Автор Тема: Мала планина  (Прочетена 2152 пъти)

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
Мала планина
« -: 30 Юни 2012, 10:02:43 am »
    От много време обмислях да посетя Мала планина. Тя е част от Западна Стара планина. Намира между Софийското поле, Искърският пролом и Понор планина. От всички части на Стара планина тя е най близо до София, но въпреки това е най слабо посещаваната част.В някой планинарски среди я наричат "Забравената" планина.
    На 29.06.2012 г. реших да направя една обиколка на южните и части.За начало на обиколката избрах с. Кътина защото до него има удобна линия на градския транспорт.От София  тръгнах от автогарата в кв. Илиянци с автобус №27. Слязох на центъра на селото, направих някой покупки, закусих и поех към планината.

Центърът на с.Кътина

Забелязах някаква туристическа маркировка и тръгнах по нея.

Маркировката ме отведе до това красиво каньонче. Съжалявам за качеството на снимките, но съм снимал телефона.

Реших да изоставя маркировката и да тръгна директно към билото на този рид.Малко след това излязох на хубав черен път и тръгнах по него.Достигнах до много приятен и поддържан заслон.Вероятно построен от местните хора.Заслона имаше открита и закрита част и иззидано с тухли барбекю.

Скоро след това през хубава борова гора излязох на билото. Доколкото ми е известно ридът над с.Кътина е най високият в Мала планина. Противно на името си тази планина далеч не е малка като площ.Името и идва от това, че в нея няма високи върхове.Тук човек много трудно може да се загуби.Из цялата планина са пръснати десетки махалички на супермахалата Церецел.

Не видях нито една змия, но пък бе пълно със змиегущери.

Здравчи камък. От тази скала се се открива красива панорама към махала Свидница на с.Церецел. Малко отклонение- на практика не съществува с.Церецел. Това е сбор от десетки махали разпръснати на огромна площ между гр.Своге, с.Царичина Костинбродско и с.Владо Тричков в Искърското дефиле.Невъзможно е да се обходи за един ден.Това е супермахала, може би най-голямата в България.

Навлязох в приятна и прохладна дъбова гора и реших тук да обядвам.

Обядвах и последва почивка. След това си направих си кафе и се отдадох на "бушкрафт" занимания. Една от задачите ми в този излет бе да направя изпитания на новият ми трион "Pilana", но за това мисля да пиша отделно.

След като си починах и се наиграх  с новата ми играчка в едно изоставено сечище реших да се връщам обратно. Почти изпълних поставените си задачи и се връщах доволен и в много добро настроение. Не мога да си обясня защо защо тази част на Стара планина е пренебрегвана и слабо посещавана.Тя е изключително красива, от нея се откриват страхотни панорамни гледки и има удобни транспортни връзки до нея.
Моят инструментариум

Върнах се обратно в с.Кътина и си направих малък подарък-студена бира.Довиждане Мала планина със сигурност ще се върна пак.

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re:Мала планина
« Отговор #1 -: 30 Юни 2012, 14:24:52 pm »
Хубава разходка. Няма никакво значение, поне за мен, къде е проведена. Природата в цяла България е приятна и карасива. Разхождам се в гъсти гори с надморска височина 350-400 метра. Много ми е приятно.
Това не ли змия, пишеш змиегущери. Много не познавам змиите, не закачам нито една.
    Не видях нито една змия, но пък бе пълно със змиегущери.
Не се страхувам от тях, но по-добре е всеки да си върви по пътя.

psylocibe

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
« Отговор #2 -: 30 Юни 2012, 18:36:01 pm »
това е слепок

Mavrud

• Hero Member
  • Публикации: 570
« Отговор #3 -: 30 Юни 2012, 19:57:43 pm »
Интересна разходка и чудесен разказ! Очакваме следващите!
Не се взимай толкова на сериозно.

stnenkov

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #4 -: 30 Юни 2012, 22:50:46 pm »
Много хубаво  се е получило. Пожелавам ти още много разходки.
Бързай,защото Живота е прекалено кратък.