Автор Тема: Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?  (Прочетена 23081 пъти)

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
Re:Какво е това бушкрафт и как го разбирам аз?
« Отговор #15 -: 10 Март 2011, 15:12:43 pm »

Цитат
Риторичен е за който иска да си извади главата от пясъка и да нарече нещата с истинските им имена. Всички тея нови термини като био-храни, био-продукти, био-култури, ще добавя и бушкрафт, са единствено нужни на търговците. Човеците сме живяли и преди тях, но сега здраво ни ошушкват чрез тях.

ми био- са я. иначе как ще различиш парафиновите ябълки от истинските. не всеки разбира от външен вид, и не всеки ще привлече деформираната червива ябълчица повече от голямата лъскава червена. хобо прав си че ни ошушкват обаче, щото не всичкото био- е био. за противоотрова домати от балкона или от село. но от друга страна зависи къде е селото и къде е балкона, щото благодарение на "суперпрозорливите" ;D мозъци от близкото минало, райската градина интензивно се превръща в пустиня.

да разбирам ли че се има нещо против и ГМО. щото тука лесно, дето сме една намаляваща шепа хора да се изхранваме с краставици и домати от село, млЕко, ракийца и домашни суджуци дори.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #16 -: 29 Март 2011, 09:55:54 am »
Вчера гледах някакво филмче в което един юнак сечеше едно дръвче дебело колкото китката ми. Използваше метода "батонинг". Беше си подготвил специална бухалчица и удраше с нея по ножа. Та го би тоя нож, та го пра. Докато се бореше с дръвчето не издържах и казах: "Абе защо не го натиснеш с ръка и на извивката където ще се изпънат жилките не го прережеш с две тръквания?"

Хобка погледна през рамото ми и след минута каза: "Не виждаш ли, че това филмче няма за цел да те научи как да отсечеш дървото, а да те накара да купиш ножа. Виж, че постоянно го размахва пред камерата." Ето го разковничето. От години се мъча да го формулирам в едно изречение:

Комерсиалния бушкрафт няма за цел да даде знаия и умения на хората за Бушкрафта, а да ги направи купувачи на Бушкрафт стоки и услуги!

Това обяснява всичко. И филмите в които се показват неща доста различни от реалността, и книгите ужръководства на спец части, както и внимателно написаните биографии на манекените главни артисти показвани по дискавъри чанел, както и безбройните джаджи, пантифлюшки и баси ножове, които те неизменно ползват във филмчетата. Мултимилионна индустрия, която е уплела в паяжината си много хора. Хора, които вече са убедени, че понеже са изгледали всички филми с участието на Беър Грил и Рей Миърс удобно изтегнати на дивана в къщи и даже са запомнили повечето бушкрафт термини на английски и са вече обучени бушкрафтъри и оцеляващи. Де да беше така. Щеше да е повече от прекрасно.

Аз се радвам, че тук  в този форум виждам все повече хора, които не се кланят на комерсиалния бушкрафт, а с желание излизат сред Природата и се занимават с реален Бушкрафт. Търпеливо и последователно трупат своите знания и умения в условията на реалната среда. Убеден съм, че ще ставаме все повече и повече и споделяйки своите виждания и опит заедно ще напишем след време статията със заглавие "Какво е Бушкрафт". Ще я напишем с наши думи без да преписваме експертите на комерсиалния бушкрафт. Само е въпрос на време.

Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #17 -: 29 Март 2011, 11:54:26 am »
Комерсиалния бушкрафт няма за цел да даде знаия и умения на хората за Бушкрафта, а да ги направи купувачи на Бушкрафт стоки и услуги!
комерсиалният си е чиста реклама на различни стоки,но имай напредвид ,че ако не е такъв(,имам предвид с много изкривена истина и разни трикове) много малко хора ще гледат тези предавания.
don't waist your time for searching all those waisted years

bobber

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 48
« Отговор #18 -: 29 Март 2011, 15:03:19 pm »
да и това е от значение защото има хора които се зарибяват от тея предавания и след това разбират каква е истината ;)

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #19 -: 02 Април 2011, 05:18:14 am »
Виждам, че наскоро назрява един сблъсък между два термина на две не чак толкова различни но и същевременно различаващи се неща. А именно две от формите на прекарването на приятно време сред природата - трекинга и бушкрафтинга. Сега трекинга е стигането от точка А до точка Б по някакъв път или това в общия смисъл си е разходката. ЯВ нея много повече играят роли модерните технологии в обувки, раници, облекло и прочие. До колкото бушкрафтинга за мен е умение за живот сред природата. Тук никой не ти е казал, че трябва задължително да стигнеш някъде, задължително да ходиш изобщо. Той се занимава главно за мен да построиш лагер, да напалиш огън, да осигуриш храна. Вярно е, че древните народи са минавали понякога големи разстояния в търсене на храна, но са прекарвали и доста време в не токлова временни лагери веднъж намерили я.
В този ред на мисли повече бушкрафт е да опечеш две пържоли, отколкото да качиш един връх.  ;D Или поне аз така разбирам нещата. Особено ако си осигурил дървата сам, запалил си ги с феророда, пък ако си си утрепал и пържолата ще си даже и за пример. Пък това, че си излязъл на разходка, отишъл си до еди кой си връх и си изял 2 сандвича със салам изобщо не те вписа в нещо повече от турист.

А доколкото споровете за това дали си бушкрафтър, турист или нещо си друго са съвсем безмислени за мен. Да отидеш до първата поляна и да полежиш на едно одеяло е 5 пъти по-смислено от този спор. А тези спорове са нищо повече от опит за мерене на вие знаете какво от типа на от мен по-прав няма и всичко трябва да става по моя начин. Всеки човек с кефа си  ;D

Ийон Тихи

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #20 -: 02 Април 2011, 11:50:21 am »
trek (trekking) - a long arduous journey, especially one made on foot.

Да ви кажа честно, никак не обичам думата "туризъм". Това ми бие малко на обикаляне айляшката с фотоапаратче в ръчичка из градове и селца и снимане на забележителности.
За мен философията на трекинга е съвсем друга. Там се набляга на трудността, на усилието, на превъзмогването. И затова не бих нарекъл трекинга "разходка". Разходка е да се разходиш  в парка, или из центъра. Трекинга е духовно преживяване, тъй си е. Това мисля аз, аха.
А за "скарния" бушкрафт, там освен да нахраниш духа у стомахчето, друго духовно не виждам.
"Ако е Ка, ще връхлети като вихър и плановете ти ще рухнат като хамбара на дядо ми, когато го порази циклонът."

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #21 -: 05 Април 2011, 17:17:53 pm »
 :) С две ръце съм за трекинга.....а знанията от бушкрафта, а само в помощ....те не тежат и не заемат място в раницата  ;D
За еднодневен преход храната ми се събира в това Оптимусче, дори понякога остава и я връщам в къщи.

:)
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #22 -: 06 Април 2011, 15:10:07 pm »
Има едни хора, които в неделния ден спят до обяд, след това излизат да пият кафе по Витошка или в кварталното кафене, следва разходка из МОЛа и гледане на някой филм до към 23 часа и така изминалия ден им изглежда чудесен и са си отпочинали за следващата седмица/ имам такива познати и иначе са чудесни хора/. Аз пък давам мило и драго да се махна от града, като не се замислям дали ще отида до някое интересно място, което да щракна с фотото, дали ще се кача до някой именит или безименен връх, дали ще половя риба в някоя река/моля рибарите да я пускат обратно а за ядене риба има прекрасна и в магазина/ или ще си запаля огън с приятели на някоя поляна... Та в този дух да спориме кое е правилно и кое не.. Дали ще се нарича туризъм, трекинг, баирбудалък ;D, бушкрафтинг, шматаросване из пущиняка .. а бе има ли смисъл? ??? Най-важно според мен е да прекараш добре сред природата, така че да се откъснеш от ежедневието, да смениш начина си на живот поне за ден, да се доближиш до корените си /без да е нужно чак да ходиш с кожена препаска и да дялкаш тоягата си с кремък/, да изпиташ тръпката от това да откриеш ново място или да си направиш бивак от клони например. А иначе човечеството е обречено да носи "найлона", да се изхранва с "найлоново ГМО" и такива ми ти работи. Не зная дали има начин да се избегне тази съдба за нашите поколения но поне можеме да запазиме любовта към природата и стремежа да сме по-близо до нея. В това намирам и основния смисъл на този форум - споделянето на любовта ни към природата. Споделянето на радоста от постигането на нещо ново или по нов /често пъти забравен стар начин/, преборването на трудностите със собствени сили..
Леле как се увлеках. Спирам, че това замяза на морализаторски трактат :-[ :-[ :-[

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #23 -: 06 Април 2011, 16:23:07 pm »
Ей ,тъкмо сядам да напиша и аз как разбирам тази чужда думичка наречена ,,bushcraft", прочитам последният пост,който се оказва твой  hr.zlatarev и... човече, абе ти да не си някой медиум? ;D За същото щях да пиша и аз! Егати съвпадението, само с малката разлика че исках да спомена ,не на последно място разходките с велосипеда! ;)

Mili

• Newbie
  • *
  • Публикации: 4
« Отговор #24 -: 19 Април 2011, 11:51:08 am »
В този ред на мисли повече бушкрафт е да опечеш две пържоли, отколкото да качиш един връх... Особено ако си осигурил дървата сам, запалил си ги с феророда, пък ако си си утрепал и пържолата ще си даже и за пример...

Не бих казала "за пример". Аз повтарям, че тези термини са ми крайно непознати, но ако "бушкрафт" наистина означава да се правиш, че живееш сред природата както едно време е било съм твърдо против! Всичко от което искаме да избягаме е създадено от човешка ръка. А всичките ония, които ни карат да купуваме, са същите тия, които сме и ние самите -> хора! Толкова малко природа сме си оставили на Земята, че туристическото преминаване по познати пътеки, които така или иначе са пипнати от човека е по безвредно за Майката природа, от колкото имитирането на живот в природата изчезнал преди векове. Ние вече не сме ония хора! И да ходим да притесняваме истински дивата природа само защото ни е писнало от това, което сами сме си направи е егоистично! Което си е диво нека си остане такова има достатъчно места откъснати от градовете и селата, на които можем да си почиваме от грешките на човешкия род. Ама трепането на диви животни, рязането на немаркирани дървета в гората....НЕ! Ходи, гледай, събирай си боклука, НО НЕ ПИПАЙ! Одобрявам само тия разходки, след които Природата ще забрави, че си бил там! Нищо да не остане след теб и нищо да не вземеш със себе си освен спонени и снимчици!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #25 -: 19 Април 2011, 13:21:52 pm »
Както е тръгнало, до 5 години изобщо ще забранят паленето на огън не само в горите, ами и по полята. Къде ще оцеляваме и бушкрафтстваме тогава, един господ знае.  ??? 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #26 -: 19 Април 2011, 13:59:58 pm »
Донякъде си права, но не виждам какъв е проблема в събирателството. Аз от доста години съм гъбар примерно и си бера гъби. Но ги бера, така че да остава мицела, за да може и след мен да има. Събирам сухите дърва, за да може и след мен да има. Да не говорим за санитарната сеч, която типично по български се е превърнала във вандализъм. Но правилното и неправилното присъствие на човека в природата е въпрос на манталитет.

ko54

• Hero Member
« Отговор #27 -: 19 Април 2011, 14:15:45 pm »
Донякъде си права, но не виждам какъв е проблема в събирателството. Аз от доста години съм гъбар примерно и си бера гъби. Но ги бера, така че да остава мицела, за да може и след мен да има. Събирам сухите дърва, за да може и след мен да има. Да не говорим за санитарната сеч, която типично по български се е превърнала във вандализъм. Но правилното и неправилното присъствие на човека в природата е въпрос на манталитет.

Браво, и аз режа внимателно гъбите с нож, за да има и следващия сезон. Ромите, обаче, това не го разбират и след тях гъба не никне.  Забравих за билките - там е същото дередже, като скакалци са.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
« Отговор #28 -: 19 Април 2011, 16:49:31 pm »

..... Ромите, обаче, това не го разбират и след тях гъба не никне.  Забравих за билките - там е същото дередже, като скакалци са.
Роми?????....грапави мангали им викаме в нашия клас...... ;D
Правилната дума за циганин, е ГРАПАВ МАНГАЛ.
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

ko54

• Hero Member
« Отговор #29 -: 19 Април 2011, 17:13:10 pm »

..... Ромите, обаче, това не го разбират и след тях гъба не никне.  Забравих за билките - там е същото дередже, като скакалци са.
Роми?????....грапави мангали им викаме в нашия клас...... ;D
Правилната дума за циганин, е ГРАПАВ МАНГАЛ.

Спокойно, колега. :) Ама човек, ако се замисли, те май са по-бушкрафтъри от нас - оцеляват ден за ден с каквото имат под ръка/разбирай свили/, имат каруци, коне, брадви и лопати, ножове и един билюк малки бушкрафтърчета, които щъкат полуголи насам-натам. Аз, ако се разходя час-два навън по тениска при тая температура/днес/ смятай, че пневмонията ми е сигурна.  Та такива работи.