може би са две големи супени лъжици. Пластмасово шишенце от американски аспирин (от по-новите, с по-квадратната форма) е 70 ml, а по аптеките продават спиртни продукти в шишета, които са по 90 ml, та май са по-големи от необходимото.  Ако е нужно да се носят всичките 20 гр., най-удачен сякаш е пластмасов флакон от ефералган. А и в капачката на флакона има силикагел против влага. И разбира се, задължително трябва да е надписан.
Примерно едно от приложенията е бързо и лесно запалване на огън. В чаена лъжичка перманганат се капват 4-5 капки глицерин. След около 15 секунди сместа почва да дими. Перманганатът пламва и изгаря бързо с буен пламък, но е достатъчно да подхване тънки клечки за разплаване на огън. Та към комплекта от "ефералгана" или пък сламките може да се добави глицерина в шишенце от капки за нос - то е с обем ок. 15 ml., т.е. мъничко е и се затваря херметично, пък и с него е удобно да се накапе глицеринът заради капкомера. 
.......... Понякога слагам разтвор и във водата на зайците. Пробвал съм и аз, но за рани не съм го ползвал, щото обикновено има други лекарства, иначе знам че става и за това.
А с каква цел го даваш на зайците?

бай кольо

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #6 -: 11 Септември 2013, 10:16:08 am »
От години нося пликче калиев перманганат със себе си. В интерес на истината само веднъж ми се е налагало да го ползвам за дезинфекция на вода.

jordanov

• Sr. Member
« Отговор #7 -: 11 Септември 2013, 11:41:45 am »
Значи, за един-двама човека, с едно-две преспивания, ако трябва да имаме средство за дезинфекция на вода, за рани и резервно средство за огън минимума е 10-20 гр. Тоест може и стандартната опаковка в найлонче с бързо закопчаване, аз поне избирам това.
emil, давам го профилактично. Обикновено към двумесечна възраст зайците  имат стомашни проблеми. Та освен лекарства във водата някои слагат йод, оцет и т.н., на 2-3 пъти по за няколко дена. За калиевия перманганат съм го научил някъде по зайчарските форуми. Абе народна медицина 8)

gargo2

• Full Member
« Отговор #8 -: 11 Септември 2013, 12:41:15 pm »
Не всички оригинални опаковки са подходящи особено ако към тях се предявяват по-високи от обикновените изисквания -за това споменах за носене в раницата :)Дори един и същи продукт например йодна тинктура понякога е опакован твърде неудобно и неустойчиво-невъзможност за накапване ,дори теч след първоначалното отваряне.Това налага да се прелива в по-добра упаковка дори и от същия продукт.Неудобството от завиването например на калиев перманганат в оригиналната опаковка е ,че при развиването винаги ръси и цапа ръцете а и дозирането е по трудно ако се касае за няколко кристалчета.Опаковките трябва да бъдат и с винтово затваряне защото обикновеното запушване често прецаква всичко ако самоволно се отвори в раницата.Разбира се е задърлжително маркирането на опаковката.В края на краищата всичко е въпрос на личен избор и предпочитания.

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #9 -: 11 Септември 2013, 22:42:56 pm »
Честно казано нямам идея за какво ви е калиев перманганат. За палене на огън... некомпактно и трудно, за сметка на същия обем и тегло може да си вземете всякакви средства за палене. За дезинфекция на вода... безкрайно несигурно и не съвсем безвредно - по-добре просто я преварете. Дезинфекция на рани... може да се ползва, но ефекта е минимален. Има и един проблем - ако разтвора е по - концентриран много изгаря. Дори кристалчетата попаднали върху кожата моментално правят точковидни изгаряния, а ако попадне в очите не ми се мисли. Заменяте шишенцето глицерин със запалка, а вместо 10-20 грама перманганат взимате нещо, което наистина се използва за почистване на рани :)

AXT

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 6
« Отговор #10 -: 12 Септември 2013, 12:15:30 pm »
За дезинфекцирането на рани съм съгласен на сто процента с колегата,но за огъня можем да поспорим.Най-важния момент е,че перманганата гори и при силен дъжд пък няма проблеми и при силен вятър да не говорим,че температурата сравнена с обикновена запалка е доста по-висока.Четох и други рецепти с калиев перманганат захар и настърган алуминии(не знам пропорциите)се пали от вода ;)

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #11 -: 12 Септември 2013, 15:30:19 pm »
Ако знаете какви яки бомбички правехме от калиев перманганат, сяра и алуминиев прах /т.нар. бял бронз/. Ама рецептата не издавам, че на някой млад експериментатор да не му отхвърчат кунките. ;D

gargo2

• Full Member
« Отговор #12 -: 12 Септември 2013, 16:41:04 pm »
Тази същата смес са възпламенява и от удар .Открихме го случайно и пръста ми заприлича на препечена наденичка  :)но после се оправи .За съотношението и аз ще мълча.За това не го споменах до сега но щом стана дума...Колкото за приложенията -добър е за дезинфекция на вани и бани .Както и за промивки .Дори и от невинен контакт в някои бани могат да се хванат всевъзможни бактерии причиняващи сърбели.С тази цел е добре и да се носи в аптечката подходяща по обем спринцовка.Жените са особено податливи но и мъжете не са застраховани.Никога не трябва да се използват и чужди хавлии за бърсане.Не случайно в ,,Пътеводител на галактическия стопаджия "хавлията е издигната в ранг на най-необходимото за носене от стопаджията :)

emil

• Sr. Member
« Отговор #13 -: 12 Септември 2013, 18:57:16 pm »
Честно казано нямам идея за какво ви е калиев перманганат.
Заради многофункционалността, комбинирана в 20 гр.+ опаковка. Може да се използува за няколко решаване на няколко проблема, в зависимост от моментната нужда.
За палене на огън... некомпактно и трудно, за сметка на същия обем и тегло може да си вземете всякакви средства за палене.
Предложи, моля те, нещо по-добро, надежно и бързо със същия или по-малък обем и тегло и с по-добра надежност.
За дезинфекция на вода... безкрайно несигурно и не съвсем безвредно - по-добре просто я преварете.
Със сигурност точно тъй ще стане! Но ако поради някакви гадни причини не можем да преварим вода?!? Примерно нужен ни е огън, съд, постоянно закрепване над огъня, време като период, метеорологично сухо време, може би заслон. А на другата везна са само 2-3 кристалчета+2-3 капки в шишенца джоба. Дай по-добро предложение да го пльоснем на първата везна! За това умуваме.
Дезинфекция на рани... може да се ползва, но ефекта е минимален. Има и един проблем - ако разтвора е по - концентриран много изгаря. Дори кристалчетата попаднали върху кожата моментално правят точковидни изгаряния, а ако попадне в очите не ми се мисли.
Не оспорвам качествата на реванол, спирт, йод и т.н. А в първия пост споменах, че трябва здравата да се внимава. Молбата ми е: дайте идея има ли нещо по-минимално, леко и по-ефикасно!
Заменяте шишенцето глицерин със запалка, а вместо 10-20 грама перманганат взимате нещо, което наистина се използва за почистване на рани :)
А ако запалката откаже?!?

Bezizvesten

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
« Отговор #14 -: 12 Септември 2013, 21:05:51 pm »
20 грама.. да сложим още за глицерина.. стават да речем 30. Не знам колко кибрита или запалки са това. Ако няма сухи дърва.. забрави да ги запалиш по този начин без разпалка. За пречистването на вода - изваряване и то в краен случай. Пак не е гаранция - убива бактериите, но други химически примеси се запазват, а и ако е много забацилена става бульон от токсини.. а кой термолабилен, кой не и на какво се разпадат божа работа. Само един сигурен начин има - дестилация, която не е особено удобна за случая. Иначе ако става дума за методи има описани десетки - кислородна вода, йодни съединения, хлорни съединения, флокуленти.. какво ли не. Аз лично не те съветвам - най - вероятния резултат е да се раздрищиш и разповръщаш и да изгубиш далеч повече вода и соли отколкото си набавил с няколко глътки по тия рискови методи. Естествено има значение и каква вода визираме - едно е локва или селски язовир, друго е бърза високопланинска река.. от последната при голяма нужда бих рискувал и без дезинфекции.  Отделно от изброените Риванол, Спирт и Йод - йод и спирт не се използват за почистване на рани, а риванола не е особено ефективен.