Автор Тема: Във война ли са комерсиалните сървайвъл и бушкрафт мъни мейкъри?  (Прочетена 4079 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Доста се рових да вдя как хората разбират тази чужда за нас дума Бушкрафт и какво е всъщност точното и значение. Единствено разбрах, че е някакъв бизнес бранд, който иска да разшири обхвата на таргет групата купувачи, която до момента е обхваната от сървайвъл бизнеса. По-голям пазар дмек с по-големи печалби.

Нещо има разнобой между идеолозите на сървайвъла и бушкрафта, защото бушовците твърдят, че сървайвъла е част от бушкрафта, но лично на мен ми се струва, че това са две различни бизнес индустрии с неустановени пазарни позиции, които щв воюват все по жестоко помежду си защото таргета им се припокрива.

Сървайвъла като че ли печели засега. Той вече има своите идеолози, актьори, униформи и киногерои, които широко се рекламират по най-масовата медия - телевизията. Бизнеса е печеливш. Факт е, че дори манекените са вече мултимилионери. Хората успешно имитират например Беър Грил облечени като или почти като него. Като във всяка мода и тук има бутик с безумно скъпи дрехи и аксесоари, но има и китайски произведения с които всеки мераклия би могъл да се обзаведе.

Не е необходимо да ровим из нета или да изгледаме всички филми с Беър Грилс, за да се запознаем със сървайвълската униформа и аксесоари. Достатъчно е да разгледаме снимките на един от най-ревностните му почитатели у нас - Стоян Стоянов от Дивдядово, (Шумен): Ръкавички, шапчица с козирка, раничка, панталонки, тъмни очила, особена стойка с небрежно вперен поглед напред. И всичко това от найлон. Без погледа, разбира се.

Хубаво, ама изведнъж, чета, че бушкрафт е умение да се живее в природата без употребата на промишлени стоки. Да се използват древни умения и т.н. Древни умения за какво? Ако е за направа на облекло, някак не ми е ясно как ще стане това с найлон. Нещо започва да се случва на сървайвълобушкрафт пазара. Или ще преобличат феновете, или войната между двата бранда е започнала и все повече сеир ще има на пазарното рекламно бойно поле.

Гледам и българския почитател е доста объркан. Свалил е шапчицата. Ръкавичките не е изхвърлил, но за последните снимки ги държи в джоба, облякъл е памучна фанелка и имитация на брезентови гащи. Ха сега де. Какво става, казва ли ти някой!

Вие какво мислите?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Война на търговските марки има и ще има винаги. Що се отнася до това дали в България има или няма бушкрафт или сървайвъл оставям всеки сам да си реши.  Лично аа мен и двата термина са еднакво не приемливи.

zoso

• Full Member
  • Публикации: 117
Относно мнението на Ваньо "Лично за мен и двата термина са еднакво не приемливи." - съм абсолютно на същия акъл. Смятам, че тези купешки думички са за градски дечица, дето никога не са палили печка на село, никога не са излизали на лов или риболов с преспиване, никога не са ходили на палатка за 1 или 2 седмици, па макар и в някой благоустроен къмпинг.
Също като Хобо, наблюдавам обезпокоителна тенденция у някои почитатели на дейността, наречена "бушкрафт" да се доверяват сляпо на всякакви световно (не)известни, "автори", които са писали и показвали всякакви глупости по темата. Повтарям - глупости, като най-отговорно смея да твърдя, че част от "експертните мнения" са направо подсъдими. Ще дам примера с теста за издръжливост на ножа от "прословутия" Морз Кохански.
От друга страна не може да се отрече, че има и специалисти, които наистина демонстрират, при това с голямо майсторство, различни умения за справяне с неприятни ситуации в дивата природа. Тук ще сложа ръка на сърце и ще посоча Рей Миърс и Беър Грилс. Но нека, зрителят (читателят) не се заблуждава - Беър Грилс е подготвен и специално обучаван за справяне с тези ситуации. Умишлено казвам "специалисти", а не автори, тъй като съм далеч от мисълта, за "авторство" в бушкрафта и сървайвъла. Това е все едно някой да твърди, че е автор на народна песен.

Това, което аз правя е малко по-задълбочен анализ на статиите и предаванията в интернет и по телевизията. Преди всичко, трябва да ви е ясно, че за България няма нужда да умеете да правите примки за лов на животни. Първо няма да хванете нищо и второ - забранено е със закон! Второ, когато ходите сред природата да се правите на бушмени, много ви моля, съобразявайте се с мястото на което бивакувате. В блога на Стоян Стоянов е пълно със статии и снимки, на биваци, устроени в природни паркове. Това обаче не е попречило на г-н Стоянов да сече дървета, за да си направи заслон, да пали огън и т.н. Да не говорим за едни други полу-виртуални природозащитници, които не успяха да открият по-подходящо място за бивакуване от Национален парк Витоша!
Интересно решение виждам у някои английски "бушкрафт" общности. Те си организират сбирки в частни гори, където някои закони не важат. По-специално сечене на дървета и палене на огън. Доколко това е приложимо у нас - не мога да кажа.

Последния "писък на модата" е поредицата "Dual Survival", която в момента се върти по Discovery каналите. Подбрали са двама чешити с корено различни характери, като за мен все по-ясно е, че целта на поредицата е по-скоро създаване на риалити шоу с всичките му там злободневности, интриги и коварност, отколкото показване на полезни знания на зрителя. Очаквам нашите "бушкрафтъри" да почнат да ходят боси и по къси панталонки целогодишно.

Колкото до "найлоновите" умения... Хобо, всички знаем за твоите "анти-найлонови" увлечения, но (прости ми забележката) - откакто човечеството е почнало да ходи на два крака се е опитвало да благоустрои живота си, така че той да не е ежедневна борба с природните стихии и да е все по-удобен и комфортен.

GOART

• Full Member
  • Публикации: 126
Здравейте на всички  :) понеже тоу що се регистрирах , и чета тук:
/.. Хобо, всички знаем за твоите "анти-найлонови" увлечения/,....какво означава това? :)
Три неща никога не се връщат обратно: време, дума, възможност.
Три неща никога не трябва да се губят: спокойствие, надежда, чест.
Три неща са най-ценни в живота: любов, убеждения, приятелство!

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
Ще отговоря вместо съфорумеца Хобо и се надявам да не ми се сърди  ???. Това означава че той (Хобо) се стреми да премахне от личната си екипировката всичко коеото е произведено от изкуствени материали и да ползва до колкото е възможно естествени такива (памук, лен, коноп, кожи и тн.). В същото време това е и до известна степен закачка между него и мен щото пък аз ползвам основно изкуствени материи. Надявам се съм задоволил твоето любопитство
Поздрави и добре дошъл във форума.

zoso

• Full Member
Хобо, така да се каже, е "вегетарианеца" сред бушкрафтърите (каквото и да означава това "бушкрафт")  ;D

Meze

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 40
Едно забавно филмче-пародия на батко Беър: http://www.youtube.com/watch?v=FD7PB-6TWrg&feature=player_embedded

По-натам ше казвам и моя коментар, с гледната точка на произволен идиот, неразбиращ много-много :)

GOART

• Full Member
Ще отговоря вместо съфорумеца Хобо и се надявам да не ми се сърди  ???. Това означава че той (Хобо) се стреми да премахне от личната си екипировката всичко коеото е произведено от изкуствени материали и да ползва до колкото е възможно естествени такива (памук, лен, коноп, кожи и тн.). В същото време това е и до известна степен закачка между него и мен щото пък аз ползвам основно изкуствени материи. Надявам се съм задоволил твоето любопитство
Поздрави и добре дошъл във форума.

:) Благодарско. Между другото аз също съм голям фен новите  материи.  :)

WolfHeart

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
  • Soturin tie
Здравейте и от мен! Не видях къде в този форум може да се представи новодошлия (какъвто съм аз) ще го направя тук и сега.
Казват ме Ивайло по моя край (или Ивак а може и Иво).

Това което аз съм чел по въпроса какво е бушкрафт, е че терминът е следствие на опита на хората като започнем от каменната епоха та до сега. Това е съвкупност от техники, умения и познания свързани с начина на живот сред природата. Всичко е започнало доста отдавна още от времето на ловуването и събирачеството (hunting and gathering). В буквален превод "бушкрафт" означава нещо като "занаята на дивото" т.е. съвкупността от всички познания свързани с живота сред дивото.
Разбира се това може спокойно да се нарече фолклор, защото е именно това. Опит трупан с много практика в продължение на много години. За всичко това може да се говори в детайли. Как да си направим подслон, къде да търсим храна и вода, как да запалим огън и много други.
Като стане въпрос за правене на пари обаче всичко се комерсиализира. Аз си имам собствено мнение по този въпрос. Всичко по Дискавъри е пълна боза по простата причина , че идеята там е да има шоу, демек показност. Забележете всяка сцена с драгия Беър Грилс, когато гризва нещо. Винаги е в близък план , за да не изтървем как му се разтичат гнусотии из устата. Съвсем друг е въпросът, че неговото е много различно от бушкрафта. Така нареченият сървайвъл е комерсиалната страна на ходенето сред природата. Повечето хора търсят зрелища и продуцентите им ги предоставят. Самият Беър Грилс е признавал, че в доста от предаванията му има сценарий. Случвало се е да спи в  мотел, когато е трябвало да бъде в снежна пещера. Сглобявал е сал "съвсем сам" и много други. Не казвам, че Беър няма подготовка, но просто прави шоу.
От друга страна е Рей Миърс, който е като подвижна енциклопедия. Разликата между него и Беър , е че ако се срещнат в гората ще се движат в противоположни посоки. Бушкрафтът е живот сред природата. Той е съзнателно търсен и може да се доближи най-много до туризма (макар да не обичам тая дума), за разлика от сървайвъла, където човек търси начин да преживее злата си участ сред природата. Като крайна цел на сървайвъла е човек да се добере до цивилизацията. Бушкрафтът е бягство от цивилизацията.
В днешно време хората правят пари от всичко. Не смятам обаче, че заради нечии финансови интереси някой ще промени мнението ми за нещата, които смятам за важни. Комерсиализацията е грозна работа представяща нещата изключително изкривено и глупаво. Дразня се не по-малко от вас, но в края на краищата думите нямат значение. Никой не трупа познанията си от дискавъри. Ходете повече сред природата и не се косете за това кой от какво прави пари.

Тук съм ЗА и с двете ръце за колегата Hobo, който избягва изкуствените материи. Точно това е бушкрафт - използването на това, което предоставя природата. Всичко друго е удобство. Градовете също са удобство, но нали за това бягаме към природата.
Soturin tie

zoso

• Full Member
Здравей WolfHeart, добре дошъл!
Смея да отбележа, че си направил доста добра "дисекция" по темата за комерсиализацията в бушкрафта и сървайвъла. :) Убеден съм, че форумът ни ще спечели от твоето присъствие!
Cheers!  :)

GOART

• Full Member
Здравей WolfHeart,
ами доколкото си спомням, Беър Грилс никога не е споменавал за бушкрафт в своите епизоди ,
а само за ситуации на оцеляване на загубили се туристи. И как да доживеш мига в който да се добереш до цивилизацията.
Но иначе, за разликата между оцеляване и бушкрафт си много прав.  :)

WolfHeart

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 8
  • Soturin tie
Беър Грилс е далече от бушкрафта , няма спор. Пък и никой не го твърди. Просто правех паралел между двете (и може би не съвсем по темата) споделих какво според моите разбирания е бушкрафт. Все пак тоя термин е застъпен и в името на форума и смятам , че е важно да разнищим същината му.
Soturin tie

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
И според мен бушкрафта е умение да се живее комфортно сред дивата природа,като се използват минимално количество модерна екипировка.Докато сървайвала е оцеляването когато живота ти е застрашен.Двете неща се размиват за американците ,защото там разстоянията са по големи и ако се изгубиш в пустоща може да изпаднеш в наистина сериозна ситуация.Хората си имат гори и пустини които са по големи от нашата държава все пак.Затова все си носят "сървайвал кит" което за България може да се замени само с една бутилка вода.
don't waist your time for searching all those waisted years

zoso

• Full Member
...
Двете неща се размиват за американците ,защото там разстоянията са по големи и ако се изгубиш в пустоща може да изпаднеш в наистина сериозна ситуация.Хората си имат гори и пустини които са по големи от нашата държава все пак.Затова все си носят "сървайвал кит" което за България може да се замени само с една бутилка вода.
Абсолютно те подкрепям в мнението ти! Едно време имаше доста изказвания "За" и "Против" джобния комплект за оцеляване предложен от Стоян Стоянов. Стигна се дори до размяна на остри реплики. Но специално за територията на България, повече от бутилка вода не е необходима.

GOART

• Full Member
 ;D Малеее, накъде пое темата  :D :D :D