Автор Тема: Утоляване на жаждата във високата планина  (Прочетена 10472 пъти)

meco puh

• Hero Member
  • Публикации: 540
Re:Утоляване на жаждата във високата планина
« Отговор #15 -: 14 Юли 2011, 23:20:11 pm »
Hobo, благодаря за съвета. Удавник за сламка се хващал. Ще опитам с грам сол на литър вода. Дано да замести газираната вода. Разбира се не се и надявам на пълен ефект, но поне отчасти.

iradew

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #16 -: 18 Юли 2011, 09:17:41 am »
Зимно време вода със захар. С мой приятел последната зима в най-големите студове си направихме малък преход до Момина Скала. Горе на Копитото беше баси ветрилника при около -15о. Чудих се известно време преди това как да предпазим водата от замръзване и от някъде ми просветна да сложим захар. Та минахме през Горна баня с педварително озахарени бутилки и после тръгнахме нагоре. И наистина захарта се беше разтворила и водата не беше мръднала, дори при тези арктически температури. Това си е храна. Хем запази водата, хем даваше сила.

kol4o

• Full Member
  • Публикации: 195
« Отговор #17 -: 21 Юли 2011, 17:41:26 pm »
много хубава тема
мен това най много ме притеснява
в тая жега ще ходя с малко дете по баирите и ще трябва вода...пък не знам има ли 4ешми по пътя
тази идея за сол в водата съм я пробвал в казармата
там ходихме на парад по слу4ай деня на армията и беше зверска жега а трябваше да се стои неподвижни около 4 5 4аса на едно място (докато ни разглежда първанов  ;D )
и съответно кръвното падааа след него и войската (ние)
та за да не припадаме доктора ни накара да пием айрян с сол...солта (натриевата) не позволява на водата да мине през клетъ4ните стени или нещо такова и се усвоява от организма по бавно
затова и културистите не ядат сол...абе отплеснах се ама е добра идея бях го забравил това
ще се възползвам 4е маршрута дет щях да миткам по него е промени от рила на пирин пък там 5 дни ще ни пе4е слънцето по скалите  ;D

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
« Отговор #18 -: 10 Август 2011, 10:34:12 am »
Снощи в чата на форума Bezizvesten ни обърна внимание, че в аптеките се продават соли специално предназначени за компенсиране на обезводняването и възстановяване електролитния баланс в организма.  Конкретно той препоръча Хидратин алфа. Съдържа натриев хлорид, калиев хлорид, натриев цитрат и глюкоза. Продава се по аптеките в опаковка по 8 пликчета на цена около 3 лева. Със сигурност ще е добра идея да си носим при планиран няколкодневен поход в алпийската част на планините, където водата е много бедна на соли. Понеже продукта има и противопоказания непременно се конслултирайте с личния си лекар преди употреба!!!

Ето информация за ХИДРАТИН АЛФА (HYDRATIN ALPHA):
Описание

За третиране на обезводняване причинено от
 - повръщане и диарии
 - интензивни физически натоварвания и потене
 свързани със загуба на течности.

Компенсира обезводняването и възстановява електролитния баланс в организма.

Подробно описание

Състав в едно саше: 4.1 грама глюкоза 2.7 грама натриев хлорид 0.52 грама натриев цитрат 0.58 грама калиев хлорид 0.3 грама

Съдържанието на едно пликче се разтваря в 200 мл (водна чаша) питейна вода Разтворът да се използува не по-късно от 24 часа За третиране на обезводняване причинено от − повръщане и диарии − интензивни физически натоварвания и потене свързани със загуба на течности. Компенсира обезводняването и възстановява електролитния баланс в организма. За да получим необходимия ртазтвор за пиене,

съдържанието на едно пликче се разтваря в 200 мл (водна чаша) питейна вода. Малки деца – 1 литър за 24 часов период Деца и юноши – 1 литър за 8 – 24 часов период Възрастни неограничен прием докато диарията не спре или не се получи нужната рехидратация.

Не се препоръчва при лица с: бъбречна недостатъчност, захарен диабет, повишено кръвно налягане, сърдечи смущения. Да не се превишава препоръчаната дневна доза. Да се пази на място недостъпно за деца.

Хранителна добавка. Да не се използува като заместител на разнообразното хранене. Не служи за лечение и диагностика. Съхранение: на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място при температура до 25 градуса С.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #19 -: 11 Август 2011, 12:26:37 pm »
Тия дни за пореден път прочетох " Кон тики " от Тур Хейердал-един от големите пътешественици на ХХ век . Който не я е чел му я препоръчвам . Накратко - в средата на миналия век Тур с още четирима норвежци и един швед прекосява Атлантическия океан от Перу до Полинезия с дървен сал, никой от тях преди това не е бил моряк. Храна имат достатъчно , риба около тях - бол , определената дажба вода - литър и четвърт на човек . Понеже са се къпали много и са стояли с мокри дрехи , дажбата често не се е изпивала . Ето няколко изречения от книгата :
 "Когато в горещината те измъчва жажда, обикновено смяташ, че тялото ти има нужда от вода  и затова често необмислено се нахвърляш върху водната си дажба , но без каквато и да било полза . През много горещи дни в тропиците можеш да се наливаш с вода, докато ти приседне в гърлото и все пак си оставаш толкова жаден, колкото и преди . Тогава тялото ти не се нуждае от течност, а от сол, колкото и странно да изглежда това. Специалните дажби, които носехме със себе си, включваха и таблетки сол, от тях трябваше да вземаме и през най-горещите дни, понеже тогава потта изсмуква солта от тялото. Преживяхме и такива дни, когато вятърът отслабваше, а слънцето неуморно жареше по сала. Тогава се наливахме с вода, докато усещахме как тя клокочи в стомасите ни, а гърлата ни зловещо искаха да пият още. В такива дни към дажбата си от прясна вода прибавяхме от двадесет до четиридесет процента горчиво солена морска вода и за наша най-голяма изненада откривахме, че тази блудкава течност уталожва жаждата ни ."

Експедицията е с научна цел, за сто дни стигат до островите и всички са в добро здраве и пълна кондиция.

torah

• Гост
« Отговор #20 -: 30 Август 2011, 00:18:26 am »
Винаги нося маслини, когато съм по върховете, не заемт място, хранителни са и най-важното оправят солния баланс на организма ;)

iradew

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
« Отговор #21 -: 17 Ноември 2011, 16:17:34 pm »
В началото на годината като ходихме с един приятел на Витоша насред студовете си спомням, че да предпазим водата от замръзване я подсладихме. И наистина при -15 градуса не беше мръднала. Все едно пиеш вода от синия кран. Мисля, че имаше и тонизиращо действие, предвид че захарта е добър източник на енергия.

meco puh

• Hero Member
« Отговор #22 -: 17 Ноември 2011, 17:59:56 pm »
Винаги нося маслини, когато съм по върховете, не заемт място, хранителни са и най-важното оправят солния баланс на организма ;)
torah, прав си.Това лято, при  много голямо изтощение, ожаднявах не можех да се напия. Донякъде ми помагаше една бира при пристигане в хижата. Да ям в този момент бе нежъзможно, не можех да поглъщам нищо. Едни горски работници на Агликина поляна, преди Вратник, ми предложиха маслини. Изядох десетина, стана чудо. Уж ям солено, би трябвало да горя за вода, а ми утолиха жаждата.
iradew, кажи рецептата. Колко захар слагате за да не замръзне водата - проценти.

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #23 -: 17 Ноември 2011, 18:06:21 pm »
за маслините е харъбия, чуде се дали не могат да се изсушат.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #24 -: 17 Ноември 2011, 20:01:30 pm »
Би трябвало да може но незнам дали няма да гранясат .

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #25 -: 18 Ноември 2011, 11:49:30 am »
за маслините е харъбия, чуде се дали не могат да се изсушат.
По лесно е да си вземеш маслинова паста  ;)

nasi4ka

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 20
« Отговор #26 -: 17 Януари 2012, 16:28:42 pm »
Здравейте колеги и колежки,въпроса ми е как можем да отстраним вкуса на дървесина и листа във водата,като съм за няколко дена сред природата няма начин как да мъкна много вода и за това си преварявам от рекички и поточета но гадния вкус на листа и дървесина остава,някой ако има опит да споде ли  :)

meco puh

• Hero Member
« Отговор #27 -: 17 Януари 2012, 22:35:45 pm »
Аз не съм ползвал такъв филтър, само го бях прочел :). Даже не зная какви са тези филтри :-\. Прочети и опитай. Но съм ползвал активен въглен на прах, за премахване на лош дъх на ракията.  ;D ;D ;D
http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2833562/an/0/page/0#Post2833562

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #28 -: 18 Януари 2012, 07:38:02 am »
nasi4ka, добре дошъл във форума! Аз си нося в пликче изсушена мащерка и арония и тях слагам за 1-2 минути в кипнатата вода. Мащерката дава силен аромат, стига да харесваш аромата на мащерка. Други ползват листа от мента, трети пакетче с билков чай, а някои даже истински чай(черен, зелен).  ;D
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re:&
« Отговор #29 -: 18 Януари 2012, 09:58:21 am »
как можем да отстраним вкуса на дървесина и листа във водата,като съм за няколко дена сред природата няма начин как да мъкна много вода и за това си преварявам от рекички и поточета но гадния вкус на листа и дървесина остава,някой ако има опит да споде ли  :)
Чай! Това е спасението. Даже бих конкретизирал билков чай. Не за друго, а защото черният и зеленият се запарват по различен начин и ако се варят дълго се разваля пък техния вкус. За разлика от тях билковите чайове е добре да се варят няколко минути. Така с един удар два заека. Хем се обеззаразява водата, хем се оправя вкуса. След, което се пие без захар. Под билков имам в предвид всичко без зелен и черен чай. Ако няма друго доста вкусен чай с освежаващ вкус се получава от борови иглички.

Ако някой се интересува от битието на руските ловци и риболовци не може да не е забелязал, че те в тайгата пият чай. Точно по причина хем да е преварена водата, хем благодарение на чая да се премахне дъха, ако има такъв. Освен това топлата вода утолява жаждата по-добре през лятото и сгрява през зимата, но дори тя да няма никакъв лош дъх само топла вода не е много приятно за пиене. В същото време чаят се пие с удоволствие. Какъв точно чай да се вари зависи според случая, но с няколко опита е лесно да се подбере хем да е приятен за пиене, хем да неутрализира страничен дъх и вкус ако има такива във водата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!