Автор Тема: Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия  (Прочетена 50635 пъти)

Soulfly

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 7
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #30 -: 31 Октомври 2011, 12:56:25 pm »
Търсих информация за Ком-Емине из google преди няколко дена и попаднах на този пътепис. Както предполага логичния ход на нещата веднага почнах да го чета :D

Какво мога да кажа освен едно голямо ПОКЛОН пред това, което си направил!

На няколко места споменаваш за изоставените и разбити хижи е много болезнено за всички, които са имали допир с планината и знаят едно време колко чисти и спретнати са били, и в момента в какво състояние се намират. Наистина е много жалко изгражданото с години в момента да се разпада заради немърливостта ни. Дано един ден това нещо се промени в положителна посока. Дано!
ready :: aim :: fire

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #31 -: 31 Октомври 2011, 22:03:25 pm »
изоставените и разбити хижи е много болезнено за всички, които са имали допир с планината и знаят едно време колко чисти и спретнати са били, и в момента в какво състояние се намират.
Ето ви един пример. В един друг форум пишат, че в средата на август са минали трима туристи през хижа Тъжа и на спалните стените били почернели от мухъл. Нека сега аз да ви кажа, каква беше х.Тъжа някога. В хижата не се пушеше, но имаше едно салонче, където желаещите можеха да пушат, без да излизат навън на дъжда. Столовата беше толкова чиста, че човек като изтърве трохичка, се навеждаше да я вземе. Цялата столова, стълбищата, спалните и т. н. всичко беше застлано с черги. Да се влиза с обувки, това щеше да е грях, заради труда на персонала. Хижар беше бай Васил, чух че е починал, бог да го прости, беше човек на реда. Навсякъде толкова чисто, че бай Васил ходеше бос, без чорапи в хижата, а навън вее и фучи, температурите са 10-15 градуса под нулата. Запитах го, защо си без чорапи? Каза ми, Господ да не ти го дава. Повече не го питах, стана ми много неудобно. Представете си каква чистота е било, за да ходи бос в цялата хижа. И сега има чисти хижи,но чак да ходиш бос, едва ли. Той се чувстваше като в своята къща, и посрещаше гостите  си като домакин на тая къща. Не беше само там, навсякъде ни посрещаха като гости. И сега има такива домакини, но са много рядко. Повечето май гледат да ти вземат паричките и да те изпратят. Няма култура, Няма учтивост към човека. Достачъчни са дори тези няколко думи: Добре дошли, заповядайте. Това видях при моето преминаване на Ком Емине единствено на х.Козя стена, дори на мен ми стана неудобно от учтивостта на хижарката. Значи може.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #32 -: 08 Ноември 2011, 14:58:08 pm »
Mинаха 10 дни откакто писах за учтивостта и услужливоста на някои хижари. Аз преди 10 дни спестих някои истини, но като мислих през тези няколко дни, реших да ги пиша, с риска да си навлека омразата.
На Ком Емине не се отбих в х.Тъжа, възлова на билото на Балкана, реших да обядвам в х. Мандрата, въпреки че се налагаше да обядвам в х.Тъжа, поради това, че не знаех коя и къде е Мандрата. И наистина не можах да я открия. Минал съм покрай нея и се озовах в оная хубава, кокетна сграда на самите Смеси. Услужливо ми обясниха, че съм я подминал, обядвах на поляната до реката. А ето я и причината, да не се отбия в х.Тъжа:
През Септември 2010 г. слязох в х.Тъжа през вр.Ботев. Усмихнатия хижар Чочо го нямаше, тъй като събираха дърва в гората за зимата. Посрещна ме един висок господин, каза ми да седна в столовата. Седнах и зачаках, през което време си побъбрихме с един от дърварите, който доста дълбоко се беше порязал и се канеше да слиза към Априлци. Нямаше нищо за обяд, освен леща чорба. Поръчах и отново зачаках. През това време се завърнаха работниците и група туристи от Русе. Тъй като часа беше станал 14,30, попитах високия мъж, дали ще има супа. Троснатия отговор бе:
А бе, стани и си вземи, да ти нося на крака ли? Тя е в кухнята отдавна.
От къде да знаех, че чорбата е готова и че в тая кухня се влиза. Например в кухнята на х.Плевен от предния ден знаех, че не се влиза. Бях много жестого огорчен от начина на отговаряне, и си казах, че повече в тая хижа няма да стъпя. Нищо не промени идеалното отношение на Чочо, когато се върна в хижата. Та разлика една огромна планина, при начина на посрещане в две съседни хижи или на двама различни хижари в една и съща хижа.    

action

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #33 -: 08 Ноември 2011, 16:00:08 pm »
Браво на Мечо Пух за страхотното постижение и увлекателния разказ!!!!!!!!! Поклон!!!!!!!!!!!!

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #34 -: 12 Ноември 2011, 14:34:19 pm »
Браво на Мечо Пух за страхотното постижение и увлекателния разказ!!!!!!!!! Поклон!!!!!!!!!!!!
Благодаря, но постижението ми не е страхотно, защото не бях тръгнал за постижение. За 67 годишен старец, разбира се е нещо, но не е страхотно. Сега ако тръгна за постижение, зная как да се подготвя, какво да нося, къде да бъдат почивките, и най-важното с кого да бъда или да бъда сам. Всеки който тръгва за постижение от някаква класа, е длъжен да го мине сам, като Райко. Иначе, после има за какво да съжалява човек, макар и негласно. Има с кого да се оправдава. Като си сам се оправдавш единствено с всевишния, че така ти го е  предписал или със себе си, че не всичко си свършил както трябва.
А този който е решил да тръгне за удоволствие, да направи всичко възможно, да има поне още един, ама да е един като него, за да не съжалява после.
И винаги имайте една връзка в равнината, някой ваш човек. Не одобрявам мнението, че не трябва да има "ятаци". Така ги нарекоха някои. Те са за най-непреодолимите моменти. Повреда на обувка, раница, крак, сърце,и т.н. Ако давате гаранция, че с вас не може да се случи нищо подобно, може и без "ятак".Но имайте в предвид, че въпреки гаранцията, ако се случи нещо подобно, целия ви труд по подготовката и изпълнението до тук, заминава по дяволите, без връзка в равнината и се задължавате да се върнете там, откъдето сте тръгнали.

Засега стига със съвети, ако има заинтересовани, пак ще отговоря.

action

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #35 -: 12 Ноември 2011, 17:10:45 pm »
Драги Мечо,

Самия факт , че си достигнал нос Емине, т.е крайната ти цел, си е постижение , и то страхотно, от моя гледна то4ка разбира се. Бъди жив и здрав, и дано се засечем някога по планинските пътеки

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #36 -: 15 Ноември 2011, 09:47:51 am »
Разбира се, че ще се срещнем, само се обади, когато се появиш в България. Откликвам на всеки, който ме покани на планина. Ето, сега на 17 декември съм поканен на х.Тъжа. Може да ме спре единствено силна виелица. Ще се обадя и на mikesli, дано да е свободен. Разбира се може да дойде всеки, който желае. Там, мога да ви кажа още нещо за похода ми Ком Емине.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #37 -: 05 Декември 2011, 23:55:57 pm »
Мечо Пух, със затаен дъх четях и не посмях да шукна докато не свърши целия разказ. Поздравления за успешния преход и най-вече за волята, която имаш, за да го осъществиш! Благодаря ти, че ни направи съпричастни! Сигурен съм, че разказа ти ще вдъхнови и мотивира хора, които тепърва ще минат Ком - Емине. Бъди здрав и още много години успешни походи ти желая!
Да мотивираш и да вдъхновиш дори само един единствен човек да стане турист и планинар е добро дело. Но да ти го кажат в лицето, е огромно удоволствие. Изпитах това удоволствие на 16.10. 2011г, когато при изкачването на вр.Ботев, една от групата ми заяви, че аз съм бил първия и водач като туристка при изкачването на Ботев преди 26 години. Те бяха много, не мога всичките да помня, но този случай не може да се забравя. Тя искаше да види зъберите от Жълтец към Новоселските поляници, по които зъбери слезе със сълзи на очи.
Сега пак искам да помагам на тези, които ще тръгнат на Ком Емине. Няма да жаля, това което знам, само питайте. Ще ви помогна и по време на похода, ще дойда да повървя с вас на някой преход, който ви се вижда труден, като другар, нужен в трудно положение. Питайте за всичко, ще кажа, което знам. Някой път може да закъснея с ден два, напомнете ми. Почти всеки ден съм сред природата, малко време ми остава за компютъра, но сега като падне снега ще е по-добре.

ieronimus

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #38 -: 07 Декември 2011, 20:31:26 pm »
И от мен едно ашкоолсун, мечо пух.
Четох пътеписа ти четири пъти, на 42 години съм, това лято за първи път от 25 години стъпих на планина.
Днес говорих с мама и тя ми припомни, че татко, Бог да го прости на 9 годинки сифте ме е завел за 7 дена в Родопите. Отклоних се леко за което се извинявам  :), пътеписа ти много ми въздействува. Ще го мина и аз това Ком-Емине, през 2013 година, още един път искренно те поздравявам.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #39 -: 07 Декември 2011, 21:57:54 pm »
... пътеписа ти много ми въздействува. Ще го мина и аз това Ком-Емине, през 2013 година, още един път искренно те поздравявам.
И аз, искрено ти пожелавам успех. Имаш моята подкрепа и помощ. Ще помогна на всеки, колкото мога, по всякакъв начин. Да се увеличи семейството на Ком Еминци. Подготви се отсега, "отдалеко, да ти е леко". Питай, ако нещо те интересува. Не зная откъде си, но мини някои и други преходи от маршрута, тези които са ти по-близки, с едно-двудневни преходи. Ако имаш време и отдалечените.

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #40 -: 24 Декември 2011, 23:12:25 pm »
Да ви са честити празниците Ком Еминци!!! Честитя на всички които са минали и на тия които имат желанието да го сторят. Да сте живи и здрави, и дълги години да се радвате на чистия планински въздух.
Честити празници на всички съфорумци!!!

ieronimus

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #41 -: 26 Декември 2011, 13:52:36 pm »
И ти да си жив и здрав Мечо пух, късмет, берекет, щастие и мир ти пожелавам  :)

ieronimus

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 6
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #42 -: 26 Декември 2011, 13:56:48 pm »
Видях, че си он-лайн Мечо пух, та да те попитам :), кой ти даде якъла звънче да носиш на раницатата? Благодаря предварително за отговора :)

Hobo

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 820
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #43 -: 26 Декември 2011, 14:31:19 pm »
Да си жив и здрав и ти Мечо пух. Здраве и дълголетие пожелавам на теб и всички съфорумници.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

meco puh

 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 542
Re:Ком-Емине 2011 - дързост и премеждия
« Отговор #44 -: 26 Декември 2011, 15:16:04 pm »
ieronimus, благодаря  за пожеланията. Никой не ми е давал акъл. Преди когато ходех на по-малки походи, пусках си някаква музика по телефона, просто да вдига някакъв шум. Сега не можех, тъй като преходите са дълги и щеше да ми се изтощи телефона. Купих си едно малко и симпатично звънче. Всички ме питаха, бягат ли мечките от тоя звън. Как да знам, ама нали не ги срещнах, ако не ми е помогнал, с нищо не ми навреди. Пък и сам човек, слушаш какво ти казва звънчето и си вървиш.
Видях, че си он-лайн Мечо пух, та да те попитам :), кой ти даде якъла звънче да носиш на раницатата? Благодаря предварително за отговора :)
Hobo, благодаря и на теб за пожеланията. Бъди жив и здрав.