Автор Тема: Веженският усой (21-22.07.2012г.)  (Прочетена 3314 пъти)

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
Веженският усой (21-22.07.2012г.)
« -: 31 Юли 2012, 02:57:03 am »
Тръгнахме рано сутринта в 4:40 с влака. Събрахме се четирима юнаци - все набори. Такова не е било до сега, винаги е имало по-възрастен. Набелязаният маршрут беше гара Копривщица - вр.Вежен - х.Вежен (нощувка) - гр.Клисура.
На Карлово имахме прикачване и време колкото за една-две вафли. Пътувахме през Подбалканската ЖП линия и влязохме в най-дългият тунел - Козница, почти 6км. Веднага след тунела трябваше да дигаме раниците, защото беше гара Копривщица.

Не успяхме да посетим този красив и исторически град, защото присигнахме към 8ч. и нямаше да остане ден за ходене, а ни чакаха поне 7ч. поход, а както се оказа по-късно... доста повече.

Един човек ни показа през кой храсталак да минем за да излезем на подбалканското шосе и от там в посока север ще видим един стопански двор и от там е пътеката.

Кучетата се разлаяха и един човек се показа да види кой ли баирбудала преминава.  ;D Показа ни единствената и правилна пътека и ни предложи да си сипем вода, защото до горе няма да видим повече. Отказахме, защото имахме... а щяхме да я търсим, търсим, търсим....

Започнахме изкачването в гъста широколистна гора и храсталяк. Скоро никой не беше минавал от тука.

Нашите набори, с които вървяхме, ни зарязаха и до края на заформящото се приключение не ги видяхме повече. Те си бяха зели по едно шише вода, една тениска, едно тънко яке и 1-2 сандвича... Ниииищо друго. А иначе имаха късмет защото 2 дена нямаше едно облаче и слънчето печеше зверски и беше много топло даже и в гората.
С нашето изкачване започнаха да се разкриват красиви гледки:

По едно време водата в манерката ми почна да се пландичка, а и гледам шишето на моя приятел е на 1/2 и си вика "лелее втасахме я... 2ч. минаха, а сме без вода, дано оня не е прав." Но както си вървим, а мене тежки мисли са ме налегнали, чувам шумолене на вода в големи количества - викам това само ще е река! Оказа се Въртопска река. Веднага отидохме да гребем с канчетата и да пълнем шишето и манерката. Напихме се до насите, налискахме се и потеглихме отново. Стогнахме то равна част и букова гора.

Моя другар похапна на една от почивките но аз не бях гладен. След известно време видях, че гората свършва, видяхме, че някъде изчезнаха пилоните, които водят по зимният път за билото на планината и разбрахме, че сме се загубили. Но това не е фатлано, ето ти го билото, стабилно нагорнище, давай напред и толкоз. Гората свърши с рязко очератана граница, след която нямаше и едно дърво, вече минаваше 12ч. и аз реших да обядвам на сянката, та към 12:30 тръгнахме да пресечем напряко това деренце:

След деренцето терена беше само трева и тук-таме клек, почнаха да се показват и камъни.
Насочвахме се към едни стабилнички скали, защото пътят от там беше най-добър. Излишно е да казвам, че от там от където хванахме няма никаква пътека.
Напредвахме и напредвахме под жаркото планинско слънце печащо над главите ни. Под нас, на нивото на очите ни се разкриваше величествена гледка към Подбалкана и Средна гора. Бяхме уморени, но при тази гледка отдъхваш духовно и физически... Красива е нашата Родина, само това мога да кажа.

Малко снимки по време на отдиха:  :P

След огледа на Панорамата към Южна България, на север трябваше да изкачим това:

Изкачването продължи с пълна сила, но с изпразнени манерки... От тук нататък не съм правил снимки, защото положението стана доста тежко и не ми беше до снимки. Жаждата ни измъчваше, слънцето люто разпръсква благотворните си лъчи, вятърът разхлаждаше горещите ни тела, но не ни помагаше с друго. Викам на моя приятел "Ето го заветноят връх, като се качим даваме наляво (на запад) и сме там, хижата е близко под върха! Аз гледах снимки по интернет как изглежда формата на върха, а и хижата е близко, първо ако нямаме сили ще минем през хижата, а после к'вот стане..."
Изкачихме се на билото и седнахме на една гола скала до един пилон! Този пилон, се виждаше като клечка за зъби, но става все по-голям и все по-голям... Много е тежко като изкачваш един хълм и да виждаш хоризонта и тоя пилон, набучен на билото, а ти да не можеш да превалиш едно баирче - направо е безкрайно. А като го минеш, айде честитка - скали, изкачихме 2 пъти скали като алпинисти, защото отстрание не можеше да се мине поради големият наклон и лъзгавата тревичка.
Както си почиваме и гледаме, двама души идват към нас от запад на изток. И моя приятел вика "А това ще са наще хора!", а аз "Не, с други дрехи са...Но точно ще ги питаме, колко има до хижата и върха и дали няма чешма, че ще пукнем".
Туристите се оказаха две момчета малко по-големи от нас. Питам дали хижата е близко, а те... "Ама то върха и хижа 'Вежен' са нататъка" и аз "Как така, нататъка, аз бях гледал, че е на другото нататъка  ;D". "Не на там е х 'Бенковски', а върха е зад тоя баир." И като видях колко ни остава направо ми призля, а момчетата отиваха към х. "Ехо". Те тръгнаха, а ние след тях, защото бяхме в една посока. Аз ги забелязах, че и те са закъсали, ама ние бяхме по-бетер. Устините ни вече бяха ярко червени и напукани, много боляха, в устат ми имаше гъста каша от слюнка, която не можеше да бъде изплюта никак, а трябваше да я доизваждам с пръсти...
И както вървим, от едното момче получих следната оферта "Давам не знам си къв суджук за пакет вафли!!!", а аз в отговор "Давам луканка за глътка вода." Човека са усмихна криво, а аз се въздържах заради болката в устните. И отново тръгнахме, според Джи Пи Еса наща хижа е на 6км. Не знам дали бяха 6км, ама беше някъв ад. Другите завалий заминаха напред, а аз с моя приятел седнахме да починем и да допийм последние глътки мътилка, защото водата носи разни песъчинки и те се бяха утаили на дъното. Гледам моя прияте се джбурка и плюе, аз веднага му се скарах да не плюе,а да пие, защото работата отива на тежко дехидратиране.
Бях седнал на тази скала облегнат на основата на пилона и гледах планината, билото, долината, Средна гора, небето, а за Слънцето... за Слънцето ми дойдоха стиховете на великият поет "слънцето спряло сърдито пече, жетварка пее нейде в полето...". Нямах сили да снимам, но просто мисля и мълча, с моят приятел разговорите от както излязохме от букака, не бяхме водили разговор, а само по тема за маршрута ни, а аз обичам да говоря много докато се разкарвам и то за всякакви работи, а сега просто пестихме сили и щадяхме пресъхналите си гърла. С много зор минахме един неизвестен за нас връх - 10 крачки - 5мин. почивка. Краката ни бяха като от олово...Аз се заставях да ходя със силата на волята "Айде една крачка, ще една крачка, още една, още... още... още... стига!" Но  изкачихме върха и гледаме още и още вершини, но този път повече надолнище. Спуснахме се и тогава чухме, че някой вика пред нас. Оказаха се момчетата, които ни опътиха. Викат "Ето ви го разклона наляво за хижата, ето там долу до пейките има и чешма, ний заредихме вече". Аз и моят приятел сме ей така  :o  :o ! Благодарихме им, не успях сърдечно, но просто нямах думи. Не знам от къде ми дойдоха сили, краката ми изведнъж олекнаха, нямаше никаква умора и се затичах към водата през клекове, камъни, треви и конски лайна. Поглеждам една вада тече и цялата е осрана... и моя приятел запъхтян ме настигна и закова до мене. Казвам на глас " Ей това ли е водата бе..." И тогава тръгнах отчаян надолу и видях каменна чешма! Хвърлихме раниците на пейките и газ надолу. Лепнахме се за водата и звуците, които се чуваха, помня, че бяха "Охх, Ахх, Оуу" - стонове на облекчение и радост.  ;D Пием, мием се със студената балкаснка вода... и изведнъж загрях - СТОЙ! СТИГА ПИ! и бутнах приятеля си и той се спря и ме гледа втрещен. "Стига пи, ще ни пресече, ей сега ще сваря чай! Знайш ли кво ще стане иначе, мани ги гърлата..." и тн. и тн. Напълних войнишкото канче, сложих го на котлона и докато чакахме да заври чайчеца дрънкахме с малките си канчета. 1л. топъл чай го изпихме за отрицателно време, айде още едно канче. Сипвахме студена вода в топлата и така пихме поне към 2л. всеки. След първото канче, веднага ни се повдигна настроението и почнахме да се шегуваме и да лафим. Гледам командирския си часовник и ток показава 18:30ч. Предложих да вдигаме чукалата и да слизаме в пустата хижа - предложението беше гласувано с пълно "За". Напълнихме манерките с вода и поехме напряко на зимната маркировка за хижата. Така ни опътиха другите туристи. Тази чешмичка, никога няма да я забравя, тя ни върна към лоното на човеците, защото бяхме страшно уморени и жадни. Колкото пъти да мина от там, винаги ще благодаря на скъпата ми чешмичка. Утоли такава жаджа, каквато не бях изпитва никога в живота си. За пореден път изкачихме  полегато хълмче с безкраен и еднотипен хоризонт - клек и трева - забелязах, че имапе много мравуняци - това значи, че сме на южен скон и че времето ще е хубаво - все известни нам неща.  8) Стигнахме до последният пилон преди понадолнището. Ето какво се разкри пред нас:

Това се оказа, адско понадолнище, такова никога не бях се спускал, а и с тези изтерзани крака...
Направихме си иначе по една снимка, защото бяхме в добро расположение на духа  :P

Надолу беше ужасно, друсане, кривене, държене за едно стоманено въжа, паднало на места, поради ръждясали пилони съборени от природните зимни стихии. А хижата - хижата се виждаше като кибрите кутийка... При тази гледка първо се зарадвах, после теглих една благословия на хижата и на връх Вежен, барабар с Планината. Бях почнал да съжалявам, че се замъкнах до тука, но след като се прибрах в Ст.Загора, бързо прогоних тези сквернителни мисли. Минахме идиотското надолнище и влязохме в гъста борова гора... още малко и щяхме да палим фенерите, защото стана тъмно в гората. Аз знаех и казах на моят приятел "Намираме се в резерват 'Царичина', а това е бяла мура". Хубава гора, гъст сянка, мирише на смола, но нямах сили да са насладя...
Най накрая стигнахме хижата. ОООО веднага на първата пейка и почивка. Бяхме тръгнали в 9ч., а присигнахме в 20:30ч. След като отпочинах, се позаинтерисувах от участта на двамата дезертьори - оказа са, че са в хижата от 17:00ч. и вече са вечеряли и са на втората бира. Разправяха, къде са били губили, в някаква гора с мечи следи и фъшкий, ама ний хем минахме по много тежък терен, хем се загубихме един път ама много сериозно - вижда се кой кога е пристигнал. Изкъпахме се, вечеряхме консерви с хляб и чай. Имах домати и краставици, но ги поделих с моя приятел по пътя, за да се освежим малко. Изкарах смокиновата ракия... ах, как защипа на устните. След една чашка се почувствах съвсем утрепан и казах, че се изтеглям в покоите си, защото утре ще ставаме рано и ни чака път до гр.Клисура.
Спах като заклан само по чаршаф на отворен джам на 1640м.н.в. Толкова топло беше този ден.

Тук личният състав е на лице.... временно  >:(

Тръгнахме по пътя за Клисура, който е 7ч. Минахме точно под връх Вежен, но усещах, че нямам сили да се катеря повече по адски хълмове и се отказах. Моят приятел са качи, а аз го изчаках на едно разклонение под една скала на сянка.

Ето го многострадалният връх Вежен:

Спускахме се много надолу, минахме една чешмичка, пихме до насита и пак надолу и надолу. Клисура вече се показа с червените си къщурки. Иначе успяхме да видим и арката на Беклемето в далечината.

Слязохме толкова близо до автодрума, че чувахме колите да бръмчат. Но... гледаме под нас шосето, а склона отвесен. В ляво от нас отвесен склон на дере, пред нас също, само на дясно можеше. Псувайки всичко и усещайки близкият край вървяхме по ръба и наркая видяхме ниско място. Слязохме и вървяхме по шосето и по едно време по моя идея цепихме по една пътека край някаква златна житна нива. И срещнахме един дядо, 70г. бил бивш шофьор снабдител и даже е снабдявал и хижите наоколо и ги знае. Вика, сега станах турист, цял живот зад волана иначе. Часа вече е 2:00 в най-големият пек и аз му викам 'Къде в тоя пек, ще пукнеш', Той вика с шапка съм, имам водица не ма мисли"  ;D Та каза ни кога има автобуси за Карлово, за да може да хванем от там последният влак в 18:25ч.
Ето пред паметника на Иван Танков - Боримечката

Посетихме и исторические музей. Вътре е много интерсно и добре направено. Това отгоре на музея е черешово топче участвало в героичните сражения. Жената в музея ни обясни накратко история на гр.Клисура. Как от 800 къщи е имало 500 казана за розово маслко, абаджийстово е било развито, овцевъдството, шиели са униформи за аксерите и тн. Разправя за героичните събития, за камбаната която е обявила въстанието и се намира в музея... и също каза цитирам по памет "Турците избягали от клисурската артилерия, защото мислили, че московците са дошли, но после разбрали, че това са селяните и атакували бясно. Запалили и изклали всеки, който срещнали, побивали глави на кол. За клането Тосун бей, получава най-висшата султанска награда и позлатен ятаган, така че названието турско присъствие пред тези факти звучи цинично" ....
Излязохме доволни от музея и хванахме рейса за Карлово. Там, града вече ми е познат и решихме да седнем някъде на кръчма, за да хапнем супички. На центъра само кафенте, няма кръчми, питах един човек, той не бил местен, питах още един, той местен пък не знае заведенията, вика има едно на 1,5км от тука, при което ми стана весело на мене  ;D ;D ;D И накрая викам, аз ще питам тука едни полицаи. И питам "Добър ден, знаете ли, къде има кръчма, да седнем с моя приятел да хапнем". А забелязах, че единият полицаи ма гледа по странно и направо ми вика "От де идвате?", а аз "тъй и тъй". А полицая вика "Аз та питам, щото и аз съм планинар!!!!"  :o  ;D ;D Ееее като са разприказвахме, леле мале, та накрая ни опъти в една кръчмица и там ядохме супи, бира, цаца и хапки.

Доволни и похапнали се качихме във влака и в 21:05 бяхме в родният град!  ;D :P

8)
Екипировката не прави туриста, само помага!

BazilVenceslas

• Full Member
Re:Веженският усой (21-22.07.2012г.)
« Отговор #1 -: 31 Юли 2012, 03:14:57 am »
Екипировката ми беше:
1.Вездесъщите кубинки с партенки :P
2.Войнишки клин от формата на БНА. Единият от компанията ми викаше, че ще умра от жега, но се оказа друго. През цялият тежък поход и цялата жега, клина въобще един път не ми е спарил, а през цялото време ми беше добре - това е така защото е цялостно от ЛЕН! Имам опит с сегшният ни камуфлаж, който е от чист найлон и просто ми завират нозете и яйцата, а и почвам целият да лепна от пот, отделно материята е толкова груба, че ми престъргва слабините. (писал съм за това)
3. Тениска на моето Туристическо дружество от памук
4. Раница от брезент на немската армия.
В раницата:
4.1. Бельо и памучни чорапи и бабините вълнени шушони
4.2. Резервни тениски (памук)
4.3 Тънка грейка
4.4 камуфлажна риза от стария камуфлаж (памук)
4.5 Котлон и войнишко канче
4.6. Нож Хултрафорс, прибори за ядене, компас, членска книжка БТС, 100 НТО, разни дреболий
4.7. Домати и краставици
4.8. Луканка и 4 консерви (боб с месо, пилешко с картофи, риба тон и др.)
4.9. Плащ-палатка

:P :P :P 8)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #2 -: 31 Юли 2012, 08:35:00 am »
Хубав поход, бравос, ставаш все по-добър в пътеписите!

Очакваме с интерес следващите приключения!
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #3 -: 31 Юли 2012, 10:18:45 am »
Бравос и от мен ! Партенките колко пъти ги пренавива за 12 часа ? Вземи си широкопола шапка, пази и от дъждец. Май ти е поизгорял врата, сигур не си носиш и кърпа ? Трябва да имаш винаги, става за много неща. Клинът наистина е хубав, пробвай с тиранти дали няма да ти е по-удобен, в казармата всеки си имаше предпочитания, но понякога ги носехме и с тиранти и с колан ;D. Преди две седмици спирах на предела от Ст.Загора след Змеево на сергията имаше такива за 5 лв. ама само малки, взех си една противогазна торба, че продавачката нямаше още сефте за деня. И манерката- никога не са ми били удобни тия- да висят и да се мятат насам натам, при първа възможност съм я прибирал или в мешката или при противогаза. Мисля че трябва да си носиш едни леки гуменки за хижата, да могат да съхнат кубинките че да изкарат по-дълго. Успех и продължавайте в същия дух !

BazilVenceslas

• Full Member
« Отговор #4 -: 31 Юли 2012, 10:59:00 am »
Партенките ги пренавих 2 пъти само, но накрая се наквасиха много с вода и почнаха да ми протриват и да падат. Два пъти още спирах да ги донаправя и не ставаше. Не знам дали аз нещо не ги направих като хората, защото нямах проблеми преди това , а трябваше когато спирахме да ги оставя да изсъхнат ама.... Смених ги с памучни чорапи, а на връщане бях с шушони.
Иначе, да доста изгорях, а уж бях така:  ;D

Аз имам джапанки за хижата и за банята, ама забравих да ги спомена. Или пък надявам кубинките без да вързвам, ако е хладно за джапанки.
Виждал ли си някъде да продават куртките към клина? Че искам една, ама са голяма мистерия...

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #5 -: 31 Юли 2012, 15:00:21 pm »
Куртки не съм виждал от години, а пък клинове намирам само малък размер, жалко. С партенките го има тоя момент, ама пък и ти си имаш резервен вариант. Иначе при същите атмосферни условия и движение от тъмно до тъмно съм изкарвал с две до три пренавивания, всеки път ги завъртам на обратно обаче и никога не съм имал резервни или пък чорапи. Вярно е и че не беше по толкова пресечена местност, тъй че и това си оказва влияние сигурно.

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #6 -: 31 Юли 2012, 21:13:42 pm »
Страхотен поход и интересен пътепис.
Евала за постъпката да спрете да пиете студена вода и да си направите чай.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #7 -: 01 Август 2012, 01:05:22 am »
Голяма работа сте!!! Не мога да не ви поздравя, с ЕЕЕХооо. Съвета ми е, повече вода. И още, не забравяй, че кубинката е велико нещо, но през топлите месеци се заменя с маратонки. Не сме в Хималаите. Не им вярвай на тези, че и през лятото трябва да си с маркови планински обувки. Ето една снимка от изкачването на Мусала на 19 Юли. Виж с какви обувки сме.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #8 -: 01 Август 2012, 10:33:34 am »
Много ме радват пътеписи като твоя. Описваш всичко свежо и с чувство. Усещането е, че и аз съм бил с вас. Браво за чая вместо студената вода! Въобще с водния режим шега не бива. Живота и времето са пред теб и сам ще се убедиш, ако сега ти се струва странно, но по време на тежък поход пиенето на вода трябва да се сведе до минимум. Няма страшно. Никой няма да се дехидратира. Много по-лошо е ако се превърне похода във водопой. При нашия климат за един ден човек може фатално да се дехидратира само на шуменското плато, но както знаем там условията са свръх екстремални и въобще посещението на градските и крайградски паркове е твърде опасно занимание и не е за всеки.

Правилото е просто. Сутрин се пие нормално вода. Ако предстои тежък преход то след това  до обед е най-добре да не се пие никаква вода. В краен случай да се накваси устата и то само по време на някоя от почивките. След обед вече може да се пие по няколко малки глътки и то пак по време на почивките. Не повече от това! Ако на обед има голяма почивка тогава не само се пие, но е желателно да се пие до насита. Говорим за обедна почивка от поне 2 часа, като водата се приема в началото на тази почивка. Разбира се трябва да минат поне 15 минути от момента когато сме спрели за почивка. Както се казва да ти изсъхне гърба първо. След края на дневния преход отново може да се пие вода до насита. Това е.

Така са ни учили и така сме правили при тежките натоварвания в казармата. Същия воден режим съм спазвал винаги след това. Вярно, че е много трудно да се удържи човек да не пие особено първия половин час, но веднъж като успее и веднага вижда разликата между това да спазва воден режим и да се нальоква до забрава. Започне ли обаче дори с глътка вода още в началото на похода, спиране няма и става само по-лошо. Има начини да се подпомогне въздържанието. Описал съм го и сме го коментирали тук: Воден режим по време на поход. Тази тема също е полезна по въпроса: Утоляване на жаждата във високата планина.

Поздравления за екипировката. Кефиш!!!  ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

BazilVenceslas

• Full Member
« Отговор #9 -: 01 Август 2012, 12:19:47 pm »
чичо meco puh , точно така! Аз имах едни маратонки, които бяха с разпрани и начупени подметки и много миризливи и с тях качих Черни връх от х.Планинарска песен и после вр.Мусала! Това го бях казал в един друг форум и разстроих доста люде...  ;D  :P Накрая ги изхвърлих. Сега смятам да си купя от пазара някои за 10-12лв., даже съм си харесал едни. А отделно имам обувки "Младост" от кафява кожа, които са също лекички. Но честно да ти кажа, добре че тръгнах с кубинките на този поход, защото си имаше екстремни елементи, а там е важна стабилната обувка! Иначе не са ми спарили нито за миг!
 8)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #10 -: 01 Август 2012, 14:29:53 pm »
Базил поздравления за хубавия пътепис дано много такива да напишеш . А относно обувките иди в някой ловен магазин и си вземи или кецове или гуменки има едни с много дебела подметка 2 слоя гума  и са от 2 слоя брезент направени или по модерному кордура не са и много скъпи много е леко на краката с тях.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #11 -: 01 Август 2012, 16:15:04 pm »
 :o И какво го съветвате? Да си остави хубавите всесезонни, мултивседеходни кожени кубинки и да си опакова краката в найлон? Опс...кордура де, все тая. Базиле, не се вързвай, завиждат ти на обувките. 8)
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #12 -: 01 Август 2012, 17:34:25 pm »
:o... Базиле, не се вързвай, завиждат ти на обувките. 8)
Hobo, хубава шега ;) Трябва да ти кажа, че нямам никакво право да завиждам, особено на Базил. Имам идеални Кубинки, благодарение именно на него, но ги пазя за по-студени и "кишави" дни. 

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #13 -: 01 Август 2012, 19:46:30 pm »
Цитат
Събрахме се четирима юнаци - все набори. Такова не е било до сега, винаги е имало по-възрастен.
Мда, малките са пораснали и като орлета хвръкнали по света (и по баирите)! ;)
Браво BazilVenceslas и на компанията! Интересна разходка сте направили и чудесно си го описал. Дали сте и добър пример на другите набори.
Като няма казарма за вас - с преодоляването на всяка трудност в такива походи ще ставате все по уверени в себе си.
Пожелавам още много и интересни разходки и походи.

Много умно си се сетил за чая.
Не се взимай толкова на сериозно.