Ние сме само част от Природата!
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгубил си
активационния е-мейл
?
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:
Името на Mors Kochanski на български език се изписва Морс
КОХАНСКИ
, а не Кочански!
Начало
Forum
Помощ
Търси
Вход
Бушкрафт България
»
Бушкрафт
»
Екипировка, храна, медицина
»
Армейски обувки тип Кубинки
« назад
напред »
Формат за разпечатване
Страници:
1
...
17
18
[
19
]
20
Автор
Тема: Армейски обувки тип Кубинки (Прочетена 101836 пъти)
Mavrud
Hero Member
Публикации: 570
Re: Армейски обувки тип Кубинки
«
Отговор #270 -:
25 Юли 2015, 20:42:20 pm »
Аз съм си доволен от рициновото масло (по-горе в темата съм писал за него). Парафин и пача мас не ползвам. Препоръчвам го както за разработка на нови кубинки, така и от време на време за стари чепици. Освен, че овлажнява кожата, рициновото масло и придава и водоотблъскващи качества.
За по-добро проникване - малко затоплям предварително рициновото масло. Може и самото шишенце да постои за малко в гореща вода или загряваме на водна баня.
След попиване на рициновото масло - мазане с вакса.
П.С. Веднъж се улях се едни нови обувки - намазах ги и отвътре с рициново масло за по-бързо омекване. Не правете това - още цапат.
Активен
Не се взимай толкова на сериозно.
gavra74
Full Member
Публикации: 200
«
Отговор #271 -:
27 Юли 2015, 08:55:54 am »
Да беше ги напълнил с ГОЙ и да поседят едно лято тъй
Активен
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква
BazilVenceslas
Full Member
Публикации: 175
«
Отговор #272 -:
24 Август 2015, 22:05:32 pm »
Пещерски чепик и гръцки чепик !
Активен
Екипировката не прави туриста, само помага!
jordanov
Sr. Member
Публикации: 283
«
Отговор #273 -:
25 Август 2015, 11:32:16 am »
На гръцкия чепик ми се струва, че връзването трябва да се оптимизира. Може и снимката да ме подвежда де.
Активен
BazilVenceslas
Full Member
Публикации: 175
«
Отговор #274 -:
29 Август 2015, 19:38:12 pm »
Да, има пропуснати дупки, защото връзките идват възкъси.
Активен
Екипировката не прави туриста, само помага!
Mavrud
Hero Member
«
Отговор #275 -:
15 Октомври 2015, 19:02:38 pm »
Попаднах на кафяви офицерски кубинки БНА:
Това трябва да са летни кубинки. Първите ми впечатления са, че страничната кожа е по-тънка и по-мека в сравнение с черните войнишки кубинки. Доколкото си спомням на офицерите и сержантите в БНА преди 1989 г. се полагаха кафяви зимни кубинки с подплата и летни. Не помня дали и черни не им се полагаха.
Ще ми интересно, ако някой е носил и кафяви и черни кубинки да сподели впечатления от двата вида. Разлики, минуси и плюсове, ако има.
До тук в темата липсват снимки на зимни кубинки БНА. Ако някой може - нека снима и пусне някоя тяхна снимка.
Интересувам се също преди в БНА летните и зимни кубинки на офицерите и сержантите за какъв период им са се полагали. За войниците някъде по-горе в темата мисля, че е споменато, че се полагаха един чифт на 12 месеца (при 2г служба). За старшини школниците май беше един чифт на 8 месеца. Как е било във флота - нека бившите моряци да кажат.
Активен
jordanov
Sr. Member
«
Отговор #276 -:
27 Октомври 2015, 11:43:06 am »
А стига ве, откъде ги намери? Те като сувенир, хаха. Коя година са?
2000 година, като си взех моите /срещу един шоколад/ при ликвидацията на гарнизонния ни магазин, исках и кафяви, но масовия номер бяха изчезнали вече. Да, вероятно е имало летни и зимни, ама не знам, пък и не помня. В казармата лейтенантите носеха и черни по занятия и стрелби, явно доизносваха от военното училище каквото им е останало... Не знам какво им се е полагало, мисля че пари /доволствие?/ и срещу тях купуват от военния магазин. На нас ни се полагаха на 12 месеца, заедно с кат зимна и лятна униформа. Точно с такава пластмасова скара отдолу - лятото е добре, зимата си изрязвах стелки от нещо подходящо. Всички бяхме със здрави обувки, изключено беше някой да се появи с нещо разпърпорено. Даже нашия старшина дебнеше и само да види някой стар войник с позахабени кубинки и веднага му зачисляваше чисто нови цинтари - да ги носи 2-3 месеца и да ги хвърля. Ноо определено животът на обувката зависи от човека който я носи и това в казармата се вижда най-добре. Една партида обувки на една група хора, при еднакви условия на експлоатация и след 12 месеца изглеждат съвсем различно. Аз като се уволнявах, моите бяха в отлично състояние а един от наборите с който сме заедно от първия ден, със същата конструкция като мен и по-лек от мен търкаше цинтовете от старшината. И му дадох моите кубинки и с тях си изкара 3те месеца задръжка на границата, писа ми после че са го издържали докрая... Сега на работа пак същото - имам колеги дето сменят през няколко месеца, независимо евтини или скъпи, аз съм фен на българското и в частност габровското и с някои чифтове съм изкарвал повече от десетилетие ежедневна употреба. По-точно - носене през ден и според сезона.
Активен
Mavrud
Hero Member
«
Отговор #277 -:
27 Октомври 2015, 20:55:52 pm »
Jordanov, годината отбелязана на подметката е 88. Случайно попаднах на тези кавяфите кубинки. Даже не търсех обувки в момента, черните ми са още читави, но като видях кафявите, очите ми останаха в тях. Продавачът излезе много свестен, но няма вече други чифтове за продаване. Сега кафявите кубинки ще ги ползвам за сватби, черните за погребения
, плащане на данъци и т.н.
Активен
das_reich
Newbie
Публикации: 2
«
Отговор #278 -:
15 Ноември 2015, 08:43:05 am »
има ли информация в сайта как се ползва компас за ориентиране без карта.извинявам се че пиша тука.ама търсих търсих.
Активен
momchilsv
Newbie
Публикации: 1
«
Отговор #279 -:
24 Януари 2016, 00:51:38 am »
Здравейте,
Вече и аз съм собственик на български армейски кубинки от далечното минало
По този повод имам няколко въпроса по поддръжката им.
Започнах да ги мажа с течен парафин отвън, както е описано в темата.
Но се чудя има ли нещо подходящо за мазане на кожата отвътре ? И изобщо
препоръчително ли е да се мажат отвътре ?
Другия ми въпрос е за шевовете отдолу подметката. На пръв поглед изглеждат здрави, но ми се иска
да ги освежа. Има ли нещо подходящо, с което да се мажат, нещо което добре би ги предпазило от изгниване ?
Благодаря предварително!
Активен
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
«
Отговор #280 -:
24 Януари 2016, 16:18:44 pm »
Честито, да си ги носиш със здраве! Мажи обувките само отвън. Кожата ще си поеме сама. От вътре и да искаш не може да се маже защото има хастар (без кончовете де), а и само ще ти цапа чорапите. Просто няма нужда да се маже от вътре.
Конците на подметката преди натривах с пчелен восък. Мавруд беше описал как го прави с разтопен восък. Има го в коментарите в темата. Отдавна не ги мажа с нищо, защото "поизчезнаха"
след 7 годишно носене. Интересното е, че нищо не се промени. Не знам тези конци каква работа вършат всъщност. Имам чувството, че са нужни само преди някоя от технологичните заводски обработки. Или лепилото между кожата и подметката е много здраво и издържа дори без конци... Ако някой знае повече да каже.
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
лаудис
Newbie
Публикации: 3
«
Отговор #281 -:
29 Януари 2016, 19:09:31 pm »
Шиенето е тотална глупост!Предполагам някоя тъпа военна тиква(началник) го е поръчал.Каучука е вулканизиран върху кожата,изтърве ли край с кубинката.Канапа сам не би издържал и 100 метра.Пълна урудщина една перфектна обувка(до 1986) да бъде окепазена по този начин.Шиенето е било след вулканизацията.
Активен
Hobo
Hero Member
Публикации: 820
«
Отговор #282 -:
29 Януари 2016, 22:02:57 pm »
Добре дошъл, лаудис. Този шев е пълна загадка за мен. Кубинката е добре премислена и прецизно изпълнена армейска обувка (и доста скъпа за времето си). Подметката е от естествен каучук. Bazilvenceslas знае по-точно от коя братска държава е внесен каучука и как е обработен след това, за да стане тази перфектна подметка.
В подметката има вградена метална мрежа, която хем не и пречи да е гъвкава, хем предпазва от пробождане крака на боеца. Кожата на обувката е перфектна. Конците по другите шевове са невероятно здрави. За пример моите кубинки са произведени 1983г. Вече седем години ги нося постоянно всеки ден и чак сега започнаха да сдават.
Изведнъж тоя обикновен канап на подметката. Даже не е импрегниран. Не вярвам да е сложен без цел, но каква е, не знам. Ще е интересно ако някой знае наистина за какво е, да разкаже.
Активен
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!
лаудис
Newbie
Публикации: 3
«
Отговор #283 -:
29 Януари 2016, 23:12:31 pm »
Пъвата година няма шити модели.Появяват се 80-а .До 83-а се срещат и двата вида.Сплавен в каучука шев е измишлйотина.Според мен се е случило така:
1979-правим модерни кубинки и още се учим да вулканизираме
1980-при полевите изпитания 1% се отлепят(още се учим) и началствата се панират(как ся ще борим капиталистите).Решават с техните камъни по техните глави,щом мръснити капиталисти шият и ний ще шием.Те(Сащ,франция и тн.) шиели периферията ,ний заради новата технология периферия сме нямали.Не пречи- ще ги издупчим където може.
Те така е станала глупостта.И най уникалното е че и през демокрацията пак ги думкат отдолу!!
Активен
jordanov
Sr. Member
«
Отговор #284 -:
05 Февруари 2016, 10:07:55 am »
Ами аз поне 10 пъти съм минавал през "Здравохода", но никога не съм се сещал да разпитам за канапа. Напролет или лято, ако мина, дано не забравя... Сега, след 30 години да раздаваме квалификации и мъдрости, малко смешна работа става. А и който е живял тогава, знае как се вземаха решенията и дали някоя "тъпа военна тиква" може да разпореди нещо такова. При всички случаи канапът има връзка с технологията и при всички случаи има връзка с якостта. Много обувки съм виждал с разлепени бордове и подметки, много дни съм носил такива, много денонощия съм изкарал с мокри крака, но никога не съм видял кубинка с отпрана подметка. А съм имал такива цивилни, габровски и качествени обувки с отпрана подметка след много години експлоатация... Подозирам, че технологично е заложен и бърз полеви ремонт при кубинките. Не знам, възможно е и да е имало някакви камери за вулканизация из поделенията, но обущари имаше със сигурност. Ние бяхме отделен батальон, обущар нямахме, но имахме щатен шивач /волнонаемен/ с помощник - войник, завършил техникум. При определени условия със сигурност щяха да оправят и обувки, ако се наложи. И някъде напред из темата съм си казал мнението, ама пак да повторя - това е масова, здрава, сравнително евтина обувка, предназначена за наборна армия в рамките на ВД, напълно адекватна за времето и мястото си и със срок на експлоатация около една година. Не бива да се хранят някакви свръх илюзии по тях... Ей го сега е демокрация, както любезно ни напомни колегата, приказката "дефицит на стоки" съществува само в речниците по стопанска история, има огромен избор и дай Боже след 30 години да сме живи и здрави и да носим и да коментираме обувки, произведени в днешно време и в някоя БГ фабрика.
Активен
Формат за разпечатване
Страници:
1
...
17
18
[
19
]
20
« назад