Автор Тема: Готвенето по време на велопоход  (Прочетена 7283 пъти)

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
Re: Готвенето по време на велопоход
« Отговор #15 -: 25 Април 2013, 23:25:49 pm »
Колега emil  аз говоря за 187 гр бутилка четири сезонна работеща и при температури под -20 градуса (последното не съм го проверил лично).

Моля да ме извините за лошто качество но телефона толкова може  :-[

това са размерите за този производител:

Среден
  • Газ: 220 g
  • Обем: 410 ml
  • Тегло: 335 g
  • Височина: 8.9 см
  • Подходяща за 2-3 дневни походи

Прощавай! Разбрах, че говориш за средната по размер бутилка и съм се заблудил, понеже в поста си нея имах предвид.
Отделно, понеже писах наизуст, без бутилката да е пред мен, неволно съм Ви подвел: моята бутилка събира 220 гр./410 мл газ и тежи бруто 370 гр., а не 340 гр., както споменах по-горе.
Бутилката за пълнене на запалки тежи 180 гр. бруто и събира 135 гр./270 мл. газ бутан.
А снимките ти от телефона са идеални и разбираеми.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

voinyt

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
« Отговор #16 -: 26 Април 2013, 16:58:09 pm »
   Ммм разглеждах форума тези дни и се зачудих доста на

http://dx.com/p/outdoor-camping-mini-portable-gas-stove-81810?item=11

По- леко е от първоначалният ми избор, вярно без запалка, но ми изглежда по- стабилно, няма нужда да разчитам на бутилката за основа.
недостатък на спиртника за мен е, че е за много малко време, а аз смятам да си готвя, примерно, супи или зеленчукова манджа /чушки, тиквичка, домат, кромид, етц../. Обичам да готвя и го мога и не ми се иска да разчитам само на супи на прах. Т.е. 20мин са ми малко. Пък и в Испания спирта /медицинският, друга идея нямам откъде да намеря. не е особено евтин доколкото си спомням. За съжаление газта също...240мл от евтините излиза 5 евро.    Но пък с тарикатлъка с газта за запалки няма да е толкова зле.
Търся за бутилки с винт, защото досега не съм видял от обикновените, с пробиване.
   Мавруд яденето си го носех готово. но паеля не се прави лесно и си иска своето време. А да се направи в полеви условия...Е, няма невъзможни неща. А за газпачото е нужен пасатор. Препоръчвам да си го направиш вкъщи и да го носиш охладено, доколкото можеш, със себе си. Върха е когато си поуморен. Иначе иберийската кухня залага основно на печени меса, риби и морски дарове, както последните и пържени са върха.
   Но пък една тортия може да си спретнеш ако ти се занимава. Режеш картофи на малки кубчета и ги позапържваш /по- хубаво става, ако можеш първо леко да ги свариш/. Като са готови, да започнат максимум да червенеят леко, ги заливаш с разбито яйце. Принципно се прави в тиган и като се запече отдолу обръщаш в една чиния и го връщаш обратно в тигана, да се запече от двете страни. Подправки както сам решиш, испанците ползват само сол. Спокойно може да добавиш накълцано месо, леко сварен спанак...абе какво душа сака...

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #17 -: 26 Април 2013, 17:20:09 pm »

По- леко е от първоначалният ми избор, вярно без запалка, но ми изглежда по- стабилно, няма нужда да разчитам на бутилката за основа.

Ако питаш мен, това е котлона за сериозен аутдоор. Ако въобще някога си купя котлон за резбови бутилки ще е точно този модел. Отдавна го заглеждам ;D. Основните му плюсове са два. Много стабилна стойка, подходяща и за голям диаметър съдове и тигани и има система за подгряване. Тази тръбичка до гъбката. Дори и зимата би трябвало да гори с най-обикновена газ. Само се обръща бутилката да може течната газ да достигне тръбичката на принципа на скачените съдове и там като се нагрее се изпарява и гори при ниски температури при които другите, които коментирахме до сега, не горят даже и със специална газ защото в един момент не може да се изпари. Разбира се това е повече нужно за студено време. Тогава колело не се кара, но пък знае ли човек, може с раница да тръгне пеша на някъде.

Като единствен недостатък е това, че прекалено малки съдчета не могат да се слагат отгоре. Ако ползваш някакое малко канче и искаш директно в него да свариш примерно кафе ще е проблем. Иначе за всичко друго това е избора. Ако се решиш да го купиш не ни забравяй и драсни едно ревю.

Относно запалката. Да ти кажа гледам на нея само като една глезотийка, която е полезна, но без която определено може. Ако те е страх да не си забравиш запалката и да няма с какво да запалиш вържи я с една връвчица за котлона или маркуча и си готов.

//edit
Сетих се и за още нещо. Поради системата за подгряване този вид са малко шумни при работа. Чува се едно съскане (фучене), докато другите, които се навиват на бутилките са абсолютно тихи. Точно този не знам колко шуми, но други подобни, които съм чувал не е кой знае колко. Просто да го имаш в предвид.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #18 -: 26 Април 2013, 22:13:52 pm »
 Имам специална тема за готвене на спиртник/ Готвя по време на велопоходи/ но ето и какво може, един ,,обикновен'' ,,прост" спиртник!
Въобще не става дума за някакви си 20-30 мин!  ;D Може да готви ...часове!  :P

една от моите саморъчно направени ,,системи за готвене":    http://www.youtube.com/watch?v=BQV2LBCHNBs

Надявам се ,че сте съгласни- голяма конкуренция на газови котлончета !  8)

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #19 -: 29 Април 2013, 10:37:06 am »
Готвене по време на велопоход:

Реални кадри

http://www.youtube.com/watch?v=Vlgt7uqSEpY

Hobo

• Hero Member
« Отговор #20 -: 30 Април 2013, 10:16:35 am »

Дмес като зяпах по китайските сайтове, които изпращат безплатно, попаднах на подобен котлон от този тип:
http://www.aliexpress.com/item/Outdoor-burner-stoves-split-burner-gas-stove-outdoor-camping-cucujid-tank-burner/752513690.html

280 гр 3000 Вата 18USD. По-тежък, но мощността му е сериозна. Почти като на стационарен котлон. Полезна мощност ако се готви на студено или за повече от двама човека. Вярно, че харчи повече газ на пълна мощност, но ако се ползва намален е съизмерим с по-маломощните. Все пак предимството му е, че ако се наложи, може да се увеличи до пълната си мощност. Горния в цитата на Voinyt ми харесва повече, но реших да пусна линк и към този за информация, ако някой го интересува.

В същия сайт има и доста други неща на прилични цени, даже по-евтини от дийлекстриима: http://www.aliexpress.com

voinyt

• Jr. Member
  • **
« Отговор #21 -: 30 Април 2013, 11:01:18 am »
Абе ти като каза се загледах- не виждам мощността на котлончето от дийлекстриима... но пък сайта ми вдъхва повече доверие от гледна точка на това, че има възможност за даване на потребителско мнение. Никой не ми гарантира, че не е манипулирано, но все пак...

Hobo

• Hero Member
« Отговор #22 -: 30 Април 2013, 11:22:53 am »
Напълно споделям мнението ти за www.dx.com . Сайта е проверен многократно. И аз, и други съфорумници са пазарували безпроблемно от там. Единствено ми се е случвало да се забави пратката. Изглежда изчакват да се набере съответната бройка за България и пращат наведнъж. Случвало ми се е да дойде само за няколко дни, но съм чакал и 2 месеца. Това е единственото неудобство на тези магазини, че трябва човек да си планира нещата по от рано. Не става от днеска за утре.

Voinyt, докато сме на тема газ. Можеш ли да дадеш информация относно газовите бутилки в Испания. Кой модел се намират най-лесно, къде, колко струват и т.н. Особено ме интересува кой тип бутилки може да се намери масово по бакалиите и малките населени места и ориентировъчните им цени. За България вече писах. Ще е интересно да научим и за другите страни как е. Говорим за трите вида бутилки. Тези с резба, другите, които се дупчат и има още един вид. Приличат като флаконите за газ за запалки, но са по 220гр газ в тях. Тези последните тук струват по около 5-6лв, но се намират наистина трудно. Просто са екзотика, затова и не ги споменах преди.

voinyt

• Jr. Member
  • **
« Отговор #23 -: 30 Април 2013, 11:40:56 am »
М в бакалиите бутилки досега не съм виждал. Основно са по веригите спортни магазини, както и в някои големи търговски центрове /модно наричано с тъпата дума  "мол" у нас/ Преди 2 дни за пръв път видях от бутилките за дупчене, мисля 190мл в Карефур. Иначе за резба- ще отксоча тези дни до Декатлон, една от най- големите вериги спортни магазини, и ще снимам какво имат там.
Относно онези, които приличат на флакон с газ- виждал съм ги в една единствена верига магазини. Ще снимам и тях, да не да бъркам за кои става дума.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #24 -: 30 Април 2013, 11:52:16 am »
Като писах бакалиите имах в предвид по-големите супермаркети, не съм се изразил правилно  ;D. Тук най-дoстъпни са дупчещите се. Вече писах. Намират се в почти всяка железария, магазин за 1 лев, по-голям супермаркет. Интересно как е положението с тях в Испания. Доколкото знам дупчещите се бутилки доминират не само тук в България, а и в Турция, Гърция, Италия, Франция. Предпоагам досега не те е интересувало. Сега със сигурност ще се поогледаш покрай твоя избор. Не е спешно. Просто след време като натрупаш впечатления сподели с нас тук в тази тема. Ще е полезно за велопътешествениците, а и не само, ако някой някога планира каране или пътешествие в Испания.

voinyt

• Jr. Member
  • **
« Отговор #25 -: 15 Септември 2013, 13:56:19 pm »
Такаааа
Живо здраво след доста време.
Та направо на темата...
Купих споменатият котлон и не съм доволен. Първо много неудобен за кафеварката /вижда се на снимката/ ми- стойките не стават за съдове с малък диаметър.
От друга страна- преди малко сложих канчето с 800мл вода за да видя колко време му е нужно да заври водата. На 10тата се отказах.
Тук може грешката да не е в котлона, ще мога да ви споделя евентуално вторник.  Когато купувах газта в магазина имаха 2 "модела", като ми казаха, че вторият се използва за заварки и запоявания, затова не е препоръчително за газови котлончета. Имайки предвид, че магазина е за строителни материали, то момчетата не разбират много от туризъм и прочие теми.  Газта която купих е 35% пропан и 65% бутан. Ще опитам и с другата да видим.

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #26 -: 17 Септември 2013, 19:50:34 pm »
... Купих споменатият котлон и не съм доволен. Първо много неудобен за кафеварката /вижда се на снимката/ ми- стойките не стават за съдове с малък диаметър.

Voinyt, за решаване на проблема тука се продават такива умалители:

Като гледам контакта от снимката май още си в странство. Може и да има и там. Не може да нямате битак или арабски/китайски пазар... търси при турските газови уреди. При нас цената левче.
Не се взимай толкова на сериозно.

voinyt

• Jr. Member
  • **
« Отговор #27 -: 17 Септември 2013, 21:15:11 pm »
Мавруд баба ми има едно още по- добро, огъната и супер лека тел, навремето се е продавала доста.
Но така или иначе няма да ми трябва. Отидох да видя другата газ да пробвам евентуално с нея, но се отказах. На опаковката ясно е обяснено, че смета достига до 2200 градуса работна температура, определено прекалено силно за котлончето. Та в крайна сметка купих това, което бях намислил още в началото..

http://www.decathlon.es/hornillo-de-gas-twister-plus-piezo-id_8129320.html

Вече го пробвах, 800мл вода завира за малко под 3 минути, при това не бях отворил вентила докрай. Кафеварката ми стои отгоре без никакви проблеми. Недостатък- бутилките газ са скъпи, сравнени с другите.

Та като стана дума за бутилки газ- Хобо поогледах е да видя как седят нещата...
В големите търговски центрове обикновено има само от малките /190мл/ бутилки за пробиване на цена от 2 евро.  Най- добре е да се търсят в магазините за строителни материали- там същите бутилки струват само по евро.  Бутилката с резба, която виждате в предното ми мнение също е от такъв магазин, вървят около 2.50е. Могат да бъдат намерени и в железариите на горе долу същите цени.

Hobo

• Hero Member
« Отговор #28 -: 18 Септември 2013, 12:55:51 pm »
Voinyt, радвам се, че не си забравил обещаното - да споделиш за бутилките. В същото време ми е криво, че донякъде и аз те подкокоросах за китайския котлон. Досега съм се изказвал само за проверени неща. Въпреки, че за котлона изрично писах, че не съм го ползвал все пак изразих пристрастие. Ще се постарая в  бъдеще да не го правя във форума.

Както го обясняваш според мен китайския котлон е просто маломощен. Може би от порядъка на 900-1000 вата и не си свикнал с темповете му на загряване. Аз ползвам един турски Nurgaz с мощност 950 вата и да ти кажа върши работа, но наистина всичко завира доста по-бавно. Лятото и за един, двама човека това не е проблем. Проблем е по-скоро ако трябва да се готви за повече хора в голям съд или зимата, когато с малка мощност на котлона и голям съд за готвене системата може след като достигне някаква темпераура просто да остане в равновесно положение. Котлона нагрява, съда се охлажда от околния въздух и става така, че едни спагети не могат да се сварят.

Като изключим горното, това, че литър вода ще заври три пъти по-бавно отколкото на френския, който си купил, не е толкова недостатък. Особено като се има в предвид, че и двата котлона ще изхарчат едно и също количество газ за една и съща работа. Сега кой с котлон, кой без котлон ти с два. Да са ти честити, да ги ползваш със здраве и да разказваш за пътешествията си. Между другото тези дългите бутилки, като на снимката с китайския котлон, колко струват в Испания и намират ли се лесно?

voinyt

• Jr. Member
  • **
« Отговор #29 -: 18 Септември 2013, 13:16:31 pm »
Около 2.50е са. Намират се само в железариите и магазините за строителни материали.

Ето снимка на новият котлон от преди малко. Вече 2 пъти вече си готвя с него и съм доволен. Макар китайското да ми е по- удобно, заради малката си височина.

Пластмасовата кутийка отстрани е за котлончето, удобство.
Но пък реших, че канчето, което съм взел, е много удобно, но ми е малко /850мл/.
Ето това:

http://www.decathlon.es/fiambrera-aluminio-1-persona-id_8001708.html

Смятам да купя комплекта за двама, който е с канче 1.25л.