Автор Тема: Хижите - минало, настояще и бъдеще  (Прочетена 2918 пъти)

Soulfly

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
Хижите - минало, настояще и бъдеще
« -: 02 Ноември 2011, 15:04:35 pm »
Бих искал да отворим дискусия за хижите, туристическите спални и заслоните.

Какви бяха, какви са сега и какво ги очаква в бъдеще?

ready :: aim :: fire

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re:Хижите - минало, настояще и бъдеще
« Отговор #1 -: 03 Ноември 2011, 19:07:14 pm »
Бих искал да отворим дискусия за хижите, туристическите спални и заслоните.
Какви бяха, какви са сега и какво ги очаква в бъдеще?
Моето мнение е, че никой да не пророкува за бъдещето на нашите хижи. Нека всеки да пише за днешното състояние на същите, но честно, без излишни хвалебствия и тенденциозни критики. Например, аз започвам със заслон Караиваново хорище. Къде са бившите собственици на този заслон? Какво се промени? Парите ли не стигат, то не са необходими много такива, за да се поддържа този заслон. Тогава какво ни пречи? Нехайството на някого. Съвземете се хора, не се оправдавайте с това или онова. Който иска може, а този който не иска се оправдава. На следващото ми мнение ще пиша за друг обект. Те са толкова много, че ще ми се наложи много често да изявявам мненията си.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #2 -: 03 Ноември 2011, 20:27:43 pm »
Като цяло съм доволен от статуквото на хижите дето посещаваме. Винаги /почти/ са ни посрещали като наместници и са ни давали възможно най-доброто за тея пари които им плащаме, па особено като тръгнахме и с децата... по едно време се бях вманиачил да посещаваме хижи с хижари с "лоша" слава по интернет форумите носеща се. Тва вече в нет ерата де. И ко,  нищо.... крушката си има опашка оказа се, а монетата - две страни.

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #3 -: 06 Ноември 2011, 20:19:54 pm »
Ето и моите "5 стинки". Преди малко се върнах от преславска планина поради дела пещерни. Хижа Младост е стегната, уютна и чиста от мен +1 на стопаните.

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #4 -: 06 Ноември 2011, 23:21:02 pm »
Може да се направи един разден за хижи във всичкие планини.
Пример: Стара планина
и тема за х.левски, рай, хубавец и тн.
и така за всяка планина. и всеки ще пише по един коментар и ще се следят датите.
И на пример може да има шаблон за описване:
1.Чистота и подръжка на помещенията
2. Цени в столовата/няма столова
3. чистота пред хижата
4. гостоприемство на хижароте
5. ЦЕНА, може би най-важното е това
6. Кви легла, по-колко човека в спално
7. Атмосфера
8. и др.
Друго не мога да се сетя, но при интерес ще съдействам на админа.
Екипировката не прави туриста, само помага!

Soulfly

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 7
« Отговор #5 -: 21 Юни 2012, 20:49:50 pm »
Покрай протестите за спасяване на гори и планини; ей така се вмъкна и един нов закон:

Цитат
Спортни обекти (стадиони, зали и т.н.) и обекти на социалния туризъм (хижи, пещери и др.) ще могат да се отдават под наем без търг на фондации и спортни федерации. Това гласят промени в Закона за физическото възпитание и спорта, одобрени на първо четене в парламента в четвъртък.
От 118 народни представители “за” гласуваха 84, “против” – 14, а “въздържал се”- 20.

Как мислите, дали този закон ще допринесе за благото(под благо - реставриране, осъвременяване, ремонти и поддръжка) на планинските хижи или ще ги обрече да се превърнат в скъпо-безсмислени планински хотели?
ready :: aim :: fire

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #6 -: 22 Юни 2012, 10:14:31 am »
Да, извъртяха ни за пореден път. Докато вдигаха аларма как да си поделят ски пистите пробутаха закона за хижите. Според мен това вече е официалния край на нещо градено с много труд. средства и мерак в продължение на много десетилетия. Ще си поделят, а после с лека поправка ще си узаконят придобивките. Интересно как никой зелен или поне един природозащитник не се обади дори под сурдинка.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

BazilVenceslas

• Full Member

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #8 -: 29 Юни 2012, 12:39:21 pm »
Аз не виждам нищо лошо от това хижите да се стопанисват от други. БТС на практика е пример за лош стопанин от години. Тяхното действие или бездействие съсипа тотално множество хижи и заслони (разрушени, ограбени и пригодни за ползване). Сега реват щото им отнемат "касичката" ще чуем колко много са направили за туризма от 100 години насам, но истината е, че това не е дело на БТС, а на множество от хора радеещи за природата и туризма.  Самата организация е паразит на гърба на обществото ни. За мен е разумно хората по места да стопанисват и управляват различните туристически обекти и  приходите от тях да остава за хората там.

BazilVenceslas

• Full Member
« Отговор #9 -: 26 Юли 2012, 22:39:15 pm »
Те и сега повечето хижи си имат арендатори, но БТС трябва да наложат твърди цени на предлаганите услуги, както и хигиенни норми (те си ги има, ама няма кой да проверява).

gargo2

• Full Member
  • Публикации: 121
« Отговор #10 -: 14 Септември 2012, 18:38:50 pm »
Мисля ,че и с хижите ще направят както и с другите някогашни собствености на групи граждани но не държавни.Прост пример-хората някога са се блъскали да копаят и си прокарат водопровод в селото като пари за тръби и всичко което трябва да се купи са дошли от стопанството което е било доброволно(доброзорно)сдружение на жителите и тяхната собственост.Значи в този случай държавата няма и стотинка собственост но в новите условия хората трябва да плащат скъпо и прескъпо за водата на някаква измислена компания натрапена от държавата в тяхната собственост.Подобен е случая и с повечето хижи.Те са строени с доброволния труд и средства на туристите от дадено близко дружество но днес държавата си позволява да се разпорежда както реши с тях.БТС се е превърнало в една казионна организация и държавата се разпорежда с неговата собственост вместо всички организирани туристи които да членуват в тази организация ,да я финансират чрез скромни вноски и да ползват с реални отстъпки базата на дружеството.То ,чрез местните си структури да подържа базата.Като некомерсиално дружество (подобно на профсъюзите)БТС не трябва да се облага с данъци.До тук е как трябва да бъде а какво ще направят в действителност-чрез корупция и мръсни игрички ще поставят концесионери които ще направят козметични подобрения и ще вдигнат цените ,с натрупаните средства ще се хвърлят на още по мащабни ,,подобрения"които да превърнат тези симпатични уютни местенца в скъпи и недостъпни хотели.За природата около тях изобщо не ми се ще да мисля....от доста време ми се върти в главата една идея но просто не зная как да се повдигне въпрос за да се реализира.Съществуват все още не малко изоставени гарички които се рушат.Те ако се прехвърлят като собственост на туристическите дружества могат с малко средства и доброволен труд да се превърнат в хижи ,спални -евтини ,без лукс за всеки джоб.Ако се започнат и туристически пътувания с влак това ще е цял нов туристически сектор.БДЖ непрекъснато се мъчи да съкращава хора а това е цял нов бизнес -но тава е друга тема.

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
Re: Хижите - минало, настояще и бъдеще
« Отговор #11 -: 05 Април 2013, 17:36:15 pm »
Не знам дали съм за тука или за сериала "Усмивки от старите ленти", Админа да решава.
 Тия дни гледах пак снимките на Tito от прехода КЕ, пък и времето нещо шантаво се държи, та ми изскочиха едни спомени от 90 или 91 година, март месец. Тогава туризмът беше под мотото "Опознай Родината, за да я обикнеш", не беше дошла още модата на екстремните спортове, пък и не сме имали явно нужда да търсим предизвикателства. Демокрацията беше дошла, дефицит на всичко, беше започнал големия преход, голямото отричане и голямото разсипване. Задаваше се краят и на организираното турист. движение. Група свищовски студенти правим редовен туристически поход- маршрут Дивчовото, х.Момина поляна, някой връх на билото, Планински извори и х. Бенковски. Някъде 14-15 човека, мъжете с 2-3 повече от дамите. Водачът Цанко и още 2-3 - пекани планинари, другите средностатистически организирани туристи. От Дивчовото тръгнахме при хубаво време пристигнахме с веселба на х. Момина поляна и там спане. На другия ден вече беше натрупал сняг. Потеглихме малко късничко, времето се разваляше и по пътя Водачът реши, че няма да излизаме на Картала, отиваме до Пл. извори да пием чай и да видим как е /той беше ходил преди това/ и там решаваме накъде да хващаме или оставаме докато се оправи времето. Вървяха едни мъгли покрай нас, а горе на високото мъгла няма, ама вятъра :o Нормално стигнахме до хижа "Планински извори" и се изсипахме вътре. Посрещна ни хижаря - млад мъж, брадясал и увит с всичките си дрехи. Ток - няма, има агрегат със спукан блок и вече окраден. Вода - няма, тръбите от някакво каптажче наблизо се нацепили от студа, 200 л. бойлер го забравили с водата и 2-3 дена преди нас се спукал, добре че има сняг. Топло - също няма. Хора - няма, преди седмица някъде минали двама мъже и въобще не спрели, и след нас едва ли ще се появи някой. Няма куче, няма котка, няма телевизор, има един ВЕФ на батерии, който се пуска два пъти в денонощието, щото батериите бяха дефицит тогава, като всичко. Прозорците в ниската част бяха затрупани със сняг, половината черчевета вече нацепени и снега настъпва навътре, бе апокалипсис. Отначало излизал да чисти, пък после се предал пред стихията и сега чака още няколко дена ако не дойде някой да го смени си обира чукалата. Една от девойките не издържа и го пита "Добре де, кво правиш по цял ден и нощ", той се ухили и посочи един испански разговорник. Бе пича - особняк, иначе с всичкия си, а хижата изобщо не и е било там мястото и вече беше обречена. Никакъв чай, Цанко ни подгони да тръгваме към "Бенковски" и излязохме в окото на бурята :D По билото имаше ураганни пориви, отвреме навреме снега почервеняваше /на другия ден съобщиха-пясък от Сахара/, имаше 2-3 по слабички девойки ги стискахме здраво да не ги отнесе нанякъде. Нямаше и грам паника, бяхме дисциплинирани, а и повечето бяхме минали през соц казарма :D та нямаше какво да ни изненада, покрай нас и момичетата се държаха мъжки и така. В ниското пък по всички правила минахме през лавиноопасни уцастъци и накрая измръзнали, мокри, безгрижни и щастливи с викове "Ура" превзехме хижа "Бенковски" ;D ;D.
Екипировката. Почти всички бяхме със скиорски щеки и очила. Половината с брезентови раници тип БТС, другите със самари, тогава който няма раница, анорак и щеки - взема от Тур. дружество. Направо полууниформени, отстрани сме изглеждали сигур като партизанска чета 8). Имахме и въжета, не ги ползвахме. Аз бях с едно зелено работно яке на баща ми - ватенка с пришита качулка и вълнен фес разбира се, шал, отдолу вълнена риза и пуловер без ръкави. Вълнени ръкавици и върху тях работни брезентови с някаква подплата. Надолу работнически клин, една идея по-фин от зимния МНО шаяк, върху него някво найлоново долнище от работен костюм с ластици, терлици и знаменитите пионерки :D. Май почти всичко вълнено по мен беше 100% домашно производство :P Гаджето ми и тя почти като мен, само че имаше готино подплатено яке и отгоре беше с моя анорак, /да не одраска якето/, надолу с няколко клина и отгоре широки дънки /многослойна система :D/ и с гамаши на краката. И аз имах, ама в раницата. И там още един пуловер, едни терлици, анцуг и платненки за в хижата, а и калъфа с дъждобрана. Тоя дъждобран е български или полски , имам го поне от 35 години, когато дядо беше бригадир в ТКЗС и сигур щото не съм го ползвал много и сега си стои в перфектно състояние, само че в друга раница. По един хляб, малко кашкавал, някой буркан домашна лютеница и сладко, а пък "закуска Ропотамо " и пастет "Апетит" бяха станали лукс.  Алкохол почти не сме носили, може би по малко коняк за вечерта и чаша вино , щото иначе Комсомола... Та така, наблягахме на песни и на веселби.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #12 -: 06 Април 2013, 00:06:46 am »

Цанко да не е сина на сегашния хижар на хижа Васильов - Николай Киранов? Ако е той, познавам го.
Хубав разказ. Накара ме да си спомня едно подобно походче до х.Планински извори.
Беше 1987 или 1988 г. Тръгнахме от Кашана, спахме в Паскал и пристигнахме на Планински извори. Имаше не много силен вятър, със скорост около 50 км/ч. Мъглата беше гъста като стена. Хижата беше в сняг до височината на входната врата. Посрещнаха ни две млади момчета. Бяха отворили само една дупка за влизане в хижата. Обстановката вътре беше, негостоприемна. Непочистена, студена, мухъл по стените. Разликата между Паскал и Планински извори бе огромна.
След около 24 години - 2011 г. отново минах от там. Хижата беше тръгнала на събаряне. Липсваха вратите и прозорците, коне и крави са напрвили вътре и около хижата батак до над глезените.
Това вече не беше хижа, а развалина. А 1985 г. беше прекрасна, от всякаква гледна точка.
Какво бихте казали, ако бяхте на моето място? Аз си казах:
Демокрацията не е виновна за това положение на хижите. Те някои, преди демокрацията бяха тръгнали по този път.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #13 -: 06 Април 2013, 00:13:48 am »
Извинете ме, само за неподдържаните хижи и заслони пиша, следващия път ще ви разкажа за една прекрасна хижа.