Автор Тема: Малка зимна разходка  (Прочетена 2226 пъти)

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
Малка зимна разходка
« -: 18 Януари 2012, 14:09:35 pm »
Идват празници всеки се стяга да празнува по някакъв начин, очертават се и повечко почивни дни имаме няколко вариянта за прекарване на свободните дни но почти всички включват ядене и пиене до прималяляване с почивки помежду им и последния отиваме на вилата и там прекарваме празниците . И така дойде почивката стягаме багажа  приготвяме храна за повечко дни че там не се знае колко ще останем и дали ще можем да се приберем и потегляме . Пътят нагоре е всичко друго но не и лек закъсняло подаване на сигнал от компентните органи и прохода е непочистен , който няма гуми или вериги се пързаля извън пътя по канавките . На едната от отбивките спирам поставям и аз веригите помагаме и на закъсал колега и продължаваме нагоре бавничко и внимателно и така за час и половина пристигаме  благополучно . Следват баналните дейности разтоварване на багажа пускане на водата палене на печката и ред други дребни неща накрая всичко е свършено и идва ред на веселата част . Навън всичко е бяло излизаме да се поразходим из селото виждаме се с братовчедите по някоя чашка винце така за загрявка приказки кой как е  и така нататък след известно време съпругата ме поглежда въпросително и ми казва че ако искам да вечерям трябва да си ходим технологично време за приготвяне на вечерята си трябва така че много ми беше приятно ама се прибрахме . И докато тя  правеше вечерята аз се погрижих малко за комфорта ни .
Посрещнахме и новата година новогодишната нощ беще приказна  на 1ви ходихме на лов а 2ри беше заплануван за разходка . И така на 2ри сутринта станахме , пихме кафе и отидох до кръчмата и там кафе и малко клюки , стана 9 часа време за тръгване гората ме чака , прибрах се да взема раницата и да ме обявят за луд да тръгвам в това време ама аз пак си тръгнах  . Времето беше хубаво с изключение на северния вятър който си духаше прилично и упорито без да спира дори за миг но удоволствието от  ходенето в пръхкавия сух сняг компенсираше вятъра , съжалявах че апаратчето е развалено а батерията на телефона няма да издържи да направя повечко снимки и решавам да я пазя за крайната цел на разходката . Излизам от селото и слизам в дола вятъра стихва обече и снега става по дълбок на места има и навявания , вървя бавно не се вижда какво има  отдолу но бавното вървене си струва можш спокойно да се нарадваш на красивата гледка стигам до до поточето което в момента  си е направо река   

,прегазих го на другия бряг водата просто се отдръпна от високите кожени обувки с възможна армейска употреба течния парафин и ваксата си вършеха работата краката ми останаха сухи .

Поспрях за малко огледах пътя що пък да вървя по него скучно е и си влязох в драките голям кеф и така бавничко с чести спирания да се порадвам на снега и на отрупаните дървета се изкачих по брега на дола е не мина без дребни неприятности от типа закачи ми се раницата или подхлъзнах се но това си е част от разходката пък и така е по весело . Вече горе нямаше как да не мина през една голяма нива хем на билото на баира хем нямаше какво да ме пази от вятъра, е той си духа аз си вървях през снега и ми беше хубаво и така той духа аз си вървя стигнах си до края на нивата и пропаднах  в пряспа хлътнах  до кръста кофти поне снега е сух и няма да се намокря отупах се, навлизам в гората, вече в гората си е друго има живот усещаш го и на високо е хубаво гледките са прекрасни  но е мъртвило там само трева има . няма я онази топлота на прегръдката на гората  и усещането за заобикалящ те живот . Намирам си местенце на завет вадя спиртника топля вода и сядам да изпия едно кафе на тиферич след тоя ветрилник в нивата  топлото кафе ми идва добре изпивам го и продължавам има още малко изкачване стигам до най високата част спирам на една полянка за момент да видя морето и започвам да се спускам към воденицата за там си пазя батерията  . Вървях през мешова гора и попадах на няколко пъти на свински пътеки ровили са за жълъд хайванчетата  следите са пресни поглеждам ги още малко и продължавам надолу, из доловете определено има повече сняг газя си из него и напредвам надолу стигам до реката завой по течението нагазвам във водата тук таме и стигам до воденицата малко снимки               

обиколка наоколо слизам и долу до воденичното колело

, водопада  е красив сега , лятото беше почти пресъхнал . Наближава обяд решавам да обядвам и докато обядвам да реша ще ми стигне ли времето да отида и до другия  водопад . Свалям раницата , вадя спиртничето и го слагам в якето да се постопли , постилам плащпалатката вадя каквото си нося . Наливам си канче вино , зареждам спиртника 

, слагам една консерва да се постопли  и слушам шума на водопада голям кеф е   

заслужаваше си вървенето до тука още малко вино с обяда , 2 цигарки за десерт и започвам да се оглеждам как да продължа надолу по реката . Трудничко ще е в момента има много вода и мното паднали дървета , събирам багажа преценям че се има време и решавам да се пробвам да стигна до другия водопад ,мятам раницата на гръб и продължавам по течението прескачам падналите дървета газя на места в реката високите кожени обувки с възможна армейска употреба не пропускат и капка но се върви много трудно и бавно продължих около километър така 

, времето напредна и с това темпо щях да се прибирам по тъмно което не беше удачен вариянт реших да го оставя за следващия път . Намерих си място от което можех да се изкача и тръгнах да се прибирам към вилата . Обратния път беше почти същия с тази разлика че време имах достатъчно да се прибера и не бързах затова се придържах повече към гората , направих си и две почивки едната от които малко по дълга с време за кафе и няколко снимки на раницата и на заснежената гора .

Valenti

• Sr. Member
  • Публикации: 352
Re:Малка зимна разходка
« Отговор #1 -: 18 Януари 2012, 17:07:11 pm »
Сат, хубава зимна разходчица си направил! Гледам че си се сдобил и със спиртен примус. Със здраве да си го ползуваш!:)  :)

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #2 -: 18 Януари 2012, 20:24:41 pm »
Само така Cat, че след тия дълги празници бая килца май понатрупахме. Ама да ти кажа под секрет, аз след такива дълги разходки огладнявам още повече. Мъка! 
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #3 -: 18 Януари 2012, 23:09:21 pm »
cat, приятелю, къде ги намираш тези красоти, та радваш и нас. Само похвали :). Хубав разказ, подплатен с хубави снимки ;). Продължавай да ни изненадваш.

psylocibe

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 14
« Отговор #4 -: 18 Януари 2012, 23:41:00 pm »
къде е това водно колело ?

cat

• Sr. Member
« Отговор #5 -: 18 Януари 2012, 23:43:51 pm »
Снимките са малко даже но апарата ми е развален за съжаление . Честно казано около 10 години бях спрял да ходя и преди няколко преоткрих туризма едно заболяване и житейски трудности ме бяха спрели сега пак смятам свободното си време да го уплътнявам с туризъм лов и риболов . А тия красоти от никого не ги крия те и немогат да бъдат скрити , това си е една планина която така наречените ЕлИтНи планинари не я броят за планина става въпрос за Еминска планина там където се хвърлят камъните от вр Ком който иска да заповяда морето се вижда от там дето се разхождам кеф ти плаж кеф ти гора кеф ти река ще спра до тука иначе мога много да напиша

ето го и през лятото водопада едвам тече а който иска само да свирка щом съм свободен ще отидем .

cat

• Sr. Member
« Отговор #6 -: 18 Януари 2012, 23:45:30 pm »
къде е това водно колело ?

на 50 км от Варна и на 70 км от Бургас в едно забравено от хората място  :D

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #7 -: 19 Януари 2012, 00:41:34 am »
Много хубава разходка и раницата е много хубава. Снимките са много красиви с този новогодишен сняг. Много се радвам, обезателно ще дойда да ми покажаш къде ходят неелитните туристи!  ;D
Екипировката не прави туриста, само помага!

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
« Отговор #8 -: 19 Януари 2012, 23:37:22 pm »
cat, беше ми обещал да отидем до язовир Цонево, сега ми обещай да ми покажеш и тези красоти, че наближава Март и Април.