Автор Тема: Каква е тази змия?  (Прочетена 4203 пъти)

Gergoff

• Full Member
  • Публикации: 101
Каква е тази змия?
« -: 08 Септември 2013, 09:15:22 am »
Отварям капака на шахтата, естествено с голи ръце, а тя се свила от страни. Вече ще отварям с ръкавици. Имаше и яйца, явно ги пазеше.  Беше дълга около 50-60 см.

Блажен да е този, който няма какво да каже, но въпреки това мълчи!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re: Каква е тази змия?
« Отговор #1 -: 08 Септември 2013, 10:39:43 am »
Те като че ли си приличат.
Моятя е снимана на надморска височина около 2200 м, на връх Жъйтец в Стара Планина.
Снимани са по време на похода ми от Ком до Емине през Август 2013 г.

На следващия ден, до Пеещите скали, близо до връх Росоватец.

След още един ден, на асфалта в близост до хижа Узана над Габрово

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #2 -: 08 Септември 2013, 10:56:39 am »
Прилича на медянка. Ама ме смущават яйцата, щото медянката е яйцеживородна, като яйцата се чупят при раждането.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #3 -: 08 Септември 2013, 11:41:06 am »
Змията от шахтата ми е непозната, но може би не я рзпознавам заради светлината на фотоапарата. Сякаш прилича на усойница. Змиите от снимките на Мечо Пух са стари добри познайници. Кафявата с начупената линиа на гърба от първата снимка е пепелянка, а сивозеленикавата с начупената линиа на гърба от третата и четвъртата е усойница. И двете са отровни. На втората снимка не е змия, а слепок. Това е вид безкрак гущер и доста успешно пази дворовете от полски мишлета.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #4 -: 08 Септември 2013, 12:28:23 pm »
Змията от шахтата ми е непозната, но може би не я рзпознавам заради светлината на фотоапарата. Сякаш прилича на усойница. Змиите от снимките на Мечо Пух са стари добри познайници. Кафявата с начупената линиа на гърба от първата снимка е пепелянка, а сивозеленикавата с начупената линиа на гърба от третата и четвъртата е усойница. И двете са отровни. На втората снимка не е змия, а слепок. Това е вид безкрак гущер и доста успешно пази дворовете от полски мишлета.
Емиле, благодаря. Към нас усойници и пепелянки има, но много рядко се срещат. Повече съм срещал смок, дори съм хващал. Миналото лято се въртеше един смок в двора ни даже. Знам, че не е отровна и ми е приятно дори, да я показвам на внуците, да я познават.

Gergoff

• Full Member
« Отговор #5 -: 08 Септември 2013, 12:44:56 pm »
Благодаря на Емил. И според мен е усойница, само дни преди да видя тази в двора си, разглеждах, на Бяла река, едно табло със змиите, срещащи се в България, като наблегнах на отровните. А и, гледам, Мечо е имал срещи с такива.

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #6 -: 08 Септември 2013, 15:42:40 pm »
Пепелянките се различават най-лесно по главите защото имат триъгълни глави и рогче отпред подобна на цървулче.С една такава преди години си играхме на нерви и заплашване когато с открит крак до коляното се отзовах до изправена в заплашителна поза пепелянка.Спущах се бързо по една пътека и докато изшумоля в падналите листа и се изправи до крака ми .Добре ,че инстинкта ми проработи и се заковах, но позата почти на пръсти не беше никак удобна за стоене продължително време а тя реагираше дори и на най-малките ми опити за движение.Накрая тя се умори първа ,успокои се и се спусна а после почти през крака ми пропълзя през пътеката и известно време я виждах как слизаше към реката в дерето.

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #7 -: 08 Септември 2013, 17:12:28 pm »
Змията  НЕ Е усойница!  ;)

Gergoff

• Full Member
« Отговор #8 -: 08 Септември 2013, 19:41:02 pm »
Змията  НЕ Е усойница!  ;)

А каква е?

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #9 -: 08 Септември 2013, 20:21:26 pm »
Coronella austriaca

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #10 -: 08 Септември 2013, 20:39:50 pm »
Медянка е змията поне според мен доста е рядка добре че не сте я убили .

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #11 -: 08 Септември 2013, 20:41:22 pm »
Coronella austriaca, тоест медянката, е живородна, а Gergoff каза, че е имало яйца. Яйца снася усойницата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Gergoff

• Full Member
« Отговор #12 -: 08 Септември 2013, 20:45:08 pm »
Имаше яйца, някои бяха кухи, но в две имаше жълтък. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:CoronellaAustriaca1.jpg Това, ако само такава е украсата на медянката, не си приличат. Онази беше с ромбоидни шарки. Жалко, че снимката е кофти, но в шахтата без светкавица нямаше да стане.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #13 -: 08 Септември 2013, 21:12:06 pm »
Коригирах си мнението. Беше ми останало, че медянката е живородна, но се оказва, че е яйцеживородна. Та може и медянка да е. На външен вид двете змии си приличат. Лошото е, че  щом има празни яйца значи в двора си вече имаш цяло котило и трябва да внимаваш. Дано не е усойница, макар че и ухапване на обикновена змия не е съвсем безопасно поради инфекциите, които могат да причинят.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #14 -: 09 Септември 2013, 00:15:52 am »
Емиле, благодаря. Към нас усойници и пепелянки има, но много рядко се срещат. Повече съм срещал смок, дори съм хващал. Миналото лято се въртеше един смок в двора ни даже. Знам, че не е отровна и ми е приятно дори, да я показвам на внуците, да я познават.
Народна мъдрост е, че смокът е пазител на дома и семейното огнище! И се възхищавам, че свикваш внуците да не се плашат от змии и да уважават природата.
Не че ги долюбвам, но змиите си имат място в природното равновесие и не сме ние създанията дето ще ги съдим. Но не е никак приятно да знаеш, че в двора ти се е заселила отровна змия. А от чиста предпазливост преди години се опитах да си купя серум против змийска отрова и се оказа че по аптеките и по болниците даже няма. Скъп бил, лесно се развалял и трудно се съхранявал. А както и алергозан си носим превантивно, не е зле да имаме под ръка ампула с капачка и игла, както бяха едно време по Гражданска защита: махаш капачката и инжектираш през дрехите.
Нашите змии са доста отровни, но са малки по размер и впръскват малко количество отрова. При ухапване, здрав и едър човек ще изпита само силен дискомфорт за няколко дни. Ама ако е дете, ако е условно здрав човек, проблемът вече има друго измерение.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!