Автор Тема: Бушкрафт - това е само малка част от туризма  (Прочетена 2427 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Може някой да попита какво общо има между туризма и бушкрафта. Стратезите на бушкрафта, както и комерса, влагат неимоверни усилия да го отделят в отделна дейност с отделна философия и политика. Засега не им се отдава. Все още даже не са измъдрили определение какво е това бушкрафт. Горе долу различните експерти се обединяват около това, че бушкрафт това е придобиване на знания и умения за комфортно пребиваване в природата. Както и да го погледне човек това определение само доказва, че бушкрафта е част от пешеходния туризъм. Още преди да се заговори за бушкрафт всичко това, което днес се пропагандира като бушкрафт умения, се научаваше и практикуваше в секциите по пешеходен туризъм в туристическите дружества.

Защо тогава ние не се наричаме туристи, а бушкрафтъри? Защото с идването на демокрацията туристическите дружества почти изчезнаха, а туристическите форуми бяха завладяни от комерсиални интереси и в тях се пропагандират основно не идеите на туризма, а продажбата на скъпа свръх надута ценово туристическа екипировка. В тази връзка до голяма степен промениха и значението на думата турист, свеждайки я до високопланински разходки в алпийските части на планината, което реално е само една мъничка, мъничка част от необятното хоби нареченео туризъм.  Приемайки чуждата дума бушкрафт ние се разграничаваме от лъскавите манекени, дефилиращи със скъпите си найлони по утъпканите планински пътеки и претендиращи да са единствените туристи и планинари. Разграничаваме се от твърдения, че всеки, който не е облечен в найлон и не търчи като кон по алпийското било не е турист. Практикуваме си хобито така както го разбираме, там където ни е приятно и по начин, който ни доставя удоволствие. Точно така както го правехме в миналото като членове на секциите по пешеходен туризъм към туристическите дружества.

Ще ми е интересно да чуя мнението по темата на тези, които израстнаха по времто на туристическите дружества. Особено ще ми е интересно да прочета мненията на по-младите бушкрафтъри, които не помнят и не са виждали туристически дружества. Кое и как ги е накарало да заобичат това хоби и да се самоопределят като бушкрафтъри?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re: Бушкрафт - това е само малка част от туризма
« Отговор #1 -: 16 Юли 2013, 14:48:51 pm »
...Ще ми е интересно да чуя мнението по темата на тези, които израстнаха по времто на туристическите дружества. Особено ще ми е интересно да прочета мненията на по-младите бушкрафтъри, които не помнят и не са виждали туристически дружества. Кое и как ги е накарало да заобичат това хоби и да се самоопределят като бушкрафтъри?
Да ме извинят по-младите бушкрафтъри, ще си кажа мнението преди тях, за да им е отворена пътеката.
С идването на демокрацията, повечето от туристите се оттеглиха в градовете. Опустяха пътеките. Нямаше с кого да тръгна на планина, на туризъм, дори в Лудогорието. Търсех отдушник. Няма и няма.
Един ден моят син ми предложи да ми монтира интернет. След една седмица ме попита, дали ми харесва. Отговора ми бе:
Живял съм в тъмница, отвориха ми се очите, виждам света.
Един ден открих този форум - Бушкрафт БГ.
Забелязах, че преобладава туристическата тематика. Регистрирах се, защото знаех, че тук ще намеря това, което ме интересува. Какво значи преобладава, после разбрах, че всичко писано се отнася за туризма. Много неща научих, а други знаех и ги правех в ежедневието, но не знаех, че съм бил бушкрафтър. А то било, да можеш да оцелееш при всякакви обстоятелства в дивата природа.
Иначе, ще има да се молим на "неволята". 
Ако не беше мерака ми да видя какво е бушкрафт, до ден днешен щях да си ходя сам в гори и планини. Тук си намерих приятели - туристи. А туриста не е ли бушкрафтър, 50% загубен.
През 2011 г. тръгнах на Ком Емине сам, защото бях съвсем нов в този форум, не бях още в моята среда. След три дни ще тръгна на Ком Емине с 7 - 8 спътници. Каква разлика, ще ме съпровождат 6 -7 туристи. 
Мнението ми е, че бушкрафта и туризма са набори. За да има туризъм, трябва да има бушкрафт. А за да има бушкрафт, трябва да има туризъм, природа, оцеляване в тая природа.
Имам задължението да благодаря на админа на този форум. Научи ме на много неща. Във форума, в природата, в екипировката и т.н. За сведение, дори качването на снимки във форума научих от него.
ТУРИЗЪМ = БУШКРАФТ :-\

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #2 -: 16 Юли 2013, 16:30:17 pm »
Не смятам, че съм особенно сведущ по темата, пък и не съм от младите.
На територията на България, още по-общо - по нашите географски ширини (южна Европа) пустини няма. Най-много са планини, по на север има малко степи, климата е умерен. Та и аз намирам, че термините бушкрафт и туризъм се припокриват.
В широкия световен аспект май не е баш така: едва ли турист ще излезе в огромните канадски гори, Сибирската шир, пустините и полупустините от другата страна на екватора в Азия, Австралия, Америките и Африка, или ще хукне да се катери по Андите, Кордилерите или Скалистите планини, Хималаите или Хиндукуш. Такива специалисти по оцеляване се наричат изследователи, бушкрафтъри, скаути, алпинисти ако щете, но в по всеобхватен план ми се струва, че по-вярното е префразираното заглавие на темата: Туризма е част от бушкрафта.
А точното наименование най-малко ме интересува. Много повече ценя усвоените и споделени умения, знания и опит.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #3 -: 17 Юли 2013, 09:31:56 am »
Тук преди време надълго и нашироко "дъвкахме" понятието бушкрафт http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=54.0.

Според мен туризмът е по-широко и всеобхватно понятие отколкото бушкрафта.  И едно време си бушкрафтахме, ама не знаехме, че сме бушкрафтъри. Въпрос на терминология.

А придобиването на практически умения и знания за що-годе нормално пребиваване сред природата си е просто задължително.

В противен случай туристът-бушкрафтър силно рискува да се превърне в оцеляващ. Ама това вече е съвсем друга тема.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #4 -: 17 Юли 2013, 10:28:24 am »
В подкрепа на горните мнения прилагам няколко снимки от оня ден илюстриращи туризъм с елементи на бушкрафт - топла закуска по пътя, изграждане на заслон от вятъра, огнище и наздравица, без която туриста бушкрафтър не минава  ;D
http://hrzlatarev.snimka.bg/mountain/plana-13-14-7-2013.764976
/Дебелият човек с бирената тениска е моя скромност/  8)

nicktodorov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
« Отговор #5 -: 17 Юли 2013, 11:59:20 am »
А мен ме дразни как думата туризъм в България се "изроди" в медиите, а дори и като разбиране от мнозинството.
Защото сега като кажеш турист и хората си представят пиян германец на плажа на Слънчев бряг...

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #6 -: 17 Юли 2013, 13:21:33 pm »
А мен ме дразни как думата туризъм в България се "изроди" в медиите, а дори и като разбиране от мнозинството.
Защото сега като кажеш турист и хората си представят пиян германец на плажа на Слънчев бряг...
Напълно съм съгласен. Този пияния се "кефи" на плажа, едва ли ще посети някой музей. Но се нарича турист, а не "пУчиващ" или "пУчивъшка", както беше някога. То преименуването е най-лесното, което може да се направи у нас. 

G.Balkansky

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 25
« Отговор #7 -: 17 Юли 2013, 20:48:29 pm »
Аз обаче бих помолил да не объркваме допълнително и така неориентирания масов "потребител" със заключения като това, съдържащо се в заглавието на темата. Моето лично мнение е, че бушкрафта и туризма са си две различни неща, които може да се припокриват, но в никакъв случай не бива да бъдат обърквани едно с друго, или между тях да бъде поставян знак за равенство. Иначе ще трябва да решаваме туристически, или бушкрафт форум желаем да бъдем?!

Изхождайки чисто от етимологията на думата "Туризъм", това е нещо като "обикаляне около централна точка" (около местоживеенето си), или по-грубо казано - "г*з път да види" :) Това "обикаляне" може да има различни причини и цели, но основното му предназначение е това - да пообиколим, да се насладим, да си починем ...и да се приберем у дома.

Бушкрафтът има по скоро други цели. Това са придобиване на навици и умения, които разбира се може, и според мен ТРЯБВА да бъдат използвани от туристите. Но тези умения не ни позволяват просто да си направим "обиколката" и да се приберем вкъщи (защото има къде по-прости и модерни начини това да е по силите дори и на белокоси бабички от Германия, посетили близкия тур-оператор), а евентуално и да продължим да живеем в откъснати от цивилизацията места, справяйки се само с това, което ни предлага природата.Нашият дом може просто да е там - сред природата! Това да е нашата среда, и да няма просто къде да се връщаме! :) Т.е, ако можем да обобщим с няколко думи – основната цел на туризма е пребиваването във, и наблюдението на нетипична за нормалното ни ежедневие среда (сега вече планински ли ше е, културен ли ще е, алкохолен ли – все туризъм), а при бушкрафта е взаимодествие със средата (но не каква да е среда, а естествената природна!), целящо натрупване на навици, умения и опит, който да ни позволи да живеем и да се държим в нея така, както са живели и са се държали древните ни предци.

Пак ще подчертая - тук няма знак за равенство! Няма как един бушмен - пример за натурален бушкрафтър - да се определи като турист! Бушкрафтът може да е полезен в туризма, но той определено не е част от него... особено пък малка! В тоя ред на мисли, само като бегло си представя необхватността на бушкрафта, ако той наистина е малка част от туризма, бих попитал - каква ли тогава ще е останалата голяма част?!

П.П. Моля написаното до тук от мен да не се приема като заяждане към автора на темата! Просто считам, че дължим обективност на читателите си! Иначе не бих се обадил дори...

gale

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #8 -: 23 Юли 2013, 22:23:28 pm »
Е,да де,точно това исках да кажа и аз...хихи.Благодаря на колегата с бушкрафтърската фамилия.Нямаше да мога да го напиша по-красиво и точно.Бих прибавил към анализа на понятието бушкрафт и думата "оцеляване"- защото по-дългото пребиваване в дивата природа/когато се продължи във времето-не по наше желание/ автоматично се превръща в оцеляване,по разбираеми причини.Тук вече е необходима и екипировка,не само знания,умения и физическа форма.Друг път ще ви пиша, колко не съм добре с главата на тази тема.Тук дали има тема за 72-часова чанта за оцеляване...?Поздрави и приятни мигове на всички!