Автор Тема: Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?  (Прочетена 23079 пъти)

Mili

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #45 -: 28 Април 2011, 23:08:18 pm »
Кой го каза, добре го каза. Ходенето по гората и докосването до природата е до манталитет.
Събирай колкото искаш, но нека след теб да остане и пънче и коренче в земята. И без това вие всички знаете, предполагам, че по-хубав чай от този, който сам си си набрал няма!! Така, че нямам нищо против събирачеството!
Иначе аз познавам съвсем модерни хора, които като минат по еко-пътеката, я почистват от клонки, за да не се дерат хората след нас и се спират да откъснат всеки изсъхнал клон изпречил се на пътя им, за да не точи от живота на здравото дръвче. Боклук и клони по пътеката не оставят и, ако някой камък на пътя се клати, то той прилежно се отмества, за да не се излъже и друг!
Така може. Одобрявам! ;)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #46 -: 01 Юни 2011, 08:20:38 am »
Темата нещо заглъхна, и що така ???. Вчера прочетох в руския форум http://rusknife.com/ в темата, където обсъждат стават ли фолдърите за Бушкрафт, следното определение за Бушкрафт: "Целенасочено придобиване на работни навици за устройване на бита в дива среда, практикувано от градските жители като средство за активен отдих и закаляване на характера". Просто и ясно казано, всичко в главата ми се проясни и подреди, а то се бях притеснил, че не ставам за бушкрафтър. Сега вече спокойно ще си дялкам разни неща на вилата до гората, ще придобивам разни полезни работни навици и ще калявам характера, почивайки си едновременно от напрегнатото всекидневие. Абе друго си е да си "подкован" теоретически. ;D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #47 -: 01 Юни 2011, 13:34:18 pm »
Според това опредеение излиза, че Самотния вълк е бил прав, когато в един друг форум каза, че бушкрафта е за градски момченца, като се мотивира, че те имат нужда от обучение и практика, понеже останалите си знаят нещата от малки защото практически ежедневно са в Буша. Не стана ясно защо това му изказване вбеси гуруто и шефа на бушкрафта Стоян Стоянов от Дивдядово (Шумен). Той и верните му войни, модераторите на форума, дружно нахокаха Самотния, след това го заклеймиха и накрая му удариха бан за 10 дена.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
« Отговор #48 -: 01 Юни 2011, 13:55:31 pm »
И според мен Hobo трябва да се гледа по-широко на нещата, щото където всички мислят еднакво, никой не мисли много... :D И още едно супер кратко определение с лек привкус на хумор намерих пак там: Бушкрафтът можел да се определи като туризъм хард и оцеляване лайт,  ;D демек някъде по средата.  А че сме градски момченца, така си е, късно ми е вече да ставам селянин, макар знае ли човек? ???

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #49 -: 01 Юни 2011, 14:41:40 pm »
  А че сме градски момченца, така си е, късно ми е вече да ставам селянин, макар знае ли човек? ???
Прав си ko54, точно като тебе мислех и аз до 2003 г. Изведнаж почувствувах някакво мътно желание да заживея на село, след 40 години живот в Разград, разбира се и той е едно голямо село. Но нали живеехме като граждани. Сега от 8 години съм много добър селянин, само дето не мога да си намеря спътник за планината, защото всеки ден са на полето или в гората. Не искат да чуят за планина, но само да имам време, ще ги превъзпитам.

ko54

• Hero Member
« Отговор #50 -: 02 Юни 2011, 07:41:36 am »
И при мене е така, meco puh, явно си е до годинките. А относно Бушкрафта - да си го разбира Бушкрафта всеки както си иска, тук БДС стандарти няма да се въвеждат засега и слава богу. Лично за мен е важно, а и интересно, да си разширявам знанията за природата и да научавам нови примитивни техники в тази необятна област на добре забравени стари умения. Хем полезно, хем приятно. Днес лъжица, утре копие и лък, по-нататък бумеранг(за да си бруля орехите), после еще нещо и т.н.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #51 -: 04 Юни 2011, 01:37:15 am »
Едва сега ми остана време да пиша . Бушкрафта е вносна дума, това би означавало живот из трънака . Отиването на вилата само по себе си не е бушкрафт , всяка една вила представлява къща в населено място с някакви удобства , е не се вписва ,това че градския ни живот ни е разглезил до степен че ако няма тоалетна смятаме че сме вън от цивилизацията не означава че е така . Бушкрафта или живота из дивото е пребиваване на места които са все по малко , извън маркираните пътеки и живот който ни кара да се нагаждаме към заобикалящата ни среда . Много е лесно да напълниш една голяма раница с дрехи принадлежности и храна и да прекараш няколко дни сред природата, но  това поне според мен не е точно бушкрафт а една разходка сред природата .

ko54

• Hero Member
« Отговор #52 -: 04 Юни 2011, 08:04:50 am »
Така е, cat. Аз не съм и казвал такова нещо. Това и това също не е бушкрафт. Обаче нали все пак някъде трябва да се придобиват тези навици, техники и умения, за да знае човек, като хукне целенасочено към дивото,  какво и колко неща да вземе със себе си, т.е. да си подбере екипировка. Аз разбирам бушкрафта като осмислено бягство назад към природата(трънака, както го наричаш), обаче не с един гол нож в ръка и препаска на слабините - това си е живо оцеляване, а аз не съм мазохист. Ако се наложи да оцеляваме - ще оцеляваме с каквото се окаже под ръка.  А бушкрафт-училища няма в България, има в Англия и другаде. И се налага тези умения и техники да се придобиват кой където свари и намери за добре. Засега се уча и тренирам.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #53 -: 04 Юни 2011, 13:59:19 pm »
...... А бушкрафт-училища няма в България, има в Англия и другаде. И се налага тези умения и техники да се придобиват кой където свари и намери за добре. Засега се уча и тренирам.
Всъщност абсолютно нищо не ни налага да придобиваме подобни знания, единствено желанието да се "измъкнем" поне за малко от сивото еднообразие ни кара да обръщаме поглед към природата. Що се отнася до "бушкрафта" този вносен израз ме дразни излиза, че единствено австралийските аборигени и техните "брадчеди" от Африка са на ясно как се общува с природата, а всички останали народи и нации са обречени на гибел. Опита да се превърне в "идеология" с призив обратно към природата е маркетингов трик и нищо повече поне за мен.  Подобни "школи" в България има и в момента, това са туристическите дружества, различните клубове за екстремни спортове, скаутските организации и дори Националната Спортна Академия.  Уменията и техниките, които изучаваме по едно или или друго време са нищо ако не сме си изградили правилните навици към заобикалящата ни среда "дива" или "питомна".  

ko54

• Hero Member
« Отговор #54 -: 04 Юни 2011, 20:08:58 pm »
Така е озаглавена темата - "Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?" Ако темата беше за оцеляването, щяхме да пишем за сървайвъла. А бушкрафтът аз го разбирам по начина, по който го описах по-горе. А примитивните техники и умения на мен лично са ми необходими, защото така прекарвам по-пълноценно свободното си време, а и ми доставя удоволствие, като направя нещо само с нож, трионче и брадва.  Също считам, че Робинзон Крузо трябва да го класифицираме не като сървайвълист, а  като бушкрафтър, макар, че  авторът Даниел Дефо(1719 г.) услужливо му поднася под носа цял разбит кораб, за да се снабди с пушка, пистолет, бурета с барут, саби и цял сандък с дърводелски инструменти, а и с пирони и дъски, доколкото си спомням. А самата дума бушкрафт си е чужда, спор няма, и мен ме дразни, но какво да направим сега, като са я измислили англоговорящи люде. За сървайвъла има - оцеляване, а за бушкрафта - няма. Руската дума "Спутник" навсякъде си е спутник, щото те първи я употребяват. А мен лично ме дразни думата скаут и скаутски организации, едно време им казвахме пионерчета и пионерски организации, а и вършеха доста полезна работа - що борчета и други дръвчета сме засадили по Козница над Клисура, по северната тангента на мостовете, откъдето сега скачат с бънджи, други откачени като нас, само, че в друг аспект. Така, че много чуждици навлязоха в нашия роден език, но това не означава, че ще седна да си разплета чорапите в знак на протест. А като знак на протест срещу чуждиците в българския език(бушкрафт, сървайвъл, скаут, бънджи, мънджи и прочие), ще ударя едно питие, тъй като стана ракиено време:

ko54

• Hero Member
« Отговор #55 -: 05 Юни 2011, 10:21:08 am »
И уви, всичко е маркетингови трикове на комерсализацията. В този ред на мисли си правя сметка, че бушкрафтът е едва ли не най-бюджетния начин да практикуваш своите хоби-занимания(който ги практикува). Нож, брадва, трионче - това е. А спелеологията и алпинизма? Та само един читав пикел струва няколкостотин евро, а останалата качествена екипировка? Та кой ще тръгне днес за високопланинско изкачване с конопено въже? А за буша става и конопено въже. А за лова и риболова изобщо не ми се говори - пушки по няколко хиляди и ножове по няколкостотин лева(евро). А спинингите с по 6-12 лагера? А подводното плуване? А вело-, мото- и автотуризма? Колко струва един среднолуксозен кемпер за комфортен автотуризъм? А в бушкрафта се рекламира само нож и брадва. Който има глава на раменете си, ще мине с бюджет 50-100 лева за любимото си хоби, а който няма - пълно е в онлайн-магазините с Грансфорс Брукс брадви, ножове Рандал и Барк Ривъри, всеки по няколкостотин евро(долари). И даже при този скъп вариант на екипировка, бушкрафтът е пак по-евтино хоби, отколкото повечето от изброените по-горе.   Аз лично ползвам бюджетни ножове Мора-Фрост, Хултафорс, бюджетно сгъваемо трионче и малко по-скъпа брадва Wetterlings, конопени въженца и това ми е предостатъчно.

cat

• Sr. Member
« Отговор #56 -: 06 Юни 2011, 22:46:29 pm »
С Хобо многократно сме си говорили за супер скъпата екипировка и има ли смисъл купуването и , ;D а споровете между Ваньо и Хобо събират доста публика в чата  ;D ;D ;D ;D . Като ме видят туристите с ловната раница от брезент и реагират с лека насмешка сега с армейската сигурно също ще предизвиквам леко иронични погледи . Но за мен поне истината е в златната среда, нито ултра скъпа екипировка нито другата крайност . Така е със всичките хобита можеш да ловиш риба с екипировка за няколко хиляди може и с лескова пръчка може да ходиш на лов с Тоз може и с поръчкова пушка и накрая важното е не екипировката а това да ти е приятно това което правиш .

ko54

• Hero Member
« Отговор #57 -: 07 Юни 2011, 08:15:53 am »
cat - Златната среда - това е!  Здрава, качествена и достатъчна за съответната цел екипировка, с щадящи джоба цени, макар, че трудно се намира, но с повече усилия и тичане става.
А какво може да направи един човек с минимална, но достатъчна екипировка може да се види от този линк в YouTube, това е в края на 60-те години, човекът е Dick Proenneke, филмчето Alone in wilderness е от няколко части по 9-10  минути, снимано с кинокамера, и май на това трябва да казваме Бушкрафт. http://www.youtube.com/watch?v=iYJKd0rkKss
И както казваш cat, най-важното е  - да ти харесва това, което правиш.

WolfHeart

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
  • Soturin tie
« Отговор #58 -: 01 Август 2011, 18:01:22 pm »
Морс Кочански е казал: "Колкото повече знаеш - толкова по-малко носиш."
В днешно време почти няма сфера, от която да не се печелят пари. Ясно е че много хора организират и курсове и продават екипировка и какво ли още не. Бушкрафтът обаче има за цел да даде познания на човек, за да си осигури сам инструментите, от това което предлага природата. Това не трябва да ни бъде самоцел, но знанието е най-важният инструмент, който можете да сложите в раницата. Освен това част от уважението и любовта към природата е познаването й. Един добре подбран нож или брадва, трион, някоя и друга кукичка и удобни, функционални дрехи, парче връв биха били напълно достатъчни.
Един от известните бушкрафтъри - Рей Миърс - разказва, как като малък постоянно е бил в гората. Нямал е пари и съответно сам е изработвал това, което му трябва. Така са живели и хората в древността. Познавали са всяко растение и билка, знаели са как да си намерят храна и чиста вода, как да се скрият от природните стихии и като цяло как дивото да им бъде дом. Хилядите удобства, които имаме сега дори и като ходим в планината са били умения тогава. Сега огън се пали с едно движение, а тогава е отнемало много повече време. Виждал съм палатки, които хвърляш във въздуха и падат разгънати. Носим си Викторинокс-и с няколко ножа, отварачка, трион, пинсета, сешоар, ножичка, шмиргел и още поне 15, които почти не ползваме. Накратко - имаме всякакви удобства днес.
Името не трябва да събужда предразсъдъци и търговски асоциации. Важно е кой какво влага в него. Бушкрафт чисто и просто е комплект от знания, умения и практика. Затова е много хубаво да споделяме личен опит тук и да усъвършенстваме уменията си колкото може повече.
Soturin tie

cat

• Sr. Member
« Отговор #59 -: 01 Август 2011, 19:43:29 pm »
WolfHeart  +10 всичко което си написал е 100%вярно