Автор Тема: Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?  (Прочетена 23102 пъти)

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #60 -: 01 Август 2011, 20:34:54 pm »
Моите уважения към всички, ама да работиш пет дни в офиса, а събота и неделя да се размотаеш из горите, си е най-обикновен туризъм. Със или без разните бушкраф-сървайвъл пошибалки.

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #61 -: 01 Август 2011, 21:47:45 pm »
samotniq valk - направо ми съсипа съботно-неделните илюзии. Абе, подозирах си аз, че правя нещо не както трябва, ама добре, че има по-опитни бушкрафтъри, та да ми отворят очите. В такъв случай се налага да съкратя стоенето в офиса - вече ще почвам моите занимания от петък следобед, та чак до понеделник до обед - белким някой ги признае като 4-дневка. Ще трябва да си купувам и туристически обувки и раница - ей, хора - ще ме вкарате в разходи!

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #62 -: 01 Август 2011, 22:11:09 pm »
Хахах  добави един фикус и от турист ставаш бушкрафтър.  ;D Тогава обаче вместо раница ще ти трябва паняга. Ако нямаш дъска мога да ти дам да си направиш. ;D ;D От обувките ще спестиш. Карай на гол табан. Бос де. Някак по бушкрафтърски ще е. ;D
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
« Отговор #63 -: 01 Август 2011, 22:22:35 pm »
Жив и здрав да си Hobo! Знаех си аз, че във форума има хора с чувство за хумор. А с дъската някак си ще се справя, стига да се сетиш да пуснеш тук снимки и инструкции как се прави тази джаджа.  А да се ходи бос, казват, че е полезно даже.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #64 -: 02 Август 2011, 14:28:25 pm »
Цитат
Морс Кочански е казал: "Колкото повече знаеш - толкова по-малко носиш."
Мъдра мисъл, но искам да обърна внимание, че в английският език собствените имена се произнасят така, както ги произнася собственика им. Няма никакво значение как е изписано името, важно е каква е транскрипцията. В българския език пък записваме това, което чуваме и произнасяме това, което сме написали. Г-н Mors Kochanski има майка и баща поляци и не е чудно, че си произнася фамилията К О Х А Н С К И, съответно правилното изписване на български език е КоХански.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
« Отговор #65 -: 02 Август 2011, 17:52:00 pm »
Името не трябва да събужда предразсъдъци и търговски асоциации. Важно е кой какво влага в него. Бушкрафт чисто и просто е комплект от знания, умения и практика. Затова е много хубаво да споделяме личен опит тук и да усъвършенстваме уменията си колкото може повече.

+100. Кратко и ясно казано! Аферим! Комплект/комплекс/ от знания, умения и практика - това ще да е!

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #66 -: 15 Март 2012, 17:10:51 pm »
Абе не знам какво е бушкрафт, ама тези дни ми се върти една мисъл - какво е бушкрафтър.
Това си е съвсем нормален човек в цивилизацията, който като иде в пустошта заменя ежедневно използваните вещи с или супер модерни или съвсем примитивни. Няма да носи обикновена лъжица, ама титаниева или дървена. Няма да пали огън с кибрит, ами с чакмака на прадядо си или ще  трие клони, или пък ще си носи някакви супер модерни устройства. Ножът му трябва или да е супермегаултрасървайвал или пък кремъчен.
Бушкратърът е човек, който в пустошта не признава нормалните вещи.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #67 -: 15 Март 2012, 18:49:35 pm »
.........
Бушкратърът е човек, който в пустошта не признава нормалните вещи.

Мда 100% кратко и ясно както казва колегата  ko54  8)

Hunter

• Full Member
  • Публикации: 108
« Отговор #68 -: 15 Март 2012, 18:53:26 pm »
И освен това трябва бушкрафтъра да прилича на дядовците си , да носи на пиене, да яде кожата на прасето още докато се дере и да се къпе само като вали  :D ;D :D

ko54

• Hero Member
« Отговор #69 -: 15 Март 2012, 19:02:55 pm »
И да носи дрехи от вълна, плетени на 1 кука(не кожена)!  :D

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #70 -: 15 Март 2012, 19:13:54 pm »
И да носи дрехи от вълна, плетени на 1 кука(не кожена)!  :D

А, не! Вълната е забранена. Задължително трябва да е някаква мембрана с космически качества :)
И освен това трябва бушкрафтъра да прилича на дядовците си , да носи на пиене, да яде кожата на прасето още докато се дере и да се къпе само като вали  :D ;D :D

За кожата не знам, ама месото си е много добро. Опитано е :)

ko54

• Hero Member
« Отговор #71 -: 16 Март 2012, 07:57:18 am »
На предишната страница има линк за натуралиста Dick Proenneke, живял сам над 30 години в планините на Аляска, ама никой не гледа, щото всеки обича да спори, повечето пъти без никакви аргументи.

За мен това е бушкрафт - да си направиш сам къща, да си посадиш каквото вирее в местността и да плюскаш от това, което порасне. Плюс лов и риболов, разбира се.

А такива, които обикалят из горите, за да правят видеоклипове с цел реклама на разни ножове, брадви и прочие екипировка - са обикновени търговци(с известни практически умения), на които им плащат разни фирми с цел да пробутат на скучаещите и преситени градско-селски чули-недочули модната дума бушкрафт люде своята скъпа и прескъпа продукция.

Пак слагам линка за Dick Proenneke(Alone in wilderness) - http://www.youtube.com/watch?v=iYJKd0rkKss

Иначе рискуваме да се превърнем в "Чукча не читатель, чукча писатель"

samotniq valk

• Full Member
« Отговор #72 -: 16 Март 2012, 10:12:20 am »
Предишните ми постове бяха шегаджийски, но сега напълно сериозно те подкрепям във всяка дума!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #73 -: 16 Март 2012, 11:23:26 am »
Нека и аз се опитам да разсъждавам на глас по темата ,,Какво е бушкрафт? ''  Буквалният превод е : bush- храст и craft-  съдинка. Тоест за мен звучи - храсталясване и приготвяне на ,,манджи'' :) ! И добиване на разните му умения да си стъкмяваш огънче, да си приготвяш храната, т.е. Да умееш да използуваш ресурсите, които майката Природа ти ,,дава'' наготово! Ами аз до преди три години, като въобще не бях чувал за тази прекрасна дума ,, bushcraft'' , какъв съм бил, когато съм започнал да посещавам гори,планини от съвсем млад, стъкмявал съм огън, намирал съм храна( раци, жаби и др) ,правил съм си прибори за хранене от издялани с ножчето клечки? Колко от нас, не са го правили това от малки? Сигурен съм , че много малък процент не са, т.е. Че Ние-Човеците сме си БУШКРАФТЪРИ по природа ,без да сме го знаели това! :)  :D

mrw8

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 30
  • България
« Отговор #74 -: 16 Март 2012, 12:33:31 pm »
Craft - в случая мисля, че значението му е "занаят". Bush - буквалния му превод е ясен. Мисля си , че нормално звучащия на Български превод на bushcraft би трябвало да е нещо от рода на "горски занаят".