Автор Тема: Готвенето по време на велопоход  (Прочетена 7303 пъти)

voinyt

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 19
Готвенето по време на велопоход
« -: 24 Април 2013, 12:43:13 pm »
Та днес на отспала глава да питам друго относно готвенето.

В момента съм се снабдил и ползвах ето това за храна:

http://www.decathlon.es/fiambrera-aluminio-1-persona-id_8001708.html

За мен е доста удобно и леко. Но ми се иска да си купя и газово котлонче, спрял съм се принципно на следното:

http://www.decathlon.es/hornillo-de-gas-twister-plus-piezo-id_8129320.html

Малко, леко /274г/, бутилките са на винт. но пък си спомням, че в България имах едно и бутилките там не бяха на винт, а се завиваха докрай, докато не се продупчат от "пишката" на котлончето, което и уплътняваше пробива. Т.е. не знам извън Испания как ще седи въпроса с тези бутилки. А ви гледам /не само вас/ с разните му спиртници за кафе...с какво ги захранвате, самоделки ли са, етц...

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re: Готвенето по време на велопоход
« Отговор #1 -: 24 Април 2013, 13:37:00 pm »
Аз съм пешеходец, но продоволствените проблеми са същите, както и при велосипедистите. Та ще пиша от моята позиция. Добро ти е съдчето. Едва ли ще ти трябва повече. Едно от нещата, които ползвам е българско войнишко алуминиево канче. Размера му е почти като на твоето, а обема би трябвало и той да е там някъде. За сам е даже голямо, при нужда става и за двама. Може да го видиш в темата Войнишко канче вместо скъпи туристически съдове, а за котелките сме коментирали в темата Котелката необходимост или излишен багаж?.

Не бързай с котлончето. Едно, че е скъпичко, а е и тежичко. Виж тази тема: Мини Газово котлонче, а също разгледай какво има ТУК. Може да ти хареса нещо. Макар и да не са маркови, котлоните предлагани там са с добро качество, а магазина е коректен. Проверено. До България изпращат безплатно, предполагам и до Испания ще е така.

Сега за бутилките. Тук в България тези дупчещите се вече ги има във всяка железария и по-голям супер. Струват около 1.50лв. Другите с резбата, като на котлончето, към което си се ориентирал, се намират сравнително трудно. В смисъл такъв, че засега се продават само в специализираните магазини за туристическа екипировка, а такива по правило има само в най-големите градове. Одвен това тук са сравнително скъпи сравнени с другите. Примерно средна бутилка с резба е около 10лв. Така, че сам си прецени, но към избора на котлон за определен вид бутилка според мен би трябвало да се подходи от гледна точка на това колко лесно се намират самите бутилки. Има и адаптери от едната система към другата, споменали сме ги в темата за котлончето. Ако все пак решиш да купиш котлонче с бутилки на резба може би ТОВА ще те заинтересова.

//edit
Хех...писали сме заедно с Vanjo и малко се дублира информацията ама от имане глава не боли ;D.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #2 -: 24 Април 2013, 13:38:04 pm »
Та днес на отспала глава да питам друго относно готвенето.

В момента съм се снабдил и ползвах ето това за храна:

http://www.decathlon.es/fiambrera-aluminio-1-persona-id_8001708.html

За мен е доста удобно и леко. Но ми се иска да си купя и газово котлонче, спрял съм се принципно на следното:

http://www.decathlon.es/hornillo-de-gas-twister-plus-piezo-id_8129320.html

Малко, леко /274г/, бутилките са на винт. но пък си спомням, че в България имах едно и бутилките там не бяха на винт, а се завиваха докрай, докато не се продупчат от "пишката" на котлончето, което и уплътняваше пробива. Т.е. не знам извън Испания как ще седи въпроса с тези бутилки. А ви гледам /не само вас/ с разните му спиртници за кафе...с какво ги захранвате, самоделки ли са, етц...
Най-добре си поръчай от ТУК цена 9$ с доставка. За разликата ще си купиш цялата газ необходима за 800+ км за сам човек. Спиртниците са самоделки, колегата Valenti е виртуоз в тази област. Бутилки на винт има и в България макар и малко "солени" като цена. За качеството на котлончето можеш да прочетеш ТУК, а как се пълни бутилка с резба повторно ТУК отговор номер №21.

ПП. Поздравления за чудесния разказ и добре дошъл сред нас.

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #3 -: 24 Април 2013, 16:56:27 pm »
Аз специално,откакто се занимавам с тея примуси на спирт, газови котлони - твърдо Варненско-НЙЕ!  ;D ;D ;D
Извинявам се за оф топика, но за мен няма по-удобно,леко, и бързо нещо като спиртника! А последно време от модефицираните системи за готвене(пак със спирт) с които може човек да си направи дори-BBQ пРаЖолки, пържени картофки и др. вкуснотийки! ;D

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #4 -: 24 Април 2013, 17:47:07 pm »
Привет и добре дошъл, колега Voinyt!
Препоръчаното котлонче от Vanjo е страхотно. Аз имам същото и тежи 114 гр. Комбинирано с една 410 мл. (190 гр.) газ бутилка, тежаща 340 гр. ми се струва разумен избор. Към комплекта можеш да добавиш и резервна бутилка газ за запалки, с която евтино и безопасно да презаредиш при нужда бутилката за котлончето, по метода на колегата Vanjo. Дано довечера не пропусна да претегля на везната масата на бутилката за газови запалки. Такива котлончета се продават в eBay вече за USD 6.7 с вкл. безплатна доставка до България. Недостатък е, че съд с диаметър над 20 см стои малко неустойчиво, поради малкия диаметър на крачетата. Котлончето, което си харесал, сякаш е по-добро в това отношение. А предимството на газовия котлон пред спиртника е, че можеш да регулираш силата на пламъка.
Честно казано обаче и аз отдавам предпочитание на самоделните спритници от алуминиеви кенове. Един спиртник тежи 11 гр. - колкото лист принтерна хартия А4. Зареден с 60 мл. спирт гори ок. 20 минути. Спиртът е с масата на водата и можеш да изчислиш колко да вземеш в багажа. Недостатъците са, че не можеш да регулираш силата на пламъка и трябва да изчакаш ок. 1 минута да се охлади, преди да го презаредиш наново, в случай че искаш да готвиш по-продължително време. Има вариант да подаваш в спиртника спирт от външен резервоар, но вече конструкцията се усложнява и масата на комплекта нараства. Спиртникът се ползува многократно. Изработката на един самоделен спиртник ми отнема ок. 20-25 мин. без да бързам.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #5 -: 24 Април 2013, 18:27:18 pm »
Аз пак да си кажа  ;D, даже и ще покажа! Това е мини варианта на система за готвене, която си нося в ежедневните ми вело-резходки!
Представя се чудестно,както за направа на горещи напитки(чай,кафе и др.) така и за готвене на дехидратирани храни!  ;)
Какво е теглото на комплекта със ето този набор от:
1.канче
2.сгъваема метална чаша(вътре си държа и метален пепелник  ;D)
3.стойка за спиртния примус+ ветоупорните (алум) щит и поставка за дозатора
4.скара( когато ми потрябва за ,,нежно" къкрене на манджата( вариант за намаляване на силата на пламъка)  ;) но това е втори вариант,първият е специална капачка която може да се слага и маха по всяко време на готвенето!По този начин аз регулирам силата на пламъка.
5. 2бр. парцалчета и кърпичка за подсушаване
6. самият спиртник с маркуча
7 2бр. шишета със спирт= 250мл.
8.метална лъжичка 1бр. и капачката за регулиране на пламъка
Всчко това тежи:

А какво е теглото само на мини котлона със една бутилка?  8)

vanjo

• Hero Member
« Отговор #6 -: 24 Април 2013, 19:10:34 pm »
........А какво е теглото само на мини котлона със една бутилка?  8)

Смятай сам  Valenti, 114 гр е газовата глава с пиезото и 190 гр е бутилката демек 304 грама.  :P
Иначе спор да няма комплекта ти е страхотен, а майсторлъка до сега ненадминат за изработка на спиртници и не само.

ПП забравил си да добавиш и теглото на "огнивото"  8)

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #7 -: 24 Април 2013, 19:42:35 pm »
Voinyt, в снимките ти ми се видях, че правиш край палатката нещо като паеля. ;)
Пусни някоя рецепта за походна паеля, гаспачо или някой друг иберийски гевезелък, който може да се направи по време на поход. ;D
Не се взимай толкова на сериозно.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #8 -: 24 Април 2013, 19:48:13 pm »
........А какво е теглото само на мини котлона със една бутилка?  8)

Смятай сам  Valenti, 114 гр е газовата глава с пиезото и 190 гр е бутилката демек 304 грама.  :P
Иначе спор да няма комплекта ти е страхотен, а майсторлъка до сега ненадминат за изработка на спиртници и не само.

ПП забравил си да добавиш и теглото на "огнивото"  8)

Ванка,или аз съм се объркал...или ти не си прочел... :D теглото на всичко със 2бр. бутилки-250мл спирт е равно на 768гр.!  ;D ;D ;D Найс, а!

vanjo

• Hero Member
« Отговор #9 -: 25 Април 2013, 11:08:30 am »
Не Валка към тези 304 грама добави теглото на едно алуминиево канче (съгласен  ?) и една лъжица и  готово  :P

emil

• Sr. Member
  • Публикации: 275
« Отговор #10 -: 25 Април 2013, 15:10:52 pm »
.....Смятай сам  Valenti, 114 гр е газовата глава с пиезото и 190 гр е бутилката демек 304 грама.  :P.....
190 gr. е само нето газта в бутилката. Цялата бутилка тежи 336 гр., но малка част от газта употребих, да пробвам котлона.
Човешкият мързел е двигател на прогреса!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #11 -: 25 Април 2013, 16:05:56 pm »
предпочитам да си готвим набързо с подобно на цитираното от ваньо котлонче, Kiro ST на Еделрид, но съм отворен и към спиртоготвенето. дори наскоро мисля да опитаме пак с последното. естествено с ултралекото мъниче подарено ми от Валенти.

vanjo

• Hero Member
« Отговор #12 -: 25 Април 2013, 17:03:43 pm »
Колега emil  аз говоря за 187 гр бутилка четири сезонна работеща и при температури под -20 градуса (последното не съм го проверил лично).

Моля да ме извините за лошто качество но телефона толкова може  :-[

Тук се вижда колко е висока бутилката :

Просто не съм те разбрал за кой размер бутилки говориш ето я с читаво качество как изглежда (снимката е от мрежата):

това са размерите за този производител:

Малък
  • Газ: 100 g
  • Обем: 190 ml
  • Тегло: 187 g
  • Височина: 6 см
  • Подходяща за кратки еднодневни походи или за резервна

Среден
  • Газ: 220 g
  • Обем: 410 ml
  • Тегло: 335 g
  • Височина: 8.9 см
  • Подходяща за 2-3 дневни походи

Голям
  • Газ: 425 g
  • Обем: 770 ml
  • Тегло: 560 g
  • Височина: 11 см
  • Подходяща за многодневни походи и къмпинг

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #13 -: 25 Април 2013, 17:09:22 pm »
газово котлонче/та/ или спиртник - пренията достигнаха в ганзата до паритет. говорим за спиртник с етилов спирт. :)
п.п. ганзата - Guns.ru временно недостъпен портал май още.

Valenti

• Sr. Member
« Отговор #14 -: 25 Април 2013, 21:05:42 pm »
...исках да кажа и друго, прав си Ванка,че теглото е на половина! Но, обема... мисля че е по-вече от моето мини!  ;D А имам комплект който е с по-малко тегло и включва тиган, тас- сеферче и чиния(метални,хром никел)+ спиртника и ветроупорника,а също 180мл. спирт. Но този комплект ми е само за вело пикници,където си правя пържолки,пържени картофтки, пърленки и всякакви вкуснотийки!  :P Не искам да кажа ,че газовия котлон е лош и не може да прави, гореспоменатите неща,но аз специално имам афинитет към спиртна система за готвене! (имам страх от пропан бутана  :o )