Автор Тема: Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?  (Прочетена 23029 пъти)

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #30 -: 19 Април 2011, 18:07:30 pm »
За кое да съм спокоен....за това , че са повече бушкрафтъри...и където минат трева,гъба или билка  не никне....?
За това че искат да живеят според техните обичаи от 1000 години, а аз да им плащам помощите през 2000 година ли, като в същото време моята дъщеря не е получила и 1 лев от таз държава?
Айде, няма нужда от спокойствие.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #31 -: 19 Април 2011, 19:16:10 pm »
За кое да съм спокоен....за това , че са повече бушкрафтъри...и където минат трева,гъба или билка  не никне....?
За това че искат да живеят според техните обичаи от 1000 години, а аз да им плащам помощите през 2000 година ли, като в същото време моята дъщеря не е получила и 1 лев от таз държава?
Айде, няма нужда от спокойствие.

И аз се нервирам, ама от това нещата няма да се оправят. Гладни са хората, лошото е, че и нашите доходи нещо почнаха да намаляват. Поне при мене де. А всъщност защо са "грапави", да не е някъкъв нов термин?
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #32 -: 19 Април 2011, 21:36:16 pm »
............ А всъщност защо са "грапави", да не е някъкъв нов термин?
Ами нов,колко да е нов...така им викахме в СВ през 89та. ;D
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #33 -: 19 Април 2011, 22:18:48 pm »
Изместихме темата! Иначе циганите имат много повече запазени занаяти, но са си и племе неразумно. Истината е по средата предполагам.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #34 -: 20 Април 2011, 10:58:46 am »
Ама трепането на диви животни, рязането на немаркирани дървета в гората....НЕ! Ходи, гледай, събирай си боклука, НО НЕ ПИПАЙ!

По този повод. Ето една снимка от 20 часовото имитиране на бушкрафт дейност от група ентусиасти, които иначе със сигурност са си изкарали добре. Абстрахирайте се от човека, той е случайно в кадър. Вижте прясно отсеченото и колко е то:

снимка Стоян Стоянов

Това е само една от снимките. Има и още. Кому е нужна всичката тази сеч? И за какво? За масичка на която да пийнат вечерната ракийка по бушкрафтърски. Може би нямаше да занимавам форума със снимката, но това не са случайни хора отишли да пият по ракия на теферич, а група запалени бушкрафтъри. Води ги гуруто и шефа на бушкрафта Стоян Стоянов от Дивдядово (Шумен). Мястото не е сибирската безкрайна тайга, а едно малко плато с краен брой дръвчета по него. Част от хората, между които и Стоян, са стигнали до полянката с кола. Нима не можеше да вземат от къщи една походна масичка вместо да секат? Някой може да каже, че са сечени само някакви издънки. Какво като са издънки? Какво ще стане ако всеки излязал на излет изсече по толкова?

Не го разбирам бушкрафта така! Някак лицемерно ми звучат всичките приказки на Стоян Стоянов за "живот с Природата и идеологията на Бушкрафта" след една такава снимка.

С най-искрени чувства искам да помоля. Момчета, не сечете без нужда живи дръвчета дори да са само някакви издънки. Ако не можем с друго нека поне с това допринесем да има Природа такава каквато искаме да я виждаме!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
« Отговор #35 -: 20 Април 2011, 11:23:15 am »
Даа, тъжна картинка. А може би не са искали да си повредят скъпите бушкрафтърски ножове, триони и брадвички със сухи дървета и чепове. Мокрото по-лесно се сече.  :(

ckaiyokar

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #36 -: 20 Април 2011, 11:58:13 am »
Понеже наистина го приемам лично , ще пусна едно обяснение , за всички, които са загрижени за природата и гората , но лятото стоят на климатик , имат хиляда и една електроконсумиращи глезотийки в къщи и в офиса , на ден мачкат и хвърлят 100 хартийки , 10 найлонови торбички , карат атв или мотор в планината , и не познават коя част от дървото НЕ ПРЕЧИ ДА СЕ ОТРЕЖЕ.
Природолюбители които и идея нямат колко се сече , за да се направят листите , които те днес съвсем безгрижно унищожава
Ще напиша по-дълъг пост скоро но сега нямам време , и още нека всеки честно погледне в спомените си и само за себе си изясни колко дървета е засял.Тогава да говори.Заявявам , че аз съм защитник на гората и активно работя в тази посока.Не само по разни форуми, а съвсем реално.Ако съм в същата ситуация пак бих си направил маса от леторасти и издънки на леска , които на следващата година ако  не то след две ще са си пак там.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #37 -: 20 Април 2011, 12:03:49 pm »
Цитат
може би не са искали да си повредят скъпите бушкрафтърски ножове
Едва ли. Някои от тях са членове на нашия форум. В никакъв случай не са манекени. Свестни хора са. Запалени са по Бушкрафта и редовно практикуват. По-скоро са сякли без да се замислят. А може би не са си направили един друг забележка, за да не се развали атмосферата на компанията и сбирката. Предполагам сами ще си кажат как е било.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ckaiyokar

• Jr. Member
  • **
« Отговор #38 -: 20 Април 2011, 12:08:47 pm »
Аз бях от сечащите , и сякох съвсем внимателно и целенасочено , без да правя забележки никому, щото нямашенужда.Сякох точно толкова колкото ми трябваше.

ckaiyokar

• Jr. Member
  • **
« Отговор #39 -: 20 Април 2011, 12:10:55 pm »
И не е лошо когато следващия път си купите ЕКОЛОГИЧНИ  и ПАЗЕЩИ ПРИРОДАТА дървени въглища от магазина или бензиностанцията , да се замислите как се правят те , от какво , и изсичането на още колко дървета ще финансирате с тази покупка.
Айде да не задълбаваме , че ще вземе да се изкараме най- опасните създания стъпвали някога в гората.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #40 -: 20 Април 2011, 17:54:49 pm »
Не мисля че групата която ходи до Мадара е направила нещо нередно с птнейсетте пръчки дето си направили маса и пейка от тях. То там май не е защитена местност, ако говорим законово. Ако говорим човешки, петнайсе издънки не нарушават екологичния баланс там, а и май се кастреше периодично за да не смуче соковете от дървото. Нали и досега се правят кошове и панери от разни издънки.
Ако сички лагеруващи бяха като наще бушкрафтъри, местата из горите щяха да цъфтят освен това.
Пък ако за петнайсе издънки се прави на въпрос, значи т.н. цар требе да му се устрои народен съд секънд едишън, па да се гътне в някой дере веднага след произнасянето.
И последно - предлагам претенциите един към друг да се обсъждат на едно място / щом са два форумата, да се менкат/, щото така много смешно става, секи лафи па се чуства и безнаказан след туй, щото му отговарят от другия полюс на бушкрафта и я стигне до него мнението я не.
Аз да кажа де, че по принцип не правя маси и столове от издънки или въобще от нищо и това си има две пречени- едната прозаична, другата ментална. Но ако бях ходил на Мадара щях да помагами за масите и за дирека за седене.
Ми това е, казах кото имам да казвам, според мен така е чесно :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #41 -: 20 Април 2011, 18:22:41 pm »
С две ръце подкрепям тезата на Кент, както за това дали е редно това което са правили на сбирката, така и предложението за претенциите на когото и да било към когото и да било да се обсъждат на едно място.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #42 -: 21 Април 2011, 08:03:21 am »
 Една гора във вида в които и се дивят всички пораства за 80+г ако е широколистна или за 50+г ако е иглолистна и то след грижи и редица лесовъдни меропрятия . Започва се със сеч до голо изкореняване на по големите дънери след това  се прави план на насаждението оставят се пътища да има от къде да вървят туристите и да псуват горски , дървари и овчари понеже едните режели и оставяли коловози по пътеките ИМ другите пасели добитъка и тои осирал пътеките ИМ кучетата ти лаели и хапели /ми какво да ги правят /,обаче дърварите си плащат билет за дърводобив а овчарите пазбищна такса на глава добитък за това си право да извършват тия деиности в гората интересно мие какво плащат или правят туристите за правото си да са там . След това се пристъпва към засаждането на фиданките засаждат се нагъсто и първите няколко години  около тях се коси отстранява се нежеланата разтителност  прореждат се и самите фиданки и така докато дърветата могат сами да почнат да се грижат за себе си . Първо прореждане разбираи дърводобив се прави след 20-25г понеже на тази възраст дърветата вече са достатъчно големи и започват да си пречат едно на друго /ако си забелязал гора с високи но тънки дървета които се чупят от вятъра / от такова прореждане се добиват дърва за огрев след 10г се прави второ такова прореждане вече дърветата са по дебели и част от добитата дървесина отива за дървен матерял и така на всеки 10-15г докато в даден момент не се реши какво да се прави с тази гора да се стави като гора или да се добие дървесина и наново да се засее гора .

anjsan

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #43 -: 21 Април 2011, 09:01:38 am »
Отстрани изглежда много грозно да пишете лоши неща за хора които не присъстват тук . Вие не бяхте там и не знаете какво се случи точно . Съдите по снимките , но така се подвеждате . Да , сякоха се десетина сурови дръвчета и аз лично отсякох два млади мъждряна . Поемам цялата отговорност за това . Уверявам ви че на гората нищо й няма и няма да изсъхне от нашите действия . Не виждам нищо нередно в това човек да си отсече една сопа от сурово дърво при разходка в гората . За огъня ползвахме клони от едно голямо паднало сухо дърво .
Ние също сме загрижени за природата като вас и тези ваши нападки са неоснователни . В България има хора които причиняват много повече вреди и по-добре насочете усилията си към тях . Всичко хубаво!
Донту Ориби Хапи

ko54

• Hero Member
« Отговор #44 -: 21 Април 2011, 09:05:50 am »
Според мен трябва да се направи тема "Санитарна резитба и санитарна сеч", в която някой професионалист в тази област да обясни кое какво е, как се прави, с какво и най-вече коя част от дървото може да се отреже така, че не само да не е вредно, а да е полезно за дървото.
Примерно за овощните дървета ми е ясно/след като изчетох маса специализирана литература и продължавам да се уча/, че трябва да се прореждат, особенно вътрешните пресичащи се под ъгъл клони, да се оформя короната, да се подмладяват периодично и т.н.  Обаче за широколистните и иглолистни дървета/в гората де/ знанията ми са мижави. Според мен, ако хората - туристи, сървайвълисти, бушкрафтъри, вело- и авто-туристи и пр. си имат основни понятия в тази област, има шанс някога да настъпи мир между еко- и нееко-скитащите се по горите хора.  :)