Автор Тема: Армейски обувки тип Кубинки  (Прочетена 100443 пъти)

Hobo

• Hero Member
  • Публикации: 820
Re: Армейски обувки тип Кубинки
« Отговор #195 -: 02 Април 2013, 14:43:18 pm »
samotniq valk, носене му е майката. Те сами ще се отпуснат колкото трябва. Само трябва да имаш волята в началото да издържиш на това, че те стягат. Скоро се борих с едни кирзови ботуши. Бяха с един номер по-малки от моя. Едвам ги обух, толкова тесни ми бяха, а и на дължина ме стискаха много. Тъкмо да се откажа и поаднах в един форум на подобна тема. Ще споделя, може да ти е от полза и за кубинките. Френските кубинки са от истинска кожа и те, както и основата на кирзовите ботуши.

Във форума една рускинка казваше, че току що разработила чифт с един номер по-малък от нейния. Тя ми даде стимул и ги подносих. В началото беше трудно, но още след няколко дена отпуснаха до степен да не изпитвам болка от тесните ботуши. След известен период от време отпуснаха до толкова, че сега с летни партенки са ми свободни и леко хлопат, защото ги разработвах със зимни, а те са по-дебели. Интересното е, че отпуснаха достатъчно и на дължина.

Колко време ще отнеме на теб, не знам, но мога да ти кажа и още нещо, което ще ти помогне. Пак в руските форуми попаднах на една рецепта за импрегниране на кожени обувки с цел водоустойчивост. Доколко е ефективна, не знам, защото още не съм газил във вода с ботушите след обработката, но като вторичен ефект кожата силно омекна и това доведе до много бързо разширяване, което аз всъщност гонех. След това намазах и кубинките. И те омекнаха осезаемо и сега са като мокасини приятни за носене.

Рецептата е следната. Купуваш шишенце рициново масло от аптеката и някакъв истински сапун за пране. Като казвам истински, нещо от сорта на сапуна от онова време, знаеш го. Ако имаш домашен, още по-добре. Дуру и подобни с белина не знам да не прецакат кожата. Аз намерих в един магазин за левче сапун "Камбана" Бургас. Точно каквото търсех. Мажеш хубаво с рициново масло. Изчакваш два часа и ги натриваш добре със сапун. Хващаш калъпа с ръка и както е сух хубаво натриваш кожата с него. Така няколко пъти. Ще усетиш как кожата омеква и това ще ти помогне при разработването. Тъкмо ще споделиш доколко рецептата е ефективна за водата.

Омекването на кожата е страничен ефект, а понякога това може да е дефект, за които не го желаят, затова ако е така не ползвайте рициново масло. Според мен сапуна го слагат за подхранване на кожата с мазнините в него. Не знам дали без него няма да пострада водопропускливостта, но кожата ще омекне и само с рициново маслоо. Не си дръж френските кубинки на влажно място, защото са шити с естествени, а не изкуствени, конци и ще изгният от влагата.
Горд съм, че служих на Родината в редовете на БНА!

ko54

• Hero Member
  • Публикации: 1415
    • Недвижими имоти в България
« Отговор #196 -: 02 Април 2013, 20:02:19 pm »
Относно разтягането на чепиците...

Някога, когато имаше обущарски дюкянчета, проблемът се решаваше с калъпи за обувки(дървени, съответния размер). Набиваха калъп и разтягаха обувката до по-горен размер за 2-3 дни. Явно са мазали преди това кожата на обувката с нещо.

П.С.   Стягащият чепик си има и предимства - като го събуеш вечер и се чувстваш щастлив.
По-евтино е от антидепресантите и няма странични ефекти.
Огънят грее и свети, а телевизорът само свети и то само от едната страна.          

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #197 -: 02 Април 2013, 20:48:18 pm »
Мерси :), Ще пробвам и ще кажа какъв е ефекта

xXx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #198 -: 04 Април 2013, 12:29:16 pm »
Ето и моите придобивки от неделя /първи опит да кача снимки, та ако не стане ... "не стреляйте по пианиста"/:

http://xsxsxs.snimka.bg/other/kubinki.742795

Досега са попили 100мл. течен парафин и вече мисля, че им е достатъчно /почна да избива от вътрешната страна и вече не попива/. Обух ги в къщи за по няколко часа и бяха удобни /като се вземе предвид все пак ограниченото пространство и ходене, но все пак кожата беше добре/ та в тази връзка мисля направо да ги изкарвам навън без да слагам допълнително мокри парцали ..... Просто като ги гледам и пипам изглеждат като нормалните ми ежедневни обувки. В последната снимка е с леката цепка в основата която споменах в предишен пост. Имайте предвид, че на снимките обувките изглеждат на петна от непопилия парафин, но в действителност си е нормален черен цвят. Да не забравя и да попитам нещо - имам импрегниращ спрей на Казабланка и боя за обувки с пчелен восък на саламандър /просто ще ме убият ако почна да загрявам мас или каквото и да е друго на котлона вкъщи  ;D .... а опасността дебне отвсякъде/ - и двата продукта са добри, но се чудех кое след кое се използва? Също така ще очаквам и допълнителни мнения относно кубинките  - има ли нещо притеснително, което да Ви прави впечатление, как са като качество и т.н. То вече свършила работата, но занапред ....

Hobo

• Hero Member
« Отговор #199 -: 04 Април 2013, 13:37:50 pm »
Щом са попили 100мл течен парафин това говори, че кожата е била изключително изтощена. Не рускувай да ги носиш без да и дадеш и нужната влага. Има риск да се пречупи кожата на местата където ще се образуват сгъвки. Колкото и да ти е голям мерака изтрай още едно денонощие, а през това време ги натъпчи с някакви намокрени и добре изцедени парцали. Примерно стари тениски.

Импрегниращите спрейове ги остави на найлонковците да си пръскат найлонките с тях. Ти си купи истинска терпентинова вакса. Казабланка също предлага такава. Продава се за около левче и е в метална кутийка. Кутийката може да се отваря без да се разваля търговския вид. Хубаво е да я отвориш още в магазина и да видиш да не е изсъхнала. Терпентина мирише специфично и не може да се сбърка. Ако те притеснява черната вакса, примерно да не ти цапа панталона, тогава си купи безцветна. Казабланка предлага и такава. Това май вече го бях писал :D.

В процеса на експлоатация ще прецениш дали имат нужда от импрегнация с цел да не пропускат вода или не. Обикновено докато са нови кубинките не пропускат. Ако все пак се наложи, Jordanov ти каза с какво. Аз импрегнирам с гореща вакса или ако искам траен ефект със смес от парафин, пчелен восък и вазелин. Съотношение 1:1:2. Последното държи повече от година при ежедневно носене. Допълнително ги мажа с течен парафин приблизително веднъж на сезон с цел да подхраня кожата. Докато се носят активно от допълнително навлажняване няма нужда, но ако стоят дълго време в килера преди всяко следващо носене ще трябва пак да мажеш 1-2 пъти с течен парафин и после да навлажняваш. Иначе кожата се пречупва на сгъвките. Това важи за всички кожени обувки, не само за кубинките. Просто кожените обувки си искат грижите, но пък в замяна се отплащат добре.

На вид това са кубинките. Останалото времето ще покаже. Още веднъж честито и със здраве да си ги носиш!

Kent

• Sr. Member
  • Публикации: 351
« Отговор #200 -: 04 Април 2013, 14:00:36 pm »
в старите кубинки /стари като производство/ ме притеснява гумата на подметката. тя старее явно и не може да се подхранва като кожата. аз вече се опарих.

xXx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 10
« Отговор #201 -: 04 Април 2013, 14:50:43 pm »
Значи чакане още един ден .....  >:( Ок все пак какво да се прави  :D. Иначе забравих да спомена, че имам и някаква терпентинова вакса, но не е Казабланка еми "куча марка". Боята за обувки саламандър също много ми я хвалиха заради пчелния восък и затова се бях насочил към нея вместо към терпентиновата...

Hobo

• Hero Member
« Отговор #202 -: 04 Април 2013, 16:31:44 pm »
Мажи с терпентиновата нищо, че е куча марка. После може да разнообразяваш периодично с тази на саламандър да я изхарчиш и нея. В Долни Богров на пазара по сергиите се намира понякога и вакса от едно време. Марка "БЛИК" на ОКС Шумен, РПК "Сила", с.Венец. В едновремешните метални кутийки. Последно купувах по един лев кутията. Даже е по-хубава от тази на Казабланка.

samotniq valk

• Full Member
  • Публикации: 119
« Отговор #203 -: 14 Май 2013, 13:29:33 pm »
Опитах рецептата на Хобо.
Намазах с рициниво масло и след около два часа с домашен сапун.
Кожата омекна, но на бомбетата и петите остана корава. Започнах да ги разносвам. Малко стягат още тук там, но май трябва още веднъж два пъти да повторя процедурата по мазането. Засега не съм газил във вода, за да видя пропускат ли. След като ги намажа още няколко пъти ще пробвам и ще кажа дали пускат вода.
Лично за мен тези френски кубинки са доста практични заради дебелата и здрава подметка. Понеже се налага да режа с моторния трион разни джанки и акациии, а те, гадовете имат големи бодли. Като стъпя на някой с гуменките и подскачам като опарен, докато с кубинките си газя и не ми пука. То, ако само се убода не е страшно, ама гадното ще е ако стане докато режа с резачката, че като подскоча инстинктивно и ... по добре да не става.

BazilVenceslas

• Full Member
  • Публикации: 175
    • Туристическо дружество "Сърнена гора"- Стара Загора
« Отговор #204 -: 13 Юни 2013, 17:55:38 pm »
Екипировката не прави туриста, само помага!

das_reich

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #205 -: 14 Юни 2013, 21:17:05 pm »
аз нося кубинки от години и мисля че няма по добра обувка от тях.хобо е прав за хубавите и лошите.аз имам само от хубавите.в момента нося от 83 год кубинки.имам по един чифт за лятото и зимата.боята казабланка е наистина добра.аз ги обработвам с парафин.само с парафин.кожата става мека и никога не пуска вода.никога не се и напуква.ако още отначало като нови се мажат и гънките са минимални.забравете за всякаква мас и тем подобни.няма смисъл.абе с една дума това е обувката.но се намира рядко.сега вече повече има от новите модели.не мога да кажа по добри ли са или по лоши.носил съм от старите само.

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #206 -: 25 Юни 2013, 00:03:20 am »

vatchev

• Newbie
  • *
  • Публикации: 2
« Отговор #207 -: 25 Юни 2013, 14:35:44 pm »
Може ли малко помощ и съвети?
Взех си от френските кубинки, обаче нямаха 43 номер и ми пратили 42. Хубаво, като ги обуя ми стават, ама ако стоя неподвижно. Като походя малко и едната почва да ме стяга. Всъщност и двете стягат малко, ама едната повече. Поради което и почти не ги нося. Мазал съм ги с течен парафин, стояха и в банята, сега са под терасата навън. Доста влага са поели, ни не се отпускат. Може ли някой да ми даде съвет как да ги отпусна малко. Освен това и пропускат вода. Като стъпя в дълбока локва и краката ми стават мокри.

Колега, малката обувка си е кофти работа. Знам го от личен опит. Една година изкарах с №45, а втората с 47-ми и никога не обух 46-ти, който нося. По въпроса за разширяването - можеш да ги отнесеш на някой стар обущар за да ги намокри, набие на калъп с клечки отстрани, да ги изсуши на слънце и, ако не се скъсат, са готови за носене. Опитвал съм този алгоритъм на кубиники, наистина с променлив успех. Опитай и а дано! А, ако ти е възможно пиши откъде ги взе и за колко.
Ако пропускат вода през кожата, намери смазка за кожа ( на w.traiding, например). Моят опит от въздушнодесантните части включва мазане с оръжейна смазка, но не ти го препоръчвам. Ако подметката е лепена и не е шита има реална опасност от разлепване. Същото се получава при мазане с глицерин (течен парафин) и пр.
Успех, Vatchev

jordanov

• Sr. Member
  • Публикации: 283
« Отговор #208 -: 26 Юни 2013, 12:21:21 pm »
Е що с оръжейна смазка, от ваксата по-добро няма. Нашата оръжейна смазка беше два вида /забравил съм марките/, едната за почистване-разяжда нагара, другата за смазване, от нея на новобранеца му излизаха рани на ръцете след първото цапане. Глицеринът е овлажнител, но и вид алкохол, така че на някои лепила им действа като разредител, предполагам. Затова - комбинация от растителни, животински и минерални масла + пчелен восък, съставките ги има напред у форума, съотношението кой както ги нагласи.

Phoenix

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 46
« Отговор #209 -: 26 Юни 2013, 14:11:30 pm »
Аз също съм мазал кубинките с оръжейна смазка в казармата.Но само когато нямаше вакса, а имаше някакви проверки.При системно мазане със смазка кожата започваше да се напуква и обувките се съсипваха.