Автор Тема: Ха добра среща, добри хора!  (Прочетена 5914 пъти)

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 13
Ха добра среща, добри хора!
« -: 02 Май 2011, 21:16:06 pm »
попаднах случайно на тоз форум докато си търсех съвети за избор на нож.
Прегледах набързо темите и мисля, че тук е добро място да задам няколко въпроса, които ме вълнуват.

като за начало да уточня, че аз съм 100% градско чедо - роден съм и съм израснал в град. Е, 90% градско чедо, щото като малък съм ходел на село та знам как се копае с бел и мотика, как се сади лук, как се подрязва лозе и как се поливат домати. Но в град си и живея и за добро или лошо - 15 години откак съм в София, но съм бил на Витоша има-няма 5 пъти, от които три - да плющим скара.

Обаче - баста, реших да променя това най-вече заради сина ми (страхотно 6 годишно хлапе), че той хептен няма връзка с природата.

Та накратко казано въпросите ми са:
 1. С какво ще ме посъветвате да започна нашите пътешествия из гората? Аз си го представям като кратки, няколко часови до еднодневни преходи по лесни маршрути. Просто отиваме с колата някъде извън града, оставяме я и после се въртим в радиус километър-два от нея да търсим поляни за пикник и да пускаме хвърчило примерно.
 2. Като следствие от горното, ще помоля за идеи за такива интересни и подходящи места
 3. Идеи ще ми трябват и как да запаля едно дете за екскурзии в планината. Като за начало е налице едно важно необходимо условие - пълен консенус с майка му, че трябва да се ходи из планината. А сетне? Чувал съм за някаква игра - геокеш или нещо от сорта. обикаляш балканите и търсиш някакви скрити джунджурии, пардон съкровища. Това изглежда подходящо. Нещо друго от вашия опит?
 4. Съвети всякакви за начинаещи туристи приемам. Вече прочетох какво трябва да има в раницата, как се точи нож в полеви условия, как да сипвам бира във водата, че да ми утолява жаждата и т.н. Но предполагам съм само в началото
 5. Екипировка каква да си набавя. За момента имам прилична раница на Ташев: http://www.tashev.bg/shop/product_info.php?idarticles=48. Много е добра, препоръчвам я за всякакви градско-селскостопанско-плажни мероприятия. За Балкан - вие ще кажете. В скоро време ще имам и нож. Ако се вярва на Беър Грилс - вече съм готов, хо-хо.
 6. Съответно, препоръчайте магазини за такава екипировка. Досегашните ми проучвания ме отведоха до няколко ловно-рибарски магазина, магазин Стената и този сайт: http://www.stayaliveshop.com/
 7, 8, 9 и така нататък - предполагам ще има в процеса на обучение  ;D

И понеже, за да получиш, трябва да дадеш искам да споделя с вас едно страхотно местенце, което открихме съвсем наскоро. Хем така ще придобиете представа какво търся.

Става дума за Светилището на нимфите и Афродита до хасковското село Каснаково.
По принцип, тази забележителност представлява купчина камънаци, които предполагам не впечатляват с нищо поне 80% от хората, които ги посетят.
Но мястото е идеално за пикник – има огромна поляна, която е перфектна за футбол или федербал. Отстрани е изграден навес с пейки и скара за барбекю. Чист въздух, тишина и спокойствие. Районът е облагороден по някакъв европейски проект. Усещането за история е бонус.

До мястото се стига лесно – по главния път Пловдив-Свиленград, точно преди село Клокотница (точно там, където Иван-Асен ІІ е громил ромеите) се завива наляво. Следва един път, който не е от най-перфектните до село Каснаково. Там на кръговото (!) на мегдана – вдясно и следвате табелите.

Официален сайт: http://nymphs.dimitrovgrad-info.bg/
Повече информация и снимки: http://www.nasamnatam.com/patepis/Svetilishte_na_nimfite_i_Afrodita-753.html

ами горе-долу това е като за начало. Предварително благодаря за всички съвети и идеи

tirex

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 42
Re:Ха добра среща, добри хора!
« Отговор #1 -: 02 Май 2011, 22:19:40 pm »
f(x)dx  ти да не си от Хасково  щото малко хора го знаят това място. Ако си от нашия край ще се радвам да ти дам някои съвети .

LIC

• Full Member
  • Публикации: 154
« Отговор #2 -: 02 Май 2011, 22:43:33 pm »
Колега инженер, добре дошъл. Не е важна екипировката, както ще стигнеш до извода в нашия форум, а желанието да прекараш време сред природата. Било то на пикник на поляна, да се разходиш из гората или да изкачиш връх. За съвети има много, някои полезни, други под въпрос, но един много важен - трябва да се започне полека с хлапето. Но любовта към гората е за цял живот.  ;D

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #3 -: 02 Май 2011, 22:45:35 pm »
f(x)dx  ти да не си от Хасково  щото малко хора го знаят това място. Ако си от нашия край ще се радвам да ти дам някои съвети.

мне, филебелия съм, а жена ми е от Хасково. Но то табелите се виждат от пътя

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #4 -: 02 Май 2011, 22:49:18 pm »
LIC, не съм инженер, репортер съм. Работата ми е да правя всякакви отчети  (на английски - репорти) за ръководството на банката, в която работя  ;D

а екипировката ми се струва важна. по джапанки и бермуди някак си не върви. макар че, разправят ми приятели и такива имало на рилските езера с този новия лифт

cat

• Sr. Member
  • Публикации: 462
« Отговор #5 -: 02 Май 2011, 23:05:52 pm »
На първия ти въпрос : ние като си набележим местенце за разходка първо го оглеждаме през сателита  ,после си вадим парченца от картите ето от тук http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/#section4 топокартите са стари но основните ориентири не се променят . Екипировка като за начало скъпа не ти трябва ,първо вижте какво ще ви хареса дали преходи по високото или разходки из гората . За нтересни места да ти кажат пловдивчани че аз съм по от далече .

LIC

• Full Member
« Отговор #6 -: 03 Май 2011, 00:19:48 am »
Извинявай, объркал съм с епо ника ти.  Тук в Пловдив е пълно с хубави места, където можеш да изкараш уикенда си. Родопите и Стра планина са ти на половин час от града. Само гледай да не почаш с тежкото, че за дете е много важно да не го отказваш, особено във възрастта в която се формира любовта. Как се вика всички не обичаме фрикасе, защото в детската градина някой ни е хранил насила с него.  ;D Пробвай къси разходки с интересни забележителности в комбинация с престой на полянка. Зависи, колко ти е любопитно и хлапето и какво му харесва. Общо взето би трябвало да знаеш как да предизвикаш интереса му. Веднъж покажеш ли му красотата и го зарибиш по обикалянето след това е лесно. Аз бях направил няколко години почивка. Примерно 4-5г. и след това на майтап излязох един ден в гората до някой си връх / не го помня вече/ и от тогава тия три години не се спирам.

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #7 -: 03 Май 2011, 09:28:18 am »
здрасти LIC, хитро съм се законспирирал викаш с тоя ник, а? ;D
Иначе и аз си го представям така– леки разходки, пикници, бране на малини и прочее.
И всъщност мислех да почнем със Средна гора. Една като цяло подценявана по мое впечатление гора, кото през пролетта и лятото е просто прекрасна. Особено като цъфтят розите, а после и лавандулата. Дори самото шофиране по пътя Павел Баня-Брезово е отмора и наслада за душата

vanjo

• Hero Member
  • Публикации: 854
« Отговор #8 -: 03 Май 2011, 10:18:13 am »
Добра среща и от мен. Да се включа и аз със съветите, макар че не бива много. Геокешинг-а е добра основа за скитосване по разни интересни местенца, не зная до колко ще е интересно за детето просто трябва да опиташ. Що се отнася до това как да го запалиш, ами може би най-важното е да си "напишеш домашното" за почти всяко географско място в България има интересен мит, легенда или история. Просто когато си избереш място на което да отидете, порови и нета прочети и после разкажи за лека нощ на хлапето твоята (вашата) версия за предстоящото пътуване (приключение).  Не започвай с многодневни походи, ако му харесва детето само ще иска по-дълги престои (преходи) сред природата.
Поздрави

hr.zlatarev

• Full Member
  • Публикации: 114
« Отговор #9 -: 04 Май 2011, 14:04:15 pm »
Като се пооправи времето и да изпръхне земята може да отидете по долината на р.Егуля. Чудесни полянки и рекичка за прегазване /сега е още студена но пък тук там има мостчета от паднали дървета/. От ресторант "Брезите" /над Железница/ тръгваш в ляво към с. Плана и след няколко км. си търсиш място покрай реката. Ако колата ти не е от най ниските можеш да излезнеш от асфалта на около 6 - 7 км от разклона, там където шосето завива в ляво и се отделя от реката малко преди с. Плана /след завоя от дясно има постройка на Водното с чешма отпред/ а разклона е точно преди това, където е и проблемното място защото се пресича едно малко дере. След него пътя е хубав и местноста прилича на Рожен с меки хълмчета и борови горички. Красиво и чисто място /само дърва за огън много трудно се намират - малко са широколистните дървета и храсталаци покрай рекичката. Можеш да разгледаш местото в Гугъл ърт - координатите са Е23*24'47.04" / N42*28'35.04" или на 5.8 км. по права линия на югоизток от разклона. Има и една снимка на пътчето постната точно където то започва озаглавена Plana Плана.
Е, колкото и да си "градско чедо" няма начин да не откриеш тази местност. Не забравяй фотоапарата защото тук ще даващ отчет ;D ;D
П.П. Започни с такива излети и всеки път "завладявай" нови по-големи територии. Подходящо место /връхче, скална група, рекичка и т.н. "кръщавайте" на името на "първопокорилия" го - сина, мама или на твое име. Така се постига някаква "принадлежност" към природата пък и малчуганът си има "негови си" места, за които да се грижи, да разказва за тях и да ги посещава след време пак.
Е стига толкова засега. Успех както казах в завладяването на нови територии!! ;)

LIC

• Full Member
« Отговор #10 -: 05 Май 2011, 06:11:45 am »
Колега, виждам, че и нож си търсиш в ножарския форум. Явно сериозно си го решил това. За ножа по нататък. Златарев ти дава ценни съвети за печеленето на интереса на сина ти. С малки стъпки към големи завоевания. Повечето ми приятели, които не обичат планината са споделяли с мен, че именно първите преходи са били тежки, трудни, в лоши метеорологични условия и т.н. Една приятелка без да искам от кратка разходка в планината се оказахме на преградена пътека от частен имот без възможност за заобикаляне в проливен дъжд. Крайния резултат от планиран 4часов преход се превърна в 8 и нещо, докато излезем от планината и от тези 8 часа поне 3 бяха в проливен дъжд. Сега тя не иска да чуе за планина, а нас не искаше да ни чуе поне 1 месец след това, което и причинихме. За нас, които обичаме планината и сме свикнали с ходенето не е проблем, защото при нас МЕРАКА е по-силен от несгодите. Пък и дъжда в планината си има своята романтика - всеки турист ще се съгласи.
За ножа те съветвам да не се хвърляш в нещо скъпо без да си сигурен, че то ще ти върши работа. Сега, ако можеш да си го позволиш няма проблеми, но повечето от нас знаят, че евтиното не винаги струва скъпо.  Освен ако не търсиш да събудиш интереса на детето с баси рамбовския нож, можеш да вземеш нещо малко и работещо. Мора, колкото и да е оплюта, предлагат читави остриета на добра цена. Чудесен първи нож в гора е и зеления хултафорс.
http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_5_47&products_id=885
Работяга, силен, издържлив точи се лесно и доста остро, струва около 12-15лв. Недостатъка му е, че ръждясва и е малко къс. Около 40лв можеш да го преработиш с дървена дръжка и кожена кания - примерно. Клипера на мора
http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_5_16&products_id=56
също е едно не лошо бюджетно решение. Не ръждясва, точи се лесно и много остро, сравнително бавно се затъпява, не ръждясва, ще ти бъде удобен както и на теб, така и на детето /вероятно/.
Не за изхвърляне са и моделите на Викторинокс. Там за горски нож има доста решения. Моделите с триончето ще ви бъдат забавни. Детето винаги може да си трионира някоя пръчка, после да си я остри. Пък и имат много джаджи, с които да си играе. Кемпъра е една доста полезна вещ. Други модели са фармъра с алоксовите плочи / алуминиеви чирени, моделът, който искам силно да си купя/ Големите вискове, като солджъра, форестъра, трейлмастъра и т.н. също не са за изхвърляне. Съветът ми е да си купите по един заедно с малкия. Примерно два кемпъра са около 60лв.
Колегите от ножарския форум ти обесниха за тоталния сървайвъл, но аз не си представям да излезете с детето и 3-4 килограма желязо, три ралични ножа, евентуално ако срещнете сърна, мечка или гъба за бране. От толкова години нещо по-сериозно от 10-11см острие не ми е било нужно.
Виж, брадвичката е друга бира. Тя си отплаща парите във времето. Едно малко туристическо брадве във вариант хускварна или фискарс /има много удобни и леки модели/ и си в играта. Съвсем достатъчно да стъкмиш огън навсякъде. А ако носиш брадвето и един викс си напълно въоръжен за всякакви предизвикателства, в комбинация с клипера, направо викаш ура и под 100лв си се въоръжил до зъби за всичко, което може да ти предложи един семеен излет. Освен ако не сте странно семейство и не сте се подготвили за евентуална атака от зомбита с по 4 различни басиножа, брадви за мятане и ръчни гранати. Все пак няма да строите заслони, няма преспивате на палатки с по-сериозен лагерен огън, няма да правите много неща, за които могат да ви притрябват по-сериозни инструменти.
Получи се доста дълго, но не достатъчно обширно ревю на инструменти. Много от хората тук не са сългасни с моята гледна точка за морите, като ножове, но лично аз притежавам три от тях и за парите си ми служат вярно. Хултафорса е и сила, кемпъра и другите виксове няма да ти помагат само в гората, но и в града, на работа, в къщи, бе нищо чудно от всички изброени ножки тук и там, най-много да ползваш тях.  ;D Раници, чантички, магнезиеви запалки, всякакви други джунджурии могат да направят един излет само по-интересен. Примерно урок за палене на огън с магнезиева запалка, предполагам ще бъде много по-интересно за малкия, отколкото с кибрит и вестник/ викторинокс и магнезиева запалка не са добра идея!!!/
 Можете да отделите време и на друго мое любимо занимание, а именно риболова! Съчетаване на излет в природата с риболов. Отивате на един язовир, мятате въдиците и през това време се занимавате с всичко останало - скари, бири. Можете да научите гъбите и да вървите на лов за тях. Виждал съм много деца да умират от радост намерили правилната гъба в гората. В търсене на гъби разстоянията  в гората се смаляват. Като се замисля, в началото е хубаво разходките да имат някаква цел. Т.е. не разходка тип шляене, а някаква крайна било то и събирателна цел.
Понеже стана доста дълго, а и след нощната вече почвам да се обърквам какво съм писал и какво не - по нататък ще доуточняваме. Ако искаш влез в чата, там обикновено винаги има някой разговорлив съфорумец с идеи и решения. Ако искаш можеш да ме откриеш и на скайпа за доуточняване : livinginchaosandfire.

f(x)dx

• Jr. Member
  • **
« Отговор #11 -: 05 Май 2011, 10:36:59 am »
LIC, ако щеш вярвай точно зеления Хултафорс и Викторинокс Форестър си поръчах от бургас-солинген.цом.
Демек нацелил съм оптималната комбинация  ;D

Днес ги чакам ножките, с което считам, че съм достатъчно добре екипиран за еднодневни излети из планината, в които не мисля да се отдалечавам на повече от 500 м. от асфалтов път. Все пак - градско чедо
За съжаление, по всичко личи няма да можем да ги пробваме този уикенд

За по-нататък мисля да си взема и един ВАНСО, тоест евтина Мора 860 или направо Мора 2000. Също съм набелязал някои полезни джаджи като магнезиева запалка, манерка, компас, паракорд и лопата. От казармата знам, че за гората лопатата е много по-функционален инструмент от брадвата.

Що се отнася до заниманията, риболовът не ме влече. По характер съм човек, който обича движението и ме хваща съклет да стоя на едно място, че и тишина да им пазя на рибоците. По-добре книжка да чета.
Но за гъбите е добра идея и ако не е много нахално, дай някакви линкове да чета. Защото трябва да знаеш какво береш

ilianlp

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 22
« Отговор #12 -: 05 Май 2011, 10:48:57 am »
Линкове за гъбите ще намериш, но не съм много сигурен дали можеш да им се довериш. По- добре някой познат да те научи... 'щото грешките при гъбите са малко като при сапьорите :) От баща си помня основното правило: гъба, в която се съмняваш дори съвсем малко - не я барай!

LIC

• Full Member
« Отговор #13 -: 05 Май 2011, 18:47:31 pm »
Гъбарство и билкарство  с четене не стават. Трябва някой, който познава гъбата да ти ги покаже. Защото една гъба изглежда много различно в зависимост от това отворедна ли е или затворена. И някои гъби има ама много неприятни двойници, които примерно при затворена гъба много трудно се различават. Т.е. трябва си опитно око. Зелената хулта е сила, но трябва ли ти ножка за дялане и т.н. без да искаш някакви тежки дейности от нея по-добре някоя евтина мора. Малко по-дългото острие и така наречения фински скос / един режеш ръб, прав без вторични/ я правят детска игра за острене и душманин за дървото и храната. Естествено това на цената да не е особено устойчива на блъскане. Имай  на предвид, че зелената хулта понякога на човек му се струва с голяма дръжка и малко острие, а и ръждясва - трудно, но все пак. Трябва да си я поддържаш сухичка и чистичка. Но, че е сила огромна, спор няма. Ако трябва да избираш между клипера и бахкото, дай още някой лев за клипера.

rossko

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 58
« Отговор #14 -: 05 Май 2011, 20:17:53 pm »
Добро четиво за гъби е "Гъбите в България" книгата я има в zamunda.net
Аз съм я чел с интерес, но никога не съм се доверявал на знанията си получени от подобни книги.
Гъбарството ми е любимо хоби, въпреки че го практикувам доста рядко. Главната причина за това, е че гледам с мен да има някой по-опитен.
С гъбите шега не бива. Това е едно много коварно удоволствие.
Един преход е много по-лек и приятен ако имаш поставена цел за покоряване, била тя връх, дърво, чешма или някоя полянка. Безцелното шляене изморява и бързо се губи интерес.