Автор Тема: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.  (Прочетена 37980 пъти)

sika

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 82
Re:Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #45 -: 15 Февруари 2012, 20:05:46 pm »
http://knivesworld.net/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=155&Itemid=25&lang=en&vmcchk=1&Itemid=25
ето ви тук да поразгледате как изглеждат така наречените "белгии" ,а аз продължавам да твърдя ,че тоя "камък" ,който е показал колегата не е белгийски и ,че има доволно голям грид за да е чак пък и финна белгия
Така изглеждат неупотребяваните белгии
Не те разбрах ? Имаш на предвид снимките от сайтът ,който съм пуснал или ,червената тухла по-горе?

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #46 -: 15 Февруари 2012, 20:10:31 pm »

Мдам а този какъв е
cat, много кофти снимки слагате и нищо не виждам ,ала ей така със "затворени" очи ще предположа ,че тва е белгийски камък щото и аз имам нещо подобно което би трябвало да е белгия. ;D

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #47 -: 16 Февруари 2012, 12:12:24 pm »
Дай определение за белгия.Не е ли точило от две части с различен грит

don't waist your time for searching all those waisted years

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #48 -: 16 Февруари 2012, 17:25:28 pm »
До колкото знам аз белгия викат на естествен камък който няма как да е двуслоен.
На показаните по-горе точила им казваме брус. При тях формата и размерите варират в големи граници

По моя край белгия казваме на тези неправилни плочки:

Тези са доста по-стари от мен. В днешни времена може и да се продават и естествени фомовани белгии
но цените им ще са доста високи

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #49 -: 16 Февруари 2012, 18:25:57 pm »
Дай определение за белгия.Не е ли точило от две части с различен грит

"Белгия" е нарицателно в България за естествен белгийски камък. В отговор и на колегата под твоя пост и на тебе ще кажа така. Двустраните "белгии" са залепени една за друга и съответно имат различен грит иначе небиха си правили труда да ги правят :)
Трудно е да се каже кой какмък какъв е след дълго използване ала неравните естествени камъни за точене в БГ са главно стари белгии (продават се също и във неправилни форми) ,градешки камък (някои търговци го пробутват за белгия) и критски камък (в момента чакам една бройка ала профилирана за заточване на длета)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #50 -: 16 Февруари 2012, 19:24:58 pm »
Само не ми стана ясно що в темата "Заточване. Съвети и уроци за начинаещи" се обсъждат "камънаците". Ако искате да дискутирате качествата, предимствата и недостаците на разните камъни за заточване направете една отделна тема няма нужда да е в тази.

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #51 -: 16 Февруари 2012, 22:32:33 pm »
Само не ми стана ясно що в темата "Заточване. Съвети и уроци за начинаещи" се обсъждат "камънаците". Ако искате да дискутирате качествата, предимствата и недостаците на разните камъни за заточване направете една отделна тема няма нужда да е в тази.
Ако можеш направи такава тема и премести мненията там.

scrooge

• Full Member
  • Публикации: 176
« Отговор #52 -: 17 Февруари 2012, 21:18:57 pm »
До колкото знам аз белгия викат на естествен камък който няма как да е двуслоен.
На показаните по-горе точила им казваме брус. При тях формата и размерите варират в големи граници
Показаните камъни са от комунистическо време и си имаха етикет белгия.
don't waist your time for searching all those waisted years

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #53 -: 17 Февруари 2012, 22:43:45 pm »
Показаните камъни са от комунистическо време и си имаха етикет белгия.
Скруч, имам същият сиво-черен камък и също имам инфо за него ,че е белгия и също е от соц времената ала до колко е така немога да твърдя преди да съм държал в ръцете си камък от Белгия.
Спецялно този е доста фин ,черната му страна е по-финна от фин арканзаски камък.
Ала аз обичам да се съмнявам :)

sika

• Jr. Member
  • **
« Отговор #54 -: 30 Юли 2012, 20:39:19 pm »
Мнение на заме от колега от друг форум ,та се надявам да внесе повече яснотоа за белгиите ,че и аз съм ги блещил малко наизус  ;D
Цитат
Здравейте,радвам се,че в този форум има тема за естествените камъни!Аз съм голям привърженик на белгииския  coticule.Днес погрешно се наричат с термина "белгия" какви ли не камъни,вкл. съм чувал да се използва и за китайските брусове дето се продават за 1-2 лева по железариите.А всъщност белгията си е конкретен вид естествен камък с жълт цвят добиван в Ардените.В наши дни само една от мините продължава да работи,но трудно задоволява световното търсене,поради които цените са доста високи,особено на камъните с голям размер и най-вече на тези от определени жили на мината,известни от векове със специалните си качества.Жилите от които се добиват камъните са - La Grosse Blanche,La Dressante,La Veinette,La Petite Blanche,Les Latneuses,La Nouvelle Veine,La Grise,La Verte.Три от тези жили-La Veinettе,La Petite Blanche и Les Latneuses са предпочитани от познавачите  и затова камъните добивани от тях не се продават на едро от Морис(собственика на мината),а само след специална заявка лично към него като цената им е значително по висока от цената на дребно за останалите жили.Причината за по високата цена на тези камъни е изключителната им бързина за толкова фин камък,това е все едно да имате камък който заточва със скороста на дмт 1200 а в същото време може да заточва фино като камък с грит 12000.
Аз лично използвам белгиите си както за бръсначи така и за ежедневно заточване на джобни и кухненски ножове и съм изключително доволен.Все пак държа да подчертая,че нямам ножове от д2 или прахови стомани,но за традиционните стомани са супер,независимо от твърдоста на закаляване,дори и ножове с твърдост 62-3 hrc се заточват без проблем.
Белгията не е порест камък(за разлика от арканзаските и др.),така че мръсотията е изцяло повърхностна.Все пак почистване е желателно ако смяташ да ползваш камъка.Най-лесно става с шкурка поставена върху равна повърхност.Слагаш белгията да легне върху листа шкурка и започваш да описваш осморки,продължаваш докато се покаже чист слой камък.Шкурка 320 е ОК за целта.Синия камък е BBW(Belgian Blue Whetstone),камък,който също става за фино заточване,но за разлика от жълтия камък е много бавен,затова в миналото рядко са точели на него,а са го ползвали само като основа за жълтия(срещат се и в естествена комбинация),последните години Морис се опитва да го лансира,без особен успех.
Зависи кога е произведен камъка,до средата на 80-те години на миналия век тъмният камък използван за основа винаги е BBW(Belgian Blue Whetstone),след това Морис започва да използва някакъв виетнамски шист,който няма заточващи свойства,а се опитва да продава  BBW отделно.Все пак поне около 10% от съвремените камъни са естествена комбинация с BBW.По принцип в Ардените двата камъка са на тънки слоеве които контактуват(плас жълт,пласт син),при част от добитите камъни дори и след разрязването тази естествена комбинация се запазва.BBW не е по-груб от жълтия,еднакво фини са просто белгията(жълтия) е много по-бърз особено някои жили.
Така че изчистете си камъните и ще разберете кво имате.

Demonizer

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
Re: Заточване. Съвети и уроци за начинаещи.
« Отговор #55 -: 13 Март 2013, 16:31:40 pm »
Здравейте.Имам нож hultafors grovkniv(зелена дръжка) ,но за съжаление острието му е с много..как да кажа,лоша заточка и все не успявам да го оправя,колкото и да чета.Искам да е със сканди заточване ,ное не мога да се справя,както трябва.
Някой да има съвети или да предложи къде в София има точилар? :)

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #56 -: 14 Март 2013, 10:01:02 am »
Здравейте.Имам нож hultafors grovkniv(зелена дръжка) ,но за съжаление острието му е с много..как да кажа,лоша заточка и все не успявам да го оправя,колкото и да чета.Искам да е със сканди заточване ,ное не мога да се справя,както трябва.
Някой да има съвети или да предложи къде в София има точилар? :)
Поговори с колегата  Hunter, може да ти "удари" едно рамо в форума има и други ножо и брадво маниаци.

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #57 -: 14 Март 2013, 18:55:48 pm »
За сканди заточка ти трябва камък. Някой едър грид диамантен или просто груб камък за заточване на мотики /тези сивите, които продават по почти всички железарии/ Купуваш го, взимаш си предварително някакъв ъгъл, и почваш яко търкане докато не събереш двата скоса. След като направиш тази операция, минаваш и на някои по-ситен и така до възможно най-ситния, които имаш. За истински сканди скос си трябва камък - шкурките винаги правят конвекс. Има някои майстори, които докарват сканди и на шкурки, но е далеч по-трудно. Надявам се разбра какво се опитвам да ти обесня.

universum

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 26
« Отговор #58 -: 14 Март 2013, 19:09:26 pm »
Гровкнивът става добре и като се конвексира, което не е толкова трудно.
Иска упорито търкане с леко въртеливо движение, без много натискане върху бруса и шкурките.

За сканди, както писа колегата, вземаш един прост брус 150/320 и почваш на грубото да търкаш внимателно, докато изтъркаш вторичния скос. После на ситното и после шкурки, докъдето ти стигне мерака.
Хубавото е, че с тази процедура може да придобиеш някакви навици в "търкането" и в спазването на определен един и същ ъгъл при работата с абразива.

Demonizer

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 27
« Отговор #59 -: 14 Март 2013, 22:25:37 pm »
Благодаря ви за полезните съвети.Така като чета значи съм го докарал някъде до конвекс,като пробвам на дърво да дялкам,по-добре се усеща да отнема .Ще се позанимавам още няколко дни, по малко вечер,пък да видим,мисля че ще се получи.
Имам два камъка на Ориент,единият е с два грида и върши прилична работа за цената си от два лева,докарвам всеки нож джобен или кухненски да бръсне на него,а другият камък е сив,точа на село всички брадви,мотики и така нататък с него. :D