Щъкам си аз из форума от тема на тема и си чета и се обучавам, и що да видя, въпрос от моята компетенция. За името е казано точно няма да дублирам, формите в голяма част също са засегнати, та аз ще се спра на това от което най-разбирам, а именно химията на процеса на карстообразуване, или както бе казано по-горе "преутаяване". Та имаме си ние масив от карбонатна скала (CaCO3) и като вали дъждец водата разтваря от атосферата определено количество CO2 (въглероден диоксид или двуокис) поради което се образува H2CO3 (въглена киселина) доста слаба, ама все пак киселина, способна да разложи скалата, всички знаем как оцет реагира с варовикови образования. По този начин се образуват пещерите, понорите и разните други дупки, проходи и тунели. Та от това взаимодействие се получава разтворимото съединение калциев хидрогенкарбонат (Ca(HCO3)2). На това се дължи високата твърдост на водата от карстовите извори, както бе казано по-горе. И така, тази вода, вече с висока концентрация на Ca(HCO3)2, си тече през скалата и разлага масива. На някои места обаче водата започва да капе от тавана на дадена пещерна зала и точна тогава започва бавния процес на преутаяване, водата богата на Ca(HCO3)2 в контакт с CO2 от въздуха образува отново CaCO3, който е неразтворим във вода и започва бавно, но сигурно да се отделя върху тавана (ражда се сталактит), върху пода където капките падат се случва същия процес и там се образува сталагмит, и след няколко стотин века, когато двете форми се съединят в колона се получава сталактон.
Надявам се да се разбира какво съм искал да кажа.