Автор Тема: Велотуризъм нужда от помощ  (Прочетена 7630 пъти)

koseto31

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
Велотуризъм нужда от помощ
« -: 10 Март 2012, 19:33:05 pm »
Здравейте,
Имам нужда от малко помощ за покупката на екипировка за велотуризъм и Ви моля за помогнете. Става дума за тракинг комбиниран с лек планински туризъм и затова ми е трудно да си избера подходящ велосипед които да ме издържи мене и багажа. Аз съм 170 см. към 90кг. Четох в сумата и форуми и не можах да си избера нищо подходящо. Повечето хора който практикуват подобен туризъм използват градски велосипеди /основно карат по шосета/ но при нашите пътища както и това че мисля и да излизам извън пътна маи ще е най-добре някои монтингбаик да взема. Молбата ми е тези които имат опит в подобен турим да ме посъветват за следното:
 - Марка /по възможност българска/
 - Модел /с възможност за поставяне на дисаги/
 - Колко скорост /подходящи за добър път комбиниран с лек черен път/
 - Има различни размери и не мога да се ориентирам кои е моя
 - И не на последно място цена максимум 500лв. /за нов/
Благодаря предварително сте почерпя по бира

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re:Велотуризъм нужда от помощ
« Отговор #1 -: 10 Март 2012, 23:10:19 pm »
Мисля, че е най добре да се ориентирате към друг форум, ако  мислите тук да рекламирате вашите продукти. Омръзнаха ми форуми, в които чета само реклами.

koseto31

• Jr. Member
  • **
« Отговор #2 -: 10 Март 2012, 23:20:36 pm »
Админа нека да изтрие темата явно съм объркал форума. Мислех че форум за велотуризъм

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #3 -: 11 Март 2012, 00:21:57 am »
Нямам нищо против велотуризма, дори съм фен. Но разберете ме правилно, има форум в който има много и много велосипеди за продан и за реклама. Ще ви кажа кой е този форум, на лични съобщения. Моля не го вземайте това за заяждане, не съм заядлив. 

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #4 -: 11 Март 2012, 06:37:44 am »
valenti681 може много да помогне тук, още повече, че има цял отделен раздел за велотуризъм в този форум.
Meco puh, моите уважения, обаче човекът koseto31 търси помощ за купуване, а не за продаване, и изобщо не за реклама става въпрос.
И мен ме интересува този въпрос лично - по-точно за малкия ми син, който търси нещо подобно на това, което търси koseto31.

Дано valenti681 се обади и даде полезен акъл.

Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

koseto31

• Jr. Member
  • **
« Отговор #5 -: 11 Март 2012, 09:59:05 am »
Благодаря ти Ко54 ще пиша лично на valenti681 като за начало погледни това:
 - какъв да е размера на колело има калкулатор http://www.niko-bikes.com/blog/?page_id=564
 - тук има саит за хора като Володя Сорокин с много информация за жалост на английски  http://travellingtwo.com/ има Google преводач и но техните велосипеди са доста скъпи играчки но стават като база за сравнение
Поздрави

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #6 -: 11 Март 2012, 10:41:20 am »
koseto31, много сложен въпрос задаваш и едва ли някой ще е в състояние да ти даде конкретен отговор. Сам казваш, че си изчел вело форумите и все още не си взел решение какъв велосипед да си купиш. Така, че и ние освен да си кажем собствените мнениея с друго едва ли ще можем да ти помогнем.

Според мен можеш да велопътешестваш с какъв да е велосипед. Основното изискване е да е здрав! Понеже нашите пътища не са от най-добрите хубаво е да си с 28 цолови капли. По-големите капли друсат по-малко. По-добре поемат неравностите по пътя. Така се повреждат по-малко, а и гуми се пукат по-рядко вследствие на удар в ръбовете на дупки по пътя. Не случайно Райко Стефанов премина Ком - Емине с 29 цолова предна капла при положение, че е собственик на вело магазин и едва ли му е било проблем да ползва друг размер.

Също мое мнение е, че велосипеда трябва да е с твърдо окачване, тоест без преден или заден амортисьор. Ползата от тези амортисьори е голяма при планинско спускане, но е никаква при велопътешествия. Даже обратното. Доста от енергията на велосипедиста отива залудо в клатенето на тея пружини. :D  Въпроса с предавките и съотношението на венците е сложен, а често и индивидуален, затова сам ще трябва да прецениш какво точно искаш.

Във форума имаме двама много опитни велопътешественика. Интересното е, че използват коренно различна философия при избора си на велосипед. Понеже и двамата са изминали хиляди киометри по пътищата със сигурност мнението им е еднакво ценно. Дано се включат в темата. Ето бегло сравнение на велосипедите им:

Архимандрит Сава (във форума е с ник LZ1ASP) - 28 цолов градски велосипед. Твърдо окачване без никакви амортисьори. Кара класически сериен велосипед Drag Marathon.

Valenti681 - не знам точно марката на велосипеда и колко е апгрейдван, но е класически маунтин байк 26 цолови капли и меко окачване.

Както виждаш коренно различни велосипеди, но това не им пречи да навъртят хиляди километри по пътищата натоварени с всичкото велотуристическо оборудване.

Като имам в предвид твоята тежина, багажа, който ще трябва да носиш и ценовия диапазон, който задаваш бих те насочил към следните два велосипеда: Drag Marathon, който е с 28 цолови капли и Drag Hacker, съответно с 26 цолови капли и твърда предна вилка, понеже има вариант и с евтин амортисьор, който няма да ти свърши никаква полезна работа. Двата модела са се доказали, че с успех могат да носят сто килограмови ездачи. :D Само трябва още при монтажа да ги поръчаш с касети на двете движения и метални педали. Маратона е оборудван с всичко необходимо за един велопътешественик: калници, багажник, фар, задед стоп. Хакера не е, но може да му се добавят, като това ще натовари и първоначалната му цена и трябва да го имаш в предвид. Каквото и да си поръчаш обърни внимание на гумите. Магазинските 26 цолови велосипеди са оборудвани с гуми повече подходящи за планинско каране. За съжаление тези гуми не са подходящи за асвалт. Консултирай се преди да избереш модел гума и да ти ги сменят още при монтажа.

Накрая ще се повторя, но основно изискване е велосипеда да е здрав! Всичко останало е вторично и не толкова важно, защото за един може да е добро, за друг не и т.н. Кое е добро за теб ще разбереш след време на база собствения си опит. Информативно искам да ти кажа, че преди години, когато все още нямаше такъв избор на велосипеди, а тези със скорости не ги бяхме и виждали, нашето туристическо дружество провеждаше велопоходи. Участниците караха обикновени градски велосипеди с една фиксирана скорост и контра. Това не им пречеше да изминават по няколко стотин километра на поход. Освен в България обикаляха и в Румъния, а имаше и вело поход до Русия. Знам за хора, които със сгъваеми ловешки балканчета караха от София до морето. Важно е мотивацията и желанието!
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
« Отговор #7 -: 14 Март 2012, 09:36:10 am »
Здравей, koceto31 ! Малко късно се включвам,но... Надявам се да успея до някъде с моя съвет за велосипед !:) разбрах че търсиш до 500 лв.- новите модели например ,,Спринт'' ,,Ферини'' са на подобна цена- към 550лв. Твърдаци са(без заден амортисьор) за дейността която си избрал, мисля че
са доста подходящи! Позволяват монтаж на два модела багажници, леки са като тегло( около 12 -12.5 кг) и са сравнително с добри компоненти!  Ако не си фен на МТБ, търси хибридно колело- 28цола-става както за градско каране,така и за туризъм( най вече шосе) друго не се сещам за сега, ако те вълнува друго,питай ще се радвам да ,,помогна''! :).                                   П.П. Сетих се нещо, вероятно си регистриран в MTБ форума- там има ,,много големи разбиратели'':),критериите на които са доста завишени, не те съветвам да се съобразяваш с мненията им! Единствен съвет- не купувай велосипед от големи вериги магазини! И още нещо, първо си купи каска и ръкавици! Първото е най-важният аксесоар от вело екипировката( при жестоко падане веднъж, ме спаси от много сериозна травма на ,,черепната  кутия'':))

koseto31

• Jr. Member
  • **
« Отговор #8 -: 13 Април 2012, 23:13:58 pm »
Здравейте,
Взех си велосипед най  после Cruiser Comp Unisex:
http://www.dragbicycles.com/templates/site/pictures/65_8qrvinvj_small.jpg
На мен ми трябваше 19` рамка но не се произвеждали за това си взех този. Утре повече снимки.

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #9 -: 23 Юли 2012, 11:45:24 am »
Хайде бе, koseto31. Изпренадахме се за тея снимии. ;D Честито велосипед, със здраве да си го ползваш и дълго време да те слуша! Разказвай направи ли вече пътешествие с него?
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

Valio_73

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
Re: Велотуризъм нужда от помощ
« Отговор #10 -: 18 Март 2013, 19:34:43 pm »
Здравейте,
Взех си велосипед най  после Cruiser Comp Unisex:
http://www.dragbicycles.com/templates/site/pictures/65_8qrvinvj_small.jpg
На мен ми трябваше 19` рамка но не се произвеждали за това си взех този. Утре повече снимки.

Здравей,
можеш ли да споделиш впечетления от велосипеда си? Аз смятам да си купя Drag Cruiser Comp 2012 и ще ми е от голяма полза да разбера твоите впечетления, ако ги споделиш естествено.